Rusko a Turecko přivítaly dohodu s Iránem


InfobalkaniBgTurecký ministr zahraničí Mevlut Čavusoglu přivítal předběžnou dohodu mezi Iránem a světovými mocnostmi o omezení iránského jaderného programu – informuje agentura Reuter’s.

Čavusoglu vyjádřil naději, že iránská vláda přijme ústupky potřebné k uzavření konečné dohody ještě do začátku června. Podle šéfa turecké diplomacie pozice dnešních rozhovorů sice nedosahují úrovně dosažené v roce 2010, nicméně vyjádřil naději, že v konečné dohodě bude této úrovně dosaženo.

Mezitím ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že šance na dosažení dohody o iránském jaderném programu jsou velmi dobré.

Lavrov , jak cituje agentura „Novosti“, vyjádřil přesvědčení, že v dohledné době budou mít ministři možnost posoudit, nakolik pokročila iránská strana k dosažení konečné podoby dohody. Toto prohlášení vydal ministr Lavrov před novináři v hlavním městě Kirgizie Biškeku, kde je na oficiální návštěvě.

Izraelská vláda hodnotí rámcovou dohodu mezi Iránem a světovými mocnostmi o sporném jaderném programu Teheránu jako nebezpečnou. Mluvčí izraelského kabinetu Mark Regev zdůraznil, že dohoda je krokem nebezpečným směrem a dodal, že jediným cílem Iránu, skrytým za dohodou, je vyrobení atomové bomby.

Regev, podle informace agentury AFP prohlásil, že Iránu nejenže zůstává ohromná jaderná infrastruktura, ale nezničí žádné ze svých zařízení. Podle izraelského kabinetu Iránu zůstává dostatek centrifug, aby mohl pokračovat v obohacování uranu. Včera večer Irán a západní mocnosti uzavřeli předběžnou dohodu po 8 denním intenzivním jednání ve švýcarském Lausanne. Podle této rámcové dohody Teherán omezí svůj jaderný program výměnou za zmírnění na něj uvalených tvrdých sankcí. Prozatím nebyl stanoven termín ke kterému budou sankce omezeny. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius prohlásil, že tato sporná otázka zatím ještě nebyla vyřešena.

V interview pro rozhlasovou stanici „Evropa-1“ Fabius prohlásil, že Teherán trvá na neodkladném odvolání sankcí. Pozice šesti světových mocností, které se rozhovorů v Lausanne zúčastnily je založena na postupném zmírňování sankcí, jakmile Irán začne plnit příslušné dohody.

Proti Iránu byly vyhlášeny široké sankce se strany OSN. EU a USA, především v energetice a finančním sektoru. Cílem vyhlášených sankcí byl nátlak na Teherán po varování Mezinárodní organizace pro atomovou energii před vojenským zaměřením iránského jaderného programu.

Zdroj: infobalkani

hroch-hlava

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže, Infobalkani se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

37 reakcí na Rusko a Turecko přivítaly dohodu s Iránem

  1. vonrammstein napsal:

    Já bych rád „vyjádřil přesvědčení“, že se Turecko definitivně vzdalo pokusů stát se asijskou pátou kolonou EU.

    To se mi líbí

  2. cobolik pacholik napsal:

    vlada chazarikov neviem,co sa stalo ma presrane u svojho ochrancu,mulat nejak nechce dristat s chazarikom,bo jak som videl asi 4 mesiace dozadu,to on rozkazoval mulatovy,co maju ritiari robit,jak postupovat,tak jak hovori chazarik,amerika este nie take problemy bude mat s ich dietatkom s oazou demokracie na blizkom vychode,dalsi demokraticky hosi z kraju proroka mohameda tym sa tiez nebude pacit,bo kazdy vie,ze isil to ich chranenec,turcek caka ponad 10 rokov na uniu a ta ho ma v riti,zacne robit biznis s traktarom co sa tyka oil,gas a hlavne zbrane,bo turecka army myslim v prvej desiatke na svete,co do moci,je jasne jak svina,ze sa svet podelil zase jak predtym,len sa kus inde presunulo,amici potrebuju perzanov,bo maju slovo medzi sia a sunni sa stavaju amerike a morduju holotu po celom svete z ich radov boli hosi,co posli na vylet do usa,svet sa naisto zmenil od padu komuny,hlavne ze chazarik nema ustlane u amikov,palestina mozno dostane stat,lez pozor bo chazarik to nevypocitatelna hnida a moze odpalit JZ,ale myslim,ze vtedy by uncle sam s traktarom uz nekukali a obratili by v prach chazarikov,kdekolvek tie zidky boli a kde hladali ochranu z tamade vzdy zacala vojna,bo bez brudnych gojov ta jude holota je velka 0,vdaka tej gojskej holote je este tu,bo ked nie gojska holota,uz by bolo po nich.
    PS. tak jak sa hlasovalo v UN o statuse pre hadrakov z palestiny,70% bolo pre nich a oni povedali,ze to maju na haku,teraz tiez,staty,co maju nieco do povedania jednali s perzanom a zase chazarik ma na haku,bo proc,bo oni nerespektuju nic,len oni,bo oni od boha boha jim,vzdy pre tu svoju nadradenost mali problemy a vzdy budu mat,ostatne,ked sa nieco zvrtne to uz bude naisto po nich,ked nezacnu respektovat nejake pravidla vo svete.

