Soukromá rozvědka USA „STRATFOR“ vydala prognózu vývoje války na Donbasu


„Apostrof“ dostal k dispozici zprávu americké soukromé analytické společnosti Stratfor, věnovanou analýze situaci na východě Ukrajiny. Ve zprávě se hovoří o tom, že události na Donbasu prakticky rozdělily evropské země na západ a východ. Východoevropské země, vzhledem ke své územní blízkosti Rusku, zajímá vlastní obrana víc, než ekonomické a politické vztahy s Kremlem, a jsou ve vztahu k Rusku přívrženci tvrdé linie. Představitelé Západní Evropy zajímá nejen urovnání konfliktu na Ukrajině, ale i obnovením styků s Moskvou. Předkládáme vám překlad materiálu Statfortu datovaného 13.dubna.

 

Dohoda „Minsk-2“ nebyla úplně uvedena do života: některé druhy zbraní podléhající stažení, se stále používají v bojových operacích, ruská vojska neodešla z regionu, a režim zastavení palby je stále porušován. Základní scénář činnosti v regionu byl, nicméně, založen. Nenarušily ho ani události podél linie dotyku, o nichž se dovídáme v posledních dnech. Ukrajina  se ovšem velmi snaží demonstrovat, že Rusko nechce spolupracovat v otázkách úplného zastavení palby. Zvláště pak v předvečer setkání ministrů zahraničí „normandské čtyřky“ konané 13.dubna v Berlíně.

 

Současně s tím USA začínají připravovat ukrajinských vojáků na západě země. 173. Paradesantní brigáda výsadkových sil USA, která bazíruje v Itálii má začít cvičit Národní gardu Ukrajiny už od 20.dubnu. Během víkendu (11-12.dubna) byli první američtí výsadkáři a příslušná technika dopraveni do Lvova. Mimoto se přes Východní Evropu na Ukrajinu přesunula kolona s 50 vojáky praporu týlového zabezpečení brigády, zodpovědná za týlové zabezpečení činnosti amerických instruktorů.

 

Příjezd těchto sil značně znepokojil vládu Ruské Federace (RF), ale není  využívána jako záminka k obviněním na adresu NATO a USA. To svědčí o bezprostředním zájmu o Ukrajinu se strany Moskvy. Ruští představitelé kritizují rostoucí přítomnost sil NATO ve Východní Evropě, nicméně se rozhodli umožnit stabilizaci situace na východě Ukrajiny. Moskva, i když nedělá všecko možné pro úplnou realizaci minských dohod, udržuje konflikt na Donbasu na nízké intenzivně, aby nevyvolal bouřlivou reakci VSU, případně nepřipustit žádost Kyjeva o zostření sankcí EU vůči Rusku.  Vzhledem k ekonomickým potížím Ruska a k potížím spojeným s logistikou, vylučují podstatnou eskalaci konfliktu, nynější strategie Kremlu spočívá ve využití regionů kontrolovaných separatisty, jako páky při jednáních s Kyjevem.

 

Mimochodem, dokonce uvnitř NATO, některé země projevují smířlivé pozice ve vztahu k bojovým činnostem na Donbasu. Tyto rozpory zvýrazňují permanentní politické štěpení  mezi členskými zeměmi NATO ohledně politiky aliance ve vztahu k Rusku. Během interpelací ve francouzském parlamentu  25.března ředitel Správy francouzské rozvědky prohlásil, že na rozdíl od zpráv NATO, armádní rozvědka Francie má za to,  že se RF nikdy nezabývala rozvojem dopravního zabezpečení, které by bylo možno považovat za přípravu ke vpádu na Ukrajinu. Kromě toho, vpředvečer setkání ministrů zahraničí formátu „normandské čtyřky“ 13.března položil německý ministr Steinmeier důraz na proces dosažený ve věci stažení těžkých zbraní.

 

Na druhé straně NATO, stejně jako oficiální ukrajinská vláda, USA a OBSE, pokračují veřejně prohlašovat, že Rusko provádí rotaci kádrů na východě Ukrajiny. Anonymní zdroj v NATO sdělil 12.4. německému deníku FAZ, že RF posílá na Donbas vojsko a zbraně. Následující den oznámila monitorovací mise OBSE na Ukrajině obnovení aktivních bojových činností v oblasti Doněcka a Mariupolu. Takové rozdíly v rétorice se rozvíjejí po mnoho měsíců. Pro západoevropské země, m.j. pro Německo, je důležité nejen zprostředkování b procesu deeskalace konfliktu na Ukrajině a stabilizace situace v regionu, ale rovněž normalizace ekonomických vztahů s Ruskem. Mimochodem, pro NATO, v němž vůdčí roli hrají USA, je prioritou zvýšení obranyschopnosti aliance podél hranice na východě, jakož i vytvoření faktoru zadržování pro RF. Takové konkurenční cíle vtloukají mezi spojence klín.

