Stalking


Protože  je tento prostor mým soukromým, využiji svého vlastnictví k čistě soukromému účelu. Nejprve několik definicí.

Nejprve wikipedie:

Stalking je nevhodné chování, projevující se zejména opakovaným fyzickým sledováním, nechtěnými kontakty (dopisy atp.), dlouhodobým sledováním aktivit určité osoby a sbíráním informací o ní, případně nemístným oslovováním jejích příbuzných, přátel atp. Takový zájem cílenou osobu obtěžuje, narušuje její soukromí a vzbuzují u ní strach; někdy ústí až v trestní stíhání pronásledovatele, stalkera. Stalker je až patologicky posedlý zájmem o osobu, kterou pronásleduje, často je veřejně známá, nebo jemu blízká, např. bývalý partner.

 

Co píše psycholog:

Obecně lze stalking chápat jako úmyslné pronásledování a obtěžování jedné osoby jinou, což oběti snižuje kvalitu jejího života a vyvolává u ní strach o bezpečí svoje nebo svých blízkých. Pachatel může oběť obtěžovat nejen přímým fyzickým kontaktem a sledováním, ale i zasíláním SMS, e-mailů, zpráv na sociálních a jiných sítích, zasíláním dárků, telefonáty apod. 

 

A nakonec Zákonná úprava:

–       Zákon 40/2009 Sb. zavedl v lednu 2010 paragraf §354 týkající se stalkingu, neboli nebezpečného pronásledování jednoho člověka jiným. Podle tohoto paragrafu může policie zakročit již v počátku problému, aby se zabránilo tomu, že pronásledování přeroste ve fyzické násilí. Od roku 2010 tak za nebezpečné pronásledování (a to i prostřednictvím mobilu, e-mailu, či např. Facebooku) hrozí trest v délce až 3 roky vězení.
§ 354 definuje stalking takto:
Nebezpečné pronásledování (označováno také jako „stalking“ )
(1) Kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že
a) vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým,
b) vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje,
c) vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje,
d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, nebo
e) zneužije jeho osobních údajů za účelem získání osobního nebo jiného kontaktu, a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři roky bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1
a) vůči dítěti nebo těhotné ženě,
b) se zbraní, nebo
c) nejméně se dvěma osobami.
tomu, aby mohlo dojít k obvinění pachatele ze stalkingu, musí být splněny tři podmínky:
jednoznačnost, že pronásledovatel tak činí evidentně proti vůli oběti,
– pronásledování oběti je intenzívní,
– pronásledování oběti je dlouhodobé (dle současně dohodnuté praxe zhruba 4 až 6 týdnů).

To je tedy definice. A nyní situace. Již u prvního historického článku na Kose přiletěl odkudsi jakýsi pelikán a začal do mne rýpat. Po mém odchodu do tohoto mého dominia přeletěl zase a neustále vyhledával důvody, jak být chytrý, chytřejší a vůbec nejchytřejší. Mnozí jste se divili, že jej tu vůbec trpím. Ale nechtěl jsem jen tak banovat, „nejsem jako požírač Karkulek“. Ale pelikánův čas přišel a na ban došlo.

Jistě víte, že jsem byl pozván k účasti na přispívání do Magazínu Abeceda. Bral jsem to jako poctu a začal jsem. Netrvalo dlouho a opět přiletěl onen vlezlý pták a opět se uhnízdil jen a pouze u mých příspěvků.  Jenže tam se nikterak bránit nemohu, tedy účel byl patrně splněn. Zatím tam nic neposílám.  Dokladem stalkingu je i fakt, že když jsem na jeden týden poprvé přerušil spolupráci s Magazínem, nikdo se neozval. Ale v okamžiku, kdy jsem poslal jediný článek, opět svůj zobák vystrčil a začal klovat. Takže se domnívám, že z jeho strany se jedná o naplnění trestného skutku dle výše uvedeného paragrafu. Ne hodlám se soudit, na to je takový pelikán hluboce pod moji úroveň (i když, co není, může být a pokud vím. tak Němci jsou na podobné zásahy do osobního života druhých mnohem háklivější).

