Loupež Evropy probíhá podle plánu …


Prvním oloupeným bude přirozeně ten, kdo je tučnější. Anglosasové v této věci nabyli už takové obratnosti, že oloupený sám od sebe přináší lupiči svoje úspory a ještě mu děkuje, že je přijímá. Spočívá to ve správném přístupu, v jehož důsledku oloupený dokonce sponzoruje proces svého okrádání. Poprvé jsem musel zatleskat amíkům, kteří tím, že rukama Francie a Itálie zničili Libyi, zaplavili tyto dvě země africkými uprchlíky a vytvořili situaci, podobnou humanitární katastrofě za 2.Světové války viz.: http://rus.delfi.lv/news/daily/abroad/amnesty-chislo-bezhencev-vyroslo-do-masshtabov-vremen-vtoroj-mirovoj-vojny.d?id=45017102  Po druhé už jsem se divoce rozchechtal, když jsem si přečetl, že v důsledku sankcí se propadl obchodní obrat EU s Ruskem, zatímco obrat mezi Ruskem a USA se zvýšil. Takže, – za peníze evropských daňových poplatníků, mazaní Američané obrátili tok ruského zboží na svůj trh a nahradili svým zbožím zboží evropské. http://ura.ru/news/1052197395  Ale když k tomu přibyla povinnost financovat činorodost amerického agenta v Evropě – Velikoukrije a riziko vzniku jakéhosi nevelkého 40 milionového Somálska v sousedství EU, to Euro nevydrželo a propadlo se tak prudce, že i ten nejzarytější eurofil pochopil, v jaké rezervní měně má držet svoje tajné fondy… Absolutně neangažovaný ekonom Paul Krugmann, jehož názory beru za velmi objektivní, píše článek, ve kterém kreslí takový sympatický graf prudkého růstu zájmu zahraničních investorů o americké cenné papíry.

 Takže, loupež Evropy probíhá podle plánu viz: http://krugman.blogs.nytimes.com/2015/05/03/us-external-debt-a-curious-case/?smid=tw-NytimesKrugman&seid=auto&_r=0  Není to kouzelné? Evropané sami platí válku proti vlastní ekonomice. Milovníci přesných čísel už spočítali, že EU už na sankcích ztratila 21 mld. a čeká ji ztráta dalších 300 mld. viz: http://www.rg.ru/2015/03/17/sankcii.html , ale nikdo nikde dosud neřekl, kdo našel to, co Evropa ztratila. Prvním byl – Krugmann, za což zaslouží můj respekt a poklonu. A prognóza nakonec: Hlavním cílem celého tohoto „tance nezávislosti“ je odstřižení Evropy od levného ruského paliva a jeho záměna dražším ze Států. Protože, na rozdíl od Ruska, Evropa záložního dodavatele uhlovodanů nemá. Takže budou plačky polykat tu hořkou kaši, kterou sami pomáhali uvařit. A poté Euro i bez toho zatížené nesplatitelnými dluhy a sociálními závazky, se zaručeně propadne do pukliny hyperinflace, a půlmiliarda bohatých i těch nepříliš obyvatel Evropy – do náruče Pravé Církve ve jménu Svatého Dolaru. Dolarová rekonquista Evropy umožní férově přečerpat sádýlko euroatlantistů k americkým spojencům a vzorově ohlodat mrtvolku Evropy vyzkoušenými metodami MMF a FEDu, což jim současně pomůže zbavit se nadbytku čerstvě natištěných zelených papírků směrem k utrápeným Evropanům. A znovu pro sebe otevřít tento starý trh, zaměnit „mizerné euro“ „skvělým dolarem“ a snížit koneckonců tlak nadměrné peněžní masy na vnitřní trh USA a tím odsunout bolestnou hodinu vypořádání vlastních dluhů. No, a potom, až stráví sádýlko spojencovo a získá půl miliardy hladových Evropanů, vzteklých a za kousek chleba ochotných zabíjet a náchylných k jakékoli totalitární myšlence, bude možno přistoupit k jejich mobilizaci pro další „Drang nach Osten“. Jak se vám zdá takový scénář? Říkáte, že nereálný? Anglie a Francie také byly přesvědčeny, že Hitler po Polsku vyrazí jen na Východ. A podívejte se, co následovalo… Vše správně a zákonitě. Jen blbec platí dvakrát, ovšem naprostý trouba – ten platí pokaždé!

 Zdroj: http://seva-riga.livejournal.com

hroch-hlava

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

66 reakcí na Loupež Evropy probíhá podle plánu …

  1. strejda napsal:

    Tak to je docela silná káva. takový koncentrát, ale po rozředění správnou tekutinou docela pitný. Stále více a více se ukazuje, že EU tahá za kratší konec provazu a nakonec to bude ona, kdo bude platit. Jak za zničený Blízký východ tak i za zkrachovanou Ukrajinu.
    Ještě dlouho bude trvat než voliči, politiků se to netýká, pochopí jaká se na ně ušila bouda. To ovšem budeme v blátě po uši. Tisíce let Evropané ví co dělá nekontrolovatelná migrace a přesto ji dopustili pod podivnou záminkou. Bůh ví koho napadlo zničit Evropu tímto způsobem a navíc za vítězoslavného nadšení Evropanů. Teď se ukazuje jaká že je solidarita. Jaká by ale měla být, když si někdo podpálí dobrovolně chalupu?

    Jenže, článek by měl mít pokračování. Zničení klasické Evropy mnoho nepomůže USA. Jejich problémy jsou jiné a navíc jinde. Ukrajina, to je pouze nepovedený experiment a bolavý vřed Evropy. Ten si musí za asistence Ruska vyřešit Evropa sama. Bohužel na to nemá zdroje. valí se toho na ni moc.

    A tak pohled do budoucna žádný optimismus nedává. Snad jen historie nám říká, že se těžká staletí dají překonat a může pak přijít rozkvět. Jaké pak ale bude evropské obyvatelstvo je nepředvídatelné. Ví se s jistotou jen to, že nebude stejné jako dnes.

    To se mi líbí

  2. Petrpavel napsal:

    EU, „naše“ sdělovadla a „naši“ politici řeší jak si poradit s uprchlíky ze Sýrie a Libye a …, zatímco v zemi je pár možná stovek,možná tisíc, možná celý milion občanů kteří ví kam by bylo záhodno je nasměrovat. Přes moře, k těm kdo to pro svůj mamon zavinili, do USA. Vedou-li Evropu a ČR takové kreatury jako dosud, mají-li za občany takové ovce nechající se vést na porážku, nemá smysl cokoli psát nebo proti tomu podnikat, je to marný, je to marný. Odměnou může být jen pozornost nasměrovaných „bezpečnostních“ složek. Zbývá jen útrpně čekat na další rány které si sami uštědříme. Uzavřít se do sebe. Užívat si. Užívat si? – bavit se na hřbitově či popravčí síni ale neumí každý.
    Poznal jsem na své osobě jak je snadné zmanipulovat a co dokáže zmanipulovaný dav, v malém měřítku rodného místa mých rodičů. Tehdy jsem musel konat tak, jak jsem konal, musel jsem být vidět abych se nemusel stydět sám za sebe. Zachraňoval jsem majetek těžce nabytý mými prarodiči, byla to moje povinnost postavit se. Ze zhruba sta rodin kterých se to týkalo devadesátšest pochopilo nakonec můj postoj a jsme v pohodě, se zbývajícími čtyřmi jsme nepřáteli na život a na smrt. Postavit se pro nějaké ideály devítimilonovému zmanipulovanému davu v ČR ale nehodlám. Prdím na to …

    To se mi líbí

  3. Cech napsal:

    Nelze jinak než potvrdit racionalitu výše uvedeného článku.
    Řešit věci globálně jako tento článek, je dle mého, až na druhém místě.To zásadní pro nás pochopitelné a naprosto průhledné, je řízení naší společnosti do budoucna ve prospěch tohoto atlantického projektu.
    Proto prosím se ještě jednou podívejme na zásadní problém jak bude v ČR instalován nový prezident a následně i nový předseda vlády.
    Pro ilustraci návaznosti si dovolím na rozdíl od včerejších Babišových novin, nabídnout Bakalův deník, který na straně III. konečně jednoznačně definuje jaké zadání plní náš vládnoucí oligarcha, ohledně instalace vlády pouze dvou stran na České politické scéně.
    Ta zásadní myšlenka jak instalovat Švejnara do funkce prezidenta a našeho slovenského oligarchu do funkce předsedy vlády, vychází z poznatků hnutí No Labels, jež bylo našemu vládnoucímu oligarchovi nadiktováno jako zadání – > neboli „vzorový projekt“.
    http://archiv.ihned.cz/c1-64037160-babis-vabi-svejnara-do-voleb-ho-nepremluvil-ted-se-dohaduji-na-sepsani-vize-a-co-prezident
    Proto samotnou vizi Česka z pohledu našeho oligarchy Babiše lze již nyní shrnout do několika bodů :
    a ) Podaří se v roce 2017 Babišovi instalovat totální nadvládu oligarchů řízenou v souladu s atlantickým projektem ?
    b ) Bude Jan Švejnar úspěšně instalován do funkce prezidenta, stejně jako na Slovensku Kiska ?
    c ) Podaří se našim oligarchům potlačit vliv nespokojené lůzy při stále klesající životní úrovni v Česku ?
    d( Podaří se oligarchům udržet druhou (ochočenou) stranu tj. ČSSD jako pseudo opozici schopnou podporovat stejně jako doposud, tak i nadále vládu oligarchů v Česku ?
    Těch otázek, které již nyní musí řešit náš vládní oligarcha, je bezesporu celá řada a tak jsem se pokusil pouze upozornit na ty, které mají zásadní význam pro budoucnost Česka.
    Tož nevím jaký vliv bude mít TTIP na ČR, protože naše současné smlouvy s USA, jsou na levelu – 4 oproti budoucím smlouvám vyplývajícím z TTIP.

