Na můstku


Stařecká nespavost (insomnie) je mrcha, která v kombinaci s velkým pracovním zatížením, jež už vetchý organismus těžko snáší, vede k narušení pravidelného denního rytmu. Brzy ráno spát brání, dohnat se to dá šlofíkem po obědě, ale to se vám zase nechce spát večer…. A k tomu to horko.

A tak v parné letní víkendové popůlnoci stojím na balkoně sedm metrů nad ulicí na pěší zóně v centru našeho městyse a jen se tak dívám. V ruce sklenku chladného bílého (Slime – Gavi z města Gavi), drtivou většinou dole procházejících neviděn. Za vedlejším oknem tiše pochrupuje moje Labuť.

Kam ti lidé jdou je celkem jasné – dílem se přesunují z hospody do hospody, z baru do baru, ti podroušenější možná už domů.

Kdo ti lidé jsou už tak jasné není. Lze je roztřídit do několika skupin, které mají jeden většinový shodný rys – jsou mladí.

Jasně rozlišitelní jsou milenci. Občas vykonají pod balkonem nějaký ten milenecký úkon, ale nejásej, čtenáři – k tomu nejlepšímu nedochází, na to je tu příliš rušno. Zpravidla jde o více či méně vášnivý polibek. Občas je možno pozorovat i jejich hádku. Pokud se rozcházejí každý jiným směrem, pak on buší pěstí do dveří a výkladních skříní, kope do odpadkových košů. Dopravní značení a pouliční osvětlení nechává obvykle na pokoji. Ona většinou telefonuje. To jsou ale situace mimořádné, nedochází k nim často. Používání mobilních telefonů je jinak sporadické.

Poměrně časté jsou výhradně dívčí skupiny. Skládají se ze dvou modelů – krásné štíhlé (až vychrtlé), typ „princezna“ versus mohutně prdelaté (až přetékající), typ „paňmáma“. Podle pokročilosti noční hodiny je doprovází chichotání, smích, řehot či jek. Za chůze telefonuje tak třetina z nich, často slýchám: „No Mončo, kde stéé..? No my deme do stodoly, tak přiďte za náma, bude prdel!“ Dámy, netuše že jsou sledovány, bývají vulgární až k užívání verbálního označení pohlavních orgánů obou pohlaví. Pokud jdou děvčata v páru, nalezneme obvyklé schéma „jedna hezká – druhá škaredka“.

Stejně časté jsou skupiny typu „pánská jízda“. Věkem kolem třicítky. „Vystajlovaní“ (jak říká jedna z mých krásných snach), na počátku večera viditelně vymydlení, hlavy nakulmované či vyholené, kohouty vzhůru vyčesané a nagelované. Uniformou jsou teď v létě krátké kalhoty těsně pod kolena. V průběhu noci vymydlenost polevuje, občas po nich najdeme památku v podobě ne zcela strávených zbytků potravy u domovních dveří. Velmi hluční a s postupem času působí stále bezohlednějším dojmem. Alkohol v nich nejspíš spouští jindy trochu skrytou agresi. Domovní dveře a výkladní skříně je nezajímají a historizující sloupy pouličního osvětlení, které je samozřejmě lákají, jsou příliš robustní. Většinou tedy testují svou sílu na dopravním značení, zpravidla při tomto zápolení vítězí K.O. Oblíbeným soupeřem je i kontejner, pokud se v ulici snad nějaký vyskytne. Telefonování je spíše výjimkou.

Smíšené skupiny se obvykle chovají nejméně hlasitě, spíš si něco vykládají. Hodně smíchu, i ten se ale noční ulicí rozléhá. Děvčata bývají v menšině, tak v poměru 1:2 až 1:3. Telefonovat obvykle zapomínají, neb se zpravidla dobře baví.

Cizinci jsou, z podstaty věci, rozdílní. Tiší a trochu nejistí asiaté, které asi vyhnal v noci na ulici časový posun a vědomí, že zítra jedou zase dál (Praha nebo Krumlov). Poklidné evropské manželské dvojice jsou spíše výjimkou. Velmi hlučné jsou pánské jízdy z Bavorska, ale největší kravál dělají anglicky mluvící skupiny, obvykle vybavené nějakým tím černochem. Řvou jak na lesy, patrně v domnění, že tady v tom Rusku uprostřed tajgy to nikoho neruší a že tak alespoň zaplaší medvědy. Telefonování je výjimkou, fotografování pravidlem.

Rozumné je vyhnout se osamělým pomalu se klátícím jedincům. Chtějí diskutovat, ale jejich artikulace už tuto možnost vylučuje. Nebo se chtějí prát. Zde je ale nutno poznamenat, že svědkem rvaček bývám zřídka. Manipulaci s telefonem zvládají obtížně.

Občas projede cyklista – buď se odněkud vrací, nebo jen tak pro zábavu kličkuje. Bezproblémoví jedinci, i když by někteří možná přišli o řidičák. Telefonovat jsem nikoho z nich ještě neviděl.

Smutný pohled je na jedince, kteří procházejí pomalu, a když není nikdo vysloveně nablízku, nahlížejí do odpadkových košů. Žádní špinaví bezdomovci, ti se tu naštěstí nevyskytují, ale celkem normálně vypadající občané na prahu seniorského věku, kteří se za svůj stav ještě stydí. Nepůsobí ani dojmem, že by byli opilí. Zásadně netelefonují.

Feťáci, sbírající vajgly a odhozené prázdné lahve. Asi bez telefonů…?

Kdo se nevyskytuje nikdy, je pěší policista. Dvakrát za noc (asi podle nějakého harmonogramu) tiše a pomalu projede ulicí policejní octavie. Jak s telefony netuším, do vozu nevidím.

Suma sumárum je to hotové panoptikum. Těch lidí tu o víkendových nocích projdou tisíce (můj odhad je cca 2000 osob za noc, některé ovšem opakovaně). Dovolím si to jako amatérský sociolog shrnout, bez nároku na stoprocentní platnost svých závěrů.

