Sbírám, sbíráš, sbírají


A co sbírají? No přece kovy. A chtějí je zpeněžit ve sběrnách. Ale už to není tak jednoduché.  Tedy poklesl objem odevzdaného železa. A majitelé sběren začínají naříkat, že jim  stát kazí podnikání. Sice vymysleli malý fígl, kterým chtějí zákaz obejít, začali totiž vydávat šeky, které je možné zpeněžit třeba v obchodě nebo i hospodě, ale pokles je znát. Takže se chystá upřesnění v tom, že bude výslovně stanovena možnost pouze složenka a převod na účet. A majitelé sběren vyhrožují překupníky. Ale na to bude asi nutné zareagovat úplným zákazem výkup od soukromých osob a převést jej na společenské organizace. Což povede k úplnému krachu většiny sběren. A na vině bude samozřejmě stát.

Ale je viníkem opravdu stát? Je snadné ukazovat na jiné. Jenže celý zákazový proces vyvolali právě majitelé sběren tím, že bezhlavě vykupovali cokoliv od kohokoli. A tím samozřejmě podporovali nejen sběrače, ale zejména zloděje kovů.

Proto patrně dojde k tomu, že budou existovat další prostory na tříděný odpad, tentokráte kovový. Jak by to mohlo fungovat ve městě, to nevím. Na vesnici to samozřejmě budou zajišťovat ti nejpotřebnější, tedy místní hasiči. Potřebujeme je všichni a oni peníze také potřebují. Jen se nebudou ztrácet poklopy, okapy a zabezpečovací kabely. Dle mého názoru to za krach nepoctivých majitelů sběren stojí. A ti poctiví doplatí na falešnou solidaritu s těmi nepoctivými. A my všichni na tom vyděláme tím, že nebudeme muset neustále draze doplňovat ukradené věci.

Ostatně představte si, kolik je sběračů a kolik toho „najdou“. Jsou to opravdu jen nálezy?

Takže bychom mohli název článku změnit na „Kradu, kradeš, kradou“

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

46 reakcí na Sbírám, sbíráš, sbírají

  1. Strejda Olin napsal:

    Kanalizační poklop se nikde neválí jen tak. Také to není soukromý majetek (až na opravdu nepatrné výjimky). Neumím si představit, že někdo vyhodí měděné okapy (proč by). Jaký může být důvod k odevzdání do sběru bronzovou pamětní nebo pietní tabulku? Kde takový bezdomovec nebo „sběrač“ tmavé pleti legálně přijde k železniční kolejnici nebo 50 metrům měděného kabelu? A mohl bych ve výčtu neobvyklého materiálu pokračovat. To majitele sběren nezajímá? Ne! Protože jinak by takové věci nevykupovali. V opačném případě jsou spolupachatelé. Už dávno takovým nepoctivcům měl být odebrán ŽL a udělen trest. Stačí jen kontrola sběrny a každý soudný člověk pozná, co je nepoužitelný odpad a co tam nepatří. Když se organizuje „železná neděle“, tak vidím, co lidé vyhazují. Opravdu jen šrot, kterého se kolem baráku za rok vždy trocha najde. Jestli nějaký podnikatel dá svým zaměstnancům kovový odpad, ať si ho odvezou do sběru, proč jim nevydá doklad o řádném nabytí?
    Je to jasné – i v tomto případě stát opět selhal, nedokázal za 25 let ochránit nejen majetek svůj, ale ani majetek občanů. Svým nekonáním způsobil škodu značného rozsahu. A nějaký konkrétní viník? Nenechte se vysmát!

    To se mi líbí

  2. čtenář napsal:

    je to debilní vyhláška,jako kdyby tady tento druh krádeží nebyl odjakživa,samozřejmě že byl,akorát jsme se o něm neměli možnost dozvědět v krimi zprávách na Primě.
    Zajímavé je,že některá místa tímto nešvarem netrpí,ně že by tam nebyly kanály,okapy,kabely atd.,které by nebylo možno ukradnout,mají tam akorát kvalitnější městskou a státní policii,která má i jiné zájmy než měřit rychlost a nasazovat botičky.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Vyhláška je možná debilní, ale reaguje na jiné debily. A kdyby nebyli debili, nebyla by debilní vyhláška.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        debilové odjakživa byli,jsou a budou,ale zakázat dát sběračům hotovost je hloupost,příště mohou zakázat výkup lahví a přepravek za hotové,protože tyto se také kradou.
        Nepoctivé majitele sběren mají odhalit jinak,způsoby by se našly,kdyby se chtělo,ale ono je jednodušší aby ČOI buzerovala obchodníky kvůli kravinám,stačí obejít náměstí a je „vyděláno“,ano,sběrna kovů není na náměstí,to by státem placený kontrolor musel hnout prdelí a zajít si o trochu dál od kanceláře,hrát si na bezdomovce co tam přiveze evidentně ukradený poklop z kanálu,a to by bylo pod jeho úroveň asi.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Sice máte v principu pravdu, ale na straně druhé, když si neudělají sběrny pořádek mezi sebou, musí ho udělat jiný. A třeba se to i nějak vytřídí, pokud budou ale sběrny chtít. Ostatně podobné je to i s bazary.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            a jak by si asi tak mohly udělat ty sběrny mezi sebou pořádek?