Chtěl jsem původně tento článek poslat namísto jiných dvou stažených do Abecedy, ale pak jsem usoudil, že přece jen je to moje věc a vyřídím si ji v mém prostoru.

Takže zatím jen toto:

pelikane

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 reakcí na Stalking

  1. MAXI napsal:

    A vezmi sebou, prosim, vsechny sve kamarady:
    muslimske uprchliky, cigany, celou EU
    a nemeckou vladu potazmo U$rael.

    To se mi líbí

    • Laco G. mlynář napsal:

      Pane Bavore, to je onen Pelikán, co také téměř vždy píše do diskusí pod moje články? Pokud ano, potom bych na něj nebyl tak přísný. Běžný pravdoláskař-demagog, na něj stačí jen argumentovat.

      To se mi líbí

    • Laco G. mlynář napsal:

      Pane Bavore, to je onen pan Pelikán, co vždy píše také pod moje články? Nebyl bych na něj tak přísný. Běžný pravdoláskař-demagog. Na něj stačí jen běžná argumentace. Je fakt, že poté, co napsal svůj blogový článek pan Paroubek na Aktuálně o šmírování jeho strany Lev i Parlamentních listů Českou policií, nemám absolutně žádné iluze o metodách lidí jako je pan Pelikán a těch co jej platí. Ale jak jsem napsal. Oni jsou prostě argumentačně prázdní. S tím jim ani šmírování pomocí sofistikovaného software z Itálie, před nímž blednou bývalí důstojníci StB závistí, nepomůže.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Jenom nejmenovat. Antispam dominia je na to jméno vysazený. Jinak s vámi nemohu souhlasit, protože u něj to už vůči mé osobě přesáhlo myslitelné hranice. Proto, když mne „donutil“ přerušit kontakty s Abecedou, musel jsem se už ozvat.

        To se mi líbí

        • vittta napsal:

          Co mu obyčejně rozbít držku?
          To pomáhá, byť to není moc intelektuální.
          Ono takové soudní či policejní popotahování má jednu zásadní výhodu.
          Vystrčí to prudiče z jeho anonymity.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            To by se muselo do Norimberka a to je pro Bavora vždy moc daleko 🙂

            To se mi líbí

            • vittta napsal:

              Koukám, že Rosťa píše, že je to pánbíčkář.
              To pak ovšem nepomůže nic, rozbití držky nevyjímaje.
              Navíc…do Norimberka….nechat se buzerovat od Němčourů, kteří na Čechy síly mají, ale na černé jim nějak došly…

              To se mi líbí

  2. Hudec napsal:

    Jak zdejším pravidelným hostům známo, já se zde pana Pelikána vždy spíše zastával. Zpozorněl jsem až tehdy, když (neznámo kde, jak a proč vlastně) sehnal moje telefonní číslo a čas od času se mnou hodlal zavádět sáhodlouhé telefonní hovory, zpravidla na téma jak se ve svých názorech já i mně podobní mýlíme.
    Takže pána zdejšího panství docela chápu, mě i to málo také začalo obtěžovat. Nejde o to, že má na mnoho věcí názory odlišné od mých, to je jeho věc. Jde o úpornost, s níž ty své neustále dokola vnucuje okolí. Připomíná mi tak trochu kněze, jedno zda jezuitu či imáma: „Já vím, že jste ateista, ale váš ateismus je vlastně víra, uvidíte…..“.
    Je blbé, dávat sebe za příklad. Zejména v mém případě, protože já nepochybně obecně vzato žádným následováníhodným příkladem nejsem. Nicméně v posledních týdnech jsem například na webu Tribun zjistil, že se nějak nápadně a moc rozcházím v názorech na aktuální dění s jeho vlastníkem. Tož jsem si řekl, že k němu občas mohu nakouknout, ale nechám si své reakce pro sebe, neb tam s nimi evidentně nejsem vítán. A tečka.
    Pane Pelikáne, zkuste to také tak a bude pokoj.