    To se mi líbí

  4. Mainguard napsal:

    Už jsem četl hodně článků (většinou zdrojovaných z webu .ru) tvrdích jak sankce Rusku hospodářsky pomohly. Inu, tvrdit to a myslet si to můžu každý, kdo fandí Putinovi. Já sem dám, jiné linky, které rozhodně netvrdí, že Rusky se „díky krizi“ má dnes už líp než Lucembursko nebo Švédsko, co je EU tak okrádá díky sankcím….Jedná se většinou o ruské zdroje

    Inflation in Russia-Annexed Crimea Hits 42.5 Percent in 2014

    http://www.themoscowtimes.com/business/article/inflation-in-russia-annexed-crimea-hits-42-5-in-2014/514424.html

    Gazprom attributable to the company’s shareholders for 2014 dropped 7.1 times to RUB 159 billion from RUB 1.139 trillion
    http://www.akm.ru/eng/news/2015/may/05/ns5174446.htm

    a naposledy z BBC /zdroj je ovšem ruský parlament/

    Russia’s government will spend about one trillion roubles to recapitalise banks through the issue of government bonds.

    The plan includes a separate scheme to help recapitalise some banks with 250bn roubles, while 300bn roubles will be provided to Vnesheconombank, the state development bank.

    Meanwhile, the government has proposed public spending cuts of 10% this year and 5% over the next two years.

    http://www.bbc.com/news/world-europe-31018881

    Takže kdo kritizoval na Západě záchranu privátních bank v případě toxických úvěrůl a škrtání na sociální výdaje, tak jistě Putinovi za výše uvedené zatleská…Já tak samozřejmě činím už teď.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Příště jen dva odkazy. Třetí až do dalšího komentu !

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Víte, musíte si umět vybírat. To je to nejzákladnější. A ne číst zcela chaoticky. Já, pro zábavu, čtu povídání o šířící se bídě a chudobě v Rusku, kde vše kolabuje. Ale ani zbla tomu nevěřím. Studium tisku a zdrojů nesmí být mechanické a primitivní. a odkazy se nic nezachrání.

      To se mi líbí

    • jaa napsal:

      podle mne to má jeden háček – rusové nikdy nevytrubovali do světa své plány, prostě jen to okolí vždycky, nevím proč, překvapili. Ono se sice vědělo že něco dělají, ale ven šel až výsledek a většinou to byl šok. A´t už to zveřejnění atomovky, nebo družice, nebp kosmonaut, nebo vesmírná stanice, nebo .. bylo by toho dost. Akorát po té perestrojce.. když se začal Gorba vykecávat tak šlo ke dnu. Včil navzdory vší technice… už se zase mlčí.. hmm… myslím že se budeme divit… Už se po gorbym oklepali a strávili ho… už jsou zase sví a jak jsem tak koukala i na ty v průvodech… hodně mladých a to se mi líbí. , že nejsou takoví trulanti jako naši. Víte co mne vždycky na rusech fascinovalo – ta jejich snaha se učit, vzdělávat.. Všude – v šalinách, busech, metru – šachy, Vzhledem k tomu, že ti tehdejší mlaďoši co pamatuju, jsou tak kolem padesátky – může to být ještě zajímavé, a jejich velení má z čeho a kvalitního vybírat…navíc si jak vidno pěstují následníky…na rozdíl od západní „elity“….

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Ano, ty šachy všude – to je zajímavý fenomén. Méně sluchátek na uších a více tréninku kombinačních schopností. To trvá.
        A podle mých (zde už připomínaných) posledních zkušeností z Ruska, starých půldruhého roku, také čistě soukromě už také schopnost přiznat chyby či nedostatečnost v nějakém směru. Mladý jaderný inženýr ve vysoké funkci (jméno bych našel, ale není důležité) například: „U nás v Rusku jsme nikdy neuměli udělat pořádný osobní automobil a těžko to budeme dohánět. Je lepší je nakoupit v zahraničí.“ A mnohé jiné.
        Ostatně na letišti v Samaře (tam co podle tisku nemají rádi naše legionáře) taxikář ke svému Superbu: „Óčeň charóšaja mašína dlja nášich daróg“. Stála jich tam celá řada, většina z taxíků. Takže ta „neláska“ má své meze a (alespoň na první pohled) nebrání racionálnímu uvažování.

        To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Hmm, a nebylo to jen v místě velkých universit – bylo to vidět všude- v městečcích na Kavkaze, stejně jako Soči, Suchumi, Batumi, Tbilisi, Baku , trojstátí v pobaltí, Oděse, městečkách v povolží,… – kolikrát jsem si říkala proč asi -buď to bylo tím trojheslem o učení, nebo od starých věděli jak to bývávalo dřív za báťušky a že k udržení toho co mají je učení třeba – kdo ví…

          To se mi líbí

          • robe napsal:

            milá jaa,
            a tbilisi, baku, suchumi, batumi, pobaltí – to souvisí s ruskem jak ?

            To se mi líbí

            • jaa napsal:

              No souvisí to tak, že dřív byli jeden stát i když s národnostními rozdíly, ale tahleta snaha učit se, naučit se co nejvíc a jít dopředu, ne jen posedávat a sbírat bezpracné maliny byla všude a taky jak tak koukám nejsou všude všichni jednotní, a všichni zblblí psavci je tam i dost lidí co dokáží myslet komplexně … brát pro a proti . takže kdo ví…

              To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Jde o to, jak se to vezme, v jakém časovém záběru.

      Bezprostředně jistě sankce velmi uškodily ruské ekonomice, stejně jako jí uškodilo snížení cen ropy, útok na rubl, manipulace s ratingem, …

      Není pochyb ani o tom, že všechny tyto věci mají velmi negativní vliv na životní úroveň, dostupnost určitého zboží, možnosti Rusů cestovat, …

      Tohle všechno nikdo nerozporuje, to jen Vy máte ten dojem – s těmi odkazy se takříkajíc dobýváte do otevřených dveří.

      Jiná věc ovšem je, jaké to má efekty dlouhodobé. A tam jsou u všeho opačná znaménka.

      Sankce uškodily všem západním dovozcům, vedou k posílení a diverzifikaci ruského průmyslu, dovozů, kooperací. K nahrazení západních subdodavatelů vlastní výrobou, kooperacím s Čínou, dovozy ze zemí BRICS.

      Vedly k nahrazení podnikových západních provozních a dlouhodobých úvěrů čínskými a ruskými. Vedly k ozdravění ruských bank, se státní pomocí, jak píšete. K prosazení ruské hospodářské politiky přes vládou garantované snížené úrokové míry pro zvolené oblasti ekonomiky.

      Snížení životní úrovně, pokles rublu proti dolaru, místo aby vyvolalo odpor proti Putinovi, Rusové to berou – zcela správně – jako útok na Rusko a proti nim samým, takže podpora vládě stoupla do neuvěřitelných výšin.

      Ve finanční oblasti vedly sankce a všechny další obstrukce k osamostatnění ruské centrální banky, k jejímu ovládnutí Putinovými lidmi. Úvěry v rublech jsou nyní vázány na nákupy obligací Gazpromu a Rosňěfti, místo na nákup dolarových obligací. Vzniká nezávislý ruský a rusko-čínský systém bankovních karet. A náhrada SWIFTu. Přesun z dolaru na obchodování lokálními měnami. Vznik AIIB.

      Místo aby sankce naštvaly ruské oligarchy a obrátily je proti ruské administrativě, došlo k opačnému efektu – uniku oligarchických peněz ze západních off-shore skrýší zpátky do Ruska, kde jim Putin věnoval amnestii. Jen ze City to dělalo přes 350 miliard během pár dní.

      Všechny západní kroky umožnily nastartovat ruské programy rozvoje průmyslu, které by bez vnějšího tlaku Putinova administrativa nedokázala prosadit – snažila se o to marně již mnoho let. A najednou to jde, díky Západnímu tlaku.

      Takže ano, sankce, snížení cen ropy, manipulace s rublem a ratingem, … to všechno Rusku ve skutečnosti pomáhá. Místo chaosu a rozpadu nastupuje jejich vlastní interní řád a politické a ekonomické mechanismy.

