Otevřený dopis Bohumilu Sobotkovi


Otevřený dopis Bohumilu Sobotkovi

Předsedovi vlády České Republiky

Bohouši,

Věk a kanadská zkušenost mi umožňuje tykání a odklon od neupřímných zdvořilostních frází.

Pro moje představení stačí, že jsem byl jsem jako emigrant přijat v roce 1987 Kanadou a poslední dobou dělím svůj čas mezi Ottawu a Prahu.

Jako ministerský předseda máš odpovědnost za stav české společnosti a povinnost předat ji svému následníkovi ve stavu pokud možno lepším, než v jakém Ti byla svěřena.

Na mimořádné schůzi Sněmovny, týkající se problému uprchlíků, jsi 18. června 2015 použil, vedle mnoha zbytečných, i tato slova:

„Hledejme řešení, které odstraní příčinu těchto událostí, a ne následky.“

To je logický nesmysl. To, co se stalo v Severní Africe, Iráku, Sýrii a u dalších příjemců našich euroatlantických „hodnot“ se nedá odestát. Příčinou oněch událostí je agresivní prosazování geopolitických zájmů Spojených států a jejich spojenců.

Odstraňování této příčiny jsi měl těžko na mysli. Následky vývozu euroatlantických hodnot jsou zjevné a bude trvat dlouho než se zničené země obnoví k žití, aby pak posloužily jako cíl pro nahromaděné bomby a rakety. Důvod i správný název pro novou válku se, jako vždy, najde.

Třeba Ti otevře oči pohled Andre Vltchecka na snahu Západu dominovat světu. https://www.youtube.com/watch?v=uso5fMru1Iw

Je zřejmé, že na kritiku mocných nemáš dost mravních sil. Nakonec tedy stejně hledáš jen řešení pro malou část následků.

Aby se mocný vlk nažral a domácí koza (tedy Tvoje popularita) zůstala celá, vynášíš kartu suverenity. Nikdo nám přece nebude nařizovat nějaké kvóty!

Jen tak na okraj: V roce 1939 nechtěl Roosevelt riskovat ztrátu hlasů ve volbách a tak nehnul prstem pro židovské uprchlíky před Hitlerem. Tehdy proti nim bylo údajně 85% americké xenofobní společnosti, jež dávno zapomněla, že je sama bez výjimky přistěhovaná. Několik lodí s asi tisícovkou židů bylo vráceno přes Atlantik do Evropy.  Rooseveltův osobní zájem na znovuzvolení dostal přednost. Formálně bylo všechno košer. Neměli správná víza. Asi 300 z těch, kteří se chtěli nelegálně dostat do USA  zahynulo v koncentračních táborech.

Doba se samozřejmě změnila a s ní i měřítka. Jen nelidskost se stále dováží.  Pokud to nevíš, bývalá ministryně Albrightová veřejně prohlásila, že několik set předčasně zemřelých iráckých dětí byla přijatelná cena za odstranění Husseina. (To je ten diktátor, který vedl v zájmu USA osmiletou válku s Iránem, když tam padl proamerický šach Pahleví.)

Nevím, jak jsi na tom s matematikou a procenty, ale poradci Ti mohou spočítat, že milión uprchlíků představuje jen 0.2% celkové populace EU. Zatím mluvíme o sto tisících a předstíráme, že to je nezvládnutelná síla – celých  0.02%.

Místo toho, aby politici (včetně Tebe) uvažovali, jak pomoci, zní napříč celým českým politickým spektrem: ať táhnou, odkud přišli, potopme jejich čluny a neplačme, když se jich pár set utopí.

Tvoje vláda se vychloubá štědrostí k uprchlíkům. Dáme 100 miliónů korun uvedl ministr zahraničí Zaorálek. To je ale pouhá kapka v moři českého rozpočtu. Je to o něco málo víc než by naše špičková tenistka zaplatila doma na daních, kdyby se nepřestěhovala do Monaka.

Každý další milión korun, který Tvoje vláda poskytne, je částka, kterou Jágr bere za jeden každý bod v kanadském bodování NHL. To je dobré vědět, abychom neztratili smysl pro proporce. Jen ze Sýrie je v pohybu několik miliónů lidí. Z nich má přijít do Česka zcela zanedbatelná část.

Ve zmíněném projevu jsi dále řekl:

„(Kvóty jsou) živá voda pro extremisty, živá voda pro xenofoby, pro okrajové proudy, které v konečném důsledku mohou zesílit do té míry, že vůbec rozloží Evropu, že zabrání jakémukoliv smysluplnému pokračování další evropské integrace.“

Pěkná slova, ale současně nesmyslná. Nikoli kvóty, ale nečinnost české vlády je onou živou vodou, kterou v uvedeném citátu zmiňuješ. Se všemi důsledky, které to pro českou společnost má. Čert vem Evropu, Bohouši, starej se o to, co se děje doma.