  1. Nikdo nezpívá, jen se řve, třeba „Viktorkááá..“, čímž není míněna ta nešťastnice u splavu. Řev je zvukem nočního města.
  2. S vypitým alkoholem stoupá agresivita na ulici a bezohlednost. Projevuje se i tím, že veškerý odpad včetně prázdných lahví se zpravidla odhazuje na zem. Ačkoliv odpadkových košů je tu dostatek.
  3. Žádnou bídu u těch mladých lidí nelze pozorovat. Myslím si ale, že značná část těch dobře oblečených lidí se k ránu vrací do panelových bytů svých rodičů, „zkontrolují“ ledničku a uchýlí se do svého mládeneckého/dívčího pokojíčku. Následující den pochválí mamince svíčkovou a zase někam vyrazí, třeba za sportem. Ale děti už to přece nejsou, je jim kolem třiceti….
  4. Na ulici se chovají jako svobodní jedinci, přičemž svobodou je pro ně značná míra bezohlednosti vůči okolí. Možná ještě nevědí, jak se mantinely jejich svobody zužují a zužují všemi možnými a nemožnými regulacemi. Pracovní pouta ventilují svobodou konat bordel všude jinde. Pokud práci nemají, je to ještě horší. Třeba je jim jedno i to, že jejich milovaný mobil je čidlem Velkého bratra. Zatím, bez nějaké výrazné odpovědnosti se jim žije báječně.
  5. Z těch tisíců lidí mě na balkoně nad svými hlavami zaregistrují tak jeden nebo dva jedinci, nikdo se nedívá vzhůru. Přijde mi to „symptomatické“. Nemyslím, že by měli vzhlížet k bohu, ale k nějaké budoucnosti. Možná je lépe o ní nepřemýšlet. Zcela jistě mě ale registrují policisté u svých monitorů. Kamer tu v ulici máme několik….
  6. Nezávidím těm mladým, ani se mi už mezi ně nechce. Spíš mám o ně strach, ale já tu loď ze svého kapitánského můstku neřídím.

A poslední věta jen pro KNIHY znalé:
A v atmosféře prodejné lásky, nikotinu a alkoholu kroužilo nenápadně staré heslo: „Po nás ať přijde potopa!“

DSC_0543

P.S.: Fotografie není z naší noční ulice, ale z náměstí Republiky hned za rohem. Jmenuje se „Ráno po majálesu“.

A k tomu ještě poznatek z matematiky: http://bavor.blogspot.cz/2015/07/sunka.html 

hudec

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy postřehy se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

77 reakcí na Na můstku

  1. Slim napsal:

    Jo, tušil jsem správně. Pajzl Na kuklíku, kap. 10.

    A to ti není vedra ještě dost a jedeš na Krétu? A manželka musí spát ZA oknem? To jsou poměry..

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Labuť musí spát za zavřeným oknem, díkybohu špaletovým, tedy lépe tlumícím hluk. ZA oknem z mého pohledu, neb já stojím vytrčen na balkonku do ulice, hledím tedy na její okno zvenčí.
      Kuklík je báječná kapitolka a myslím, že i ve filmu hezky ztvárněná. Tam je naprosto neodolatelný oslizlý harmonikář v podání Franty Mrázka.

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        P.S.: Na Krétě budu od božího svítání až do večerního šera celý měsíc plavat a plavat. Tím se to vykompenzuje. 🙂 Na Modrém růžku u „kafe eliniko sketo“ a „ouzo me pago“ sedávám ve stínu, sámoška je klimatizovaná. Večer v příslušné té či oné taverně už je to celkem fuk, stejně sedíme samozřejmě venku. Fakt je, že někdy je po půlnoci ještě 38 stupňů, nad 30 skoro vždycky. Ale furt tu fouká vítr, někdy dost brutální.
        Už se těším.
        P.P.S.: Za popis by stálo, jak se sedí v řeckém kafenionu. Jako správný Řek k tomu potřebuji tři židle…..

        To se mi líbí

  2. cobolik pacholik napsal:

    nepisem,bo ma nebavi,citam len sporadikcy barz malo tu, bo robim viac jak nigger,aby mohol zit z mojich dani a kopa bieleho smetia spolu s nim,ale toto hudacku,co si napisal to prebohove,sam sledujem holotu tak,roky,tahy,chodzu,co myslia tak dumam,jake pakarny im zivot nastrazi,triedim tu holotu a kukam do ksichtov,podla kuku dumam ci vyjebek,ci rovny clen,na board walk to taka promedana asi kilometer dlha okolo tej slanej vody tam prejde za den aj 50000 holoty,jasne nesedim cely den,ale na vlas podobne kukerujem hudacku jak ty a najmenj 25 rokov tak robim bo ma interesuje holota,bo celymy dnami robim sam na tej skurvenej horucke teraz,barz dobry drist hudacku, barz dobry,este sa cudujem,ze umierate za tou slanou vodou ja mam pod nosom,,nekupal som sa v nej take 15 rokov minimum,bo nevidim v tom nic, a nestal ani po kostky take styry roky to uz budu a ty hudacku mesiac vydrzis na krete,kde wermacht urobil desant,ktory v hentych casoch nie zly numerik,ale holt kazdy sme nejaky pri vode nemusim sediet ,ale holotu sledujem jak ty,este raz hudacku barz dobre ,the best po dlhej dobe,co ma koplo,vela nepises,ale ked jebnes,rana bohova,pre mna naisto,budes moj clovek okrem tej vody…

    To se mi líbí

  3. cobolik pacholik napsal:

    este tie telefony bo to do oci bije tu kazdy drzi v ruke jak rusky borci granat v stalingrade v dome pavlova za tej zasranej vojny,keby vypadol servis aspon na 3 dni,viem si zivo predstavit polovica by sa posrala,jen ja ne…

    To se mi líbí

  4. cobolik pacholik napsal:

    a na koniec hudacku mozno hovadsky,ale mne nevadi,neplavaj v tej slanej vode vela,bo ti koulicky zmaknu a vaska budes mat jak okurek nie taky velky,ale taky mlandravy ,vo rok v skle s octom stal.teraz pasuje idem het nazdar.

    To se mi líbí

  5. Laco G. mlynář napsal:

    Přidám pár konstatování taky amatéra sociologa, příslušejících svému věku ve stylu „tohle za nás nebylo“.

    Předně jsem stále a stále šokován slovní brutalitou mnohdy pohledných mladých dam. Nemůžu si na ni zvyknout. Dámy již pozoruji spíš jako malíř, ovšem bez obvyklých konců ke kterým dospívá model a jeho zobrazovatel dříve či později, náboje jsou již vystříleny. Za nás tohle opravdu, ale opravdu nebylo.

    K další radikální změně došlo po zlevnění mobilní telefonní komunikace. Jezdím do práce vlakem, autobusem, nebo trolejbusem. Předně dnes celkem již komfortně fungující dopravu vlakem (u příměstské dopravy dokonce s klimatizací) kupodivu nepoužívají ti lépe situovaní, ti jezdí služebními, nebo přinejhorším svými auty. Takže vlastně dělají sami sobě taxikáře a to poměrně velkou část dne. Socky, které hromadnou dopravu používají, převážně během jízdy, tak z 80% buď poslouchají jakési zvuky z telefonu pomocí drátěných sluchátek, nebo listují ve svých dotykáčích, nebo celkem šikovně na nich píší sms, nebo a to je nejhorší, telefonují hlasitě na celý dopravní prostředek s někým o banálních záležitostech, které nemohou a nemohou počkat.

