Anděl


Čas od času nás život dostane do péče nemocničního personálu. A pokud nejsme v úplném bezvědomí, velice citlivě vnímáme bílé postavy, které nás v tu dobu obklopují. Za posledních deset roků jsem se mezi tyto postavy dostal několikrát. A různých nemocnicích na různých místech. Snad jsem měl jen neobyčejné štěstí, ale až na jediný případ jsem se vždy setkal s laskavým přístupem plným úsměvu i pochopení pro svou situaci. Ten jediný případ se týká pouze jedné jediné osoby, jediného exempláře zla. Sice si ji pamatuji dodnes, ale nedokázala nijak překrýt ty ostatní.

Shodou okolností jsem na stejném místě potkal i Anděla. Všechny ostatní kolegyně byly příjemné, milé a ochotné. Ale v okamžiku, kdy do pokoje vstoupila Ona, jako by samo Slunce vstoupilo.

nurse angel

Rozhodně by se nemohla účastnit soutěže o Královnu krásy, její zjev byl naprosto tuctový, ale o to více měla té vnitřní krásy. Její úsměv byl léčivější než mnohé drahé procedury. Zkrátka Anděl.

Uteklo několik let, opět jsem byl donucen svěřit svou tělesnou schránku do rukou lékařů. A opět jsem potkal Anděla. Tentokrát se ukrýval v těle sestřičky žákyňky. Ale byl to Anděl. I jí jsem to své zjištěni prozradil.

Nepředpokládám, že bych ji ještě někdy potkal. Takže se nedovím, zda ji ta záře, která z jejího úsměvu vycházela, vydrží i v další životní etapě. Stejně tak nevím, jaký je další osud toho prvního Anděla.

Nezbývá mi než věřit, že jim ty sluníčkové úsměvy vydrží a budou i samy sobě stejným Štěstím, jako jsou i pro své pacienty.

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

30 reakcí na Anděl

  1. Slim napsal:

    Všiml jsem si, že mnoho andielikov teď bývá slovenské národnosti. Když mi před časem vylepšovali koleno, jedna taká sa ma chodila pýtať: chcete niečo OD bolesti?

    Rozumí se, že jsem jí musel zeptat, zda má taky něco K bolesti.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Nevím v jakém časovém horizontu se to překlopí ale zdá se, že tito anjelikovja slovenskej národnosti sa asi právě nyní vzhledem k bývalému Šnajdrizmu na VZP ( cekově i dalším Švýcarským aktivitám) mění v anjeliky národnosti Ukrajinské.
      Tož kdo to ví, kdy a kde na východě ta selekce u nás pracujících anjelikov skončí.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Ano, jedna z žákyněk, které mne také ošetřovaly, byla rozhodně cizokrajná.Tedy podle jména, ne tak vzhledem. Ale česky mluvila dobře. Takže spíš dcerka původních přišedších.

        To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Zatím Ukrajinky a jiné ruskojazyčné pracovaly hlavně jako uklízečky. Já rozhodně tyto národnosti vítám, možnost pocvičení v konverzaci. A navíc, moment romanticko-úzdravný: víme, jak se mladý Hemingway poprvé zamiloval. V Miláně, ve špitále.

        Jenom bych si nepřál slovenské lékaře (tedy ty vystudované na Sl.) 😦

        To se mi líbí

        • NavajaMM napsal:

          Slim, toho sa nemusíte báť. V slovenskom zdravotníctve som pracoval dlhé roky a sú tam skvelí odborníci. Záleží to od človeka. Škola a diplom u nás lekára nerobí, ale všetkých do jedného vreca by som rozhodne nehádzal. A zvlášť keby ste ich stretli u vás. Za hranice sa tí slabší nedostanú. Skôr mám opačné skúsenosti. Odchádzajú tí lepší, ktorým u nás bolo tesno.

          To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Nepochybuju, tak to bývá. Ale řekněte mi, kteří experti to tenkrát operovali R. Schustera?

            To se mi líbí

            • NavajaMM napsal:

              O tom mi je ťažko hovoriť, všetky informácie, ktoré o tom mám sú z druhej ruky. A potom, bolo to také spolitizované, že ťažko vedieť, kde je pravda.
              Inak, Váš rezervovaný postoj k lekárom je len chválitebný. Môj stredoškolský profesor hovoril, že „zdravie má človek vo svojich rukách a kto je hlúpy, dá ho do rúk lekárom“.