            Já totiž vůbec nechápu tu logiku,město si nedokáže ohlídat kanály,železnice si nedokáže ohlídat koleje,silničáři si nedokáží ohlídat svodidla,majitel nemovitosti si nedokáže ohlídat měděný okap.
            No a všichni tito si myslí,že když se ve sběrnách nesmí vyplatit hotovost,že se tyto položky přestanou krást.Bože můj,to je parodie na to,jak zabránit škodám z krádeží těchto položek.

            To se mi líbí

            • Strejda Olin napsal:

              Svatá panenko Podsrpenská.Takže se má vyhlásit stanné právo a zákaz nočního vycházení? Co to je za společnost, kde se krade na co se příjde, kde všude musí být bezpečnostní kamery, alarmy, mříže, státní policie, městská policie a soukromé bezpečnostní služby? Máme tu NKÚ, BIS, ÚOOZ, ÚKOZ, PČR, vládu, senát, poslaneckou sněmovnu, parlamentní výbory, podvýbory, komise, krajské a městské úřady a jejich výbory a komise a k čemu to je, když se veřejné statky beztrestně rozkrádají po miliardách?

              To se mi líbí

            • Mac napsal:

              vůbec nechápu, jak posílání peněz složenkou zabrání krádežím. Vždyť už nyní musí být každý, kdo do sběrny něco přinese, legitimován. Co navíc – kromě buzerace – přinese bezhotovostní úhrada?

              To se mi líbí

          • Mac napsal:

            sběrny udělat pořádek mezi sebou? Teda pane Bavore, dneska mě překvapujete až k slzám. Jak by to ty poctivé sběrny asi měly udělat? Pozvat sem pár islamistů, aby těm nepoctivým podřízli krky? Taky bychom mohli takto zamést s kriminalitou vůbec – udělat si mezi sebou pořádek se zločinci. Prostě si každej pořídí něco rychlopalnýho a každýho sprostýho podezřelého prostě oddělá. Akorát jsem myslel, že si platíme drahej stát proto, aby tyhle věci zajišťoval on a ne abychom „si pořádek mezi sebou“ dělali sami.
            A víte, jak se to „vytřídí“? Ten tlak na soukromé sběrařské firmy neustále sílí, jsou za tím lobby starostů. Takže po „vytřídění“ nebudou žádní soukromí sběraři, občané budou všechen sajrajt ukázněně a ZADARMO dodávat na sběrné dvory patřící městským firmám. A tyto firmy budou spolehlivě tunelovány obecními papaláši a spřátelenými firmami. A situace na trhu druhotných surovin se rázem projasní

            To se mi líbí

    • Jan napsal:

      Dobrý den, zcela s Vámi souhlasím, napříkad v nějakém městě vymyslili úřady, že prý občan musí své staré železo odevzdat zdarma do obecní sběrny = dvora. Takže jim listina práv a svobod o svém nakládání se svým majetkem nic neříká. Co má co nějaký úřední kripl mi nebo jinému říkat, že nesmím prodat komukoliv třeba rezavý sud, je to soukromé vlastnictví a nic do toho nikomu není. Podobně mi nebude nikdo říkat, že nesmím prodat třeba starý nábytek a podobně. Obyčejný debilní komunismus v kapitalistickém pojetí, jelikož pak ti úřední šmejdi s tímto zadramo nabytáým kovrm kšeftují, již trženě a bez zábran.
      Takhle tito úchylové vlastně odřízli lidi, co si musí rychle vydělat(= je to pro ně otázka života či smrti= jíst či nejíst, to je oč tu běží=Shakespeare) a dobře vědí, že tito bezdomovci žádný účet z principu věci nemají a nemohou si dovolit, jelikož stojí další peníze a hlavně je k němu třeba bydliště a internetové bankovnictví.
      Ale občas na tyhle nenažrané úřední kriply dojde jako goss a jiný šmejd=dnes zažívací trubice.
      Můj názor, je že státu je starou belu, jestli někdo někomu dá peníze ihned či později.
      To jen ničemní fízli jsou líní krádeže zjišťovat a tak na principu kolektivní viny udělají úřady lumpárnu.Místo toho, jak se udělá hezky, tak vylezou fízli jak hadi ze země a stojí na silnici v pracovní době a odchytávají lidi, co jedou do práce tím či oním směrem, jakási obdoba středověkého silničího loupežnictví. Podobní úchylové třeba nesnesou, že se smí ještě prodávat v neděli. Až se nebudou moct hnout jak herr gross, dojde jim to šmejdům úřednickým, obyčejná veteš.
      Takhle budou chudáci co nemají jinou možnost výdělku, ještě okrádáni dále, teď to funguje takto :
      buď přijde a na otázku kam to chce poslat, tak odpoví mám účet(nebá má kamaráda, co má účet e ten mu to vyplatí) a souhlasím, tak je mu to posláno, ale i bezdomovci jdou s dobou , tak je tam k dispozici možnost, že mu kovošroťák řekne, ano, dám Vám to hotově a strhnu si provizi, ale Vaše věci napíši na člověka, který mi je jako dal oficiálně, Vy jste tu vůbec nikdy nebyl, jen na návštěvě, třeba se zeptat, kolik co stojí , nic jste nepřinesl. Takže papírově je přinesl člověk ,co je třeba nezaměstnaný či invalidní havíř a tomu přijdou peníze na účet a ten se zase vyrovná čas od času s kovošroťákem ,vpodstatě mezi sebou mají cosi jako clearingový účet, jdou prostě s dobou ani ekonomických škol jim netřeba, vše přišlo samo.
      Tohle řešení bylo nuto přijmout, protože bezohlednost úřední verbeže již nezná mezí, nechali by potřebné pochcípat na zemi kvůli pár korunám, místo aby objasňovali trestnou činnost, tak zavedou kolektivní vinu a nechali by pochcípat lidi, kteří i těch pár korun zoufale potřebují. Takže vlastně nezaměstnaný havíř= oficiální dodavatel starého želaza a jeho účet plus kovošrták a jeho púčet plus kešeň takto suplují sociální stát, čelíce úředním idiotským vyhláškám.
      Kdo tohle schavuje, tak je mu souzeno, že si to jednou podobně vyžere, pak bude zoufale potřebovat pomoci a ještě rád vezme zavděk i těmito z nouze vzniklými metodami, jako reakce na úřední lumpárny. Prostě úřední šmejdi nesnesou, když si někdo vydělá peníze sám bez asistence úřadů.Nahnal bych tu úřední veteš do Debalceva a zapráskat jim kulometem za zadkem.Takových chytráků, co si myslili, že nebudou nikdy na takových život obtěžujících věcech závislí, jsem již viděl docela dost, ale dokud jim to „šlo“, tak si to nepřipouštěli, až teprve když začalo „být či nebýt“, došlo jim to, tedy ve skutečnosti nedošlo ,ale musili to „přijmout“= být, jinak nepřijmout = nebýt = přestat žít, prostě základní instinkt.

