Keltové a Boioheamum


Dneska se podívám na jedno skoro neznámé výročí. Shodou okolností se událost odehrála právě v polovině července.

Ze školní výuky latiny si pamatuji jen velice málo. Jedna z vět, které mi v hlavě zůstaly, zní takto: Patria nostra Bohemia apelatur (vlast naše Čechy se nazývá) . V tomto označení se ukrývá  název keltského kmene Bójů, jimž vděčíme i za první pojmenování Čech – Boiohaemum, později Bohemia. Označení keltského kmene neznamená v jazyce balkánských Ilyrů nic jiného než „strašliví“.  Bójové kolem roku 390 před Kristem vyrazili z České kotliny na jih, překročili Alpy a vpadli do Itálie.  V roce 387 př. n. 1. dokonce porazili na březích řeky Allie jinak údajně neporazitelné římské legie vedené konzulem Quintem Sulpiciem a pár dní na to, přesně 18. července, přepadli, vydrancovali a pak zapálili samotné město měst Řím. Jen Kapitol se jim dobýt nepodařil. Byla to zásluha husí, které si posádka chovala pro obživu. Při pokusu dobyvatelů dostat se do Kapitolu, začaly husy kejhat, probudily obránce a těm se podařilo Kapitol ubránit. V sobotu tedy uplynul již 2401 rok od onoho dne, který znamenal pro husy veliký svátek. (Myslíte si, že neumím počítat? Uvědomme si, že v přechodu letopočtů totiž není rok „Nula“).  Bojové se stáhli do severní Itálie a někdejší etruské město Felsina bylo podle nich přejmenováno na Bononii, dodnes nese název Bójů i jejich Bohemii vzdáleně připomínající – Bologna.

Další, kdo údajně získal jméno podle Bójů, mají být Bavoři. Původně snad Baiarii (odtud patrně Bayern), pak Bawarii. . Ačkoli tam se možná jedná o úplnou záměnu, protože do nynějšího Bavorska odešel z území naší kotliny jiný známý keltský kmen – Markomani. I když… Tím, že nevíme, kdo je jak nazýval, klidně to mohla být i část původního kmene Bójů.

A přitom vlastně ani nevíme, jak si onen keltský kmen vlastně říkal.

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

42 reakcí na Keltové a Boioheamum

  1. Jan napsal:

    Tak přechýlení od j na v je obvyklé, svádí k tomu jazyk. Takže nejspíš bavoráci jsou bojové. A jinak, ilirština je tak trochu podobný jazyk, jako náš a když je něco strašné, tak to způsobuje bázeň čili někteří se jich bojí a to je v tom slově bojové. Tak nakonec , máte boese a bes a besnota čili zlo a zlo a vzteklina.
    Markomani bude nejspíš vnější jméno, něco jako lid na okraji, Marka je okrajové území říše , oni si říkali nejspíš jinak, asi jako Němci si neřkají Němci, ale karel May si opravdu, sám, to uvádí je to doloženo ben Nemsí vypůjčil z vnějšku tedy z češtiny.
    S nulou je to složitější, rok je interval, ale na číselné ose je nula vždy, jenže to není rok, ale časový nekonečně krátký okamžik. Takže když si nakreslíte čáru, na ni dáte rysku = 0 a pak po cm nalevo bude levá ryska mít -1, další -2 další -3 a totéž napravo, ale bez minusu. Takže logicky z podstaty věci interval mezi 0 a plus jedničkou bude co, nejspíš první rok, interval mezi první ryskou a druhou ryskou bude co? nejspíš druhý rok atd.
    A teď obráceně , interval mezi ryskou 0 a ryskou minus 1 je jaký rok , můžete si hodit korunou, bývalo zvykem jej značit minus první rok a další byl minus druhý rok a tomu se říkalo rok před letopočtem a dva roky před letopočtem (tedy počátkem letopočtu).
    Jenže vědcům to začalo jako vadit a tak ten minus první označili jako nultý rok a minus první rok je tak uměle odsunut mezi rysku minus 1 a minus 2, minus druhý je mezi ryskou -2 a -3 atd.
    Asi podobně, jakobyste na pásmu, což je kvůli přesnému měření, taklhe se měřilo klasicky ve štolách a překopech, měl červeně nulu a tak asi tři decimetry do záporné délky a 30 m do kladné délky. Takže první cm bude mezi nulou a první silnější ryskou atd. Ale mezi nulou a minus první ryskou, jak byste nazval ten cm (je nultým nebo minus prvním). Tak proto v tomhle nemůže být nikdy shoda. prostě, rozhodující jsou rysky a intervaly jsou až již odvozené co do názvů. A kupodivu,snad nikdo neříká nultý cm,neujalo se to, je prostě jen plus první a ten zrcadlově na druhou stranu je minus první.