    Poslední velkou změnou, která „za nás nebyla“, je přemnožení osobních psů. A to včetně jejich vožení veřejnou hromadnou dopravou v nebývalém množství. Jak onehdá pravila jedna spolucestující, pejsek vás nikdy nezklame. Zřejmě na rozdíl od: manžela, přítele, dětí, rodičů resp. kohokoliv chcete. Pejskové to bývají dosti často velmi malí až miniaturní, avšak o to více vzteklí a ochotní se prát za svoji smečku. Rovněž jsou hodně vidět psové lidožraví. Ty jejich majitelé nosí-vodí hrdě jako pistolníci kolty na divokém Západě, hezky pěkně bez košíku. Často když jdou kolem vás tak jim ještě dají volnost, aby si k vám přičichli. Jednak aby ukázali, kdo je tu na chodníku pánem a jednak jsme přece všichni fríí a i ta němá tvář má svá zvířecí práva, že? Majitelé psů se rekrutují ze všech věkových vrstev. Nicméně a kupodivu i z těch mlaďochů, kterým nahrazují právě narozené děti. Zejména tito ke svým miláčkům jsou připoutáni víc, než ke svým protějškům. Onehdá jsem slyšel příběh mladíka, který se přistěhoval ke své milé se svým milým, samozřejmě vykastrovaným kocourem gaučákem (vykastrovaným, to aby nedělal doma brajgl). Milá měla zase vykastrovaného psíka. Vše skončilo tak, že v nepřítomností milé trpěl šikanou psík a naopak.

    Jenom nevím, zda zmíněné zjištěné změny jsou dobré (díky pravdolásce a kapitalismu), nebo špatné (vinou komunismu).

    Tak přeji pane Hudec hezkou dovolenou a napište nám po návratu jak je to nyní v Řecku vinou toho ničemného komunistického Tsiprase.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      V noci psi většinou, naštěstí, nebývají. Tuhle tu jedna už hodně dávno dospělá slečna uvázala v jedenáct večer takového vzteklého chcípáčka u večerky a dlouho dlouho nakupovala a on dlouho dlouho štěkal jak o závod. Z nedostatku jiné munice jsem ho začal bombardovat brambory. Přiběhla a mohla se posrat…. Její miláček!

      To se mi líbí

      • jirka.Knopp@seznam.cz napsal:

        vzpomněl jsem si na verše Fráni Šrámka:… Od vesnice zlípsi vyli,že jsme se jim nelíbili,že tak mladí už si hrajem na tak vážné věci – to psi musí zlobit přeci…..

        To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Hlavní věc, co „za nás nebyla“ je tohle morbidní počasí. Je blbý, že se do toho plete opotřebovanost našeho hardwaru, Takže přísný komentátor by mohl říci, že změna může být taky v pozorovacím přístroji a ne v jevu samém. Předevčírem jsem ale seděl pozdě večer u piva s kamarádem o 15 let mladším a ten říkal to samé; že tohle si z mládí nepamatuje.
      Já si pamatuju strašně horké léto v 57., byli jsme v létě v Nových hradech a dojít k rybníku bylo utrpení; pak famózní, šestitýdenní tlakovou výši v 76.; vedro v 83., jeli jsme právě s malým synem na Dědinky. Vedro bylo v 94. to jsem naštěstí byl v Tatrách.

      Ale teď je výjimečný v podstatě každý rok, někdy pravda pro změnu přijdou povodně

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        vypadl červenec v 85….

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Ten si nepamatuju, možná jsme byli tehdy v Kühlungsbornu a u Baltu vás obvykle vedro netrápí, voda je tam celkem „rychlá“ 🙂

          Dneska je to vopravdu hustý, jsem zvědav, jestli nepadne ten absolutní rekord ze 20. 8. 2012. To by mohlo znamenat, že se s někým zítra poštěkám o Ratha, jako tehdy. A taky se to tak rýsuje, pže zítra bude 1. iterace. (Já tipuju 6,5. Znáte ten starý vtip z gulagu. Koliks dostal? 10, ale jsem nevinnej. To není možný, nevinní dostávali 5.)

          Na rozdíl od některých zdejších soustolovníkků si myslím, že počasí je aktuálnější hrozba než mnoho zde diskutovaných.

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Nevím, jak s tou hrozbou… asi že máme víc času je sledovat. Já nevím – dřív vedra/mrazy byly taky, akorát jsme brzo ráno mazali do roboty, kde bylo přiměřeně, odpoledne nákup ve kšeftech taky přiměřeně – protože se tam sešly všechny co šly z ranní a fofr domů, kde bylo taky přiměřeně. V létě jsme svlíkali co se dalo , v zimě navlíkali co se dalo. a tak nějak jsme to nevnímali a diskutovali o tom jen když měla být dovča. . Vždyť horko patří k létu, mráz k zimě. Akorát že včil se o tom furt medituje. Ju a opotřebované tělo to taknějak víc vnímá. Navíc všechny údaje před rokem 1990 jsou takříkajíc TABU jako ve všech jiných oborech, takže k porovnání jen to co nám sdělí mééédialisti nebo líp – vlastní paměť a foto. Jo k těm zimám – pamatuji jak ty pršavé a lodičky . zrovna tak jako ty kde byly okolo silnic metrové hromady shrnutého sněhu. . Pamatuji jak jsme z těchtio hromad jezdili po papundeklu do půlky dvora v Bronxu..hmm kde ty časy jsou… ..

            To se mi líbí

            • Jos napsal:

              Myslím, že co se týká počasí se mýlíte JAA. Stačí si porovnat počet tropických dní v průběhu léta. Bývaly tak tři, a teď jich bývá běžně o řád více. Vpád afrického vzduchu, který může za letošní vedra s teplotami nad 35 °C a už pár let je vlastně běžným jevem, jsem poprvé v životě zaznamenal v letě 1983. Do té doby se počasí v Evropě poctivě mixovalo někde nad Islandem, ovšem v roce 1983 bylo naměřeno v Praze Libuši 36,6 °C. Teď je to podobné. A to ještě většina lidí neví, jak moc se změnily globální vlivy. Celá vědecká obec je v rozpacích co se přihodilo na Slunci, protože poslední cyklus sluneční aktivity je totálně chcíplý,mimo veškerá vědecká očekávání a předpovědi. A k tomu na př. geomagnetický pól se dal v roce 2004 neřekl bych do pohybu, ale přímo do úprku. Zatímco před rokem 2004 změnil svou polohu za rok asi tak o 4 km, od roku 2004 se pohybuje více než 10x rychleji. To se vše pěkně skládá a ovlivňuje klima a výsledek je ten, že se v tom vlastně v současné době nikdo pořádně nevyzná. A co se týká dat, nejen ta před rokem 1990 jsou tabu. Protože tabu jsou všechna meteorologická data. ČHMU, ačkoliv je placen z kapes občanů, daňových poplatníků, s daty tvrdě a nekompromisně kšeftuje a dá je, i pro vědecké účely, jen za prachy. Co já si tak vzpomínám, za pěkný pařák jsme před mnoha lety považovali teploty okolo 27 – 28°C.