      To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Jen drobná poznámka: svůj starý děravý sud můžete a) nechat si ho, b) někomu ho darovat, c) někomu, kdo má rád staré sudy, ho prodat, nebo d) odevzdat do sběrného dvora, protože ho nesmíte někde „za bukem“ vyhodit do přírody, odložit na veřejném prostranství, nebo hodit sousedovi za plot. Souhlasím že není správné, že vám za něj ve sběrném dvoře nic nedají (pokud to tak je, nevím). Ostatně, i jiný odpad zdarma odevzdáváte a dokonce za jeho odvoz platíte. Také je dále zobchodován a nikdo se s vámi o zisk nepodělí. Nemyslím, že by tím byla porušena LZPS.

        Jestli majitel sběrny vyplácí peníze za kradené věci, pak by se o to stát měl zajímat, ne že mu po tom nic není. Že to stát dělá blbě, to jsem napsal jinde.

        To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Celkem velmi dobře popsáno a naprosto jasně a to jste možná ani netušil kdo u nás tento zákon vysponzoroval.

        Děkuji jste opravu více jak orientovaný v problematice, jak získat naprosto zdarma komunální odpad do svých oceláren.
        Tož tak.

        To se mi líbí

  3. Strejda Olin napsal:

    Podle údajů Svazu měst a obcí zaznamenala v r. 2012 policie 11 080 krádeží kovů v celkové škodě 445 milionů korun. V roce 2013 to bylo 11 786 krádeží a škoda přesáhla 509 milionů. Jedná se však o škody za více jak 5 tisíc korun a škody nahlášené.
    Pokud by se sečetly přestupky, trestné činy a i nenahlášené škody, částka by zřejmě přesáhla 1 miliardu korun ročně.
    Pražské správě komunikací vznikla v r. 2013 škoda jen na odcizených kanálových vících za 495 tisíc korun.
    SŽDC v roce 2013 vznikla krádežemi kovů škoda za 32 milionů.

    Dosáhnou charitativní sbírky každoročně miliardu korun? Kolik dětí s rakovinou by mohlo být za miliardu ročně léčeno? Kolik dětských domovů by za miliardu ročně mohlo fungovat? Kolik historických památek by mohlo být za miliardu ročně opraveno? Kolik sociálních bytů by mohlo být za miliardu ročně postaveno?

    To se mi líbí

  4. Cech napsal:

    Ne zde je to klasická záměna příčiny a následku.

    Prý i za totáče se ve sběrně platilo na ruku no a nyní se to nesmí, protože tam prý nějací nezaměstnaní nosí odpad, který nejen že nasbírají ale snad i prý nakradou.
    Ten elementární rozdíl možná bude v tom, že ten nezaměstnaný kdyby si v práci vydělal více než sběrem kovů, tak by se na ten sběr vyprdnul.
    No a my prostě pouze zvýšíme počet nezaměstnaných a zakážeme jim platit, čímž odstraníme sběrny a náš stát bude konečně dostávat železný a jiný šrot zadáčo. Čímž se zvýší zisk
    Lakshmi Mittal, který šrot nebude muset vykupovat za peníze ale dostane jej od státu zdarma.To se teprve budou pořádat ty nejokázalejší svatby za peníze Českých nezaměstnaných.
    Tož asi nějak tak.

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Co říkám jiného, než že stát je tak neschopný, že nedokáže zorganizovat ani pitomej sběr kovového odpadu. Já mu radit nebudu, od toho jsou tam královsky placení úředníci a ještě lépe placení zákonodárci. To není otázka tohoto nebo minulého režimu, to je otázka pořádku nebo bordelu! Protože to bohužel není jen toto, ale bez výjimky se to týká celého (ne)hospodaření našich vlád. Jenže ti, co na tom systému parazitují, ho budou donekonečna obhajovat a bránit. Jen debil si zařízne slepici, co snáší zlatá vejce.