      Západ je v tomhle zřejmě nepoučitelný. Naprosto stejnou chybu udělal v 20. letech 20. století, kdy zavedl proti SSSR sankce a zákaz vývozu zbraní do Ruska. To donutilo Stalina – místo pohodlnějšího nakupování zbraní ze Západu – k rozvoji vlastního těžkého strojírenství, spuštění nezávislého vývoje a výzkumu, postavení vlastních zbrojních továren. To sovětčíkům umožnilo vyhrát druhou světovou válku.

      Západní „Drang nach Osten“ pak napadením SSSR místo jeho zničení stvořil supervelmoc a přitom zničil samostatnost Evropy a dvě koloniální říše k tomu.

      Jak je vidět, dnes vedou svět stejní idioti jako tenkrát.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Oprava poslední věty: dnes vedou Západ stejní idioti jako tenkrát.

        Protože Západ není už celý svět, kdy ostatní byli pouze zaostalé kolonie a divoši, případně 2500 let stagnující Říše středu. A zaostalý SSSR pod bolševickou diktaturou.

        To se mi líbí

      • kočka šklíba napsal:

        Skvělé, sice neznám vše, zdaleka, ale vím, že na zemědělství a potravinářský průmysl to dopad sice mělo, ale jen všeho do času a o hodně větší dopad to mělo hlavně pro Polsko a Německo, njn jsou ti blbci. Co jinak napsat ;).

        To se mi líbí

      • Mainguard napsal:

        Pro pana Kchodla

        Nehodlám tu s Vámi polemizovat nad Vašimi zbožnými přáními, protože líčíte, budoucí čas, nic z toho, co má podle Vás Rusko posunout někam mezi Švédsko a Lucembursko NENÍ a Vy jistě věříte, že se tak stane. Já pracuji s tvrdými daty a ideologickou agitací o tom, že USA jsou vlastně země s válečným šrotem, který nakupují za 581 bil.$. Nebudu Vám tedy vyvracet, jak díky SANKCÍM se stává z Ruska ekonomický tygr.

        Takže nechci se přít, ale dám vám sem link cen v Rusku a přiložím jednoduchou otázku.

        Markets price Avg.

        Milk (regular), (1 liter) 1.11 $
        Loaf of Fresh White Bread (500g) 0.64 $
        Rice (white), (1kg) 1.19 $
        Eggs (12) 1.50 $
        Local Cheese (1kg) 8.06 $
        Chicken Breasts (Boneless, Skinless), (1kg) 5.05 $
        Apples (1kg) 1.62 $
        Oranges (1kg) 1.64 $
        Tomato (1kg) 2.33 $
        Potato (1kg) 0.81 $
        Lettuce (1 head) 1.24 $
        Water (1.5 liter bottle) 0.76 $

        http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Russia

        Máte tam pak dál otřesné ceny služeb, především volnočasových aktivit, restaurací a především nájmů. Ty beru jako zbytné i když položka nájmu je důležitá, ale ten kdo má z dob socialismu vlastní, pak může říci že ho kolik stojí nájem bytu v Petrohradu nezajímá. OK.

        Ve všech případech mimo vajec mají vyšší ceny než u nás, což ale před dvěma lety ještě nebylo (tedy před napadením Krymu). Co byste řekl panu Kalouskovi, dnes Babišovi ve vládě, kdyby jeho politikou podražily potraviny o 24.4% Připomínám, že v Rusku je čistý průměrný plat 380€, což je necelých 11tis. kč

        http://www.tradingeconomics.com/russia/food-inflation

        Patrně byste neřekl to co říkáte teď a tady o Putinovi, ale křičel byste něco o zlodějích a tunelářích, o ožebračování obyvatelstva. Resp. kdybych se zeptal co byste řekl našemu politikovi, co by Vám „zajistil“ skoro 30% zdražení potravin, pak jsem si 100% jist jak byste odpověděl. Nebo můžete říci, že u Putina by vám hladovění nevadilo, protože je to „hladovění pro dobro národa“. Prosím, i takoví se možná najdou.

        Jen prosím pak netvrďte, že člověk průměrný Rusku co má jednonásobně MÉNĚ čistého než Čech, takže když má kupovat litr o 30% dráž než u nás nebo 1kg kuřete o 100% dráž než u nás, že tím Putin někomu pomohl, když před 2 lety to bylo skoro o třetinu méně.

        V každém případě věřte si čemu chcete, jen by bylo dobré občas pracovat s čísly, protože vše co říkáte jsou jen věci vaší víry, žádné zdroje, žádná data. Omlouvám se.

        To se mi líbí

        • Mainguard napsal:

          pardon oprava….“Já pracuji s tvrdými daty a ideologickou agitací o tom, že USA jsou vlastně země s válečným šrotem, který nakupují za 581 bil.$, nebudu komentovat.“

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Argumentace přesně v duchu Západu. Jenže pořád vám uniká ten podstatný fakt a tím je Rusko samo. To se prostě neřídí „evropskými“ měřítky. To se řídí svými měřítky a ta jsou jiná než jakákoli vaše „tvrdá“ fakta. Podobně je to i v Číně.

            To se mi líbí

            • Mainguard napsal:

              Jak byste reagoval vy, když by se vám při platu 380 eur zvedly ceny jídla na výši, která není nikde na tom Západě, kde je čistá průměrná mzda počínaje námi (759 eur) a konče Německem (2155 eur), když byste měl za 1l mléka platit 1.11 USD, když my při dvojnásobné mzdě platíme 0,8 USD a Němci při DEVÍTINÁSOBNÉ mzdě jen 0.8USD

              http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Germany&displayCurrency=USD

              Jen jsem se chtěl zeptat, co byste řekl Vy Kalouskovi, když by vám zvedl díky „zavedení bolestivých“ sankcí pro Západ, podle Kchodla ceny o jídla 25% (výsledkem té „bolesti“ na Západě je naopak o 30 centů levnější mléko než u „maladce“ Putina) tak co byste jim asi řekli??? Je to jen obyčejná otázka.

              Je to nakonec irelevantní, ptát se co byste udělali vy, které neznám a jejíž fyzická existence může být esencí jen virtuální (v civilní fyzické podobě tomu, co zde píšete, zcela neodpovídající lidské bytosti) identity. Ale jistě si nemyslím, že byste našeho vládce pochválili. Pak je ovšem co tady píše Kchodl obelháváním sama sebe tvrdit, že Gazprom tím že mu fiskálně poklesl o 86.6% Grossprofit udělal „ekonomický“ majstrštyk. A že mu to pomůže aby v budoucnu měl double digit growth.

              Profesí jsem ekonom, a neznám ekonomickou (státní, družstevní, soukromou, akciovou) entitu, která by díky prudkému pádu zisku a hodnoty vlastní firmy nebo podkapitalizováním na infrastrukturu a technologie, byla od něčeho osvobozena a nastartovalo to její rozvoj. To se stalo jen těm firmám, co díky otevření se světu (odstranění obchodních bariér, přiřazení se k zónám volného obchodu, vytvoření bezcelní unie atd.) dokázali na této politické dohodě profitovat.

              Tím, že Rusko ztratí evropské trhy, a že při své potravinové nesoběstačnosti si samo neumí pomoci (o ČSSR se tvrdilo, že naše životní úroveň při našem HDP by byla asi jen o 30% horší než v NSR a Rakousku, NEBÝT embarga na náš dovoz ze zemí Západu v případě spotřebního zboží a high-tech komponent pro náš průmysl orientující se v méně lukrativním trhu na lido-demo RVHP trhy, v tom lepším , na Araby, kteří ovšem zase málokdy platili, a protože bojovali své „národněosvobozenecké boje“ dávali jsme jim to na dluh resp, na věčnou oplátku) než dovozem pro ně nedostatkového /a toho čemu se říká i luxusní/ zboží.

              To že si to v oblasti potravin sama zakázali, udělalo to, co neudělali ani komunisté (to by se stalo snad jen v případě expanze na Západ) – zakázat si kupovat zboží ze Západu do Tuzexu. Takže sami sebe odsoudili do role vytvořit si vlastní výrobky, které ovšem kvalitou nikdy nedosáhnou na ty západní, už jen proto, že ty firmy mají své technologie 70 a více let. Lidé jako Daimler Benz, Emil Rathenau(AEG) nebo baron von Ringhoffer resp. jejich firmy dnes, prostě mají jistý náskok. Nakonec mít dneska kvalitní a zároveň levné produkty je multiplikace daná technologickým vývojem a průmyslovou standardizací a tržní apreciací. Nejlevnější auta dnes nestojí 8 průměrných platů proto, že bereme tak vysoké platy, ale že díky vysokým globálním prodejům se jich vyrobí stovky tisíc ročně a proto fixní náklady na jednotku se sníží a průmyslová automatizace díky průmyslové standardizaci výrobu zrychlí. Obojí může jen ten, kdo má dvě věci

              TRHY a PENÍZE. Oboje se navzájem podmiňuje v ekonomické apreciaci. Je to stejné jako říci – je lepší být bohatý a zdravý, než chudý a nemocný. Rusko je zatím to druhé a díky zdravotním komplikacím dnes, zítra zdravější nebude.