              To se mi líbí

            • jaa napsal:

              Nevím Josi nechci se přít, ale vím, že některá léta – když se odcházelo z práce – bylo to jak vstoupit do trouby puštěné naplno – jiná zase pohoda. a ta vědecká společnost a na rozpacích …. opět záleží na kvalitě a znalostech vědátorů.. MOc s e spolíhají na počítače. Kdoví jak by to dopadalo, kdyby přišel nějaký starý praktik a spočítal by jim to na hubu…. :-)) Opravdu si myslím že se moc spoléháme na počítače…. Mohli by to být dobří sluhové – ale bohužel udělali jsme z nich pány, kterým dovolujeme z lenosti vše řídit……..

              To se mi líbí

          • jaa napsal:

            K tomu Rathovi – Vaším přičiněním jsem se koukla na ČT zprávy …. nezdá se Vám že nějak brzdí? Že nejsou tak útoční? To ještě před měsícem bylo daleko horší nechutný dryják.

            To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Jos má pravdu, podle mého. Že se mění klííma vypadá bohužel přesvědčivě. Otázka ve které je diskuse, je o příčině. Mě se podle frekvence a rychlosti zdá, že to bude (možná TAKY) man-made.

              V Rathově případu dnes uvidíme, kolik bude sudí – patrně né moc nakloněný – považovat za únosné (Jirát(h) navrhuje 9.), Zdá se, že R. útoky na sudího byly snahou vytočit ho a získat body pro odvolací kola. ¨
              Musím opakovat, škoda, že tato energie a důvtip nemohla být zaměřena na užitečnější věci

              To se mi líbí

            • jaa napsal:

              hm, užitečnější věci – ale to by ta socanská dvojka nebyla za hvězdy … chybu socanů odneseme my.

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              jaa
              Nedámi to když čtu takové komentáře……..nic proti ČSSD MAJÍ HODNĚ CHYB…….ALE vadí mě když jim na triko někdo přidává za co přimo nemohou..oni snad tu past nastražili,oni snad ho vedli za ručičku aby nesl v krabici 7 milionů……….ovšem mužete omlouvat neomluvitelné ,nepochopitelné že ty peníze byli normální že to není trestné.
              NEZLOBTE SE ale mužeto to být genius když uklouzne musí nést nasledky a každa politická strana by okamžitě měla reagovat takto………ano když ho soud neodsoudí měla by to brát jako nevinu……….ty indicie jsou tak zavažné že normalní by bylo vždy postupovat takto bez toho jaké zasluhy ten člověk měl

              To se mi líbí

  6. Cech napsal:

    Ministerstvo vnitra a jeho metodika jak správně spočítat procenta (Pouze pro orientaci Okamura).
    Tedy když vezmu 1/2 l 20 % žitné a přidám k ní ještě 1/2 l 20 % žitné tedy sliju je dohromady, tak získám 1 l 40% žitné.
    No a to se oplatí nebo né ?
    No a pokud výsledná šunka byla složena ze dvou polotovarů s 60 % masa tak je naprosto jasné že výsledek je 120 % masa ve finálním produktu.
    Tož já neustále přemýšlel, kde se těm matematickým dovednostem Ministerstvo vnitra přiučilo.
    Konečně se ukázala ona realita on za tím stojí ahold.
    PS :
    Kolik masa je např ve výrobním salámu == gothaji pokud ahold tuto hodnotu neuvádí ?

    To se mi líbí

  7. Petrpavel napsal:

    Souhlasím a připojuji se (dnes se dočkáme, tipuji 8 let, co vy další?):
    „jaa napsal:
    15.7.2015 v 22:28

    Vzhledem k tomu, kolik našich prezidentů bručelo… moc bych se nedivila, kdyby se stal prezidentem a docela bych se toho chtěla ještě dožít :-))“

    Nebyl on, tato, členem vámi volené strany a jedním z nejschopnějších jejích představitelů? ? Čím si zasloužil váš nezájem, stejně jako celé strany socanů? Šel proti proudu, i ve své straně, byl schopným politikem, levicovým (jeho členství v počáteční ODS chápu stejně tak jako svou volbu ODS v 1992 – už ale nebudu vysvětlovat…), stejně jako Paroubek, a to se neodpouští …
    „tata napsal:
    16.7.2015 v 21:52

    Tak naposled ohledně Ratha….je mi ukradený jestli bude odsouzen…“

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tak tohle bylo naprosto zbytečné. Myslím že počasí a téma s podobným výpadem nesouzní.

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        „Když zavírali Židy, neprotestoval jsem, protože jsem nebyl Žid.
        Když zavírali komunisty, neprotestoval jsem, protože jsem nebyl komunista.
        Když zavírali sociální demokraty, neprotestoval jsem, protože jsem nebyl sociální demokrat.
        Když zavírali katolíky, neprotestoval jsem, protože jsem nebyl katolík, a
        když zavírali liberály, neprotestoval jsem, protože jsem nebyl liberál.
        A když si přišli pro mě, nezbyl už nikdo, kdo by proti tomu protestoval.“

        To se mi líbí

    • tata napsal:

      OPROTI vám se hrdě nebiju v prsa a netvrdím jak sem jedině spravnej prosazovatel té jediné strany co je čestná to JEST KSČM………A nemusím zde ukazovat jak ten blbej táta pořád volí ty hajzli.Já oproti VÁM NEVIČITÁM KOHO VOLÍTE

      ALE TEN blbej táta měří všem stejně to znamená když nakej krištálovej STANDA ho zklame,předtím mu fandil naplno řeknu hodně sem se seknul,A TAKY je nevinej soudně přesto jsem přesvedčen že byl darebák.
      Taktéž jsem simpatizoval s RÁTHEM……….OPROTI vám ovšem neskousnu že někdo nese v krabici vina 7 melounů,a budu to vysvětlovat jako zde většina.
      ovšem s prominutím dát tu reakci potom zde……Petrpavel napsal:
      22.7.2015 v 10:39
      to už chce velkýho blbce a zatím dalších 5 to se jinak nazvat nedá

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Jinak jak je nutné přijmout rozsudek soudu, tak zde je podrobný návod :
      http://www.novinky.cz/domaci/375789-adekvatni-komentuji-politici-verdikt-soudu-v-kauze-rath.html

      To se mi líbí

  8. tata napsal:

    pane HUDEC
    Celkem jste mě překvapil………..záporně…….. Z nedostatku jiné munice jsem ho začal bombardovat brambory. Přiběhla a mohla se posrat…. Její miláček!
    Nechápu že někdo muže toto udělat,hodně velké minus……..jestli pak bobardujete auta ,lidi?vždit dělají stejný rambajs………nebo když někdo pustí cilgulárku a podobné věci……..ano vadí mi že plno pejskařu nezbírá eskrementy………ale když už bych tu bramboru hodil po majiteli nikoliv po tom psu.
    ot……..zajimavý pořad na ČT2 o HITLEROVI……..HODNĚ POUČNÉ.zvlaště pro ty co řadí vznik nacismu levici……..jasně vtom pořadu schrnuto kdo ho podporoval a i ze zahraničí třeba FORD