    To se mi líbí

  3. Petrpavel napsal:

    Pěkný článek od nám známého.
    Připomenutí Orwellovy farmy zvířat je skvělé. Zprvu to vypadá na ideální společnost ….obyvatelům farmy se vede stále hůř, tedy kromě prasat … v závěru situace je horši než v době vlády pana Jonese.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Krajan-z-Kanady-pise-o-prodejne-ideologii-Tomase-Klvani-Jiriny-Siklove-a-jim-podobnych-Podobaji-se-pry-prasatum-z-Orwelovy-farmy-368867

    To se mi líbí

  4. Petrpavel napsal:

    Zase se nějaký nenávistník 😦 nespravedlivě 😦 obouvá do smířlivé 🙂 a spravedlivé 🙂 ČSSD (co člověku zbývá než pokusy o s….u?) :
    http://outsidermedia.cz/zahadny-rusofob-zaoralek/

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      O Dienstbierově ČSSD toho bylo řečeno opravdu strašně málo.
      Vzhledem k tomu že se najdou i odvážlivci kteří si dovolí poukazovat na :

      a ) Neschopnost předsedy parlamentu
      b ) Mnohem horší pokračování zahraniční politiky ministrem zahraničních věcí kterou
      odstartovala TOP 09 a starostové.
      c ) Totální neprofesionalitu ministra vnitra
      d ) Neschopnost ministra pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti.
      No a řadu dalších akcí, jako např obhajoba církevních restitucí od PaedDr. Aleny Gajdůškové a další a další.

      No ale jakmile se někdo začíná pídit po plnění volebního programu vládnoucí strany, kterou bezesporu ČSSD je, tak potom je to jedinec s atavististickou nenávistí k ČSSD.
      No a přitom všichni kteří takto pracuji v neprospěch Česka se svoji příslušností k ČSSD ohánějí jako plamenným mečem.
      Je to naprosto jedno zdali je to Mgr. Bohuslav Sobotka nebo další a další až po Mgr. Jiřího Dienstbiera.
      Proto považuji jeden ze závěrů profesora Oskara Krejčího za zásadní, týkal se pouze PhDr. Lubomíra Zaorálka :
      http://www.novarepublika.cz/2015/01/profesor-krejci-prisel-cas-to-rici.html
      V ostatním o tom o čem pan profesor ze zjevných důvodů pomlčel, to je ten zbytek současné vládnoucí sestavy za Dienstbierovu ČSSD.
      Proto bych si dovolil v tomto poopravit závěry pana profesora na :
      “ Přišel čas to říci. Dokud ČSSD nevymění – > Dienstbierovu kliku – > , nesmíme ji volit v žádných volbách.“
      Tož asi tak k tomu atavismu.

      To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        Jaký je rozdíl v rétorice Fialově modré Milky, Zaorálka, Klvani, Sobotky, Laudáta, Langšádlové, Dienstbiera, Chovance a Plavce štětináče? Já tam žádný nevidím. Je to taková normální rodinka. Někde jsem na diskusi četl, že má Bohuš chodit výhradně v hnědém obleku. Když vyleze Šapirovi z rekta, tak sice bude smrdět takjaktak, ale v televizi to nepoznáme a Tvarůžková nám to nepráskne.

        To se mi líbí

      • Jos napsal:

        Koukám Cechu, že se těšíte na chvíli, kdy Schwarzenberg opět usedne do křesla ministra zahraničí. A děláte pro to co můžete,

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Ve svém výsledku a důsledku by to bylo stejné jako za Zaorálka, jen by zaplnil MZ členy TOP a ne členy ČSSD, a říkal by totéž příměji a sprostěji. O tom to je …

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            Ja jen doufam i za vas oba, ze se te katastrofy nedozijeme. At se snazite jak muzete. Sorry. Tady neni nainstalovana cestina.