              Nemám v úmyslu se přít o vaše emoční a ideové politické preference, ale ekonomika a její stav, trhy i možnosti rozvoje (růstu) jsou přes všechna odmítání kapitalismu jako politického systému, docela exaktní disciplíny, které reagují na základě lidského jednání. Nepopírám, že to ruské je natolik „animální“ (tady to není urážka, naopak, naturalismus bez kalkulace–očekávání-touhy po maximalizaci osobního užitku) je do jisté míry imunní vůči tržním silám, ale toto je nakonec neměnný fenomén tržní ekonomiky, který se v tomto schematismu nevyhnul žádné civilizaci, která si říká vyspělá.

              Zatím se loučím a Rusku přeji aby se mu ekonomicky dařilo lépe, než dnes. Protože žít bych tam za tamních podmínek (a to nekomentuji všechny další pro vyspělost ekonomiky a kvality lidského života nezbytné věci jako je právní stát, úroveň korupce, ochrana občanských a lidských práv, sociální péče a kvalita a dostupnost zdravotnictví), rozhodně nechtěl, protože jen ta láska k vlasti by mi rozhodně nestačila. Nakonec s prázdným žaludkem se špatně brání vlast i politicky agituje i pro ty, co jim ta láska k vlasti bez ničeho dalšího v životě, plně postačuje.

              Pěkný den.

              Mainguard

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Není „kdyby“ a nejsem Rus. To je něco, co prostě nechcete pochopit. Rusové byli mnohokráte sráženi a pokaždé se zvedli. Oni se umí vyrovnat s kdečím. To my neumíme a kdo to nechápe, přisuzuje své představy Rusům. Ale oni mají úplně jinou mentalitu a pro ně je ta hrdost opravdu více než hlad. Blokáda Leningradu hovoří za vše.

                To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Jasně že ano protože nezaměstnanost v Rusku stoupla z 6,2 2012 na 3,2 % 2015 a to je opravdu fuj no hnus.
              Tož ano to my v EU jsme to z 11,4 2012 zmákly na krásných 15,9 % 2015 no neberte to za tu královskou podporu v nezaměstnanosti.

              To se mi líbí

            • Cech napsal:

              Promiňte já zapomněl to je ta přepočítaná a průměrně zprůměrovaná dle nových pravidel, proto je to podle ÚP trochu jinak :
              Vysoká zůstává míra nezaměstnanosti mezi mladými. V EU v červnu stoupla na 23,2 procenta z 22,8 procenta v předchozím měsíci a v eurozóně na 23,9 procenta z 23 procent.
              V Řecku a ve Španělsku je bez práce více než polovina mladých ve věku do 25 let.
              Tož omlouvám se zase jsem výše uváděl pouze ten nic neříkající průměr.

              To se mi líbí

          • strejda napsal:

            Když píšete A, měl byste psát i B. Objektivní člověk by se podíval na vývoj za posledních 20 let. Zda se jedná o systémové zhoršování či zlepšování. Na to totiž lidé reagují. Pokud začnete přepočítat české platy na dolary, tak zjistíte i u nás jejich pokles. Ne v korunách, ale v dolarech. A začalo to již Nečasovou vládou. A lid český kupodivu barikády nestaví.
            Kurs rublu se propadl, to není dobré ale zase to tak radikálně neovlivnilo ceny v rublech.
            Kde jste dospěl k zajímavému názoru, že kchodl předvídá postavení Ruska někde mezi Švédsko a Lucembursko. Vlastní telepatie?
            A když už jsme u těch cen anglického zboží v dolarech, kde ty ceny byly získány? V Petrohradu nebo Čitě? V supermarketu nebo jiném typu obchodu. Osobně bych u takového prezentování očekával uvádění rozpětí. A s Water 1,5 l bottle jsme mně dojal k slzám. Byl jsem dnes v Kauflandu a viděl jsem ceny vody v láhvi od 3.90 do 16 Kč.
            A tomu vy říkáte tvrdá data. Musíte se nějak pochválit, sám. Docela smutné.

            To se mi líbí

        • okolojdoucí napsal:

          Když už jste přiznaný ekonom, Mainguarde, tak byste nemusel takto mechanicky mluvit o 25 % zdražení na základě kurzových přepočtů cen a příjmů. Drtivá většina Rusů před dvěma lety i v současnosti nakupuje potraviny za ruble, ve kterých také pobírá své příjmy. Jak se toto projeví na Vaší, řekněme, základní analýze a jejích závěrech např. o třetinovém zvýšení ceny kuřecího masa? Určitě Vám nemusím vysvětlovat pojmy typu „kupní síla“ či „parita kupní síly“, že?

          Pozor, nepřu se o reálnou míru „zdražení“ potravin v Rusku za poslední dva roky, či dokonce o jeho příčiny. Poukazuji jen na možné nedostatky Vaší snahy, jak sám píšete, „občas pracovat s čísly“.

          To se mi líbí

          • Cech napsal:

            Jak se zveřejňuje oligarchou zaplacená sebe_analýza „vlastních chyb“.
            http://video.aktualne.cz/dvtv/odvolal-babis-namestka-kvuli-penezum-pro-maklere/r~78c61f6affa611e4ba38002590604f2e/
            Neb jak se uskutečňuje podpora nejvyšší úrovně pro oligarchy a neb když ne JÁ, tak nikdo krom Petra na něj nemam.
            http://archiv.ihned.cz/c1-64041780-vznika-brzda-statniho-dluhu-cnb-by-mohla-narizovat-bankam-kolika-dluhopisu-se-maji-zbavit
            Tož nic není neřešitelné, pouze to vyžaduje pochopit jak fungují naši oligarchové a jak se projevuje jejich činnost při socializaci ztrát.
            No a najednou to není až tak složité, no ne ?

            To se mi líbí

          • Mainguard napsal:

            Nechci to dále rozvíjet, ale parita kupní síly znamená, kolik kuřat si za svůj plat koupí dotyčný „průměrný Rus“ vers. někdo v jiném státu/regionu. Jelikož (myslím, že právě kuřata jsou v Rusku problém, a jsou hromadně dovážena, takže v obchodech platí přepočet na ruble z dolaru) pak je ona inflace hodnota REÁLNÉHO zdražení, v důsledku kurzu. Stejně jako třeba iPhone, ten se mj. zdražil třeba i u nás v Česku někdy minulý měsíc (asi o 10%), a to bez OHLEDU na naši kupní sílu, o zvýšení kurzu USD/kč.

            Jen kvůli tomu kurzu vznikla v komoditě „Smartphonů“ u nás meziroční inflace na úrovni objemu prodejů Apple telefonů v poměru k těm ostatním (předpokládám v celkovém mixu prodeje všech značek vzhledem k vývoji meziročního indexu cen v této komoditě max. o 3%). Běžná lineární algebra, nic složitého.

            Já nakonec neříkám nic jiného, můj přípodotek, že oni mají sami nízké platy a dražší základní potraviny než my na Západě, jen DOKLÁDÁ NALÉHAVOST problému jménem INFLACE a dodává onu výše uvedenou multiplikaci chudoby (zdravý a bohatý se má v tom porovnání 2x lépe než chudý a nemocný, když dáme stejnou váhu v tomto poměru jak bohatství tak zdraví 1:1, což v praxi tak není, protože zdraví je neskonale cennější statek než bohatství a má neskonale větší vliv na kvalitu života než samotné bohatství).

            Takže, nedokážu-li se dostat v příjmech ve státně-rigidní-surovinové ekonomice převážně řízené STÁTEM na vyšší úroveň, neměl bych pak činit taková politická rozhodnutí (anexe Krymu, podpora povstalců na Ukrajině), která povedou k inflaci 25%.

            Tedy, pakliže neberu obyvatele jako kanonenfutr, co je zvyklý hladovět, ale když jsem přesvědčen že on raději bude hladovět výměnou za navrácení Krymu, pak samozřejmě budu tvrdit, že si to lid sám přeje. Nicméně je cynické tvrdit, že ten kdo je na chudobu zvyklý, takže pro něj zlepšení hmotného zabezpečení nepřináší přílišnou spokojenost, protože jej neumí ocenit. Viz např. seminární práce levicového ekonoma Petra Gočeva „Co opravňuje vertikální přerozdělování? Imanentní kritika neoliberálního přístupu“, kde kritizuje ordinalistický theorém zakladatele filosoficko-etického směru – utilitarismu – který tvrdí, že cituje Petra Gočeva…

            „Podle Benthama má totiž užitek vždy podobu senzorické slasti nebo vystříhání se senzorické strasti a je tedy vždy na senzorické počitky beze zbytku redukovatelný. Bentham, stejně jako později Jevons a Edgeworth, zastával názor, že hodnota štěstí se rovná jeho intenzitě vynásobené trváním a že intenzitu štěstí lze měřit podobně jako třeba teplotu na základě vnějších projevů sledovaných pozorovatelem nebo zachycovaných měřicími přístroji. Bentham se ale samozřejmě nedomníval, že by zvířata měla stejnou schopnost zakoušet slast a strast jako lidé, stejně jako explicitně netvrdil, že by tuto schopnost měli stejnou všichni lidé. Šlo mu pouze o to, že při společenské kalkulaci užitku musí být započítán celý objektivní užitek zakoušený každým smyslovým tvorem. Snažil se tak předejít přirozené tendenci legislativců připisovat zcela
            subjektivně mimořádnou váhu vlastnímu užitku, eventuálně užitku příslušníků vlastní třídy nebo občanů vlastního státu. Tím ale Bentham rozhodně netvrdil, že každá bytost zakouší za stejných podmínek stejnou velikost slasti či strasti. Je nabíledni, že při posuzování jaká je objektivní schopnost zakoušet užitek u různých skupin tvorů se Bentham dopouštěl zcela arbitrárních a pohříchu subjektivních soudů.