      To se mi líbí

  5. Berkowitz napsal:

    Peníze utíkají všudy, mosty na D47, cinknuté zakázky na cokoliv a typickým představitelem je tunel Blanka.
    Nebuďme však nevrlí i z té Blanky se s chutí zasmějeme na tutu parodii :

    To se mi líbí

  6. Strejda Olin napsal:

    Dvojice mužů dokázala za rok ukrást 5 kilometrů (!) měděných drátů ze sloupů el.vedení v Hradeckém a Prdubickém kraji.

    Kradli litinové sloupy nosné konstrukce. Při krádeži 10. sloupu se na ně zřítil strop a usmrtil je.

    Dva muži ukradli z historické Liebiegovy vily v Lbc měděné okapy, lemování střechy, oplechování komína, závětrné lišty, svorky hromosvodu. Když kradli měď z budovy Severočeského muzea, byli dopadeni.

    Muž z Litvínova rozřezal do sběru cizí kovový plot.

    Sběrač kovů ukradl měděnou plastiku knihy z hrobu básníka Březiny, která tam byla od r. 1929.

    Zloději vyřadili bezpečnostní zařízení a ukradli části historického a vzácného těžebního stroje nenahraditelné historické ceny.

    Ze sochy fotbalisty J. Masopusta někdo ukradl kovový míč.

    Během noci ukradl zloděj 5 tisíc kovových tyčí z vinohradu, které skončiliy ve sběrně.

    Zloději ukradli kovové součásti za 103 tisíc z rekonstruovaného historického mlýna.

    Policie udělala zátah na železnici a zadržela 6 zlodějů s 320 kg kovů.

    Na nedokončeném úseku D11 se ztratily mříže, rošty, poklopy, svodidla a kabely za několik milionů.

    Z lyžařského areálu odnesli zloději kabely a poničili zařízení za statisíce.

    (zlomek zpráv z Černé kroniky za rok 2014 a 2015)

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Kdyby to nikdo nevykupoval, nikdo by to nekradl. Takže čtenáři, obhajujete lumpy. Sice jen z jedné strany mince, ale lumpy. A právě proti nim je to namířeno.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        obhajuji poctivce,poctivé sběrače a poctivé majitele výkupu.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Chtěl bych je potkat.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            já už potkal,nechal jsem si instalovat nová vrata do garáže,stará jsem odložil za garáž,s nadějí že je někdo ukradne a já nebudu muset platit firmě za odvoz.Celé tři měsíce čekala vrata na zloděje a nedočkala se,dočkal jsem se já,přišli dva chlápci a slušně se zeptali na ta vrata,že už je tam vidí dlouho ležet,tak jestli si je mohou odvézt.
            Takže o těchto „lumpech“ já píši a tyto lumpy budu obhajovat,když už si dají tu práci a odtáhnout vrata do výkupu,tak aby dostali kačky na ruku.

            To se mi líbí

          • oh napsal:

            Musím se přidat ke čtenářovi. Opečovával jsem si své prehistorické přibližovadlo a zastavili se dva chlápkové poněkud tmavší pleti s ještě starší dvanecsettrojkou, která vypadala skoro jako byla na útěku z autovrakoviště. A jestli prý nemám nějaké železo do sběru. Měl jsem starý děravý bojler – naložili ho, slušně poděkovali a ani mě nikdo nepřišel dodatečně vykrást. Takže tu a tam jsou – akorát o nich nevíte, dokud je přímo nepotkáte, protože tihle na sebe neupozorňují.
            Ta vyhláška mi připomíná zdůvodnění jednoho mluvky z obvodního úřadu, když byl veřejně tázán, proč k sakru na „Lenince“ ouřad nechal omezit rychlost na 50 km/h. Geniální odpověď zněla nějak takto: „Dokud tam bylo povolených 70, tak tam někteří řidiči jezdili devadesátkou.“
            Což je obvyklá úřední taktika – dosavadní zákon nám sice umožňuje postihovat lumpy, ale my na to kašlem, protože s tím je práce a za tu námahu to nestojí. Tak raději necháme zpřísnit zákon, abychom, když už budeme muset něco dělat, mohli zbuzerovat víc lidí. A nebo to buzerování rovnou hezky outsourcovat spřátelené soukromé firmě.

            To se mi líbí

          • Mac napsal:

            to, že vy jste je nepotkal, znamená, že nejsou? Jak často přijdete do styku s tímto prostředím. Asi vůbec a podléháte zkratkovitě notickám z novin, které jistě popisují donebevolající prasárny, ale o činnosti většiny seriozních sběrařských firem se z nich nic nedozvíte.

            To se mi líbí

  7. ji5 napsal:

    Obrana proti nepoctivosti je teoreticky jednoduchá. Stačí definovat základní pravidla, namátkové kontroly jejich dodržování a nemilosrdné odebírání licencí k provozování dané činnosti.

    Čtenář píše o obhajování poctivých sběračů a poctivých majitelů výkupu. To je nesmysl. Poctiví obhajobu nepotřebují. Poctiví nepotřebují hlupáka na presidentském trůnu. Toho, jenž před několika lety vetoval zákon o úpravě otevírací doby a provozu sběren, protože návrh považoval za omezení podnikání.