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Já zase doufám, že přestanu konečně vysvětlovat a dokladovat naprosto zřejmé, ale nevysvětlitelné, a spolu s Cechem neodradíme, jako tatu, od plané diskuse i vás Josi. Špatně jste ale pochopil o co se snažíme.

              To se mi líbí

  5. Petrpavel napsal:

    Někdo ta zvířátka přece musí pohlídat když tátamáma musí do práce aby se uživili. Lepší než ohrada pro koně, i když : tam mají pastvu, seno a pití :
    http://www.halonoviny.cz/articles/view/36245253

    To se mi líbí

  6. Bavor V. napsal:

    Skončilo období prvního podání a placení daní. A tak si přečtěte, proč je nutné optimalizovat
    http://bavor.blogspot.cz/2015/04/proc-optimalizovat.html

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Optimalizací se snižuje výnos i pro bohulibé činnosti státu … bohužel.
      Spíš bych doporučoval českým volyčům příště volit trochu dost jinak, vládu která by uměla lépe hospodařit s výnosy ve prospěch českých občanů, neokrádala je a nekradla, a určitě by nepodporovala ukrajinský nacionální fašismus. Koho mám na mysli jistě všichni zde ví 🙂 .

      To se mi líbí

  7. kchodl napsal:

    Írán. Všechno je samozřejmě jinak.

    O žádné zbrojení nejde a nikdy nešlo, protože samo vlastnictví jaderných zbraní neznamená nic, hlavně když Izrael jich má několik stovek, včetně velkých náloží v řádech megatun. A na „doručení“ má celou jadernou triádu: pozemní rakety, letecké bomby a letectvo s potřebnou nosností a doletem, ponorkové rakety. Saudové coby sunnité mají už bomby předplacené v Pákistánu, kdoví kolik jich už je na saudských základnách – takže o nějaké závody v atomovém zbrojení mezi sunnity a šíity také nejde. Kromě toho tyto „závody“ ve zbrojení – neatomovém – probíhají v islámských zemích už dávno, sami Amíci se jich s radostí zúčastňují a vtipně dodávají oběma stranám, jako kdysi Sadámovi a Ajatolláhům.

    Pokud by Íránci použili jadernou zbraň, spáchali by sebevraždu. Moc se mi líbí bláboly, že šiíti jsou sebevrazi jaksi z podstaty a proto jakmile by měli bombičku, hned by ji foukli do Tel-Avivu a pak se těšili na smažení v odvetném jaderném ohýnku na cestě do ráje podle toho svého milovaného pedofila. To je skoro stejně dobré jako strašení Západu komunismem.

    Samo to „atomové“ vyjednávání s Íránem je fligna na ovčany, předstírání zástupného důvodu.

    Všem informovaným je totiž jasné, že pokud by Írán bomby chtěl, buď je už má nebo je může mít ve velmi krátké době. V dnešní době na tom nic není, ani zkušební výbuchy není nutné provádět, pokud se použije konzervativnější návrh. Vše se dá simulovat na počítačích, vědeckých dat o chování těch exotických materiálů je dost veřejně dostupných, funkční atomovka nebo i „vodíková“ bomba jde zkonstruovat přímo od počítače, s jistotou funkce (99.9999%). Fyzikální chemie, jaderná fyzika a hydrokódy, jak jinak. Plasma se chová jako kapalina, za vysokých tlaků a teplot. Jaderný výbuch a celý ten mechanismus se počítá úplně stejně jako normální chemické výbuchy. Jen se k tomu přidá jaderná fyzika. Co před 70-ti lety dělali géniové, dnes zvládnou obyčejní inženýři.

    Problém je jenom se získáním jaderných materiálů. Ostatní věci „dvojího užití“ se používají ve všem možném. Například vysokonapěťové spínače velkých proudů pro přesně časovaný odpal iniciačních chemických trhavin – krytrony a podobné speciální elektronky (OT: copak se to za bolševika „poloprovozně“ vyrábělo ve „Výzkumném ústavu vakuové elektroniky“ v Praze ? To nám zakázali vyrábět „naši spojenci“ hned po převratu, ačkoliv se to používá i civilně na mnoho věcí). A část té elektroniky se dnes dá nahradit vyspělými polovodiči. Vysokonapěťové „zábleskové“ kondenzátory s velkou kapacitou. Výkonné chemické trhaviny, kompozice. Berylium. Lithium. Uhlíkové kompozity. Aerogely. Přesné CNC stroje na obrábění v argonové atmosféře; neželezné obráběcí nástroje k nim na bázi keramik (jinak se kovový uran a plutonium obrábět nedá, jsou to pyroforické kovy). … To vše je dnes k dispozici téměř volně, protože žijeme v průmyslové společnosti a používá se to na spoustu věcí.