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      tato, vím že nepotřebujete moje rady do života a ani jste si o žádnou neřekl, přesto vám ale jednu dám: Nedělejte si o nikom iluze.
      První reakcí té slečny bylo: „To si děláš prdel, ne?“ Kdybyste slyšel, jak jsem pak já na tu nánu řval, červenal byste se, protože jsem použil výrazy ze skutečně nejhlubšího suterénu komunikace. A otevřel jsem svůj kdysi školený baryton tak, že mě nepochybně bylo slyšet ještě o tři ulice dál. Koukal byste, jak metelila, aby byla rychle z dostřelu a hlavně asi z doslechu. Utíkala až za hotel Slovan…
      Já totiž nejsem křesťan a nenastavuji druhou líc opakovanému políčku. Omlouvá mě to, že jsem jednal v sebeobraně – já jsem si fakt nezačal. Když ale taková zasraná kráva, píča, která si bere svého čokla i do postele a nechá se tam od něj šukat (to je drobná ukázka), přiváže v jedenáct v noci psa u kandelábru a nechá ho tam štěkat, nic lepšího si nezaslouží.
      Ohledně bombardování psa bramborami je třeba vzít na vědomí, že život je někdy nespravedlivý – i ten psí. Měl jsem na výběr munici 9 mm para do své ČZ 75 nebo 0.32 browning do škorpiona vz. 61. To jsem samozřejmě zavrhl, neb mám pud sebezáchovy. Další možností byly staré vyřazené květináče na balkoně, plné hlíny. To, že jsem se sebral a šel do kuchyně pro brambory je nepochybně důkazem mojí humanity až měkosrdcatosti. Bral jsem ty menší, nejen z vrozené spořivosti až škudlilství.

      To se mi líbí

      • tata napsal:

        Ne nedělám jen mě vadí když to za majitele schytá zvíře.Taky nejsem dokonalí muj pes je takový neknuba,vím že nikdy nikoho nenapadne takže ho dost často nechám na volno,když už někomu vadí že jde kněmu snesu urážky na sebe bez protestu,,oprávněně,, ovšem nesnesl bych kdyby chtěl do něj kopnout………

        To se mi líbí

        • kočka šklíba napsal:

          No tato, ale Vy jste trochu ovlivněn tím, že psa máte. Ono není nic příjemného když v noci chodí venčit psy. Mohu to potvrdit, máme v domě mladé manžele, kteří venčí i v 1 v noci a bohužel psa nenaučili neštěkat a to pořád, navíc ho venčí jen před domem, jsou líní s ním i obejít blog. Zatím jsem to neřešila, ale asi si ty brambory budu muset připravit, je mně ale jasné že bude štěkat ještě víc. A kdo ho tedy trápí? Já? Nebo majitelé, kteří s ním kdykoliv, i přes den,ani neobejdou nějaké kolečko? Musíte na to koukat z obou stran. Jasně majitelé jsou zodpovědní, jenže když hodíte bramboru na něj, tak Vás snad i může žalovat :). A že by si to mnozí majitelé zasloužili, a to ani nemluvím o psích h….Jistě vy jste jako tak 70 % majitelů zodpovědný, jenže 30 % není. A to nebydlíte v Německu, kde když pes zaštěká v hodinách klidu, tak, údajně po stížnosti, přijede policie a majitel má velké problémy. To ovšem u nás nefunguje.

          To se mi líbí

          • tata napsal:

            kočko
            NETVRDÍM že nejsem,mám štěstí že muj pes je neknuba a prakticky neumí štěkat,takže mám prakticky idealního psa pro sousedy.JENŽE NEZLOBTE SE CHTÍT od psa aby neštěkal,kohout nekokrhal je tak nák proti přírodě……….jak jsem řekl mám často vystupy s pejskaři kteří jsou čunata,okamžitě řvu……..nic to nemění že zato nemuže zvíře ale pán.A UZNÁVÁM že vlastnit psa se nebezpečně rizšířilo na hranici unosnosti mnohých měst

            To se mi líbí

            • kočka šklíba napsal:

              No asi není, většina psů co kolem chodí neštěká nebo zcela výjimečně, takže asi mít pravdu nebudete :). Tenhle ovšem už když s ním jedou výtahem, takže ano, za chování psa mohou majitelé a ted mně tedy řekněte co mám dělat když mě nebo nějakého člena rodiny probudí v 1 v noci, pravda, mě tak často ne, bývám vzhůru ještě často, ale nicméně to obtěžuje.

              To se mi líbí

            • tata napsal:

              NEUMÍM na to dpovědět….určitě se ze psem dá pracovat…..bohužel většinou si Vás vychová pes…je to dan určité civilizace,modnosti,větší tolerance………dám přiklad…….žiji v panelovém domě………nemohu předpokládat že tam budu myt soukromí jako ve svém domě.Takže když děláte rekonstrukci náké mistnosti a to za 40 let co zde bydlím bylo asi 10krát u mě, automaticky znepřijemnujete život sousedům.MUŽETE JEN s předstihem vyvěsit oznamení že to bude tolik a tolik dní od do já volím 09 do 18.30………přesto někdo to chápe někdo né přitom sam ani nic neoznámí………na to odpověd není…..

              To se mi líbí

      • Laco G. mlynář napsal:

        Pane Hudec, jen bych dodal, že ten pes za to nemohl. V případě psů mohou za problémy s nimi z 99,9 % jejich páničci a paničky. Psů a koní se zastávám.

        To se mi líbí

      • Mainguard napsal:

        Vzdy mi zajimalo z hlediska archetypu anonymnich diskuteru na webu, kteri mu venuji tolik casu, ze by se dalo pochybovat o tom, jak dotycny vubec odlisuje „realitu“ virtualni od te udajne realne, kterou nam tu pak popisuje jako vlastni reflexivni narativ dany predevsim socialni dostorzi a neschopnosti empaticke socialni komunikace, pak nam musi vyjit neco podobneho jako pan Hudec.

        Chlubit se tyranim neme tvare, pouzit slovnik lidske spodiny a zminit vlastnictvi strelnych zbrani, typu a raze, je pak tipicky projev sociopaticky agresivniho jedince a disocialni poruchou chovani, trpici navic ageistickou obsedanci. Je otazka, jak dalece je tento „geroj“ realny a nejsou-li jeho zazitky o tom, jak to te prislusnici slabsiho pohlavi „nandal“ a nejsou-li jeho potreby zverejnovani jeho zazitku vice nez realitou, potreba „updatovat“ svuj socialni profil, ktery zminkami o dlouhych cestach po Evrope a dalsich snahach sirit o sobe indicie, ze dotycny patri majetkove k vyssi tride, typickym pripadem cemu psychiatri rikaji „normativni substituce“.

        V kazdem pripade si osobne nemyslim, ze by pan Hudec byl zly človek jaksi z podstaty, mozna je jen stres a spolecenska nedocenenost jen projevem toho, ze spolecenska dynamika a tlak na nejaky atribut vlastni atraktivity je predevsim otazka prisne vekove limitovana, coz kazdy kdo presahl takovych 40 let veku, sam sobe tezko priznava ale o to intenzivneji citi – neni to nic jineho nez starnuti.