            Naopak Podle Edgeworthe je vyšší schopnost zakoušet slast dědičná a proto je z hlediska maximalizace společenského užitku zcela legitimní, když děti zdědí spolu
            s elitními geny i více prostředků slasti: „… pokud má být dosaženo nejvyšší možné celkové sumy štěstí, musí ti, kdo mají větší schopnost štěstí zakoušet, získat více prostředků a více štěstí“ (Edgeworth 1881, s.10) Zatímco u aristokratů předpokládal vyšší schopnost zakoušet slast, u pracujících zase vyšší schopnost snášet namáhavou práci. Spíše než návod na rovnostářské rozdělování najdeme u Edgewortha apologetiku stavu, kdy aristokracie „vysokých dovedností a talentu“ ovládá vysoké příjmy, aniž by musela příliš pracovat (není zbytečné dodat, že sám Edgeworth byl aristokratem a velkým pozemkovým vlastníkem), zatímco masy „snáze snášející nepříjemnost
            práce“ jí dostávají o to více naloženo.“ Konec citace

            Takže znevažování vlastního individua výkřikem „nas mnogo“ anebo tvrzením , že je někdo „na chudobu zvyklý“ proto její permanentní zakoušení jím mu „zase tolik nevadí“, to považuji za sociálně pokleslý darwinismus a dokládám to odmítnutím levicového pojetí ekonomie v podání Petra Gočeva jako ODMÍTNUTÍ utilitarismu v hlásání výspy elit mít nejen vyšší schopnost zakoušet slast, ale hlavně mít schopnost díky svému postavení, dovednostem a vzdělání, ji ekonomicky lépe zúročit.

            Takže nejsem si rozhodně jistý tím, jestli toto bude l.p. 2015 fungovat to „vydržet strasti“ (zvlášť u generace narozených v 80. a 90. letech) v jakékoli její aproximaci, kdyby se třeba mělo v budoucnu jednat o návrat Pobaltí nebo čehokoli politicky nepřijatelného, co by inflaci zvedlo třeba na 100%.

            To se mi líbí

            • moskyt napsal:

              Interview Glazjova http://politikus.ru/v-rossii/50550-govorit-moskva-intervyu-glazeva-o-cennyh-rekomendaciyah-mvf.html Ekonomické reformy Ruska, doporučení MMF, amno dalších zajímavostí.

              To se mi líbí

            • okolojdoucí napsal:

              Trochu jsme od té „práce s čísly“ odbočili, že? Jsem rád, že jdete rovnou k věci. Problém je, že Bentham s jeho závěry sice stoji v základech současného Západu (doporučuji se alespoň zevrubně seznámit s obsahem jeho spisků Esej o pederastii či Obrana lichvy), avšak je na hony vzdálen od způsobu myšlení ještě stále převažující části Rusů, a zejména pak jejich myšlenkové tradice koncentrované mj. v dílech Puškina či Dostojevského.

              Rusové ve své většině patrně nejsou s to pochopit, že uspokojování jejich slastí (v lepším případě s Benthamem, v horším s Edgeworthem) má být jediným smyslem jejich života osobního i pospolitého. Proto též nereagují očekávaným způsobem v případě avizované redukce slasti jako odpovědi na dle Západu nežádoucí jednání jejich vlády. Ještě větší problém u nich pak nastává s tím, jak pomalu opouštějí celý myšlenkový a pojmový systém vědy jménem Economics. Hrozit strašidly se dá jen tomu, kdo na ně aspoň trochu věří. Podle mě jde tedy o čas. Podaří se Západu přitáhnout Rusko zpět na svůj utilitární mejdan, nebo se Rusové vydají jiným směrem, určovaným něčím jiným, než mírou uspokojování vlastní slasti?

              Lapidárně řečeno s Adélou Banášovou, Rusové přežili blokádu Leningradu, dražší jogurty (kuřata) je nezastraší. A co my s tím (Benthamem)?

              To se mi líbí

            • jaa napsal:

              Akorát že ta kuřata nejsou pro rusy takříkajíc nezbytná. Koneckonců je to asi náš západní výmysl posledních let a už se ukazují studie že jsou vlastně ne právě dobrá pro náš – jak říkával kdysi dávno Spejbl – zažívací traktor… , a na spousty originálních a ruských jídel moc masa netřeba.

              To se mi líbí

            • moskyt napsal:

              Grečka 🙂

              To se mi líbí

            • Mainguard napsal:

              Patrně jste to co hlásali oni pánové nepochopil, doporučují přečíst ještě jednou. Protože pak byste nemohl tvrdit, že..

              „Rusové ve své většině patrně nejsou s to pochopit, že uspokojování jejich slastí (v lepším případě s Benthamem, v horším s Edgeworthem) má být jediným smyslem jejich života osobního i pospolitého.“

              Protože tím, že činí tak, že si slasti odepírají, bude hodnoceno tak, že mají tito pánové ve své filosoficky elitářsky redukcionistické filosofii konzervující nerovnost jako „přirozenost“, naprostou pravdu. Že jsou bytosti ne co to nechtějí, ale co to ani snad neumí. Což je ryzí darwinismus, který kdyby měli Rusové přijmout jako svoji antropologicky sociální odlišnost, patrně pak popřeli v sobě evoluční přirozenost. Nakonec národ je sociální abstrakce, která nemá vlastní vědomí a schopnost cítit a činit nějaká racionální rozhodnutí. Proto tvrdit, že něco národ činí, cítí atd. je vždy manipulací toho, kdo se snaží stát mluvčím takového národa.

              Ani Němci zblblí Hitlerem nebyly jinačší, nakonec oni chtěli se mít lépe, což jim nakonec Hitler skrze národovectví a válečnou ekonomiku (alespoň do poloviny 40.let) i splnil.

              Ono totiž nejde o to, jestli být hrdý národovec (to jsou nakonec Hájkovci u nás nebo Tea Party ala Sarah Palin v USA taky, ale rozhodně kvůli tomu nestrádají) nebo kosmopolitní liberál, ale zda-li musím pro zájem svého národa žít v bídě, protože je to důsledek politiky mého vůdce, co daleko více než zájem národa, si hledí hladit a dokazovat sílu svého ega.

              Naši za Rakouska bojovali za svoji státnost naopak tím, že byli nejprůmyslovějším regionem a životní úroveň Prahy coby přeci jen oproti Vídni periferie (pak životní úrovní výrazně za Vídní nezaostávala) byla útočištěm významných Rakušáků či Němců, kteří tím, že zde žijí a studují (jako ten např. ten von Ringhoffer), vyjadřují to, že bez ohledu na národnost, je důležité JAK dosáhnu svých cílů. At je to ekonomický úspěch (díky zisku Ringhofferových závodů pozvedl nakonec rakouskou banku Creditanstalt) a tedy JAKÝMI prostředky. Zjevně díky tomu, že měl svoji fabriku v Čechách a ne jinde, což být národovec myslící jen na svůj národ a odmítající ekonomicky multinárodní /schválně neříkám NADnárodní/ kooperaci v rámci unifikace ekonomické reality a jejich atrinutů, nikdy nedosáhl takových výsledků ve své době a ani to Rakousko-Uhersko by nebylo tím čím bylo.

              Jestli přijmu VYNUCENOU chudobou jako DANNOST (mé „národní hrdosti“ věci prospívající) anebo naopak tím, že svůj rozvoj nevyměním za konfrontaci, kterou budu (jako jiní v té době v našem blízkém zahraničí) mít jako „životní nutnost“ za účelem „zachování své kulturní výlučnosti a národní hrdosti“, která v daném případě vedla téměř k národní (sebe)záhubě, je sakra rozdíl….

              Nadále považuji tuto debatu za neplodnou, díky, že jsem mohl zde vyjádřit svůj názor, a v u tohoto tématu se s vámi už vážně rozloučím a snad někdy přístě.

              To se mi líbí

            • okolojdoucí napsal:

              @Mainguard Vy jste zřejmě četl i Schopenhauerovu Eristickou dialektiku, že? Děkuji za plodné připomenutí Benthama. Ohledně „debaty“ si očividně vystačíte sám. Zdravím Vás.

              To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Mnó, když je to z Ruska – proč ten ceník není v ruštině- jak dokážete, že to není propagandistický seznam předložený amíkům, aby si mylseli jak se mají dobře :-))

          To se mi líbí

      • jaa napsal:

        No Kódl, když jsem kdekoliv přři vítězném vyhlášení sankcí prohlásila, že je to blbost a že budou trvat je do té doby než se udělá roční uzávěrka… bylo to docela ouvej, dokonce i doma…. Včil velesláva už utichá, doma je klid, uvidíme v červenci. Ale předběžné uzávěrky už asi akcionáře .. ehm jaxitaxi… no uvidíme v červenci

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Lidi jsou zblblí médii a neuvažují, jen papouškují, co kde slyšeli. Takže se nedivte.