    Írán má podstatné části „palivového cyklu“, pro jadernou energetiku. Zvládá výrobu kovového uranu z rudy (žlutého koláče), má vlastní naleziště rudy. Nikdo neví, kolik toho doopravdy vytěžili. Je to velká a hornatá země – o většině „jaderných“ továren se Západ dozvěděl teprve tehdy, když mu je Íránci ukázali. Hodně toho měli v podzemí, například celý komplex ve Fordo. Kolik toho neukázali ? Sami obohacovali uran centrifugami vlastní výroby (na bázi pakistánských P-2) dost dlouho na 20%. To je potřeba na výzkumné reaktory, například na výrobu lékařských radionuklidů, speciálních slitin, odolných izolací kabelů, … (i v Řeži byl jeden takový reaktor s uranem nad 20%, než nám ho Amíci sebrali – ne že by nás podezírali z výroby bombičky – to byla jen záminka, ale kvůli průmyslové konkurenci – bez silného neutronového pole mnoho vyspělých věcí nevyrobíte). Další použití 20%-ního uranu je už vojenské – na těžkovodní reaktor pro výrobu plutonia. Ale na bombu je potřeba uran obohacený alespoň na 90%, ve skutečnosti co nejvíce, aby „zařízení“ bylo co nejmenší a nejlehčí. Ovšem obohacování má skoro logaritmickou křivku – do 20% to jde těžko a pomalu, ale z 20% na 99% se dostanete za chvilku. 20% je zrovna ve zlomu té křivky. Například pokud by obohacení na 20% trvalo 1000 jednotek separační práce, na 99% se dostanete za 1200 jednotek. A kolik toho 20% uranu mají Íránci někde ve sklepě ? Nebo možná dokonce 99%-ního ? To nikdo neví, ani vědět nemůže. Uhlídat to nejde.

    Tohle všechno politici vědí. Nejde o žádné atomovky, ale o geopolitiku a kšefty. Amíkům se barevné revoluce v Íránu nevedou, bombardovat je sice mohou, ale k ničemu by to nebylo – Írán je moc velký a slušně vyzbrojený, a má svoje jednotky všude v oblasti, od Iráku po Sýrii, Jemen, … Sankce k ničemu nevedly, jen Íránce ještě více naštvaly. Americké firmy sankcemi přišly o několik set miliard dolarů, které vydělala konkurence z Ruska, Německa, … (pokud vzpomínáte, nám dodávky Íránu zakázali havloidi na přání US ambasády – místo ZVVS Milevsko vzduchotechniku do elektrárny později dodalo německo-americké konsorcium přes třetí zemi; také jaderné ventily z České Třebové, …). Chtějí oddělit Írán od Ruska, to je všechno. A po letech embarga se chytit jako dodavatelé – trhů je málo.

    Legrační bude, až odvolání sankcí jako první využijí Rusové a celý Írán nově přezbrojí. Postaví tam dalších pár jaderných elektráren a fabrik. A připojí íránské ropovody a plynovody do svého „asijského“ projektu.

    Nechápu, jak si to Amíci představují. Že po 40-ti letech embarg, ostouzení, nepřátelství, vraždění, poštvání Saddáma proti Íránu, dodávání chemických zbraní proti Íráncům – dodnes je přes milion lidí postiženo následky – se najednou začne Strýček Sam usmívat a bude dělat, že se nic nestalo ?

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      No to je humorné, kchodle. Právě před chvílí (přesně v 16:39) jsem na téma vašeho odstavce „Tohle všechno politici vědí….trhů je málo“ poslal Bavorovi svůj přesně 20 let starý článek z Mladé fronty DNES (z 11.února 1995). Třeba ho Bavor bude publikovat a třeba vás pobaví.
      K Íránu jako hrozbě: Kdy naposledy Írán jako stát někoho napadl? V minulém století to nebylo a pokud vím, tak ani v předminulém. I z historie je někdy dobré se poučit.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Ten článeček bude součástí zítřka, aby se neztratil někde v diskusích.