Člověku Tvé inteligence by snad mohlo dojít, že kvóty EU jsou nástroj řešení situace v níž je Řecko a Itálie. Místo toho, abys to jasně řekl, nahráváš xenofobům.

Napadlo Tě, že politici, kteří tvrdí, že k nám stejně žádní uprchlíci nechtějí (takže k čemu kvóty?) vlastně říkají „Vyhněte se Sobotkovu Česku“.

Tvůj ministr vnitra má jistě dost informací o tom, že se z „okrajových proudů“ již stal hlavní proud. Vláda proti tomu nic nedělá a marní čas získáváním politických bodů ulovením několika málo uprchlíků na železnici. Pro tyhle třísky (nebo spíš trosky) nevidí vláda les.

Jen tak na ně, na čmoudy, černý a islámisty. Pěkně tvrdě. Pak třeba i cikáni pochopí, že pro ně mezi bílými není místo a někam odtáhnou. To se běžně objevuje v mediích.

K tomu se přidávají v Česku dříve vzácné hrozby člověku, jenž se odvážil a odvažuje vyslovit svoje názory.

Pusť si v klidu, nejlépe v rodinném kruhu, toto video: https://www.youtube.com/watch?v=meqR53-Klog&feature=youtu.be  Třeba Ti pak mamina řekne, „Bohušu, neměl bys s tím něco udělat, aby Tě pánbůh jednou nepotrestal.“

To je stav společnosti, které vládneš. Když házeli vajíčka na Zemana, nevyžádal sis čas v mediích, abys takové chování okamžitě a tvrdě odsoudil. Taky proč? Zeman není Tvůj kamarád.  Rajčata Paroubka znechutila do té míry, že Ti přenechal ČSSD.

Člověk, jehož se ono video týká, byl před sametem hlídán policií. Měl totiž tehdejší moci  nepohodlné názory. Má je i teď, takže je možné, že jeho sledování pokračuje. Pochybuji ale, že by důvodem byla obava o jeho osobní bezpečnost. Spíš to je návrat ke starému principu: Socialismus / kapitalismus / společnost si rozvracet nedáme (škrtni, co se nehodí).

Bohouši, jako premiér máš přímou odpovědnost za situaci uvnitř České republiky. Hrubé útoky, vyhrožování zabitím, upálením atd. nejsou legrácka. Tvojí povinností je postavit se tomuto zlu.  I ve vlastním zájmu. V zemi, kde je dostatek vajec, kamení i kulek bude jednou nebezpečno i pro Tebe. Můžeš se stát terčem hned po uprchlících a cikánech a komunistech. Pokud to nevíš, socani nejsou v Česku v přílišné oblibě u 80% voličů.

Nečekám, že mi odpovíš. Bude stačit, když najdeš odvahu dělat to, k čemu tě premiérství zavazuje. Tedy míň mluvit a opravdu jednat.

S pozdravem,

kanadajjJiří Jírovec

Praha – Ottawa

Příspěvek byl publikován v rubrice Pozdravy z Poottawí se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

40 reakcí na Otevřený dopis Bohumilu Sobotkovi

  1. lujjza napsal:

    Pane Jírovče,

    ne „několik set iráckých dětí“, nýbrž „usmrcení několika set tisíc iráckých dětí“ (někde jsem četla „kolem 500.000“)… považuje ta paní za přijatelné.

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Problém se musí řešit v jejich domovině, není v silách evropy je zde všechny živit.. biohužel naše velení má pravdu…. Navíc – za rozvrat těch zemí může nejvíc Francie a Anglie — taklže by měly nést hlavní tíhu ony. sorry… Co budete dělat až vaše děti či vnoučata budou napadeny Vámi obhajovanými??? Povězte…

      To se mi líbí

      • lujjza napsal:

        jaa,
        ta Vaše reakce (ve 13:07) je na můj příspěvek? Vy jste z něj nějak vyrozuměla, že souhlasím s přijímáním „imigrantů“?

        To se mi líbí

    • ji5 napsal:

      Omlouvám se, přehlédl jsem ty tisíce, skutečně to bylo několik set tisíc předčasně zemřelých dětí (například díky embargu na dovoz léků).