          Sankce reálně poškodily, jen za rok, ekonomiku EU odhadem o 300 mld. euro, odhady se různí, tohle číslo jsem četl v německých hospodářských novinách. Ale na tom nesejde, hlavní co jsem napsal bylo, že Rusku sankce dlouhodobě prospějí. Pochybuji, že budou naplno zrušeny, to by ukázaly nesmyslnost politiky EU a USA. Spíš budou v tichosti téměř vynulovány, ale bude se dělat, jakoby dál fungovaly.

          To se mi líbí

          • kočka šklíba napsal:

            Přesně, ptz oni jsou schopni jednak dovézt odjinud a jednak, a to hlavně, dál rozvíjet svoji produkci. Takže kdo na tom prodělá? EU. A o to jde samozřejmě, nechápu co za debily je ve vedení EU, copak to nevidí? Vidí asi, jenže na každého něco mají.

            To se mi líbí

  5. kchodl napsal:

    Dobře popsané.

    Hezky to zapadá do celkového obrazu. Původní plán byl samozřejmě koordinován v širším měřítku. Pohltit EU ekonomicky přes TTIP, současně mít Ukrajinu, s podepsanou asociační dohodou, coby bezcelní můstek do zemí SNS a Ruska. Ve finále by tak ztráty evropských firem z TTIP kompenzovalo obsazení trhů SNS a Ruska. A všechno by to vlastně platili obsazovaní – v pořadí Evropa -> Ukrajina -> státy SNS -> Rusko. Z druhé strany Euroasie měla podobnou funkci analogická pacifická smlouva, která mířila proti Číně.

    Proto vymknutí se Janukoviče a Putinův rozhodný postoj vyvolaly takovou bezbřehou nenávist Amíků. Hodilo to do celého plánu ručník. EU vidí, že k vyžrání Ukrajiny se nedostane, do SNS a Ruska už vůbec ne. Takže ztráty z TTIP nebude čím kompenzovat.

    U nás měl být nainstalován Kchááárl a vláda v čele s Kalouskem, místo ODS opřená o socany a lidovce. Politika se měla vyvíjet způsobem jako na Ukrajině, tedy oligarchický stát, s krycí fasádou havloidů. Vzpomínáte na všechny ty „iniciativy“, stálé pokusy o demonstrace, šíleného „taxikáře“ před vládou, petiční výbory, … ? A najednou to utichlo, asi jim CIA zarazila financování. Když se podíváte na ostatní země Střední a Východní Evropy, recept směřoval stejným směrem všude – jednotné schéma operace.

    Do všeho zapadá i odříznutí EU od Ruska a zničení států Maghrebu a Středního východu, imigrantské vlny. To vše – zchudnutí evropské populace, imigranti, … by po pár letech vyvolalo v celé Evropě situaci podobnou ve Výmarské republice, což by poskytlo požadovaný kanonenfutr pro konečný „Drang nach Osten“ verze 3 (Napoleon, Hitler, „demokrati“). Po zničení a „vyzobání“ SNS a ruské ekonomiky loutkář sázel na úspěch.

    Ale nevychází jim to. Časování a koordinace byly narušeny, loutky se mnohdy chovají nevyzpytatelně až samostatně, 50 let snahy CIA o rozpory mezi Ruskem a Čínou se obrátilo vniveč, ropný a rublový útok selhal, ukrajinská armáda a náckové se v boji ukázali k ničemu, Rusko se integruje místo rozpadá, Putinova státní správa řídí poslušné oligarchy místo aby tomu bylo naopak, Putinova popularita a lidová podpora stouply k výšinám stejně jako popularita a lidová podpora amerických loutek v celém širém světě padla na minimum, …

    V otázkách přímo vojenských je to ještě horší. Proklamovaná převaha NATO při pozemní válce proti Rusku, mimo oceány, je naprostou chimérou. Americká armáda je po 25-ti letech „boje“ s hadrovými hlavami v otřesném stavu ve všech ohledech – zastaralá výzbroj, zoufalá personální kvalita, nulový rozvoj. O evropských vševojskových armádách, schopných velkých operací, nemluvě – ty neexistují. Peníze pro ozbrojené síly byly dílem rozkradeny přes outsourcing, dílem utraceny za chimérické „stealth“ projekty, které nefungují a nikdy fungovat nebudou – proti vědecky vyspělému protivníkovi. Místo „zázračné stříbrné kulky“, stealth letounů F-22 a F-35, je na míse „epic fail“. 5000 zastaralých bojových letadel je dobrých tak proti kozomrdům – a Rusko 25 let posilovalo PVO, PRO a další protiopatření. V pozemních silách je situace ještě horší, celých 25 let Západ vyvíjel pouze lehké síly pro koloniální operace proti hadrovým hlavám, pozemní doktrína je zcela závislá na letecké podpoře – která na ruském bojišti díky ruskému PVO raketovému krytí nemá šanci.

    Ve strategických silách se Američané koordinovaně pokoušeli překonat paritu s Ruskem, aby mohli vyhrát jadernou válku. Spočívalo to ve smluvním snížení počtu hlavic na jednu raketu na jednu – zákaz MIRV hlavic, v Obamově „pražské“ smlouvě maximálního snížení počtu nosičů, hbitě následované vypovězením smlouvy ABM o protibalistických raketách. Cílem plánu bylo zajistit, aby ruská odveta byla marginalizována. Vše bylo podporováno americkým fantazírováním o „rezatých“ a nespolehlivých ruských raketách, kdy se mezi „odborníky“ objevovaly názory, že z ruských raket odstartuje jen desetina, z toho většině nebude fungovat řízení, … no a zbytek zničí Aegis. Proto v posledních letech Rusové odpalují jednu zkušební raketu za druhou, oficiálně v rámci testů prodloužení životnosti, aby ukázali americkým idiotům, že jim to funguje skvěle. Také zavedli automatický odpal – „ruku mrtvého muže“, protože v amerických strategických kruzích byl rozšiřován názor, že „stačí uříznout hadovi hlavu“ – zničit Moskvu – a bude vyhráno. Plus modernizovali rušiče a navýšili počty klamných hlavic na všech nosičích. A zavádějí nové rakety Bulava, Jars, Rubež, Sarmat – které používají nové hypersonické technologie, létají po semi-balistických dráhách a jsou projektovány na překonání ABM pro nejbližších 40 let – dokud nebudou zbraně jako ze Star Treku, není technologie na jejich sestřelení. Jen tohle nás všechny dělilo od jaderné války, bylo to na krajíčku.

    Protože americký nacismus, stejně jako hitlerovský, dostal do vedoucích rozhodovacích pozic samé ideologické hlupáky, kteří věří vlastním fantaziím a lžím – nové provedení staré pohádky o Rusku jako o „říši na hliněných nohou, s armádou ožralých mužiků a hořlavými zastaralými tanky z konzervového plechu“.

    Stačí si přečíst Friedmana, Foreign Affairs, bláboly z CFR, National Interest, … aby člověk získal celkový obrázek. Ve všech těch „Mein Kampfech“ amerických nacistů – protože nic jiného nejsou, ti „výjimeční a nepostradatelní“ – je to velmi otevřeně popsáno. Orwellovsky si sami říkají „liberální intervencionisté“, případně „neokonzervativci“, v pozadí je ovšem stejně pomatená pavěda a pseudohistorie, jako byla za německými nácky.

    ČR má s USA bilaterální smlouvy, mnohem horší než zavádí TTIP, alespoň v ekonomických a právních záležitostech, takže by zavedení TTIP bylo v určitém ohledu zlepšení. Nikoliv však v mnoha dalších věcech, jako jsou potravinářské normy, ochrana spotřebitele, GMO, léky, cenzura internetu a všechny věci, které byly součástí ACTA – ty jsou integrovány v TTIP s ještě větším „volume up“.

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      Ruka mrtvého muže – hmm, víte mne udivuje ,že všichni ti trumberové vidí za vším jen Putina. Vždyť přece k řízení takové země a k pozvednutí ekonomiky a dalšího – musí být ansámbl jak hrom a kromě Lavrova a zepár dalších , se o nich nic neví. Nemají potřebu se zviditelňovat jako fšude jinde. Západ ječí jen Putin, Putin – I když si nedovedu představit co by rusové udělali při pokusu o jeho odstranění – myslím ,že náhrada by byla blesková a mnohem strašlivější – protože by měli DŮVOD – PROČ…….Zřejmě ti přeběhlí rusové usazení na poradcovských a jiných seslích vědí kulový o tom jak to nyní funguje A RADÍ A KECAJÍ ZE ZKUŠENOSTÍ Z DÁVNA A VŮBEC SI NEUVĚDOMUJÍ ŽE SE NEZMĚNIL JEN SVĚT ale ŽE I TAM SE VŠE ZMĚNILO. .

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Ano, hloupost nemá hranic.