        To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Těším se, že to Bavor publikuje. Mám pro Írán slabost. A pro Íránky.

        Znal jsem bývalého elitního pilota íránských IIAF (Imperiální Íránské letecké síly). Ten létal ještě za šáha. Jejich dcerka měla sladkých 18, když jsem se objevil na scéně. Krásná po mamince a chytrá po tatínkovi – zkrátka nebezpečnější tvor než Godzilla křížená s Predátorem; nakonec ulovila nějakého opravdového mnohonásobného milionáře, neměl nejmenší šanci (už není milionářem a musí se živit námezdnou prací coby právník, zato jeho bývalka je prý velmi bohatá). A jeden můj přítel má ženu z Íránu.

        Írán je vážně moc zajímavá země, s pohnutou historií. Šáh je zmodernizoval, začal kašlat na Amíky – rovná se nedal Írán zadarmo jako kolonii – začal dokonce pěstovat „vyvážené vztahy“ i s Východem, a tak ho svrhli, CIA barevná revoluce jako vždycky. Jen ten Ajatolláh nechtěl pak poslouchat, což nečekali – asi mysleli, že když mají v rukou už jednu strašlivou sunnitskou náboženskou středověkou diktaturu (SA), tak přidají do portfólia ještě šiítskou verzi. A ono to nevyšlo. Takže na ně poštvali Saddáma …

        Kdysi mi vyprávěl kamarád vojenský pilot, jak byl Réza v ČSSR nakupovat zbraně, za Husáka. Tehdy měl bolševik plán, že prodá šáhovi starší bombardéry Su-7 a místo nich nakoupí modernější. Udělali pro šáha skvělou prezentaci – přepadový útok z nízké výšky. Celá jednotka těch Sůček přílítla přízemním letem v 15 m a shodila bomby na bodový cíl. Úplně přesně, skvělé provedení. Vážně efektní – z ničeho nic děsivý rachot a pár vteřin čirého děsu. Takže šokovaný, zabahněný (a ohlušený) šáh – byl to velký fanoušek letectví – okamžitě souhlasil. Ovšem ukázalo se, že on zamýšlel do kontraktu i ty piloty. Takže z toho sešlo.

        Jinak ti Íránci mají výborný historický web o tom svém imperiálním letectvu. Musela to být úžasná banda, opravdová elita: http://www.iiaf.net

        To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Velmi dobrá úvaha.

      To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Ale no tak, kchodle. Jaderné zbraně přece nemají fungovat (u takovýchto států) jako útočný prostředek, ale jako pojistka. Vypráví se taková „indická historka“. Po válce v Zálivu, v roce 1991 se Indové rozhodli okamžitě dokončit jadernou výzbroj, a demonstrovat jí, protože si uvědomili, že bez ní může být i velký stát „převálcován“.

      Jiná věc ovšem je, že Íránu, kdyby si to přál, lze sotva podle mezinárodního práva bránit, aby se z důvodů sebeobrany vyzbrojil podle uvážení.

      Nebezpečí spočívalo v tom, že Izraelci strhnou USA do letecké akce proti Íránu. Íránci si patrně uvědomili, že lepší čas na dohodu, nebo méně Izraeli nakloněnou americkou vládu hned tak neuvidí. Takže „fligna“ asi sotva. Uvidíme, co budou vyvádět Rep. v Kongresu.

      PS. Co Libanonky, to by nešlo?
      http://www.super.cz/343114-osobni-strazce-george-clooney-kolem-nohate-manzelky-pobihal-jako-camrda.html

      To se mi líbí

  8. Katre napsal:

    To nesedí, logaritmus x, třeba při jakémkoliv základu, mezi a nulou a jedničkou jde prudce do kopce, pak od jedničky, už jen pomalu. Třeba dekadický, abyste popolezli o 3m do kopce, ujdete tisíc m, abyste popolezli další 3 m, ujdete už milion metrů m, abyste popolezli další 3 metry, ujdete ale už miliardu metrů, takže k nekonečnu má prakticky nulový přírůstek, je čím dál plošší, takže žádný nárůst téměř nemá Řekla bych, že si plete exponenciální s logaritmickou, jsou podobné ale převrácené.To chce pořád kreslit a počítat, tohle si pletou studenti často.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      V předcomputerové době jsem měl obsáhlé logaritmické tabulky a dost jsem se s nimi napočítal. Dnes už bych to dohromady nedal, ale díky za připomenutí, že jsem vždy nebýval úplný pitomec.