      To se mi líbí

  2. jaa napsal:

    Fujtajxl – promiňte Bavore ale.co je moc – to je moc. … klasický případ emigranta, ekonomickéhio zbabělce, který zdrhl za 5minut dvanáct a osobuje si právo dirigovat a poučovat kdekoho v této zemi. A přitom prdlajs ví, kolik jsme přijali a živíme olašských a jiných romů co sem nalezli po otevření hranic, prdlajs ví kolik že jsme přijalli Ukrajinců, koliže se navrátilo čechů z Ukrajiny – přesto, že tam žili několik generací. A takováto nula se nás snaží dirigovat a ponižovat. Je jen o půl roku mladší než já, ale nevím nevím…. psychichky je to asi ouvej… Fakt někteří lidi k stáru blbnout a stávají se nekritickými. Nebo mu to někdo napsal a on to jen , za úplatu podepsal… nevím.. ale chybí mu i dobré chování, jsem sice starší, ale nedokázala bych tykat mírnixtýrnix.. komu se mi zlíbí staršího 10ti let. Věk neslušnost neomlouvá, nejsme hospodští povaleči. ….A jen tak dotaz – kolikpak „uprchlíků – si vezma jeho oslavovaná KANADA???,

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Víte, že tady snesu hodně diferencované názory, takže bez tajxlů. Osobně jsem svůj postoj panu Jírovcovi napsal hned jak jsem příspěvek dostal. A na straně druhé, pan Jírovec se pohybuje jak tam tak i tady, takže je schopen některé věci komentovat v souladu s naším názorem, některé v protikladu. Berte to tak. Ostatně jistě jste zaregistrovala, že Bohuslav Dienstbier Sobotka chce skutečně reagovat podle tohoto dopisu.

      To se mi líbí

        • Miluše napsal:

          K poznámce paní jaa bych chtěla podotknout, že Jiří Jírovec není žádný emigrant za 5 minut 12. V Kanadě byl již dříve, dlouho předtím, a to na stáži jako pracovník v oblasti přírodních věd. Z rodinných důvodů se do vlasti vrátil. Teprve v roce 1987 emigroval, ne však z ekonomických důvodů. Výměna názorů je namístě, ale odsuzovat člověka, když o něm nic nevím?
          Zdejší prostor uznává názory druhých, ironii a nadhled, nikdy ale není “ bulvární“.

          To se mi líbí

          • jaa napsal:

            Milá zlatá, samozřejmě že znám jeho curriculum vitae, ale těžko můžete chtít po člověku – v podstatě jeho vrstevníkovi – který na rozdíl od něj měl jinou krevní skupinu a musel místo studií do fabriky a nevzdal to/ studoval při zaměstnání/ aby byl poddajný a toleroval vše člověku, kterého souzi právě v letech 69 atd. poslali a platili mu stáž na západě. My jsme krom toho v září 68 provandrovali celou Itáílii a nepřidali se k těm zástupům co šli pod rouškou červeného kříže do sběrných lágrů ale vrátili se domů. Proč ? protože tady jsme doma- v dobrém i zlém. A jestli 1987 není od 1989 za pět minut 12- tak nevím. . Člověk, který takto odešel – nemá morální právo cokoliv kritizovat ani poučovat…. promiňte- jestli se moje pojetí morálky od Vašeho liší.

            To se mi líbí

            • jaa napsal:

              Jen ještě přípodotek – víte – v začátcích netu – bylo na netu dost emigrantů z let po válečných a poúnorových – zvláštní je , že to bylo úplně jiné kafe – úplně jiní lidé.. báječní lidé – kterých už mnoho není a je to škoda. pro nás pro všechny.

              To se mi líbí

  3. Rosťa napsal:

    Jsem z toho článku volajaký zmetený. Buď mu nerozumím, nebo rozumím a absolutně s ním nesouhlasím. A to před čtvrtou odpolední nepiji.

    To se mi líbí

  4. Strejda Olin napsal:

    Vyrozumněl jsem, že jste pro to, aby ČR přijímala uprchlíky. To se snadno řekne, ale hůř udělá. Zajímalo by mě, jak byste Vy řešil problémy s tím spojené:
    1) Kolik uprchlíků bychom měli přijmout, nemělo by o tom rozhodnout referendum?
    2) Jak rozpoznat, kdo je politický a kdo ekonomický imigrant?
    3) Jak zamezit tomu, aby s ubožáky nepřišli i teroristé, zločinci a bojovníci IS?
    4) Jak a kde uprchlíky ubytovat, nejen dočasně na několik měsíců, ale následně?
    5) Kde a jak uprchlíky zaměstnat?
    6) Jak řešit zdravotní péči, když nikdo není pojištěn?
    7) Jak se postarat o seniory a neschopné práce, z čeho vyplácet důchody?

    Státní dluh ČR je asi 1,8 bilionu korun, peníze chybí ve školství, zdravotnictví, dopravě, sociální oblasti, dětským domovům i domovům pro seniory, průměrný plat je mizerných 25 tisíc a důchodová žebračenka 11 tisíc, máme asi půl milonu nezaměstnaných a několik tisíc bezdomovců, nedokážeme vyřešit přetrvávající a narůstající problémy s asi 300 tisíci Romy.