    To se mi líbí

  2. Hudec napsal:

    Však sám víte, pane Bavore, že Katovická hora bývala keltským oppidem. Mám teorii, že se kolem ní udrželi zbytky keltského osídlení v tom zasraném slovanském moři. Řekl bych tak o poloměru čtyři kilometry vzdušnou čarou.
    Vítejte v klubu :-).

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Když ono v životě lidském natož v historii není nic jistého. Katovická hora bývá považována i za slovanské sídliště. I když já podle valů se přikláním k oppidu. Takže, kdož ví…

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Ale ano – nejdřív Keltové, po nás Slované/Čechové. Ale v okolí jsme se udrželi.. :-). Podél řeky a někde v kopcích (třeba mezi Novosedly, Tažovicemi a Kraselovem).

        To se mi líbí

  3. severočech napsal:

    Tak se v Bavorech mluví jako o BAJUWARECH (= Bojovarech).

    To se mi líbí

  4. Cech napsal:

    Promiňte je to OT ale pro odchycení jednotlivých kroků a jako doklad kompaktnosti proti_České linie Dienstbierovy ČSSD by to nemělo zapadnout.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Tajne-nahravky-Chovanec-te-chce-vyhodit-slysel-klicovy-muz-od-sefa-nad-kavou-a-doutnikem-Noviny-vidi-skandal-384953
    Potom také tato sranda z Českých voličů naprosto proti vůli většiny dostává smysl.
    Takto si Dienstbierova ČSSD pomocí veřejnoprávních a masmediálních prostředků ANO protlačí zadání Schwarzenbergovy TOP 09 a starostové.
    http://archiv.ihned.cz/c1-64352500-muslimsky-soused-vam-hlavu-neurizne-hlasa-vladni-kampan-pokusi-se-zlomit-xenofobni-odpor
    Tož promiňte ale jinak je to nutné složitě dolovat z archivu a často se to nedaří, jako včera ten krásný popis Azerbajdžánu v archivu Člověka v tísni

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Jdete na to špatně, moc napřímo, což u vyznavače mas-med šablon je překvapivé.
      Vy musíte dokázat, že Dïenstbier není Kelt (Markoman, Kvád..), ale Avar

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Já vím je to moje chyba je to podobné jako současná Singerova intervence proti koruně.
      Ekonomika roste o 2 %, inflace se pomaličku blíží k 2 % a náš životodárný Singr intervenuje o106.
      Prostě když jsem slíbil okrást tuto republiku, tak to budu dělat ať to stojí co to stojí.
      Prostě zadání zní jasně :
      Dovážet méně technologií, protože jsou a budou drahé,.
      Zabezpečit plné zaměření na co nejprimitivnější výrobu.
      Proto také díky Singrovy budeme do budoucna pouze a jen levnou montovnou Německa (možná ještě i Evropy).
      Tož proto budeme také díky úplatnému Singrovi, vždy chudí příbuzní i té zchudlé E15..

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        S vámi je vždycky sranda. To okrádání, které jste vymyslel mu tedy moc nejde, na kurzu to skoro není vidět.