        Většina těch „poradců“ jsou experti typu našich Fištejnů, Romancovů, Štětinů, … například Friedman, to je jeden z nich. Další jsou zase následovníci jistého Leo Strausse.
        Nedovedou si představit, že v Rusku není jen „diktátor“ Putin, protože ve své omezenosti nemají ponětí, jak složitá je společnost a vůbec všechno. Vnímají Rusko jako otrokářskou Putinovu kolonii, vůbec nic nechápou a ani nechtějí chápat, protože to neprochází jejich ideologickým filtrem.

        Vnímají to, jako kdyby odstranění Putina bylo odstranění Saurona – a celé Rusko se hned složí. Zničení Moskvy je zničení Ruska.

        Sami jsou schopni vykládat, že například zničení Washingtonu D.C. nebo New York burzy by USA nezničilo, naopak. Ale už nechápou, že to samé se týká Ruska, že také tam mají instituce, samostatné regiony a regionální vlády, městské rady a volené starosty, … prostě instituciovanou vertikálu i horizontálu moci, státní správy, vojenského velení atd.

        To se neomezuje jen na Rusko, oni tak vidí celý svět. Jako svůj, Bohem nebo kým, jim předurčený pašalík. A sebe, Američany, vidí jako předurčené vládnout, řídit, kořistit – protože silnější a „civilizačně nadřazený“ bere vše, tak je svět podle nich zařízen. V tomhle připomínají německé nacisty.

        Není to bohužel omezené jen na tyto elitní blázny, ale podléhá tomu většina Američanů, kteří jsou dlouhodobě zombifikovaní propagandou, masovou kulturou, všemi způsoby. Například při první návštěvě Evropy, ČR, jim vždy pár dní trvá, než tyto věci překonají – a někteří to rovnou odmítnou překonávat a prostě tomu, co vidí, nevěří. Stačí třeba říct, že americké pivo jsou splašky – nebo něco podobně marginálního – a okamžitě následuje „Proč nenávidíš Ameriku ?“.

        Úroveň jejich indoktrinace vysoce převyšuje snad i nejhorší období bolševismu a dá se porovnat s nacisty. I chytří a odborně skvělí lidé tomu podléhají. Všechno podle nich vymysleli a udělali oni, snad včetně násobilky – kterou dnes už většina z těch mladších ani neumí.

        Nedávno jsem grupě takových amerických kolegů ukazoval Dlouhé stráně, nevěřili, že to postavil československý průmysl a firmy. Dokonce se jeden z nich, s na ně neobvyklým rozhledem, zmínil, že tam určitě nejsou „jejich“ Kaplanovy turbíny, ale nějaké jistě primitivní komunistické udělátko, takže americká firma by mohla zvednou mnohonásobně účinnost. Když jsem mu říkal, že Ing. Kaplan byl Čech, že to vzniklo na Brněnské technice, tak mě úplně přestal poslouchat – byl jsem otaxován coby prolhaný blázen.

        Takže takhle to s nimi je. Neříkám, že se všemi, ale s většinou z nich.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Kchodle, oba Vaše vynikající příspěvky jsem si přečetl s nesmírnou chutí. Zcela rezonují s mými, jistě velmi odlišnými, zkušenostmi. To jen potvrzuje jejich platnost. Gratuluji!
          Smutné na tom je jen to, že něco takového si nelze přečíst v tisku. Tam je úpadek kvality velmi viditelný. Jsme tu jen amatéři, píšící jen pro poučení malého okruhu čtenářů, ale úroveň je opravdu vysoká. A také názorové spektrum je pestré a zaměřuje se na podstatu věcí a procesů. A tak je tu otázka, když to jde u Bavora, proč to nejde o úrovně výš? To jsme opravdu v rukách neschopných politiků i žurnalistů? Pokud ano, buď nám země lehká!

          To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Ech, kchodle, snad jsem to tu ještě nepsal, zjistím to u Bavora. Mám takovou krásnou historku, kterak někdy 1995/1996 přijeli amíci k nám ke Škodům do Plzně. Z Daytonu, Ohio. Poprvé mimo USA. Kvůli trolejbusům. Kabaret. Pokud jsem to tu ještě nepsal, napíšu až budu mít čas. Doufám, že vás i ostatní pobavím.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Nepsal

            To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            To se těším. Mám takových příhod také pár, nakonec i z druhé strany, na téma „Čech v Americe a jinde“. Šetřím si to, až bude čas a chuť to nějak vhodně pojmout.
            Zatím se inspiruji u zkušenějších, například jeden skvělý český pilot vydal pár knih a seriál článků na serveru aeroweb.cz.
            A mimochodem, stále jsem zvědavý na Vaše jemenská škodovácká dobrodružství. Tak až bude čas a chuť …

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              No a kromě toho, pro upřesnění, na Dlouhých stráních jsou Francisovy turbíny, tuším že největší v Evropě. Amík – byl to ICT expert – francisku neznal, takže nabízel „jejich lepší“ kaplanku. Která se ovšem hodí na jiné podmínky, proto tam není.

              To se mi líbí

        • okolojdoucí napsal:

          Kchodle, Vy jste optimista podle mého gusta. Děkuji (nejen) za tyto dva poslední příspěvky 🙂

          Pokud jste zmínil Leo Strausse, jde ve velké zkratce o ideologa exkluzivního vládnutí vyvolených mase těch, co tomu nerozumí. Je klidně možné, že jeho představy i následovníci těchto představ typu Wolfowitze jsou instrumentalizováni někým jiným (britské elity?), ale je fakt, že do mocenských základů US zavedli pod pláštíkem Studené války a z důvodu potřeby zajistit kontinuitu vlády i v případě války horké, instituce typu „Continuity of operations plan“, které se postupem času patrně (zcela?) vymkly kontrole.

          Pro ilustraci a pro zasmání, v americkém Senátu byla v sedmdesátých letech slyšení ohledně objektu (možné sídlo tzv. „stínové vlády“) na Mount Weather, a prý to bylo iniciováno až díky informacím zahraniční rozvědky, že je tohle místo zakresleno jako strategický cíl na sovětských mapách. Dnes tam zcela oficiálně sídlí FEMA.

          To se mi líbí

    • kočka šklíba napsal:

      Skvělé, jen kdyby to bylo 75% pravdy, tak jdeme ke dnu :(. A půjdeme asi, ale nakonec co? Stejně ti mladí většinou fandí USA, tak budou mít co chtěli, třeba jich pár přežije a prokouknou.

      To se mi líbí

  6. Hudec napsal:

    Nu, naši pravdoláskaři začínají tlačit na pilu přes emoce – přes legionáře. Asi sem někdo budete umět dát odkaz na aktualne.cz, kde se to právě děje. Samara a pomník. Hledají se všechny cesty, jak ukázat Rusy jako barbary, kteří nectí ani mrtvé. O tanku č.23, resp. náměstí sovětských tankistů, o pomníku natřeném na růžovo atd. nikde ani slovo.
    Kdo čím zachází, tím také schází. Kydy na aktualne.cz o tom, jak samarští obyvatelé nadšeně vítali československé legionáře, kteří je osvobodili od bolševických zloduchů….
    Doporučuji, jak jinak, neformální pokračování KNIHY KNIH, aneb Jak jsem byl velitelem města Bugulmy (to je v Samarské gubernii, jen kousek – pár set kilometrů). To ukazuje revoluční realitu v Rusku lépe, než cokoliv jiného.
    Takže spoléhat na to, že si pravdoláskaři snad posypou hlavu popelem s omluvou, jak nejen/poslední rok káží bludy, na to je třeba zapomenout. Emocí třeba! A nenávisti!
    Neb nenávist je cestou našeho demokratického pokroku.
    Embargem a potom bombardováním k prosperitě!

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Stále si nemohu v hlavě srovnat, že pár tisíc bolševiků ovládlo takovou obrovskou zemi. A to ještě ta většina prvních padla. A potom vybudovali kolos na hliněných nohách do kterého, dle mínění světa, postačilo šťouchnout aby se sesypal a uvolnil místo civilizaci.
      Přitom přišli o polovinu obyvatelstva, když pečlivě sčítám všechny ohlašované ztráty.
      A nakonec porazili a zničili nejsilnější armádu světa.
      Všechno bylo od počátku jasné až po konečné zničení Ruska jako státu. Stovky politiků se tím řídily. A novináři a politologové jim přizvukovali. Ale nakonec to vyšlo úplně jinak. Byl to takový šok, že se z něho mnoho, velmi mnoho, lidí dodnes nevzpamatovalo. Už v k kolikáté generaci.
      Krach Západní politiky, který můžeme v současné době pozorovat je neodvratný. Svět se změní. Bohužel jestli to bude k horšímu či lepšímu nevidíme. Ale na našem mínění ani zbla nezáleží.
      A tak jen můžeme sledovat snahu málo schopných pisálků, můžeme je klidně nazvat pravdoláskaři, čurat proti větru. OK. Ale ty kalhoty.