    Náš stát nikdy v historii neměl žádné kolonie, nikdy nevládl jiným národům, nikdy nebohatl z cizího, nikdy nevedl válku a nikoho nenapadl. Všechno co máme pochází z umu, práce, dřiny a odříkání generací předků. Nikdo nám nic nedal, nic jsme neukradli. Jen málokdo z Čechů v novodobé historii musel svoji vlast opustit z obavy o svůj život a bezpečí, v důsledku bídy a nouze. A ti, kteří emigrovali, byli vzdělaní a gramotní, vesměs pracovití, sociálně a kulturně vyspělí a přizpůsobiví. Všude se rychle a bezproblémově začlenili do tamního prostředí, byli a jsou přínosem, nestali se problémovými a obtížnými imigranty. Je možné totéž říct i o naprosté většině současných potenciálních imigrantů?
    Je dohledatelné a průkazné, které vlády kterých států svojí koloniální politikou vytvořily podhoubí dnešních problémů, svrhly nebo pomáhaly svrhnout cizí vlády, koho proti komu podporovaly na Balkáně, na Blízkém a Středním východě a v Africe, kdo nese vinu na situaci, která je příčinou současných následků! Ti ať platí, ti ať se starají, ti ať pomáhají!

    Ti, kteří dnes volají po otevřených hranicích a paušálním přijímání uprchlíků, považuji za vlastizrádce, nezodpovědné pravdoláskaře a poblouzněné havloidy. Pomáhat musíme. Nejdřív ale sobě a budeme-li na to mít zbytné prostředky, potom i cizím potřebným. Ne z příkazu, ne euforicky. Ale s mírou a rozumem.

    To se mi líbí

    • lujjza napsal:

      Naprostý souhlas, Strejdo Oline.

      To se mi líbí

      • lujjza napsal:

        Ještě bych dodala, že si málokdo uvědomuje mj. i obrovské zdravotní riziko pro nás. Nikdo neví přesně, odkud ti lidé pocházejí, takže nevíme nic o nemocech, parazitech, bakteriích a různých červech a dalších lahůdkách, které nám sem mohou zavléct, a proti kterým náš organismus nemá žádnou obranu.

        To se mi líbí

  5. Vladimír - Faust napsal:

    Pan Jírovec je můj oblíbený autor jak na BL, tak i zde.
    Nicméně s tímto článkem velmi nesouhlasím a to tak, že úplně. A věřte, nejsem ani rasista, ani xenofob.
    Opět nicméně: je jistá bajka o poskytnutí ryb a poskytnutí udic (s naučením, jak ryby chytat). Velmi bych se přimlouval za ono poskytnutí udic vč, know-how.
    Obávám se totiž, že poskytnutí ryb (vč, řek, rybníků apod.) nepovede k ničemu dobrému.

    To se mi líbí

  6. Lex napsal:

    I mi se z některých názorů Jiřího Jírovce zvedá žaludek (viz jeho apologetika názorů a projevů Milana Kohouta před nedávnem).
    Dneska se navíc zřetelně mýlí v tom, co připisuje Bohuslavu Sobotkovi a naši politické reprezentaci ve vztahu k ilegálním přistěhovalcům ze severní Afriky a blízkého (i vzdálenějšího okolí, včetně některých asijských oblastí).
    Nepochybně správně konstatuje, že „Příčinou oněch událostí je agresivní prosazování geopolitických zájmů Spojených států a jejich spojenců.“, i když i tady poněkud chybuje a navíc paušalizuje. Ta chyba spočívá v tom, že mluví o „příčině“, ale ve skutečnosti nejde o příčinu jedinou, nýbrž o jednu z příčin, byť možná hlavní (není-li tou skutečnou hlavní příčinou výskyt ropy v uvedených zemích – což lze ale jistě zahrnou pod ony „geopolitické zájmy“). A v čem je ta paušalizace? Nikdo nepochybuje, že jsou to USA, které prosazují své geopolitické zájmy, ale o kom Jiří Jírovec píše, když používá pojem „spojenci“?
    Dovolím si odpovědět sám. Na tom „agresivním prosazování“, pokud vím, přímo participovala pouze Velká Británie a v omezeném rozsahu Francie. Nikdo jiný. Vojenské kontingenty z jiných zemí našeho společenství již jen pomáhaly zabraňovat nejhorším následkům.
    Jistě, vina těch satelitů USA, které se přímo neúčastnily agresí, spočívala v loajalitě vůči „agresivnímu prosazování“ ze strany USA (příp. GB a F) resp. v jejich mlčenlivému přihlížení, aniž by se těmto zvěrstvům pokusily zabránit (podobnost s ustupováním nacistickému Německu?).
    Je tohle ale tak závažná vina, aby tyto země na sebe přijaly závazek odstraňovat následky rozvratu, který způsobily USA, formou přijímání ilegálních imigrantů ze zemí s jinou historicko-kulturní a náboženskou daností, navíc s rigidně vyznávaným náboženstvím, které nás – možné hostitele – považuje za „pohanské psy“, kteří mají jen dvě možnosti buďto přijmout jejich náboženství, anebo být objektem „anihilace“.