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      A vida, Gábina se ozvala. Tak bacha. Ještě jednou a půjdeš chlapečku.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Tam asi skutečně mělo být exponenciální, ne logaritmická. Tak proč ten přísný tón?

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Protože Gábina…

          To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Slime, nechytejte se trolla. Závislost koncentrace U235 při obohacování uranu je téměř logaritmická – převrácená exponenciála, přesně jak jsem to napsal. Vyplývá to fyzikálně z podstaty toho procesu (odchylky od ideálního průběhu jsou způsobeny mnoha dalšími vlivy, je to prostě složité). Viz. grafík:
          http://crustgroup.livejournal.com/pics/catalog/364/64508

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Obrázek:

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Tak co, vidíte v tom exponenciálu ? To SWU znamená „Separative Work Unit“ neboli jednotka separační práce. Obsah U235 v přírodním kovovém uranu je cca 0.7%, takže na bombičku (cílových 10-50 kg „weapon grade“ U235 – v závislosti na tom, jak kvalitně je udělaná imploze, tedy stupeň „stlačení“ a jak kvalitní je neutronový generátor, jak kvalitní jsou neutronová zrcadla, aby potvory neutrony neutíkaly z řetězové reakce pryč, jak vysoká je „vložná rychlost“, … jak vysoké dosáhnete „hloubky reakce“, tj. jak dlouho bude řetězová reakce probíhat, než se to celé kineticky rozprskne, a tak dále) potřebujete poměrně dost přírodního uranu. Několik tun.

              Z grafu je vidět, že když už máte 20%, na plný kotel vám už stačí jen trošku zapracovat.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Takže když vidíte ten graf, už asi chápete, proč Izraelci začali křičet, když Íránci začali obohacovat na 20%. Jelikož to dělají už pár let, tak buď bombu už mají nebo na ni už mají materiál někde schovaný nebo ji prostě nechtějí.

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              OK, takhle je to v pořádku. A v tom je právě nebezpečí izraelské reakce.

              2) Co by se stalo tak hrozného, kdyby jí Íránci měli? Jen to, že by se dvě regionální mocnosti držely v šachu.
              http://www.foreignaffairs.com/articles/137731/kenneth-n-waltz/why-iran-should-get-the-bomb

              Vy to považujete za důkaz, že jí nechtějí, já o tom moc informací nemám, takže si nejsem jist, ale určitě není tak, že „samo vlastnictví jaderných zbraní neznamená nic“. Doprava raketou není jediná možnost.

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Nepovažuji to za důkaz ničeho – napsal jsem snad něco, že Íránci bombu nechtějí ? To jste vyčetl kde ?

              Jen jsem popsal všechny možnosti. A že se nedá zaručit nic, jelikož všechny komponenty a technologii si dělali sami, tudíž se sledování nemá čeho chytit. Mají 19 tisíc centrifug, jak se píše nebo si jich vyrobili dvakrát tolik ? Mají dvě purifikační/konverzní Uoxid/UF6 linky nebo tři ? Vytěžili 200 tun přírodního uranu nebo 1000 ? Zaručit nejde nic. Íránci mohou tvrdit pravdu stejně dobře jako tahat všechny za nohu.

              Z vojenského hlediska je to, zda bombu mají nebo nemají celkem jedno – s jedinou výjimkou: pokud bude Írán napaden a zatlačen vojensky na pokraj zničení. Jinými slovy, prakticky na tom nezáleží a ta otázka je téměř umělá.

              O jaderné zbraně jde jen okrajově, hlavní je geopolitika. Amíci chtějí oddělit Írán od Ruska, použít ho jako součást obklíčení Ruska, jako se o to snaží na Ukrajině. A pacifikovat ho, hlavně v ohledu k Sýrii a Saudské Arábii, Iráku. A nyní Jemenu.

              Což se jim samozřejmě nepovede – jednak mají vůči Íránu historicky máslo na hlavě a ruce od krve, druhak jsou to věci zcela proti zájmům země.

              V Íránu je poměrně komplikovaný politicko-náboženský systém, který není příliš snadné narušit. Nestačí si koupit pár lidí ani ovládnout nějakou politickou stranu. CIA se o to pokouší téměř 40 let a mimo několika neúspěšných pokusů o barevnou revoluci nic nepředvedli – nikdy nebyli k rozložení nebo ovládnutí země ani na dohled.

              To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.