      To se mi líbí

  7. jaa napsal:

    Taky jsem nad tím kdysi dumala, než mi to možná došlo. Víte my jsme prošli postupným vývojem většinou v závěsu evropské kultury se sem tam výjimkami. . I ti nejchudší na tom byli líp než v Rusku. Bohužel si neuvědujeme, nebo spíš nechceme uvědomit , jaká strašná bída a život tam musel být. A přitom stačí pramálo, zamyslet se na ruskou klasikou.. hlavně litaraturou Ikdyž těch velevážených psavců neměli zase tak moc, přesto dokázali popsat ten neskutečný život, který tamější žili.
    Jistě bylo na té obrovské zemi zepar vzdělanců, zepár geniů, ale velká většina byly úplné nuly, které tak nějak otrocky přežívali. Vezměte si kterékoliv dílo – a zamyslete se nad ním, ale nikoliv jako etické či morální- jak je to zvykem prezentovat, ale zamyslete se nad popisem stavu faktického.
    Nemůže se říct že byli hloupí -nebyli – jen neměli příležitost. Tu dostali až po revoluci. Pak se ukázalo, že mají spousty chytrých lidí, kteří dokázali – podle západu – nemožné, – když dostali příležitost a přeskočení půldruhého století vývoje – je fakt. Taky není možné se divit, že si tohleto svojé“vítězství“ nad dobou tvrdě chrání i proti vlastním – bývalým horním tisícům.
    No a zatím co my tu jejich klasiku asi bereme jen filozoficky – oni v ní vidí historii – ke které se nechtějí vrátit, Že tuhle „změnu“ nechápe západ – je jasné – nehodí se jim do krámu, ale kupodivu ji zřejmě docela chápou bývalé koloniální země, ať se západ snaží sebevíc – vždycky se někdo objeví, kdo si myslí že mají právo na víc – než je jim zatím povoleno. .
    Víte, já si myslela, že defakto , přeskočení půldruhého století vývoje, bez zafixování, či zažití v mysli a chování /jak nás učili psychologové a dodnes tvrdí větši různých…ologů/ není možné beztrestně, že se to musí někde nějak projevit. Myslím, že to nastartovala glasnosť.. to bylo ten ? trest či zlom?. zaváhání a chápu, že po zkušenostech 90tých let se nechtějí vracet do nulového stavu. tož tak

    To se mi líbí

    • jaa napsal:

      tož tak strejdo

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Víte, my Češi jsme zvyklí na menší národní společnost uzavřenou v chráněné kotlině. Něco jako ostrov. otisklo se to v nás i geneticky. a velmi silně. Jiné národy prošli jinou cestou. Velice zajímaví jsou naši sousedi Poláci a Maďaři. Úžasná historie a pro Čechy v lecčems nepochopitelná. A Rusové jsou ještě víc jiní. Obrovská zem, skoro bez hranic. Mají zcela jiný pohled. A jak píšete, trochu to parafrázuji, malé procento vzdělanců. Ale bylo to z obrovského základu a tak jich, těch vzdělanců, bylo mnohem více než u nás. A byli všude, jako sůl i jako koření. Ti otvírali cesty mladým. Na nich stavěla sovětská moc svoji sílu. Uvolnila potencionální energii všude. I u Čukčů. Během jedné generace se z arktických negramotných nomádů stali piloti, technici, učitelé, lékaři i politici. Čukče dávám jako příklad nejvzdálenější komunity.
      Nový režim musel během jedné generace překonat hlubokou zaostalost a bojovat o svoji existenci. Zvládl to za obrovskou cenu. Ale osvobodil nejen sebe, ale i jiné. To mu dalo sílu a velikost. Bohužel mnozí mimo ně se nedokázali tak rychle zbavit stereotypů a nechápou co se odehrálo. A to se pohybujeme po Evropě bílého muže.
      Podíváme-li se na Čínu, je tragédie evropského myšlení ještě horší. Ta zem se po pětistech letech zvedá a navazuje na dvouapůltisíciletou tradici a kontinuitu. Nerozumíme ji a ani nemůžeme rozumět. Co to znamená? Nic jiného než, že vše bude jinak. Ale to je již jiná otázka na jinou diskusi.

      To se mi líbí

      • jaa napsal:

        🙂 mnó kotlině? jak to sedí s tím, že praotec přišel od Uralu? 🙂

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Prapraotec jako Indoevropan přišel z Indie. Ural je poněkud mimo. Odtud přišli Maďaři. Slovanské jádro se spíš tvořilo na volných pláních mezi Dněstrem a Volhou a odtud přišel praotec. A kotlina? Stačí se podívat na mapu, jsou i plastické. Čechy mají z velmi velké části zcela přirozené hranice. Jaké jsou pozemní hranice Polska a Ukrajiny? Jaké jsou historické hranice Polska a Ukrajiny? Máme u nás takové město jako Lvov? Lvov, Lwów, Lemberk, Lviv. Název ukazuje v kterém státu byl.

          To se mi líbí

          • Šikula napsal:

            Tak to asi těžko, takhle to jednoduše nefunguje, to je jen umělý pojem, národů již rozrůzněných v „Indii“ a okolo tam bylo víc,kdy se rozrůznily, ale neví nikdo dodnes, vemte si, že chetitština je také indoevropský jazyk, ale používal se už v době bitvy u Kadeše,(kdopak asi dávno tam také byl-jakýsi Sluncem Zrozený=Ramese) ale neupomínali se , že by měli něco společného s Indií, dále ještě starší „indoevropané“ jsou Peršané , jenže ani oni se neupomínají, že by někdy žili v „Indii“ , nebo řečtina, tedy Danaové jsou Dunajci, tak ti se k Indii nehlásí pro jistotu vůbec ale zato k Donu, k Dunaji a ke všemu co bylo oblast hlubokých řek, dodnes nemají slovo pro moře, ale jejich jazyk je také „indoevropský“. Kelti jsou asi ještě starší, ale ani oni se neupomínají, že by měli něco s Indií .A Rusi, to jsou ponejvíc bývalí Vikingové, slované tak jen po ženských , to jen bývalí vikinzi nakradli tamní ženy a ti co tam zůstali s nimi prostě jen počase přejali tamní mluvu, zahodili normanštinu a nahradili jakousi ruštinou. A jinak slovani sem přišli minimálně ve třech vlnách, jedni ti co jim říkali venedi či vendi či veneti a podobně a nejspíš to byli asi vandalové, což je asi nejspíš dost zkomolené slovo(ta přípona přídavného jména mluví za vše, jak vend-ský vened-al = vand-al) , to je ale více než 2000 let a něco blíž k nám do zániku Řima, asi tak v době zániku a nejspíš tak Římani říkali souhrnně všem těmhle pronárodům z východu hovořícím podobnými, pro ně nesrozumitelnými jazyky., asi jako když někdo řekne Arabové, ale jen proto, že mluví arabsky (a mají islám), ale arabové to vůbec nejsou.
            Další skoro paralelní vlna byli asi baltoslovani Prusi, Lotyši Litevci a byli prostě trochu stranou , a poslední asi ta zdejší .Jenže mezi nimi je až skoro 1500 let, takže asi těžko se tvořili „slovani“ jen v té oblasti. Spíš to je tak, že část se i raději vrátila.A nejspíš také vysílali něco jako pár lidí, co mělo omrknout situaci a ne vypravit se živelně a riskovat střet s místním obyvatelstvem, tak měli dost zkušeností ze své domoviny, že to nedopadá dobře.

            To se mi líbí

            • strejda napsal:

              Tedy to je opravdový eintopf. Budete muset přepsat hodně učených knih. S těmi slovanskými Vandaly jste zabodovala. I s tím, že Rusové jsou vlastně Vikingové. Pokud by tomu tak bylo, tak by Vikingové jen a jen sou…. No, kdo ví, možná se po řekách plavili za sexuálním dobrodružstvím. 🙂

              To se mi líbí

      • M-T napsal:

        Strejdo, píšete „obrovská zem, skoro bez hranic“. Po letech znovu čtu – pro uklidnění – „Revír bez hranic“, doporučuji nejen rybářům nebo myslivcům nebo lesním inženýrům, kterým byl autor knihy Rudolf Luskač. Čte se to místy jako detektivka! Ostatním diskutujícím díky za příspěvky. A chybí mi tu Lex!

        To se mi líbí

  8. Rosťa napsal:

    Pěkný článek a poučná diskuse. Pěkně jsem si početl. Pokud i vzdělaný amík neví, odkud je ing. Kaplan, tak to v tom amícku mají mozky Vizírem vyprané dočista do čista. Ale ta propaganda, že u nás lezeme po stromech a rozděláváme oheň třením dřívek na západ od nás v Evropě není o moc jiná. Kamarád si šel po plyšáku přivydělat do Němec k sedlákovi a ten se mu chlubil zařízením, které u nás už jézéďáci dávno nepoužívali. A v Belgii kolegům ( právníci, inženýři ) na jedné výstavě před pár lety vysvětlovali, jak se splachuje záchod. Urážka jako prase. Mám dojem, že propaganda v husákovském režimu byla úplná žabařina. Asi proto, že se ani moc nelhalo.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Mám velice, velice podobné zkušenosti. Dobré si to připomenout. A také třeba to, že je země ve které neteče z kohoutku voda podle vlastního nastavení. Jen hrká nebo ledová. Být to u nás jsme opice.

      To se mi líbí

  9. K-k. napsal:

    OT: Paner Bavore, máte mejla – vlastně dva, protože ten první byl (jako obvykle) zmatený… 😉

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.