    Kolik je ve tři ráno těch poctivých, kteří se po budovatelsku lopotí s deklem na kanál, aby hutě měly čím hutit. Jáká to oběť od majitele sběrný, který za týmž účelem nechá otevřeno přes noc. Onen president se jmenoval Klaus. Můžeme si o něm myslet cokoli, ale těžko věřit, že by byl opravdu, ale opravdu tak hloupý, že by nevěděl, že zlodějny, provozované pod rouškou noci, uniknou jakékoli kontrole, protože úřady obvykle pracují tak od devíti ráno.

    Kdyby existoval seznam předmětů, které nelze vykoupit (třeba měděné kabely, dekly na kanály, železné kříže, lešenářské trubky a měděné urny z hrobů), odpadlo by mnohé pokušení.

    Urna s popelem mé pratety Vilmy přežila na vinohradském hřbitově posledních 30 let komunismu, aby v tom, tak nějak poctivějším novém světě skončila kdesi pod lisem ve výkupně. Nějaký poctivý podnikatel se nechal ošálit a pár korun za měď vyplatil.

    Potíž je v tom, že společnost, která je na nepoctivosti založena, nemá důvod sama sebe napravovat. Typickou ukázkou je přetáčení tachometrů u aut. Prý se s tím nedá nic dělat. To není tak docela pravda. Stačí, aby autobazary byly odpovědné za to, co o autech říkají. Buď mohou stav automobilu zaručit a pak musejí nést důsledky, jestliže se prokáže, že lhaly. Pokud stav zaručit nemohou, musely by žádat podstatně nižší cenu. Kdyby trestem za podvod byla ztráta licence, trh by se velmi rychle vyčistil.

    To se mi líbí

  8. Jan napsal:

    To znamená, abych této tautologii správně rozuměl, tak přinese zloděj kanálový poklop, dostane zaplaceno na nějaký jeho účet, dnes jdou peníze na účet ze dne na den, když to odešle kovošroťák do 17 hodin, má je zloděj na účtu druhého dne do kolem 20 hodiny disponibilní.. A nyní se jako odehraje onen kýžený zázrak ve který dofají úřady : ten ukradený kanálový poklop se ocitne v díře, kde byl odcizen, jsa přenesen silou telekineze, telepatie A tohle bude fungovat. Tak to si můžete patentovat dávno perpetuum mobile. Tam jsou na podobné již zavedení a je to také úřad.

    To se mi líbí

  9. čtenář napsal:

    JAK SE KRADOU SUROVINY – náš názor na momentální dění a přístup zákonodárců

    JAK SE KRADOU SUROVINY? NE V KILOGRAMECH ALE TISÍCI TUNÁCH ? KOMU? VŠEM OBČANŮM VLASTNÍKŮM !!!

    V režii zájmových skupin motivujících některé činitele, napříč politickým spektrem za systematicky a promyšleně řízené kampaně prostřednictvím senzace chtivých médií, kampaně ovlivňující veřejné mínění negativními zprávami o krádežích kovů se připravuje pokus o KRÁDEŽ VE VELKÉM ZA BÍLÉHO DNE, která si svými důsledky a dopady nezadá s kauzou Fotovoltaika, Mostecká uhelná a jinými podobnými kauzami. Tato krádež by měla být nakonec posvěcena zákonodárci a vládou. Současný návrh zákona s aktualizovaným zákazem výkupu od občanů pochází z dílny Senátu.

    STÁT SI ZDE CHCE PŘIVLASTŇOVAT CO MU NEPATŘÍ !

    Neustále se bagatelizuje množství surovin, které může mít občan ve vlastnictví. Argumentuje se tím, že u občana jde o bezvýznamné drobnosti. Vyměněný dílek plotu jednou za dvacet let, plechovky od konzerv, starý kastrol a podobné drobnosti, které většina lidí bydlících v paneláku, případně vlastnící malou chatičku má. Chápu, těmto lidem zřejmě o moc nepůjde, pokud jim nedojde, že je takový zákon okrádá o kus svobody. Jsme záměrně krmeni z celkové kriminality vyšťourávanými krádežemi kovů – takzvanými magnety, aby bylo čím zakrýt velkou krádež rovnající se bez ohledu na formulace, výklady a zpochybňování ve výsledku ZNÁRODNĚNÍ.

    Je zde ale také mnoho občanů vlastnících rodinné domy, usedlosti, polnosti, dílny a další nemovitosti ve kterých realizují různé činnosti, koníčky a jsou k nim patřičně vybaveni. Vlastní strojní zařízení, které si pořizují za nemalé peníze. Soustruhy, frézy, hoblovky a jiné dílenské zařízení pro svou potřebu, zemědělské stroje, nářadí, řezačky, sekačky, mlátičky, krouhače, lisy, tanky na víno, filtrační zařízení, maringotky, vleky, vozíky, kolečka, traktory, hutní materiál, různé nástroje, nářadí, přípravky, voliery, klece, lodě, hausboaty, sušáky na prádlo a mnoho jiných věcí. Další lidé provádí rekonstrukce při kterých se dá zhodnotit využitelný železný šrot v podobě různých konstrukčních hutních výrobků, kabelů z elektroinstalací, potrubí, domácích a dvorních vpustí, oplocení, cisteren a jiných. Zbytky nových a starých hutních materiálů po stavbách, rekonstrukcích, kutilství, vrácených do sběrny za peníze, které vám jinde nikdo nikde nedá (může to být i suma několika tisíc nebo desítek tisíc korun) potěší, mnozí s ní kalkulují ve svém skromném rozpočtu a pokryje alespoň nějaké náklady třeba za poplatky na stavebních úřadech, za projekty, na nové šaty, dětem na oblečení, atd. Argumenty některých aktérů majících zájem na tomto zákazu výkupu od občanů o možném snížení ceny za řemesla a stavební práce výměnou za ponechání zbytků materiálů (šrotu) řemeslníkům a stavebním firmám nemá smysl komentovat. Mnoho lidí je nuceno tyto stavby, rekonstrukce, opravy provádět svépomocí z důvodu nedostatku finančních prostředků. Přinejmenším je právem občana rozhodnout se, zda svoji věc prodá, odevzdá nebo daruje a komu!