 

Politické různice mezi členy NATO jsou vidět na příkladu, kolik prostředků tyto státy vyčleňují na obranu. Francie a Německo například tuto rozpočtovou položku snížily. Ale východoevropské země aliance, především Polsko a Pobaltí, které vidí v Rusku hrozbu vlastní bezpečnosti, začaly vydávat na obranu více.

 

Taková dynamika ukazuje, proč se USA rozhodly posílit vzájemné vztahy s východoevropskými členskými zeměmi NATO, především s Polskem a Rumunskem. NATO jako celek nemusí sdílet zájem USA na vytvoření nového paradigmatu bezpečnosti východní Evropy. Právě proto se Washington rozhodl pro spolupráci s příslušnými zeměmi. Operace „Atlantic Resolve“ (vojenské cvičení NATO v Bulharsku a Rumunsku), jsou jasným příkladem takové činnosti.

 

Ve stejnou dobu, kdy na Ukrajině nepříliš aktivně pokračují bojové operace, a jednání o implementaci některých bodů minských dohod zašla do slepé uličky. rozdíly v cílech a strategických úkolech stále více štěpí „Západní koalici“. A bez ohledu na to, že země jako Německo a USA podpořily ukrajinský Majdan, v jehož důsledku byl svržen Viktor Janukovyč a jeho vláda, se vnímání ukrajinského konfliktu na západě Evropy liší od jeho vnímání na východě kontinentu. Současně s tím, jak se západoevropské země budou snažit o deeskalaci konfliktu na Donbasu a stabilizaci situace, USA budou pokračovat ve stupňování dvoustranných obranných styků se zeměmi východní Evropy, ale současně vytvářet regionální svaz, který by dokázal zamezit Rusku v podniknutí dalších vojenských akcí v regionu.

Zdroj: http://apostrophe.com.ua/article/world/2015-04-15/chastnaya-razvedka-ssha-dala-prognoz-razvitiyu-konflikta-na-donbasse/1578    150415

 

hroch-hlava

 

 

 

A k tomu se hodí následující odkaz 

http://bavor.blogspot.cz/2015/04/mapa-sveta-podle-usa.html

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 reakcí na Soukromá rozvědka USA „STRATFOR“ vydala prognózu vývoje války na Donbasu

  1. blbíš napsal:

    Tedy řeknu Vám, pane Bavore, Vám se ty pondělky nedaří a nedaří, z Knoppovy poetičnosti rovnou na Ukrajinu, opravdu hnusný skok . . . očekával bych motýly, vážky i hrady a zámky.

    Co říci na stratfortoanalytiky – peníze a zase peníze, středobod – cíl člověčenstva, moc a ovládat, nenažranost a chuť mít stále a stále víc . . . na druhé straně hrůzostrašné důsledky – viz Lexův odkaz: http://www.liveleak.com/view?i=21a_1429233729 … to mrazení, když na skle defilují ty jednotlivé fotografie … ta hrůza z toho domýšlení osudů … ta marnost z toho čišící … ta škoda, velká škoda ta nespravedlnost, že to odnáší neviní … nebo už jsme na tom až tak, že NIC to s námi nedělá? . . . řeknu Vám, nějak se bojím

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Cituji z jedné své oblíbené knihy (Slime, to není z KNIHY):
      „Přišla chvíle, kdy moudří pláčou a ještě moudřejší se opíjejí“

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Střelba od boku: „Tři kamarádi“ ? Zní mi to Remarqovsky. Ale si to je z něčeho jiného – z čeho ?

        Něco na tom zjevně je, po přečtení toho prolhaného blábolu jsem pocítil prudkou chuť na panáka. Ale venku je krásně, práce pro dnešek hotová, takže kolo to jistí. Než mě to přemůže.
        🙂

        To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Jsem pesimista a věřím, že ještě v tomto století příjde doba, kdy živí budou závidět mrtvým. Já již dnes nezávidím mladým. 😦

        To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Vždyť to je stejné jako v životě. Z poetiky hospůdek a plováren do tvrdé reality v pracovním procesu. 🙂

      To se mi líbí

  2. Slim napsal:

    Vy to moc dramatizujete. Stratfor se dost často mýlí (což plyne z jejich snahy předpovídat konkrétně, ne s tisícem výmluv typu „na druhé straně..“) ale základem jejich pokusů o předpověď je částečně formalizovaný model. Přečtěte si tady.
    http://www.blisty.cz/art/75721.html

    Ze své osobní zkušenosti mohu říci, že nám Str. pomohl svými analýzami v roce 99, při kosovské krizi. Taky upozornili už na podzim 99, že Putin není jen dalším z panoptika rychle se střídajících premiérů RF (kdo si pamatuje jméno jeho předchůdce?) ale „tváří Ruska příštích let“ . Viz odkaz na článek který jsem dal před časem l Lacovi.