    To se mi líbí

    • Mac napsal:

      marná snaha. panu Pelikánovi to prostě nedá. To víte, takové nutkání se nedá překonat
      S Tribunem jsem na tom dost podobně

      To se mi líbí

  3. tata napsal:

    jo jo a to ještě Pelikán zdanlivě klove slušně,ale čeho je moc je přiliš……….je to jak neustálá kapka vody v pravidelných intervalech

    To se mi líbí

  4. Petrpavel napsal:

    Bohužel ještě mnoho lidí u nás žije v iluzi, že jsme se stali po 89 součástí demokratického a svobodného společenství. Velký omyl : svět do kterého jsme byli vtaženi má systém dezinformací, sledování, odstraňování nepohodlných, prosazování jedné pravdy za dlouhá desetiletí propracovaný do detailu. StB jako ochrana systému zdaleka nedosahovala takové funkčnosti protože byla nastavena opravdu na ochranu zájmů státu, ne na ochranu těch kdo jej mají ve svém moci, jako svůj pašalík.
    Bohatí versus nebohatí – to je krédo tohoto systému. K jeho udržení a rozvíjení bohatí využívají svůj finanční potenciál, kromě jiného i k placení lidských zrůd. Kost hozená od prostřeného stolu dokáže divy. Copak nevidíte ty tisíce pelikánů v médiích, v kultuře, ve správě státu a obcí, v justici, v policii, v tzv. iniciativách, kamkoli se podíváš? Každého žalovat? Aby byl osvobozen, a trestán jak je běžné žalující?
    Máme co jsme chtěli … jsem s tím vyrovnán, beru to na vědomí. Ne smířen.

    To se mi líbí

  5. Rosťa napsal:

    V dobách dřevních, kdy jsem ještě rád chodil na Kosu, jsem toho panbíčkáře požádal, aby na mě nereagoval. Marná snaha. Takový podobný bojovník za „pravdu“ jak jeho dvojče Mainguard. Stejně vlezlá veš.

    To se mi líbí

  6. Petrpavel napsal:

    Napsal jsem cosi jako rekaci na článek o stalkingu … odeslal a nic! Zmizelo …
    Tak nic, zkusím něco jiného, a když zmizí zase, taky dobře 🙂 ..
    Tohle napsal Tribun, jakoby věděl co se mi honí hlavou v souvislosti s tzv. řeckou krizí :
    „Tribun napsal:
    13.7.2015 v 09:40
    9 0 i
    Rate This
    Na co tanky, když mám banky?“
    Nevím jak vy, ale já jsem ještě neslyšel v jakémkoli médiu označení viníků řeckého zadlužení, označení osob které „nalévané“ virtuální miliardy přijaly za své a stále je mají v podnikání či realitách, naznačení reálné cesty jak ven z umělého a nafouknutého státního dluhu, kdy bude ukradené vráceno. Kdo zadlužoval stát, půjčoval si, a proč?, kdo ty finanční prostředky pumpoval ze státního do svého soukromého, kdo z vedení bank je odpovědný za nekryté půjčky, jak se provinil řecký zaměstnanec či důchodce že má být právě jen on trestán?
    Až český dluh naroste do stejné olbřímí výše, až korupce pohltí úplně celý státní rozpočet, až budeme ne svéprávnou zemí, ale hračkou a zdrojem pro západní politiky a finančníky, až díky té do nebe volající nepravdlnosti konečna vyhraje u nás levicová strana, bude scénář stejný. Bez pomoci velké mocnosti nebudeme moci ani začít odznova, od nuly, tak jak začali komunisté po druhé světové… Nechtěl bych být u toho.

    To se mi líbí

  7. Petrpavel napsal:

    „Čekáme na brífink z jednání o íránském jaderném programu“ , tak zní napis na obrazovce ČT 24….
    Kde berou ti světoví četníci právo k tomu jednat o jaderném programu nezávislé země? Kdo a kdy jednal o jaderném programu USA, Francie, Izraele … ?
    Svět postavený na hlavu a my děláme jakoby stál na nohou …

    To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Právem vojensky silnějšího. Kdo má větší kanón, ten má pravdu.To je základ demokracie. Tedy té americké.