        (Soudě podle stavu ekonomiky i podle způsobu (ne)oznamování se Singer jenom pokouší zapůsobit dojmem, že „bdí“ a dodrží závazek. Jestli 27.20, nebo 26.80 mu je nejspíš celkem ukradené, ale bojí se, aby trhy po nereagování ČNB nezvlčily a nesrazily korunu někam k 25.
        Nemyslím si ostatně, že se mu to moc podaří, Švýcarům se v podobné situaci fukot proti větru taky nijak nedařil. Ale určitě neochabujte, a vymýšlejte další zábavu.)

        To se mi líbí

    • tata napsal:

      CECH
      nak jsem to nepochopil co by bylo špatné na odvolání lidi kteří jsou udajně Langrovi koně,Ptám se nevyvracím nebot o tom nic nevím

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        MUDr. et Mgr. Ivan Langer je „bezobratlí“ neboli naprosto bezohledný protivník.
        Vzhledem k ohrožení „zahraničních aktivit“ CEVRA si vzal na mušku ministra vnitra Milana Chovance, který oznámil, že nechal prověřit činnost Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).
        Proto MUDr. et Mgr. Ivan Langer v pudu sebezáchovy také prohlásil.
        Aktivita ministra vnitra je podle jeho slov protizákonná. „Asi by měl někdo panu Milanu Chovancovi vysvětlit, že on jako ministr vnitra nemá sebemenší zákonné oprávnění „kontrolovat“ práci GIBS! Může tak maximálně požádat zdvořile jejího ředitele o poskytnutí údajů (mimochodem, stačí se podívat na její web).
        GIBS je odpovědná vládě a orgánům Poslanecké sněmovny, primárně Komisi pro kontrolu činnosti GIBS.
        Ušetřil by si tím takový trapas. Asi mu budu dělat samozvaného stínového ministra,“ prohlásil Ivan Langer a svoje vyjádření doplnil rozesmátým smajlíkem.
        Ivan Langer pro udržení se nad vodou dává „školení“ sociálnědemokratickým členům vládního kabinetu Bohuslava Sobotky.
        Proč si to MUDr. et Mgr. Ivan Langer může dovolit, protože odborník na vnitro Bc. Chovanec jedná naprosto stejně jako při domácí zabijačce.
        Protože Langerova metoda je např :
        Likvidace Janouška jak ji předběžně definoval bývalý exministr vnitra Ivan Langer, který už za dob Topolánkovy vlády ostře vystupoval proti Bémovi i Janouškovi. A to jak oficiálně, tak v zákulisí.
        Ivan vymyslel tento scénář:
        1. medializace odposlechů a diskreditace Janouška
        2. fingovaná nehoda; Janoušek byl delší dobu sledován (kde ovšem nemělo dojít ke zranění, původně měl být Janoušek jen stíhán za řízení pod vlivem alkoholu)
        3. dohoda „kmotrů a kmotříčků“ o tom, kdo v Praze ovládne zdravotnická zařízení = > Janoušek ze hry.
        No a místo toho aby Dienstbierova ČSSD dotáhla Langerovu protizákonnou akci k trestnému činu, tak zalezla a zcela ukázkově vyrobila mrtvého brouka.
        No a potom si Ivanovi hoši mohli napsat :
        http://www.gibs.cz/zpravodajsky-servis/tiskove-zpravy/tiskove-prohlaseni-k-medialni-kampani-udajneho-nasazeni-odposlechu-ve-sluzebnim-vozidle-a-udajnum-rozporum-uvnitr-gibs
        Tož proto se musí dnes Bc. Chovanec chovat jako de***, chová se tak proto aby si zachránil vlastní kůži.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Že ožralému kokainistovi hupla pod kola zrovna manželka majitele Sapy, příliš důvěry také nevzbuzuje.