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Bože, šetřete mimo nervů i strojový čas 🙂 . Propásl jste šanci mlčet …

          To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Neplácejte blbiny. Jsem tady jeden z naprosto neanonymních diskutérů, na rozdíl od vás. Osobně mě zná majitel zdejšího webu i další osoby. Takže si vetkněte své rádoby psychologické rozbory za klobouk. Anonymním diskutérem jste tu leda vy, aby bylo jasno. Zkuste z té své anonymity vystoupit, aby naše diskuse byla rovnocenná! Zkuste se podepsat jménem a adresou pod své dřísty…?!

          To se mi líbí

          • Mainguard napsal:

            A jaky jmeno chcete? Novak, Novotny, Hudec, Hudecek nebo mate nejake obzvlaste v lasce? Obvykle se bavim k veci, toto berte jako naprostou vyjimku. Jen mne zaujala etiketa jednoho zcela tuctoveho prijmeni zastitujiciho se tu citaty klasiku ( na ty existuji na netu encyklopedicky utridene databaze) co napise ageisticky hate riznuty sexistickymi klise hodne pod urovni radobyvtipu o blondynkach, chlubici se intelektualni hloubkou tech nejhrubsich vulgarismu a zpusobovani bolesti privazanemu zvireti co se nemuze branit. Prominte, ale jiny mentalni profil nez ten co jsem popsal, se mi na takto na odiv stavenou sebeprezentaci vazne nehodi. I kdybyste si „neanonymne“ rikal Bilek nebo Pospisil.

            To se mi líbí

            • oh napsal:

              Zkuste „Josef Vyskočil.“

              To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Fagane
              větší debilitu jste napsat nemohl. Ano, Jardu Hudce znám osobně i z několika „káviček“, zná jej Slim a další. Takže na rozdíl od někoho, kdo používá bůhvíkolik krycích jmen je tu opravdový on sám. Takže buďto se také odhalte nebo DRŽTE HUBU!!!

              To se mi líbí

            • Mainguard napsal:

              Ondrej Pospisil. Dobry den. Takze kdyz jsme odhaleni, trvam na tom ze pan Hudec je sociopat a hulvat, co obsedantne coby prislusnik seniorske generace nesnasi mlade a temi nejprimitivnejsimi vulgarismy urazil zenu, ke kterym vsechna spolecenska zrizeni vyzaduje gentlemanske chovani od muzu, fyzicky tyra bezmocne zvire a jeste se s tim chlubi. Jestli jste na takove chovani hrdy, ja jim pohrdam. Nevim, jestli takoveto vzorce chovani vychazi z ideologicke podstaty sveho presvedceni, ale byt to tak, pak bych musel prohlasit pana Hudce za nasilnickeho extremistu. Nic vice jsem svoji poznamkou rici nechtel. Zajimavy je postoj mistnich stamgastu, kdyz nekdo rekne o prislusnici nezneho pohlavi ze je pica a druhy je tim znusen, je mu vycitano, ze se nepredstavil ackoli to spolecenska etiketa webovych diskusi nepovazuje za nutne, nekdy je udrzovat dokonce svoji anonymitu vyzadovano. Preji hezky den.

              To se mi líbí

            • M-T napsal:

              Povídá pan Randál na Silvestra své paní: „Stará, jdi do sebe a už se nevracej!“ (volná citace snad z Dikobrazu, blahé paměti. Co kdybyste, Mainguarde, vstal od PC, poodešel, dal si pár facek – to někdy pomůže – a zase se vrátil? 😉

              To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Ještě větší , než jsme čekali, ústřední strážče 🙂 … Kam člověče na ty nevěřitelné bláboly chodíte -> nebo že by vlastní tvorba ? O to hůře …

              To se mi líbí

          • tata napsal:

            TO sedělo Bavore…….nejlepší je když anonym se podivuje ,kritizuje anonymitu……..a to v případě skutečného ména……sám sice piši pod nickem ale moje bydliště i meno jsem mnohorát udal…….prostě pod nickem mě lidi znaj s menem ZDENĚK HRABĚ by mě plno lidí nespojilo…….ale patřímk těm co svoji identitu neskrivají a plně si vždy nesu odpovědnost co napiši

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              Mainguard napsal:
              23.7.2015 v 11:46
              PALEC DOLU…….JE rozdíl když reakce je jako jsem reagoval já,že nepovažuji hazení brambor po psu adekvátní……..ovšem nevyvozuji stoho oproti VÁM ŽE JE DOTYČNÍ TÍM PÁDEM…….je sociopat a hulvat,……I KDYŽ já nejsem zastáncem na hrubí pytel hrubá zaplata……někdy je to holt asi ta nejlepší možná……a už pominmě že skutečně VÁS ZDE vetšina považují za člověka kde hodně indicií naznačuje že jste prostě blb……a to samé si myslím i já…….to je co říct jste asi 4 připad kdy jsem použil hrubost za asi 10 let co se pohybuji po internetu

              To se mi líbí

  9. tata napsal:

    PS…………. TO O TĚCH eskrementech bylo myšleno že ač jsem vlastník pejska vadí mi na pejskařích hodně věcí ale má se to řešit s majitelem,taky nechápu jiné pejskaře že za svoje ho by dychali jiného jsou schopni nakoupnout…..nechápu ty co ubližují němé tváři

    To se mi líbí

  10. Petrpavel napsal:

    Hudče, skvělé postřehy.
    Na noční ulice nekoukám (jen do zeleně, doma i na chatě), a tak jsem rád zkonstatoval že moje představa dnešní noční ulice je v souladu s vámi popsanou realitou 🙂 ).

    To se mi líbí

  11. kchodl napsal:

    Ad Váš velitelský můstek:
    „Koňak tekl jako zlato, džin svítil jako akvamarín a rum byl sám život. Jak přikovaní jsme seděli na barových židličkách, hudba šuměla, život byl jasný a silný; rozpaloval nás, bezútěšnost nevlídných nájemních pokojů, jež nás očekávaly, a zoufalství bytí byly zapomenuty, barový pult se proměnil ve [b]velitelský můstek[/b] života a my jsme bouřlivě vyplouvali do budoucnosti.“

    Přeji hezkou dovolenou.

    To se mi líbí

  12. Hudec napsal:

    Tři kamarádi ihned a bez váhání. Skvělá četba mého mládí. Jsem zvědav, kdy někdo napíše jejich moderní podobu, kdy jeden z nich bude černoch a druhý arab, jen ten třetí zachová barvu pleti. Viz Tři mušketýři….

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Jasně Tři kamarádi, to bylo lehké.