    Já na rozdíl od Jiřího Jírovce v tomto případě rozumím Bohuslavu Sobotkovi naprosto přesně, hovoří-li o „příčinách“.
    Příčinou exodu uprchlíků totiž jistě je to „agresivní prosazování….“, jenže to je příčina, která se už odestála. Tou aktuální příčinou ve smyslu slov Bohuslava Sobotky je SOUČASNÝ STAV v těch zemích. Stav který sice byl nastolen „agresivním prosazováním….“ včetně podpory různých společenských, náboženských, národních, rasových či kmenových struktur, které ten současný stav nejen udržují, ale dále eskalují. Ale už bez přímé účasti USA a dalších.
    Pomáhejme odstraňovat ten současný neudržitelný stav V DOTČENÝCH ZEMÍCH a odstraníme tu příčinu, o níž mluvil český předseda vlády i další politikové nejen u nás.
    Manipulace se setinami, desetinami či procenty vůči evropské populaci je tu naprosto scestná. Kde je konečné číslo, pane Jírovče. Myslím, že jste si prohlédl to video „s kuličkami“, které k dispozici na internetu – a pokud ne, tak tedy zde https://www.youtube.com/watch?v=Q9OHapuhzs4
    A také si dovolím připomenout jeden citát – „Zalidníme Evropu našimi dětmi. Porazíme bezvěrce dělohami našich žen!”.
    Jistě ho znáte. A víte kdo a kdy ho vyslovil. Čtěte Břetislava Olšera, to je skutečný publicista, skutečný znalec, vše, o čem píše osobně poznal na místě samém a v osobním kontaktu s lidmi, o nichž píše – http://olser.cz/10414/zalidnime-evropu-nasimi-detmi-znicime-bezverce-delohami-nasich-zen/.

    Tož tak, pane Jírovče.
    Ä jen tak na okraj, to „agresivní prosazování geopolitických zájmů USA“ (už bez „spojenců“) je nyní (možná od počátku) namířeno proti Evropě jako takové. Vyvolání „afrických jar“ a „barevných revolucí“ (včetně ukrajinské), které k tomu současnému stavu vedly, bylo jen součástí onoho „prosazování“ vůči Evropě. Jen takový postupný krok (tak, jako státní převrat na Ukrajině byl – vedle výše uvedeného cíle – jen postupným krokem agresivního prosazování geopolitických zájmů USA proti Ruské federaci – co si budeme namlouvat, že. Anebo snad takové záležitosti, jako PNAC, tím, že byly staženy z internetového prostředí přestaly existovat? Svatá prostoto!).

    Palec dolů, pane Jírovče.

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Ten příklad s kuličkami je perfektní. To se nedá zpochybnit.
      Tvoje poznámka, že agresivní prosazování geopolitických zájmů USA a vyvolávání afrických jar a barevných revolucí je namířeno proti RF a EU je úderem na hlavičku problému. 500stránková kniha by se dala napsat a na základě nezpochybnitelných faktů dokázat, že jsou to Spojené státy americké, kdo je tou říší zla. A kdo zlu napomáhá, kdo ho schvaluje, kdo proti němu nevystupuje, je sám zločincem!
      Lexi, jako vždy – palec nahoru!

      To se mi líbí

    • MAXI napsal:

      ODSTRANENI PRICIN POPULACNI EXPLOZE ???

      To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Asi se dá těžko hovořit o vysloveně populační explozi, ale je fakt, že věková hranice dožití se celosvětově zvyšuje a v tzv. rozvojových a chudých zemích Latinské Ameriky, Asie, Afriky, Blízkého a Středního východu připadá na jednu ženu v plodném období více dětí, než v ostatních vyspělých státech (například Egypt 3,41 Mexiko 2,91 Brazílie 2,33 Tunis 2,44 Niger 7,30 Jemen 7,14 Somálsko 7,01 zatímco třeba v EU je to méně než 1,50 Japonsko 1,46 Čína 1,80 Thajsko 1,84 J.Korea 1,79). V nejchudších zemích světa připadá průměrně 6 dětí na jednu ženu. Přírustek obyvatel planety je údajně z 95% kryt ze zemí chudých a zaostalých.
        Otázkou je, proč se nejvíce dětí rodí ve výše jmenovaných státech. Na „vině“ je zřejmě vliv náboženství a kulturních tradic, potřeba pracovních sil v primitivním zemědělství, kterým se živí většina obyvatel těchto zemí a celková úroveň vzdělání a gramotnosti.

        To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Kouknul jsem na „kuličky“ a byl jsem z toho v šoku. Pravda 10x podtržená, možná i 100x.