          To se mi líbí

        • tata napsal:

          DIK za vysvětlení,je to na mé chápání přiliš konspiračních teorii.
          Mě to připadá že tam je jeden větší blb než druhý.Největší problém bude že jeden na druhého něco ví takže zustane u slov

          To se mi líbí

    • vittta napsal:

      No nazdar…zkamarádli se nám faráři a starostové.
      To zase bude mela.
      Schválně, jestli vás po této větě z odkazu napadlo to samé, co mě:
      „Kampaň povedou starostové nebo faráři, kteří v obci, kam se přistěhuje rodina imigrantů, budou pořádat setkání či přednášky.“
      Strčte si vaše přednášky do prdele, grázlové!
      Na konci textu jsem byl ale uklidněn.
      Jenom 1 100 000 000,- Kč (za příští rok)???
      Pakatel.

      To se mi líbí

  5. Slim napsal:

    OT.
    Třeba vás taky rozesměje, co mi napsal kamarád. V tomhle počasí potřebujem něco cóól.

    Pokud dnes existuje nějaký Thomas Mann, mohl by napsat novodobé Buddenbrokovi.
    Jenom by je nahradili Gajdarovi.
    Děda Arkadij – Čuk a Gek, Timur a jeho parta, vážená osobnost.
    Jeho syn Timur – předloha k Timurovi v jeho partě.
    Vnuk Jegor Timurovič – šokový reformátor.
    Pravnučka Máša – spolupracovnice kravatožrouta v Oděse.

    To se mi líbí

  6. kchodl napsal:

    OT: brzy vyjde zajímavá knížka Masona „Postkapitalismus“, která alespoň trochu ukazuje, jak se svět mění.

    Výtah z toho článku (vyšel v prolhaném Guardianu) přeložily neméně prolhané Blicí listy:
    http://www.theguardian.com/books/2015/jul/17/postcapitalism-end-of-capitalism-begun
    http://blisty.cz/art/78195.html

    Pavlík (svobodný) Zednář (aka Paul Mason) samozřejmě všechno chápe svými idiotskými ideologickými brýlemi jak je naprogramovaný, ale je vidět, že z toho jsou všichni „vládcové světa“ vyděšení, jak „se jim to vymyká“. 🙂

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Zcela v duchu Zednářova článku, monopolizace pokračuje: Lockheed pohlcuje Sikorského. To vyvolalo už včera úpění v Aeru, kteří pro Sikorsky vyrábějí hodně věcí, prakticky celé vrtulníky S-76C. Pokud byl Boeing hovado, které poslalo – za pomoci českých vládních kolaborantů – plánovaně Aero Vodochody téměř do kytek, tak Lockheed je asi tak 100x hovadštější superhovado, živené prakticky jen ze státních zakázek amerického ministerstva války. Je to firma, která je zcela prolezlá manažerskou nenažraností, většina skvělých lidí byla vytlačena ze zaměstnaneckého poměru do pozice „svobodných kontraktorů“ za žebrácké peníze. Také ta firma je schopná generovat jen sliby, nesplněné termíny, předraženost a katastrofy. Není to jen megaprůser F-35, ale také menší lodě pro US Navy a USMC, protože skoupili také loděnice. Tunely megatunely, proti kterým je všechno české jen myší dírka, Blanka je v tomhle srovnání mravenčí chodbička.
      S tím zahníváním kapitalismu měli nakonec bolševici pravdu, jen to trvá o něco déle.
      🙂

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        Mno, třeba by bylo dobré se na privatizaci Aera mrknout a máme-li dobré ekonomy a právníky – tak Aero znárodnit. Mám dojem že Thatcheová to tal udělala a ne jednou – pokud mne paměť neklame.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Přesně.
          Ale cílem mnoha vlčáků je firemní letiště, až by se povedlo firmu totálně rozkulačit, mohlo by z toho vzniknout hlavní pražské satelitní letiště pro nízkonákladovky. Tedy až tam stát za prachy poplatníků udělá dálnici a rychlovlak.

          Sprosté je, že blokování celosvětového supportu výrobků Aera, hlavně L-29, L-39 ze strany Boeingu a Američanů obecně nakonec vedlo k tomu, že modernizace dělají Kanaďani a Amíci. O podpoře exportu (de fakto blokování exportu) L-159 ani nemluvě.
          Celé je to jedna velká zločinná americká všivárna.