      Tři mušketýři v nové zhovadilé verzi nás, televizi nemaje, naštěstí téměř minuly. V osobním žebříčku u mě získaly všech 5 výkalů: jeden negr, druhý goatfucker, třetí s rozštěpem, … místo romantiky, rytířství a ušlechtilosti samá sprostota, místo šermování karate nebo co. Taková parodie na Pulp Fiction v 17. století. V příští verzi bude d’Artagnan určitě černá musulmanská lesba na vozíku překonávající svůj handicap a jediné bílé křesťanské postavy budou ty záporné. Mušketýři budou honit Usámu Bin Ládínka a zachraňovat amerického prezidenta, bojovat proti Globálnímu oteplování. Richelieu bude nejvyšší muftí. Díky, tohle opravdu nemusím, tolik moderní kultury najednou u mě vede k obscesivnímu rozebírání a čištění palných zbraní, broušení nožů, nemohu si pomoci. 🙂

      Podobně jako Dumase, przní v USA už pár let Marka Twaina, ten jim leží těžce v žaludku. Nová verze Dobrodružství Huckleberryho Finna už neobsahuje negra. Televizní a filmová zpracování jen ukradnou postavy kluků a doplní to plytkým příběhem podle vlastního uvážení. Jak podle Bradburyho.

      Nedávno jsem vedl s několika kamarády, kteří jsou ve služebním poměru, debatu na téma kdy přesně dezertovat – až jedny pošlou proti Čechům na obranu imigrantů, druhé na Rusa – zaznělo mnoho argumentů z KNIHY knih. Osobně mě potěšilo, že byl citován i Mark Twain, coby slavný dezertér – ten dezertoval za americké Občanské války dokonce dvakrát, jednou ze Severu, podruhé z Jihu – tak samozřejmě, na Haška nemá, ten je dezertér dokonce trojnásobný a jistě by to dotáhl ještě dále, kdyby mu zdraví dovolilo.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Jen pro silné povahy jako doplněk k tomuto příspěvku http://www.redakcja.mpolska24.pl/6737/holokaust-chrzescijan

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Sice peprné, ale reálné. Vlastně povinná „četba“ + presentace vůči obhájcům „lokální socializace“ tohoto materiálu.

          To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Nelze komentovat. Je to mimo naše chápání.
          Je nutné se podívat na počátky, zdroje, tohoto chování a na současnou podporu. Vše to ukazuje na křesťanskou civilizaci, která ve jménu svobody a demokracie rozvrátila diktátorské režimy, které byly velmi tvrdé právě proto, aby potlačily takové jednání. Byly to však režimy sekulární a tak si od věřících nezasloužily žádného porozumění.
          Je zřejmý fakt, že jakémukoli náboženství je největším nepřítelem nevěřící. I muslimové snesou křesťana, nevěřícího nikdy. Platí to často i naopak.

          To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Dumasův originál je především kniha plná humoru, o Huckleberrym ani nemluvě. Co holt postrádají je politická korektnost. Dnes (nebo včera? to horko je děsné…) jsem se dočetl v našem českém tisku, jak budou upravovat genderově správně učebnice, aby děti nezískávaly zastaralé představy o rolích rodičů a muže a ženy obecně. Představuji si to tak, že třeba:
        „Maminka má tatínku rád a všechny úkoly v rodině si rovnoprávně rozdělují. Maminka třeba musel zůstat déle v práci a tak nás tatínka vyzvedla z družiny a odvedla do hudebního kroužku…“. Jak doufám, jsou pohlaví obou zmíněných jedinců dokonale zaměnitelná, asi i co do funkce (nikoliv rostlináře). Děti předpokládám jako hermafrodity.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Dumasovi Mušketýři jsou legrace, nacpaná různými prima hláškami. Proto také jedno z nejlepších filmových zpracování, nejvěrnější duchu originálu, bylo to s Michaelem Yorkem, komedie.

          K těm učebnicím, výborně to zachytil autor parodie na pohádky, v politicko-korektním genderovém stylu – sborník „Teplý Honza“. K volnému stažení na ulozto.cz:
          „Smolíčka pacholíčka vyřeší juvenilní justice, Rudá Karkulka přestane být nepřítelem demokracie, Popelka dostane zaslouženě po hubě a obnošené vietnamky, Čípková Růženka si uřízne prsa, rodidla, mozek, hodný pán vytáhne na zlou heterosexuálku obušek i s pytlem, pan exekutor zabaví Zlatovlásku a princ Gayaya vypustí drony… „.

          Je to bohužel než parodie čím dál více realita, takové pokusy probíhají, většinou placené norskými fondy – tedy za Norsko skrytou ruku amerického bratra.

          Ze stejného soudku je i nynější návrh na zákaz „explicitní sexuality“ v TV. To je také jak opsané z řádů amerického Talibanu.

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Kdyby šlo jen o zákaz „explicitní sexuality,“ byli bychom na tom ještě relativně dobře. Skutečnost je mnohem horší.
            http://diit.cz/clanek/novela-zakona-o-vysilani-se-sexem-nepocita
            Stanovisko Asociace televizních organizací k novele:

            To se mi líbí

      • oh napsal:

        „Odvážím se tvrdit, že kdyby Alexandre Dumas starší žil a měl stále svou poněkud zuřivou, vznětlivou povahu, vnikl by na natáčení tohoto seriálu a vyřídil si to s tvůrci pěstmi, bičem, rákoskou, kordem, ba možná i pistolí. Zasloužili by minimálně pořádný výprask.“
        Jan Žáček na http://www.digizone.cz/clanky/tri-musketyri-vzit-na-ne-rakosku-tedy-na-tvurce/
        „Režisérů“ toho zázraku je tolik, že se jejich jména csfd ani nevejdou na jeden řádek:
        Toby Haynes, Saul Metzstein, Andy Hay, Farren Blackburn, Richard Clark, John Strickland, Marc Jobst.
        Přesně podle toho to dopadá – mnoho kuchařů vyváří nechutný blaf, který hravě překoná dort od pejska a kočičky.
        V článku zmiňovaná recenze Mirky Spáčilové na I-Děsu:
        http://kultura.idnes.cz/serial-tri-musketyri-recenze-djv-/filmvideo.aspx?c=A150628_213204_filmvideo_ts
        Jen doporučuji vyhnout se diskuzi. Vyskytují se v ní větší než malé množství jedinců, co se jim to líbí a autory obhajují způsobem, který by mohl způsobit brutální nárůst krevního tlaku. 🙂

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Spáčilová to napsala pěkně, jen samozřejmě nesmí příliš veřejně napínat multi-kulti struny. Ale „Kobra 1625“ nebo „Kriminálka Mušketýři“, to nemá chybu.

          To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        Bingo Kchodle, za tu odpornost ( stačily pouze upoutávky ) by stála za to nějaká forma veřejné tortury 🙂 … Aneb vítězné tažení Idiocie světem. Nastává pomalu opět doba, kdy budou hořet „klasici“ – jako by to mnohým chybělo 🙂

        To se mi líbí

  13. Rudolf Knopp napsal:

    Staré pořekadlo praví………………
    pes ,který štěká……………………….je nedovařenej.