      To se mi líbí

      • Lex napsal:

        Ano, Bavore,
        přesně o tom jsou ty neuvěřitelně falešné kydy obhájců přijímání „uprchlíků“. Situaci neřeší přijetí ani milionu, ani dvou či pěti milionů „uprchlíků“.
        Je třeba odstraňovat existující příčiny exodů na území jejich domovských států – přesně jak to říká Sobotka a další – a tím zajišťovat, aby ti, co utíkají, se ve skutečnosti zapojili do obnovy své vlastní země. Jde totiž ve skutečnosti o tu „vzdělanější“, fyzicky zdatnější a movitější část těch ubožáků, jestliže jsou schopni pašerákům zaplatit 5000 USD za osobu či odevzdat jim veškerý svůj majetek. TI skuteční ubožáci zůstávají „doma“.
        Nic než farizejství quasihumanistů.
        A zatraceně nebezpečné farizejství.

        To se mi líbí

    • st.hroch napsal:

      …tak nějak to vidím…

      To se mi líbí

  7. čtenář napsal:

    na názor máte právo,ale tímto jste to krapet přehnal

    video „Tajný monolog českého občana“

    „To je stav společnosti, které vládneš“

    To se mi líbí

  8. ji5 napsal:

    Ty kuličky, to je taková pěkná manipulace, skoro jako v Pyšné princezně: „na pana krále zbylo opravdu velmi málo, tak mu raději nedáme nic“, radili se jeho rádcové. Je to zdůvodnění, proč nebudem nic dělat.

    Abych pravdu řekl, příliš mě nezarážejí reakce na to, že jsme se zastal svého přítele Milana Kohouta. Jsou svým způsobem „komunistické“ je to vlasatec, vypadá jako bezdomovec, provokuje oblečením a jarmulkou a je zaprodanec čehosi, co nám je cizí. V článku 3 1/2 minuty slávy jsem dokonce ani jeho názory neobhajoval. Toliko jsem se zmínil o tom, že v USA nemůžete říct černý a nebo negr. Ono je totiž někdy nutné začít třeba jedním slovem.

    Kouzlem nechtěného reprisovala ČT o několik dní později pořad o tom, jak vlasatci za komunismu šíleně trpěli. Byl tam František Čuňas Stárek, bývalý disident, potom pracovník nástupce Stb známé jako BIS a nyní badatel ústavu pro prznění dějin. Tam je vyfotografován pěkně učesaný, asi aby nepopuzoval.

    Mimochodem, v diskusích jsem to schytal kvůli Havlovi, přestože jsem se odvolával na jeho dávné výroky než jeho samotného uchvátila moc. Tedy na dobu, kdy byl ještě proti vojenským blokům a zbrojení.

    Dopis Sobotkovi měl poněkud drzou formu, ale já nemám příliš velký respekt před velkými zvířaty. A navíc, my levičáci si přece tykáme.

    Moje spekulace o tom, jaké příčiny Sobotka neměl na mysli je založena na tom, že se ani slovem nezmínil, co by se tedy mělo dělat, kolik to bude stát a kdo to zaplatí. On tu možnost má, ale je z lidského hlediska srab. Neudělá to, k čemu vyzýval Havel v tom eseji. Je to bohouš, nic víc.

    Ty desetiny a setiny procent odrážejí současnou situaci, proto jsem je zmínil.

    To se mi líbí

    • okolojdoucí napsal:

      Tedy, dostáváte i tady co proto 🙂

      Mám pro Vás něco k zamyšlení:
      – S těmi kuličkami, nejde spíš o přiléhavou demonstraci reálných proporcí problému?
      – Nefunguje Váš přítel Kohout jako poněkud sebestředný názorový polarizátor odvádějící pozornost od věci samé mj. i neslušnými útoky ad hominem?
      – Není na místě zvážit i případnou instrumentalizaci celé té „náhlé“ vlny uprchlíků? Jde jen o pomoc běžencům, nebo též o naši bezpečnost?

      Dobře, že jste zmínil tu povinnost předat něco následníkům. Tu totiž máme vůči našim potomkům všichni. A jedna „psychologická“ poznámka na závěr: jakákoliv skutečně prospěšná pomoc předpokládá toho, kdo dobrovolně dává, a toho, kdo s pokorou a vděčností přijímá. Jinak to nefunguje, to určitě sám víte.