    Předpovídat holt není snadné, zvlášť když se jedná o budoucnost. 🙂

    PS. A z kterépak knihy JH cituje? Citát mi není povědomý

    To se mi líbí

  3. kchodl napsal:

    STRATFOR generuje několik druhů výstupů. První je skutečný, to nedávno předvedl Friedman v tom svém videu, které velmi zábavně šokovalo všechny pravdoláskaře. Tam ukazuje v plné nahotě svoje nelidské myšlení a cíle, bez „humanitární“, „demokratické“, „lidsko-právní“ omáčky.

    A pak je tady druhý typ blábolů, ty jsou propagační a určené komentátorům a dalším presstitutkám, na oblbování davů. V zemích, na které se útočí – pro domácí publikum je určen jiný druh blábolů, protože každá krysa reaguje na jiný tón a melodii píšťalky – a krysař není úplný idiot.

    Dnešní článek je zjevně toho druhého typu. Příznačné je, jak se tam snaží neustále podsouvat svou zfalšovanou verzi historie, prolhaná je každá druhá věta.

    Kde je tam něco o základním cíli americké politiky: oddělit Německo od USA, způsobit chaos a rozvrat a postupně přes barevné revoluce rozebrat RF na kousíčky ? A ovládnout Evropu, způsobit chaos a odříznutí konkurenta od surovin a trhů ? Zaplavit EU utečenci z Afriky a Středního východu.

    Připomíná to všechny ty zločince minulosti. Heydricha, který veřejně mluvil o zvýšení přídělů pracujícím, ale na uzavřeném jednání o vyhlazení Čechů. Hitlera s jeho mírovou rétorikou, ačkoliv o útočné válce, Lebensraumu a vyhlazení židů (a Židů) psal zcela veřejně. Gottwalda s jeho projevy o svobodě podnikání.

    Příznačný je také tenhle článek – typická ukázka výroby souhlasu pomocí odkazu na vědeckou autoritu, tentokrát od nositele „Nobelovy ceny“ (protože cena za ekonomii není pravá nobelovka).
    http://archiv.ihned.cz/c1-63831120-nositel-nobelovy-ceny-robert-aumann-zapad-rozhoupal-lod

    Tam ten vědátor začíná z totálně falešných premis a nepravd. A pak o tom blábolí, než se dostane k čemu se má dostat. Účelovost a zadání z toho čiší na první pohled. A nezapomene dodat, že „jeho názor by asi odmítli“ :-).

    Slimova poznámka o „modelu“ STRATFORu, mě vážně pobavila. Pavěda futrovaná matematikou a počítači – pak je možné „dokázat“ cokoliv, třeba AGW. Je to „z počítače“, tak to je vědecké.
    Tak nějak podobně se obhajovali náckové – když vycházeli z eugeniky a pošahaných rasových teorií. Z „vědy“. V dnešní době je možné najít magory, kteří vymýšlejí jak vyhrát jadernou válku. Nepochybně to vyleze z jejich počítačů jako „krátká vítězná válka“. Jako vždycky.

    Jak jsou ta hovada úspěšná v analýze a předpovídání („předpovídat je těžké, zvlášť když je o budoucnost“ – jak pěkně uvedl Slim), je dobře vidět z jejich „krátkých vítězných válek“. Které ovšem nebyly krátké, nebyly vítězné a nebyly to války, ale genocidy a válečné zločiny. A místo aby to jejich zločinecké domovině pomohlo, tak ji to ničí a devastuje ve všech oblastech.

    Což se dalo očekávat, stačí se podívat na ty arogantní namyšlené zhovadilé fanatické idioty typu Wolfowitze, Brzezinského, Kagana, Friedmana, … jedou zjevně podle nich a podle toho to pak vypadá.