    To se mi líbí

  14. Joda napsal:

    Ta telefonovací manie není nic nového.
    Ve vesnici, kde máme chalupu, byl před rokem 89 jen jeden jediný věřejný telofonní autonat (v budce u Národního výboru). Mimo sezonu byl použit tak jednou za měsíc, když některý z domorodců potřeboval zavolat záchranku nebo hasiče.
    V sezoně před budkou stála od rána do večera fronta rekreantů, kteří si potřebovali „nutně “ zavolat. Jednou jsem šel kolem a slyšel jsem takovou starší paní (dle akcentu pražačku) jak dramatickým hlasem do telefonu sděluje, že Petříček včera snědl celé dvě palačinky a ráno se krásně vykakal.

    To se mi líbí

    • Laco G. mlynář napsal:

      Doma s nostalgií vzpomínáme na doby, kdy jsme obývali chatu u řeky Jihlavky v hlubokém údolí, kde nebyl ani pořádný signál rádia Praha. Když jsme potřebovali telefonovat, což se stalo asi jednou za pět let, museli jsme do nejbližší vesnice ujít 4 km. Samozřejmě tam nebyla elektřina, silnice, natož železnice.

      To se mi líbí

      • pepano napsal:

        Já, když to kolikrát vidím, tak si říkám, jak jsme mohli bez mobilů žít. A to jej mám od roku 95, nejdříve jako služební a později jako soukromý. Že bych, ale byl jeho otrokem to nikoliv. Na rozdíl od dnešní mládeže volám jenom když to bezpodmínečně potřebuji a SMS píši výjimečně, potřebuji na ně brýle, to raději zavolám.

        To se mi líbí

  15. Jos napsal:

    Vážený Bavore, když čtu váš pohled z můstku, tak mne napadá, jak bychom asi dopadli my, kdyby obdobný čánek psal některý z našich otců nebo dědečků. Asi by nám také umyli hlavu za leccos.
    Říkám si: bacha na generační rozpor a jednostranný pohled.
    Zmiňujete Viktorku. Nevím jestli to tady už neprošlo. Ale Viktorka z Babičky, jinak Viktorie Židová,měla dvě děti a dožila se, i když v bídě, věku 76 let. . A má krásný náhrobek v Červeném Kostelci.
    Ale hlavně jsem chtěl zmínit k vašemu článku z obrazárny, že nikdo nekomentoval včerejší intervenci ČNB na zhoršení kursu koruny. Ten dobytek,zloděj a lump M.Singer a jeho bankovní rada nejen systematicky snižuje hodnotu práce všech občanů, na úkor vykradení úspor a příjmů občanů dotuje některé exportéry, ale jak jsem si z článku uvědomil, ztěžováním nákupů v cizině nahrává a pomáhá i takovým podvodníkům jako je Ahold v jejich systematickému vykrádání českých peněženek. Začínám se divit, a přes vedro si myslím, že bychom měli dát Singerovi najevo, že je jen člověk smrtelný.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Josi
      to psal přece Jarda Godot Hudec

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Také jsem se domníval že ten dnes již 9% neboli skoro_desátek je výlučně Singerova akce odstartovaná darem těch 5 mili Petru Kellnerovi při koupi Telefoniky.
      Ne, není úplně a jednoznačně tomu tak.Neboť dnešní Bakalovy HN mne okamžitě díky titulní straně vyvedly z omylu.
      Singr jedná pod tlakem jak oligarchů s kapitálem v €, neboť skutečná hodnota 1€ cca. za 16 Kč je uznejte obrovský průšvih ale současně ovšem musí plnit zadání Dienstbierovy ČSSD.
      http://archiv.ihned.cz/c1-64367340-cnb-muze-slabou-korunu-drzet-dele

      Prodloužení intervencí by přivítala i vláda. „Já bych to podpořil,“ řekl ministr financí Andrej Babiš. „Stabilita je nejdůležitější pro plánování exportérů a importérů i pro celou ekonomiku.“
      Dále Bohuslav Sobotka prohlásil, že prodloužení intervencí je „lepší varianta pro zaměstnanost, hospodářský růst i export“.

      Proto docházím k závěru možná chybnému ale je to ten který musí napadnout snad každého, že takto realizovaný intervenční režim, je cíleně prosazován hlavně současnou ČSSD nehledě na to, že je pro ekonomiku smrtelně škodlivý.
      Cílem současného vedení ČSSD je, abychom díky tomuto intervenčnímu režimu začali dlouhodobě zaostávat.
      Nyní ČSSD bude představovat jak nám to pomůže ve vyšších vývozech a průmyslové výrobě, ale dlouhodobě a to je právě ten cíl současného vedení ČSSD, to povede k tomu, že budeme dovážet méně technologií, protože jsou drahé, a zaměříme se víc na pro zahraniční spekulanty tolik potřebnou primitivní výrobu.
      Proto také současná ČSSD počítá s tím, že I díky slabé koruně budeme jen levnou montovnou Evropy.
      Vzhledem k tomu že díky současné politice ČSSD budeme vždy pouze chudí příbuzní,tak v žádném případě nejsme a také do budoucna nebudeme schopni ohrozit dlouhodobé záměry tj. vývoz těch 370 mili každý rok z Česka.
      Tož mýliti se je lidské pouze v omylu setrvávati se nesmí.

      To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Nechť je slyšena i druhá strana.

      http://byznys.ihned.cz/c1-64369160-tomas-holub-z-cnb-intervence-proti-korune-mohou-pokracovat-az-do-2017

      SInger se teď snaží (jak jsem v úterý komentoval) udržet tvář, ovšem situace se změnila a pochybuju že si udrží většinu v bankovní radě. Mnoho ekonomů změnilo názor.

      http://www.novinky.cz/ekonomika/375647-oslabovat-korunu-uz-cesko-nepotrebuje-polemizuji-ekonomove-s-cnb.html

      To se mi líbí

  16. Minorita napsal:

    Fajn povídání 🙂

    To se mi líbí

  17. Miluše napsal:

    Pane Hudče, moc jsem se pobavila četbou Vašich postřehů pozorováním z můstku. A ještě „S Labutí za oknem“ – mimochodem to by byl docela zajímavý název nějaké Vaší knížky. 🙂 U nás v ulici měla podobné stanoviště jedna sousedka. Neustále vyhlížela z okna, ruce podestlané polštářkem a v této pozici jí nic neuniklo. Na rozdíl od Vás se ale nepodělila se svými přáteli na blogu. Jasně, tenkrát nic podobného nebylo, ale ústním podáním šířila zprávy mezi sousedkami rychleji než internet a zkresleně jako naše současná zpravodajství. Nevím, jaké ona pila víno, ale její zprávy byly – no prostě „drbna“.V tom Vašem víně, kterým jste si svlažoval hrdlo bylo hodně pravdy a pomohlo nám přestát ten dnešní příšerně horký den 🙂 A tak díky za pěkné počtení.
    Přeji pěknou dovolenou a šťastný návrat. Budeme se těšit na vyprávění z řeckého kapitánského můstku.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.