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Nuž, musím sa ospravedlniť za impertinentný dotaz, Navaja.

              Ale zdá se, že dnes Bavor kopl do zlaté žíly (nemyslím to medicínsky..)

              To se mi líbí

        • Cech napsal:

          Protože u nás ta mzda naprosto nezadržitelně i díky Singrovce (s přihlédnutím k oněm – 8%) a také díky matematice stoupá.

          Hlavně šíleně stoupá v porovnání s ostatními.
          http://zpravy.aktualne.cz/finance/minimalni-mzda-az-52-tisic-korun-nove-porovnani-zemi-eu/r~3db644b8ff9c11e4bfa2002590604f2e/
          Proto bude to € to zásadní a podstatné co nám ve finální fázi konečně pomůže.
          Tož chce to jenom vydržet na začátku to těžké období (jakmile ovčan doopravdy zjistí realitu, tak nasadit jak policii tak i armádu – má cca. 21 500 vycvičených speciálů ) a potom to půjde naprosto standardně stále lépe a radostněji k zářivým zítřkům.

          To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      A nebyla to jen zkratka na „něco, co pomůže od bolesti„? Jak známo, mnoho profesí si takto ulehčuje vyjadřování.

      To se mi líbí

  2. Hudec napsal:

    Anděl? 90 – 60 – 90 ?
    🙂

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      U Andělů se tohle neposuzuje.

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      No a někdy to ani anděl (90 – 60 – 90) nezachrání :

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      🙂
      Katolická věrouka má bohužel jasno – malí andělíčci mají pindíka, což můžete vidět na všech obrazech a u všech sakrálních soch. Andělíčka holčičku nevidíte.
      když vyrostou do cherubínů, pravděpodobně se stávají postupně asexuálními tvory bez výbavičky. Dospělý anděl, např. sloužící v nebeské jízdě, jistě nemá s 90-60-90 ideálem nic společného. Možná jsou všichni LGBT. Maximálně to bude hermafrodit. Něco takového bylo vidět třeba ve filmu „Constantine“.

      Je ovšem možné, že černoprdelníci lžou. Od zavedení celibátu se k tomu často dostávají služebníci boží s menšinově zaměřenou orientací, takže je možné, že zatajují pravý stav věci. Jimi angažovaní malíři a literáti měli často stejně nastavené preference a zobrazovali jen nebeské bytosti podle svého gusta.

      Nebo je to pravda, a andělé ženského pohlaví, připomínající sladké 20-ti leté 90-60-90 blondýnky v nebi neexistují.

      Pak je jediná naděje, že takové bytosti žijí v pekle. Nakonec, v pekle jsou kromě ďáblů také padlí andělé, podle všech biblických textů.

      Padlí andělé se vyskytují i na zemi, tam lze často najít požadované typy 90-60-90 v blond a všech dalších barvách. Některé mají i vedlejší džob coby sestřičky v nemocnicích – není to tak neobvyklé, vzhledem k výši platů zdravotních sester.

      Možná právě to všechno způsobuje dnešní náboženské problémy. Křesťanský anděl těžko může konkurovat sedmdesáti dvěma huriskám, samoopravitelným panám s klíčemi od vinných sklepů.
      🙂

      To se mi líbí

  3. Rosťa napsal:

    V dávnověku jsem si po slepáku jednoho takového anděla ze špitálu přivedl domů a žiji s ním dodnes. Není důvod ke stížnostem. A pro hypochondry mého ražení ideální stav.

    To se mi líbí

  4. ji5 napsal:

    Andělé neexistují sami od sebe. Zjevují se když jim dáme svým chováním vyniknout. Když budeme ukrajinské sestře naznačovat „táhni domů, ty krávo“, tak její andělský potenciál nikdy nemůžeme objevit.

    Chodím do jedné hospody, kde před časem pracovala jako servírka Slovenka. Pohledná studentka VŠ. Když jsem vyjádřil potěšení, že zase jednou slyším slovenštinu, odpověděla, že jí někteří lidé naopak říkají, ať se naučí česky a nebo táhne na Slovensko.