    Je arogantní tvrdit, že občan bude muset skousnout znemožnění prodeje svého majetku do sběrny kovů jak prohlašují někteří v zájmu toho, aby se zamezilo krádežím kovů. Skutečná fakta, která se záměrně překrývají stále dokola presentovanými krádežemi kovů spíše ukazují, na úpornou snahu vyhovět za každou cenu zájmovým skupinám a prosadit zákaz výkupu od občanů v jejich prospěch.

    Černé sběrny zůstanou, vzniknou nové a stanou se lépe organizované!

    Jsou to zastánci zákazu, kteří v rámci snahy prosadit jakákoliv omezení přibližující je k dosažení záměru – celkovému zákazu výkupu kovů od občanů argumentující existencí černých tedy nelegálních sběren nepodnikajících podle platných zákonů a vyhlášek. Primárně je to hra o to, jak se zbavit těch legálních, které stojí v cestě k surovinám.
    STÁTNÍ SPRÁVA MÁ DOSTATEK NÁSTROJŮ, JAK SI VYNUTIT DODRŽOVÁNÍ ZÁKONŮ !

    Tvrzení, že všechny platné zákony a vyhlášky jsou nedostatečné, státní správě a složkám výkonné moci neumožňují dostatečně konat, jsou neuvěřitelná a je spíše s podivem, jak si někteří veřejní činitelé ochotně dokáží přiznat neschopnost v situacích, kdy se jim to účelově hodí i když v jiných situacích by si ji nikdy veřejně nepřiznali !!!

    Prosadit takový zákon je dlouhodobě cílená snaha zájmových skupin, kterým by umožnil ovládnout celý trh se surovinami a využitelným odpadem zadarmo, bez vstupních nákladů na surovinu. Jenom v kovech od občanů se jedná řádově o několik desítek miliard korun ! Jde tu ale i o další využívané suroviny jako papír, plasty atd.

    Za zmínku stojí i snaha takto ukradenými využitelnými surovinami – soukromým majetkem občanů kompenzovat nedomyšlené důsledky kontroverzního zákona o spalovnách a zákazu skládkování prosazeného lobby spaloven, který několikanásobně prodraží náklady na komunální odpad (obdoba fotovoltaiky – prodražení zaplatí občané !)

    Zákonodárcům uvědomujícím si tuto chybu, která povede k další nespokojenosti voličů i nárůstu neplatičů několikanásobně zdraženého komunálního odpadu je zájmovými skupinami o zákaz výkupu v jejich prospěch podsouvána myšlenka společného zájmu. Když se vám podaří schválit zákon, který znemožní občanům prodat svůj majetek – suroviny, je to možnost, jak z toho udělat společný zájem a do státní kasy takto dostanete peníze, které by tuto chybu částečně kompenzovaly.

    Zákaz výkupu surovin od občanů je záměr, u kterého se předpokládá, že občanovi znemožní prodej a tomu nezbude, než odevzdat svůj majetek, který má svoji tržní hodnotu do sběrného dvora zdarma. Z čeho tak usuzují. Pravdou je, že po schválení takového zákona, kdy by občané vlastnící věc, která má hodnotu suroviny museli takto učinit zadarmo a s nevratnými náklady by ji nejspíše převážně nedovezli ani do výkupny a ani do sběrného dvora. U velkých předmětů (např. cisterny, stroje) se zpravidla musí počítat s náklady na rozřezání, nakládku, odvoz. Pouze hmatatelná finanční motivace je cestou k vědomí užitečnosti recyklovat.

    Další zdroj korupce, protože výkupní cenu zdarma nabytých surovin nebude určovat trh, ale dohoda úředníka s monopolním odběratelem!

    Náchylnost ke korupci je u úředníků známá věc a není jisté, jak by to ve sběrných dvorech fungovalo. Počínaje vybavováním dvorů z dotací, tedy přerozdělování veřejných peněz nás a všech občanů EU, které připomíná u nás známé porcování medvěda (znamená také degradaci konkurenčního prostředí a rovných podmínek podnikání). Dále neprůhlednou evidencí odpadů a konče výběrovými řízeními při prodeji takto snadno a zadarmo získaného šrotu výkupnám ke zpracování. To vše při předpokladu, že by tam tyto suroviny zadarmo někdo vozil.

    Uzákonit zákaz výkupu od občanů znamená také faktickou likvidaci mnoha již zavedených kovošrotů a výkupen, zejména těch co dodržují zákony a stanovené předpisy. Ti totiž nejen vedou řádnou evidenci občanů i vykoupených surovin ale do svých provozů také investují nemalé prostředky. Někdo (dle velikosti) v milionech, desítkách milionů a více. Nemálo z nich má pro podnikatelské účely závazky k bankovním domům, úvěrovým a leasingovým společnostem. Tímto zákazem by přišli o schopnost splácet své závazky se všemi důsledky o návratnosti těchto investic nemluvě.