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      1. falešná premisa = sociální darvinismus
      2. falešná premisa = kapitalismus s lidskou tváří
      3. falešná premisa = demokracie

      To se mi líbí

  4. Bavor V. napsal:

    Nebuďte pesimisty. Poslechněte si toto.
    Roku 1959 tohoto dne vydala společnost Goldband Records singl „Puppy Love“ nazpívaný tehdy 13ti letou Dolly Parton.Písnička byla nahrána o dva roky dříve, tedy hlas na nahrávce patří 11ti leté Dolly. Písnička nezískala žádné umístění v žebříčcích, to přišlo teprve roku 1972 v podání Donny Osmonda.
    https://www.youtube.com/watch?v=FUu_OBKInMY

    To se mi líbí

  5. Slim napsal:

    Na odchod Řecka z €uozóny jsem nikdy nevěřil. Ale teď to vypadá, že Var. má obavy

    http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2893528/varoufakis-odchod-recka-z-emu-by-spustil-lavinu.html

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Ve světle toho, že Ukrajina má větší šanci na „restrukturalizaci“ dluhů, se mu ani nedivím, že tím vyhrožuje.

      To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Na někoho ten €ser svést musí. Přece nemohou říci, že za to mohou podvody bankéřů a oligarchie. A samozřejmě celého řeckého establishmentu, do posledního přeplaceného úředníčka.

      To se mi líbí

  6. oh napsal:

    K mapě světa z obrazárny by se mohla hodit i jedna KáDéčková analýza:
    http://www.blisty.cz/art/77176.html

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      KDéčko když nepíše o politice, tak to má hlavu a patu. Má pravdu, ale stav je vlastně ještě horší – protože Západ nepočítá s taktickými jadernými zbraněmi: současná západní výzbroj, výstroj, výcvik není vůbec orientována na boj v podmínkách taktické jaderné války. Rusové (kdysi i my) na tohle cvičeni a vybavení jsou.

      Nakonec před časem jsem psal to samé, co teď KD. Že konvenční převaha Západu je proti Rusku pouze iluzorní. Bez letecké a informační převahy „americká“ bojová doktrína nefunguje. A díly ruskému PVO/PVOS/PRO Západ nad ruským bojištěm leteckou a informační převahu nikdy mít nebude.

      K čemu je Západu 4000+ stíhaček 3-4. generace a 1000+ stíhaček 4.5 generace ? Proti ruským asi 700 4.-4.5 generace ? Nad Ruskem úplně k ničemu. Jsou to jen předražené cvičné terče, létající šrot. Ani 10 operačních svazů letadlových lodí se moc neuplatní – v pozemní bitvě. Jo, mohou dělat námořní blokádu, jenže k čemu ? Rusko má všechno přímo doma, případně vedle v Číně nebo Indii. Mimo to letadlová loď je anachronismus, dobrý jen proti zaostalému protivníkovi – proti vyspělému protivníkovi je to jen terč raket, její životnost v boji je minimální.

      Na tom všem je pěkně vidět skutečná schizofrenie KDéčka. Pokud je tedy Západ tak uboze vyzbrojen, co vlastně brání tomu hroznému agresivnímu útočnému Putlerovi, aby neobsadil Pobaltí už včera, Prahu dnes a zítra třeba celou Francii ? Pokud bych měl věřit tomu ostatnímu, co KDéčko píše, tak je to nevysvětlitelné
      🙂

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Souhlasím, problém u KáDéčka je právě v tom, že se bez výstrahy a zjevného důvodu přepíná z režimu slušného analytika na (hloupého) propagandistu a neexistuje na to žádná sw záplata. .
        Ale: „Taktická jaderná zbraň je taková, která vybuchne nejméně 100km po větru od vás.“
        To nemám ze své hlavy, někde jsem to četl, ale záznam o tom, kde to bylo, se z mozkovny nějak vytratil. 🙂

        To se mi líbí

    • jaa napsal:

      ta mapa mi připutovaa v roce 2006. Marně pátrám odkud, protože by mne moc zajímala novější/aktualizovaná verze – existuje.li

      To se mi líbí

  7. Petrpavel napsal:

    Ještě to s mojí vyhraněností nebude tak zlé když mě dokáže potěšit svým fejetonem (?) člen ODS, dokonce jménem Klaus. Takovou člověčinu bych od něho nečekal.
    http://www.novinky.cz/komentare/367435-komentar-hokejovy-des-vaclav-klaus-ml.html

    To se mi líbí

  8. Petrpavel napsal:

    Slíbil jsem pokračování „bourání obchodního centra“, byl jsem se tam dnes podívat. Škoda pro mě že zmizel velký vietnamský obchod kde jsem nakupoval veškeré oblečení, jinak se nic neděje : zmizí desítky obchodů, přibudou stovky jiných. Jako tam letos přibyla budova na posledním snímku. Budovateli na obrázku je to taky, zdá se, jedno, nic neříká. Tisíce rodin tam budou moci trávit nejen hodiny, ale i celé dny, ba víkendy – tak je to vlastně dobře. Dobře?
    http://mixka.rajce.idnes.cz/Bourani_Obchodniho_centra_Ruze_na_prazskem_Chodove_-_stav_20.4.2015/

    .

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.