      To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Myslím, že řekové potřebují čas. Nač- na vytvoření, popř. dohledání zbytků staré měny – existují-li, na přetvoření celé finanční struktury. Momentálně nic jiného udělaat nemohli, ten tlak a fofrování ejůnie a spol. vč. němců úrávě na to hřešil a spoléhal. Protože by při vystoupení z EU byli namydlení – EU by ezra stáhla, nepovolila používání EUR.. takže co? Nadiktované ústupky nevydrží dlouho akorát se ta agonie prodlouží a rambajs bude a velkej. Navíc .. poučí se tím všichni nespokojení a mají čas na přípravu.. měny, finančního řízení a dalších. A přesně už vědí jak by ejúnie postupovala… Což těm druhým pomůže….
          Nesmíme zapomínat na to, že němci mají mařeny pečlivě opatrované, nic neskartovali, také určitě mají plán jak přejít zpět na marku přopravený….Proto ta jejich povýšenost… bohužel…

          To se mi líbí

  8. jaa napsal:

    Promiňte, ale mně se to jeví zcela jinak. Ne stalking – spíš rozbíječ. Víte, jak tak blounám po diskuzích… kde se dá, tvoří se mi schéma – čeho – no sofistikované skupiny – zaměřené na net a debatéry v nich.
    Ta první – je primitivní – převede všechno na primitivní sex.a sprosťárny- čímž zákonitě normální lidi od diskuze odradí.
    Ta druhá zaměřená na ten střed – podsouvá prapodivné – pravdy – tedy tvářící se jako pravda, nebo „mohla by to být pravda“ čímž debatéry zviklá a pomalu je jaksi obrací na svou víru. – znáte ot lidské “ není šprochu aby….
    No a ta třetí – tak to už je oříšek – to je ten největší kalibr zaměřený na zkušené a zralé lidi kteří vědí, na špeky neskočí, ledacos si sami najdou a přeberou ,nebo s pomocí kolektivu se snaží dobrat toho nejnebezpečnějšího pro ně – pravdu – a možnosti nápravy. Lidi neovlivnitelné, A ty se snaží alespoň znechutit – aby přestali. Faktem je že i mnozí z nás neodolají na na některé jejich polopravdy odpoví a to je pro ně úspěch.. .Do debaty napíše sem tam logickou pravdu , na kterou se zdá dobré odpovědět či navázat – a tím skočit na špek, ale zároveň okamžitě převrací na svou víru. . Viz Kódl a Mai.. No, Vás v Abecedě takříkajíc vyštval – protože zřejmě tamější pravidla nařizují na příspěvek odpovědět…. Nejlepší by bylo – nedá-li se zjistit přímo osoba takto manipulující dát stopku, ale to nejde, protože „na pravdu máme právo“ a i tohle je jak se ukázalo zneužitelné. takže zůstává nereagovat. Protože zřejmě zdejší klima – snaha dobrat se té pro ně – „nebezpečné“ pravdy a taky návštěvnost , někomu docela vadí, taky to -že ač třeba různých názorů a vidění skutečností se nepereme, ba naopak – vezmeme v pohodě další možný výklad skutečností, .-A lidi i když nepíší – čtou a začnou přemýšlet a to je to, co vadí. …proto ty neustálé výpady.
    Kedyž si tak vzpomenu na ta léta debat – kolik takových dobrých „debatáren“ právě pod tímto tlakem zaniklo.
    Řekla bych vydržať…není-li jiné cesty.a pro nás ostatní „nereagovat“ ani kdyby byl příspěvek pravdivý ze dvou třetin. Tož tak se to alespoňˇn jeví mně.
    .
    .

    To se mi líbí

  9. Tribun napsal:

    Jen jeden pták? To já jich mám celou zoo. Takové moje dobrovolně-povinné panoptikum. Z mojí zkušenosti: zakážete Pelikána a přiletí postupně Orel, Slepice, Vajíčko…

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.