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      Bohužel se musím přidat k nesouhasícím.
      A píšete, že“nebudeme dělat nic“.
      Otázka ale je:
      Můžeme něco dělat?
      Komu vlastně pomůžeme, když se přijmeme nějakých 10-50 nebo 100 000 uprchlíků?
      Pomůžeme jejich zemím?
      Pomůžeme těm dalším 3 miliardám, kteří jsou na tom stejně a spíše daleko hůř jak oni?
      Pomůžeme tím našim občanům, kteří potřebují pomoc a na které se pořádají sbírky?
      Pomůžeme tím zbytnělému EGU pana Kohouta a jemu podobných, jejich pokryteckým srdcím, a..ukojí se tím jejich nenávist k celému světu?
      Pomůžeme tím naší ekonomice?
      Pomůžeme zemím, kde jich je přetlak a pokud ano, pak se musím ptát, jak to bude dál, jestliže jich tam je nyní přetlak a přitom z Afriky připlul jen zlomek toho, co ještě připluje.
      A nakonec-pomůžeme vůbec těm migrantům?
      Jak se uživí, jak budou bydlet, jak vlastně chtějí žít, práce není ani pro naše lidi.
      Oni někde získali peníze, hodně peněz a ty dali do této anabáze, už nemají co ztratit, ale jiní, kteří jsou v těch zemích a jak takž žijí, si mohou za ty prachy koupit dům, pokud nikam nepojedou -a oni nepojedou, když jiní neuspějí.
      Někomu ale pomůžeme určitě.
      Těm, kteří to všechno spískali, ať už to byly USA, nebo kdokoliv jiný.
      Protožě vinníci těchto jevů právě toto chtějí.
      Abychom je přijali!

      To se mi líbí

    • tata napsal:

      TAK zaprvé nelibí se mi reakce
      jaa napsal:
      24.6.2015 v 13:03
      I když s názory pana JÍROVCE nesouhlasím myslím na migraci je to pán ktery si zaslouží aspon slušnost,ano taky mě překvapuje že obhajuje neobhajitelné at už migraci nebo pana KOHOUTA.Znám pana KOHOUTA jen s toho pořadu jeho chování tam připominalo opravdu jen hluboké bahno,snad to byla jen vyjímka.OBZVLÁŠT když srovnám jeho vystoupení,si jako jediný vysloužil určity respekt nebot když mluvil on byl klid,i proto mě překvapuje že mu s vystoupení jeho kamaráda nebylo trapně.

      Myslím že o migraci jasně a vystižně napsal Lex.Nezlobte se pane JIROVEC nikdy nemůžete napravit chudobu,neštěstí světa.Rešení vzit 2000 utečencu je jen nalepka že něco děláme ,je to čisté pokritectví,navíc smutné je že sté země spiš utikají ty co zdaleka nejsou to dno,protože ta cesta stojí hromadu peněz na jejich poměry.Jediná cesta je řešit situaci tam nezlobte se Vtomto CO JSTE NAPSAL s VÁMI NESOUHLASÍM

      To se mi líbí

    • vittta napsal:

      A ještě dodám jednu věc.
      Co kdyby pan Kohout zabojoval u nás za to, aby se též nesmělo použít slovo negr či černoch?
      Myslím, že by naše společnost byla hnedle panu Kohoutovi milejší.
      V USA se sice nesmí říkat negr, ale zastřelit neozbrojeného Afroameričana lze celkem bez potíží.
      Takže u nás bych začal tím slovem, a u něj také skončil.
      Světovost a vzor demokracie nemusí být zase tak obtížné.

      To se mi líbí

    • Lex napsal:

      Pane Jírovče,
      ubohost a duševní chudobu toho článku (dopisu) neokecáte. Slovo vypuštěné z úst nevezmete zpátky, kdybyste se pokrájel, hlouposti, které se napíší, se nedají popřít. Vaříte (vy obhájci přijímání živelného proudu imigrantů) z vody. Zatraceně řídkou polívku. Nemáte nejmenší recept, jak dál, co chcete dosáhnout, kde leží cíl, jaké jsou reálné možnosti bez toho, aby byla ohrožena nebo dokonce trvale poškozen evropský civilizační okruh, který je dosud jistým etalonem pro rozvoj, lidská práva a demokracii (pro své vlastní příslušníky, kteří se o dosažení tohoto stupně rozvoje zasloužili, a v míře NEZBYTNĚ NUTNÉ i pro ostatní, u nichž však musí být splněna podmínka, že RESPEKTUJÍ podmínky a pravidla toho dosaženého rozvoje a nebrojí proti základům, na nichž tento stav a rozvoj stojí).
      A ubohé na Vašem dnešním článku je, že právě Vy vytýkáte předsedovi vlády, že nepředstavuje vizi, jak dál.