    Částečně OT: přikládám odkaz na dobu, kdy nám byli Slováci blízcí jazykem a humorem:

    To se mi líbí

  5. Jethro napsal:

    Bacha na to: anděl je věc dočasná a přelétavá.
    Když jsem byl kdysi, bojujíce o rekord ve výši přežitelné horečky, ve špitále a totálně na umřítí, anděl z noční směny se mnou seděl půl noci u postele a držel za ruku, osušoval čelo, až jsem si začal skoro něco myslet.
    Když jsem se za pár dnů zdrchal, anděl se občas objevil, neutrálně pozdravil a spěchal (asi ho potřeboval někdo jiný).
    Pochopil jsem, že to byla součást léčby. A nakonec, tak to má a musí být.
    Ale stejně je fajn potkat někdy anděla. A to jsem prosím zarytý nevěřící barbar!

    To se mi líbí

  6. pepanov napsal:

    Stejně jako člověk potká anděle, tak potká i pěkné satany. Nám se před lety stalo když naše 20 měsíční dcera měla problémy s průduškami a odvezli jsme ji do nemocnice, tak odpoledne paní doktorka volala a první co řekla, že jsme ji přivezli pozdě. Manželka, která s ní mluvila málem padla do vrtule. Skoro vzápětí, ale pokračovala, žeji pod kyslíkem odvezli do Motola a že další informace dostaneme tam. Hned jsme tam jeli, přistup lékařů zde se nadá vůbec porovnat, vstřícní a ochotní. Dcera dnes dokon čuje VŠ a je v pořádku. Je to v podstatě vše v lidech. Jeden je hvězda a druhý vybuchlá nova.

    To se mi líbí

  7. moskyt napsal:

    Ve svém životě jsem zmapoval dost „špitálů“, abych mohl zodpovědně říct, že jsem se potkal sestřičkami všelikého ražení a tak si je dělím do tří sort. 1. dělají práci, která je nebaví – ďáblové, 2. je to pro ně zaměstnání,které se snaží dělat co nejlépe a nic víc – šedé myši, 3. není to pro ně práce ani zaměstnání ale poslání – to jsou ti skuteční andělé.

    A jedna osobní vzpomínka na zrození anděla.
    Po operaci jsem ležel na JIPce. Když jsem se probíral k životu v přítmí pokoje, kolem přístroje hadičky hadice, chrom, dlaždičky a před očima velkou výkladní skříň, měl jsem pocit jako bych byl v akváriu. Do reality mne vrátil naléhavý hlas, „Tak už se probuďte! Odpojím vám umělé dýchání a budete dýchat sám.“ Pootočil jsem hlavu a vedle postele viděl „zababušenou“ postavu, které byly vidět jen oči. Po chvíli odešla a objevila se v té výkladní skříni, a začala „skafandr“ svlékat. Všechno se rozzářilo a já na vlastní oči viděl, jak se z nevzhledné kukly pomalu rodí nádherný anděl. A potom? Obyčejná próza, prostě jsem znova usnul. Byla ta sestřička-anděl opravdu tak krásná? Nevím, ráno už byla na place jiná směna a mne odvezli na pooperační oddělení.

    A ještě bych chtěl vzpomenout jeden typ andělů, přísných svým chováním, za kterým se skrývalo milosrdné srdce. Jen občas problesklo a tehdy člověk viděl, že je v rukách skutečného anděla.

    To se mi líbí

  8. Slim napsal:

    Done Bavore, mejlík s termínovým dotazem

    To se mi líbí

  9. Slim napsal:

    Co nám to prokrista zase hrnou na školství? 28-letá právnička. Proč ne 18-letá? Ještě k tomu dienstb. nálev.. 😦
    Ta poslední krasavice inteligentní co tam byla, zrušila maturitu z matyky.

    Jinak v I24 Nováček, ten je vždy zajímavý. (Včera byl Robejšek.)
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10095426857-interview-ct24/

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To je tak. Právnička na ERÚ, která má na starosti spory s energobaronama je špatně, ale na minškol, kde se má starat o školství jako takové je dobře? To jsou paradoxy, pane Vaněk

      To se mi líbí

  10. K-k. napsal:

    OT: K urozenému panu BavoroviV pádí pošťák… 😉

    To se mi líbí

  11. Miluše napsal:

    Všem, kteří tak pěkně napsali o andělích, posílám písničku Sestřičko ze špitálu od Jaromíra Nohavici. A zazní v ní i ta slovenčina 🙂

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.