          Posledně si L-159A chtěli koupit Iráčané – protože by to byl absolutně skvělý letoun proti ISILu. Amíci to blokují už několik let – přece si nenechají svůj ISIL zničit, stál je už dost peněz.

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Nebuďme tak naivní. Nízkonákladovky — jéje. Kruciš……Tak mi povězte jak se to rýmuje: zabránili jsme radaru v Brdech – napřed jel do usjúnie – Bělobrádek, potom Sob otka, potom Ba biš, potom amíci vyhlásili rozšíření základen v Evropě, potom PAVEL povýšil do štábu Nata, včil aero převezme Lock…. – jakpak je to s povolením/zřízením – vojenské základny na soukromém pozemku v jakékoliv zemi…hmm Tak ráda bych se mýlila ale mám takový dojem že Aero bylo zčásti i ČSArmy – pokud mne paměť neklame,,,, Nebo ne? …

            To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Ba ne – > správné „vyděšení Pražské kavárny po Česku“ vypadá takto :
      http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Policie-znovu-otevrela-pripad-hazeni-vajec-na-Zemana-Primel-ji-k-tomu-statni-zastupce-384588

      To se mi líbí

  7. kchodl napsal:

    OT: Ukroši zakázali filmy s Gerardem Depardieu. Protože je proruský.
    Demokrati jako řemen, Štětináč, Kchááárl, chemický Kalous a další to určitě schvalují.
    A dnes mají PSi sjezd v Kyjevě, co se z toho vyklube je otázka. Bude osvědčená „noc dlouhých nožů“ ?

    To se mi líbí

  8. kchodl napsal:

    OT: „Výsledky vyšetřování havárie malajského Boeingu MH17, který havaroval loni v létě v Donbassu, nebudou k dispozici k veřejné kontrole“, – řekl to dnes náměstek ministra zahraničních věcí Ukrajiny v oblasti evropské integrace Elena Zerkal.
    http://vesti-ukr.com/donbass/108079-ito … asekretjat
    http://ria.ru/world/20150721/1140258292.html

    WTF ?

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Shrnutí článku: Výsledky nebudou k dispozici veřejnosti a budou důvěrné, k dispozici „tribunálu“, který chtějí založit na půdě Rady bezpečnosti OSN. Proti tomu je RF, protože nikdy v historii leteckých katastrof nebyl pro vyšetřování letecké katastrofy zakládán zvláštní tribunál, není to věc světového míru, tudíž to RB OSN nepřísluší. Mandát vyšetřovací komise byl prodloužen do 7. února 2016.

      Kafkárna.

      Ovšem pochází to z ukrajinských oficiálních zdrojů, takže všechno může být úplně jinak.

      To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Taky si myslím, že je to hovadina. Jak by utajili výsledky před žalobou pozůstalých a následným soudem? Pokud tedy budou tvrdit, že nějaké výsledky dosáhli.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Netýká se to ICAO komise pro vyšetření MH17 – tam platí termín zveřejnění závěrečné zprávy v první polovině října 2015 – ale té druhé, kriminální komise pro vyšetření viníků sestřelu, vedené holandskou prokuraturou. Tam by dočasné utajení výsledků vyšetřování dávalo smysl, protože cílem je polapení viníků a jejich postavení před soud.

        Ovšem dovedu si představit, jak se to může celé zvrhnout: ICAO komise vyplodí stejně bezobsažné bláboly o „rychle letících tělesech“ jako v předběžné zprávě a navzdory všem analýzám může tvrdit, že konkrétní zdroj těch „těles“ nelze určit. Kriminální komise pak nařídí zatknout Putina. 🙂

        Ale to byl vtip. Spíše se dá čekat mediální přebití výsledků něčím dostatečně strašným, co přehluší vzniklou propagandistickou prohru. A svedení viny na Kolomojského – což může být skutečně pravda. Obětní kozel se vždycky nějaký najde.

        To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      To už je opravdu jen směšné, co to tam na Ukrajině je za lidi? To jsou šašci, tedy kdyby to nebylo jinak tak vážné a ohrožující.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.