      To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Mě se zdá, že podobně jednají všichni ti sametoví apoštolové lásky, pravdy, svobody a lidských práv. Rozdávali by je plnými hrstmi, ale nedokáží řešit následky. Oni totiž nikdy nic nevybudovali, převážně nikdy nic kloudného a užitečného neudělali. Jen blafali svoje fantasmagorie a rozdávají z cizího. Dostali společnost do situace, kdy není možné pro samá práva a svobody vyšetřit zločiny, potrestat jejich pachatele a zaměstnat vězně. Nelze sebrat podpory a dávky těm, co si je nezaslouží, nelze vystěhovat dlouholeté neplatiče nebo vybydlovače bytů, nejsou „páky“ na nepřizpůsobivé. Stále něco nejde z důvodu ochrany osobnosti, svobody nebo lidských práv. A tak se jen utrácejí miliardy na tzv. řešení problémů, které v této atmosféře korektnosti nemají řešení. Přijímají se nové a nové zákony a nikdo se v nich už nevyzná.
        Tito posthippies a blouznivci nás dostali do stavu, kdy máme práva bez povinností a svobody bez odpovědnosti!
        Svého času v SSSR ze samého nadšení rozdávali chléb zdarma, aniž by na to stát měl a aniž by na to byli lidé připraveni. Takže se chlebem krmil dobytek. Rozhodli o tom pomatenci, podobní našim dnešním apoštolům. Také předběhli dobu.

        To se mi líbí

        • Lex napsal:

          Píšeš Oline – “ kdy máme práva bez povinností a svobody bez odpovědnosti!“.
          Víš, jak kdo.
          Ty nebo já ne. My máme povinnosti a přiměřeně tomu práva. Splníš si povinnosti, můžeš se ucházet o práva, která ti z toho plynou.
          Ale jsou tu skutečně takoví, o jakých píšeš. Jedna skupina je příliš bohatá, což ji opravňuje využívat svá práva, a druhá příliš chudá (mnohdy jen formálně – jako třeba ta jedna snědé pleti, jak včera brala atakem Úřad práce pro podporu na bydlení, ale ruce měla pěstěné, heboučké, s bílými nehty od vizážistky jářku za „litr“ – není nad to, když o sebe ženská pečuje).
          K těm povinnostem těch, co mají na prvním místě ty povinnosti a až na druhém práva, patří tak nějak samosebou makat a vydělávat na ty, co mají hlavně ta práva.

          A zas jsme u těch zmetků „sluničkářských“.

          To se mi líbí

  9. vonrammstein napsal:

    Velice trestuhodnej slint.

    To se mi líbí

    • Lex napsal:

      Málokdy spolu souhlasíme. Jsou ale světlé okamžiky….. (nezkreslené politikou korektností – falší a farizejstvím).

      To se mi líbí

      • vonrammstein napsal:

        Nápodobně. Ač se nemáme rádi, k několika Vašim dnešním komentům jsem zcela výjimečně přičinil palec nahoru. Dodnes by mě velmi zajímal text, týkající se našeho sporu, který jste prý zaslal Vlkovi. Odmítl ho nejen zveřejnit, ale i mi ho přeposlat. Možná se štengrujeme zbytečně.

        To se mi líbí

        • Lex napsal:

          Neštengrujeme, míjíme se. Jsme každý jiný. Což není nic proti ničemu, pokud to jiným neškodí.

          To se mi líbí

  10. Rosťa napsal:

    Nevím, čím to je, ale lidé vrátivší se z emigrace mají touhu poučovat a vnucovat svůj názor lidem, kteří si celou dobu zde prožili a sakra vědí, wo co go. A to nemám na mysli různé Urbany, Pehe a jim podobné, kteří této zemi škodí, protože nosí dres, na kterém místo lvíčka jsou spíš jakési pruhy ( které by jim náramě slušely v jistém zařízení). Z pana Jírovce jsem značně zklamán. V mé zemi si neumíme poradit s našimi snědými spoluobčany a to jsou lidé, kteří jakžtakž znají česká slova ( např. dyžgryminácia ) a dá se s nimi občas domluvit. Pro státní pokladnu je to zátěž a když k tomu přibude armáda nevypočitatelných lidí z nám naprosto cizí civilizace, jak to všechno může dopadnout? Navíc, nevím, proč bychom měli tahat kaštany z ohně za ty, kteří to neštěstí způsobili. Jsme snad občany USA, Francie či GB? V Americe je blaze, tam se takových běženců vleze a ještě mohou přibrat západ Ukrajiny. Tam mají své pazoury také. Zde se sbírají víčka z petek na naše nemocné děti, páč Hengele odmítl chudinskou lůzu léčit zadarmo, tak jak se zajistí lékařská péče na nemoci, které tu ani neznáme?

    To se mi líbí

  11. lujjza napsal:
  12. Bavor V. napsal:

    Vážení
    protože odcházím od přístroje, končím diskuzi k tomuto článku. Berte to tak, že nemusíme s každým souhlasit, ale každý má právo na svůj názor, pokud jej podá dostatečně slušně a srozumitelně. Pan Jírovec tak učinil, ani já s jeho názorem nesouhlasím, ale nechci zde zanechat prostor na útoky ad hominem.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.