    Mnoho z majitelů kovošrotů a výkupen surovin by si po zbytek života zažívalo v reálu následky a trauma totožné se situací, ve které se ocitli naši předkové majitelé továren, živností, sedláci v poválečných letech nástupu komunistů k moci. Většinu zaměstnanců by čekal úřad práce, celorepublikově matematicky v řádu čtyřech nul.

    Nezbývá než doufat, že zdravý rozum nakonec zvítězí. Problémy se bez prosazování skrytých zájmů, které to vylučují, dají řešit normálně! Nemusí se vymýšlet, jak obejít a znásilnit ústavu, podobné návrhy zákonů s takovými dopady se potom nebudou vyskytovat na půdě Parlamentu a Senátu, ale pouze v hodinách dějepisu při studiu praktik totalitních režimů.

    http://www.kovokomsrot.cz/?sekce=archiv&id=70

    Jsme členy sdružení vykupců druhotných surovin

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Nějak mi tam chybí jejich návrh na zabránění výkupů kradeného kovu. Prostě já nic, já muzikant

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        nad tím si už hlavu nelámu,po přečtení tohoto a jiných jejich textů jsem si už udělal závěr,celá ta kauza je účelová aby vybrané skupiny ovládly trh s odpady.

        Skončí to tak,že šrot tam budeme vozit sami,v prvé fázi zdarma,ve druhé za to budeme platit,třetí fáze bude,že stanoví povinný počet kg na osobu a kalendářní rok.

        To se mi líbí

  10. strejda napsal:

    Jen koukám a koukám, co se z celkem jednoduchého návrhu neplatit něco v hotovosti, ale převodem na účet, případně složenkou, stalo. Důvod, proč se to navrhuje je zašlapán a opomíjen. Jednou křičíme, to nejde, jsme na jiném stupni rozvoje a podruhé náš stupeň rozvoje ignorujeme.

    Je to pokus jak eliminovat krádeže kovů. které ničí vlastnictví a podlamují základní práva občanů, ale i korporací a státu, na vlastnictví majetku.

    Může to být špatný návrh, pak je ale nutné navrhnout něco lepšího. Tvrzení, že pomůže jen represe, policie atd, je liché, byť v podstatě správné. Je to jako když se prorazí dno lodě a ta se potápí. Nejsprávnějším řešením je loď opravit. Ano 🙂 , ale nejlepším je čerpat vodu a snažit se alespoň provizorně tu díru ucpat.

    Tato diskuse ukazuje na bídu české společnosti. Je hluboká a systémová. Ale poznání dává základ řešení.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Ano, ten problém je hluboko a je navíc úmyslně pěstovaný právě těmi, kteří na zlodějnách vydělávají. Jistě, odnesou to i ti „poctiví“, ale jsou opravdu poctiví? Oni ani jednou nevykoupili zjevně kradenou věc (poklop, zejména s označením města, kompletní měděné odvodnění střechy etc.)

      To se mi líbí

    • oh napsal:

      Je to hluboká a systémová bída. Protože každý problém je majiteli klíčů od všeho bryskně zneužit. Prý krádeže kovů… ale proč se tedy povinnost odevzdávat zadarmo v městských sběrnách vztahuje i na papír? Komu se bohumínští zastupitelé pod kouřovou clonou „boje proti problému“ rozhodli přihrát kšeftík?
      http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/domaci/bic-na-zlodeje-kovy-v-bohumine-prijmou-jen-mestske-sberny.html
      Je to hluboká a systémová bída, protože už dřívější právní právní úprava podle prohlášení MV umožňovala identifikaci pachatelů krádeží kovů a při troše snahy i eliminaci nepoctivých sběren.
      http://www.mvcr.cz/soubor/vyjadreni-mv-k-problematice-sberacu-kovu-pdf.aspx
      Když se prorazí dno lodě, není čas vymýšlení nových záchranných člunů nebo dokonalých řešení samoopravy poškozeného místa, protože taková dobře míněná snaha vás spolehlivě zabije. Použijete co možná nejlépe ty prostředky, co už máte.

      To se mi líbí

  11. Mac napsal:

    Poctiví sběraři doplatí na falešnou solidaritu s nepoctivými??? To znamená co?
    Že by poctiví sběraři, pro které jsou nepoctiví, často garážoví sběraři jenom a pouze nekalou konkurencí, schvalovali těm nepoctivým výkup poklopů od kanálů či uren ze hřbitovů?
    Krávovina. Nebo jak mám té větě o solidaritě rozumět?

    diskutovaná vyhláška je samozřejmě státní darebáctví, kdy stát neplnění svých povinností sankcionuje na úkor poctivých podnikatelů.
    Tím plněním povinností mám na mysli dozor nad těmi, kteří se výkupem druhotných surovin živí.
    Poctiví sběrař musí mít vypracován a krajským úřadem schválen provozní řád a mraky dalších dokumentů, které musí pod značnými pokutami dodržovat.

    Jak je možné, že stát za této situace toleruje pokoutní sběrny, které mají otevřeno – proč asi – třeba celou NOC a sedm dnů v týdnu? Místo aby stát těmto s největší pravděpodobností podvodným „podnikatelům“ šlápl na paty, radši to osolí všem.

    Doposud byla povinnost lidi, kteří přinesli šrot, či jiný odpad, legitimovat. Co navíc, z hlediska identifikace přinese povinnost sdělovat čísla účtů a provádět drahé bankovní převody?

    Celá akce má jediný cíl. Stát opět dává ruce pryč od svých povinností a lobby Starostů si mne ruce – další komodita se přesune (bezplatně) na sběrné dvory.
    Není to služba občanům, ale papalášům v městech a obcích, kteří zasedají v orgánech těchto komunálních firem, zabývajících se odpady.

    A výsledek: zlikvidované soukromé sběrařské firmy, dalších pár desítek lidí na pracáku a odrbaní občané, kteří si už nebudou moci přivydělat ani tímto způsobem

    To se mi líbí

  12. Strejda Olin napsal:

    Jděte s těmi konspirativními teoriemi o spiknutí „kovošrotců“ a radničními mafiemi k šípku. Jde o to, že bohulibý sběr kovového odpadu se zvrhnul do neúnosné zlodějiny, vandalismu a kriminálního podnikání, na kterém darebáci vydělávají a slušní lidé a společnost prodělávají. Další bilióntý příklad, jak soukromé podnikání v lidech probouzí ty nejnižší pudy, které žádné nařízení, opatření a zákon nevyřeší. Otevřeli jsme Pandořinu skříňku a musíme nést důsledky. Další „daň“ za demokracii a svobodu. Kolikátá již? Kolik jich ještě budeme muset snést?

    To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      proč ještě nikoho nenapadlo aby zakázal výkup zlata a stříbra za hotové?
      Neztrácí se snad soukromým majitelům při vykradení bytu a domu tyto drahé kovy?
      Existuje snad zákaz vykupovat za hotové cokoliv jiného co také může být ukradeno?
      Jízdní kola,elektroniku,obrazy,nábytek atd.?

      Takže na těch „konspirativních“ teoriích něco bude.

      To se mi líbí

      • Mac napsal:

        problém je pouze v tom, že to žádné konspirativní teorie nejsou. Je to prostá realita, kterou sice akademik, nemající ponětí, jak to chodí v reálu, může pochybovat, ale to je asi tak všechno. Systematický a rostoucí tlak obcí a jimi vlastněných komunálních firem na likvidaci soukromých poskytovatelů služeb je markantní.
        A žádné povýšené plky o tom, jak všichni sběraři jsou lumpové na tom nic nezmění

        To se mi líbí

  13. K-k. napsal:

    OT – ale ne tolik: Nedovedete si představit, jaké problémy jsme coby archiv měli s odevzdáváním „skartu“, tedy písemností, které nebyly určeny k trvalému uložení. Malé sběrny to nebraly, protože šlo většinou o množství 1-2 tuny, takže přímo do papírny. Pro nás vzdáleností nejpřijatelnější byla papírna v Bohosudově (což bylo k 80 kilometrům), ale to bylo potřeba předem složitě domlouvat termín, kdy budou starý papír zpracovávat. Ze začátku něco málo platili, pak už nic – ovšem jiné papírny, s kterými jsme chtěli navázat spolupráci, ty naopak chtěly, abychom jim za to, že si papír vezmou, ještě zaplatili – a nebylo to málo. Že jim to na vlastní náklady dovezeme až na místo, bylo samozřejmé.
    Mluvím o době tak před 15 lety – nevím, jestli se něco změnilo, už jsem dlouho z archivu pryč….

    To se mi líbí

    • Mac napsal:

      ty malé sběrny Vám to nebraly ne proto, že to bylo 1-2 tuny, to je pro malou sběrnou jistě zajímavé množství. Ale nakládání se skartem podléhá zákonným pravidlům, jelikož se jedná o důvěrné firemní dokumenty.
      Samozřejmě dá se to ošvindlovat, ale správně byste měl mít od odběratele skartu doklad, že dokumentace byla zlikvidována – zničena. To vám žádná malá sběrařská firma nedá, protože na to nemá techniku. Tu mají velké firmy (ASA) – drtičky, spalovny – ty to rovnou nasypou do ohně apod. Je to služba, za kterou se skutečně platí. Pokud máte dokumentaci vytříděnou – to je vše vytahané ze šanonů, z igelitových pouzder, beze sponek atd, není poplatek velký. Pokud jim to navezete v šanonech, platíte sazbu dle běžných metrů. Samozřejmě kraj od kraje, firma od firmy je to různé

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        Milý Macu, já jsem se pomalu čtvrtstoletí živila jako ředitelka Státního okresního archivu, takže o tomhle toho trošku vím: byli jsme to tptiž my, kdo různým firmám a firmičkám, které jsme měli v péči, dával souhlas se skartací. A samozřejmě jsme to vozili do papírny vytříděné, bez plastů, bez kovů – a pozor! Taky bez kopíráků a různých „černých“ papírů (např. desky od šanonů).
        A samozřejmě, že pokud šly do skartu nějaké citlivé materiály, tak se buď dohlídlo, aby se sypaly rovnou do mlýna, nebo jsme je pálili v archivu na dvoře. Bohosudov nám to bral zadarmo, ta druhá papírna (už nevím, která, snad někde na Karlovarsku) chtěla dost nehorázné peníze – a prakticky za nic. Za to, že od nás dostali až pod nos surovinu…
        Připadlo by vám normální, kdyby sběrači kovů měli ve sběrně platit za to, že od nich sběrna ty kovy vezme?

        To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.