Majdan 2. – Vzhůru proti Dněpru…


belarusZ Běloruska přicházejí velmi znepokojivé zprávy. Jejich analýza ukazuje, že probíhá intenzívní příprava k minskému majdanu. Situace je vážná.

Ukrajinská zkušenost ukazuje, že k organizaci Majdanu je nezbytné vytvoření určité konfigurace „majdanových“ sil, mezi které patří:

 

  • Představitelé aktuální elity
  • Silné informační zdroje
  • Masové pouliční vystoupení
  • Bojovná část ulice

Řízení těchto sil, koordinace jejich činnosti jsou prováděny zvenčí. M.Podkopajevová v článku „Pravý sektor Euromajdanu“ popisuje proces organizace rozptýlených nacistických skupin do jednotné organizace na kyjevském Majdanu: http://gazeta.eot.su/article/pravyy-sektor-evromaydana

 

Takže před začátkem „Majdanu“ byla půda k vytvoření „Pravého sektoru“ kompletně připravena. On se také organizoval z iniciativy „Trojzubce“. Přitom se souběžně s „Trojzubcem“ na zóně „Pravého sektoru“ objevil zvláštní „stan analytiků“, které bojůvkáři označují za „vědce“. A zdůrazňují, že většina z nich nemluví ani ukrajinsky ani rusky…

 

V Bělorusku dnes probíhá aktivní příprava majdanu. Nakolik pokročila? Co už stihli připravit?

 

Kontext situace.

 

V Bělorusku nejpozději do 20. listopadu 2015 proběhnou prezidentské volby.

 

Jak pracovat se státní mocí?

 

Tato otázka je podrobně popsána v článku „Sblížení s nepřítelem, aneb, proč si USA najednou oblíbily dosavadní vyvrhele“. http://zavtra.ru/content/view/sblizhenie-s-vragom/

Kromě doporučení k jeho přečtení, z něho uvedu některé pasáže:

 

-16.prosince 2014 oznámil prezident Alexandr Lukašenko, že USA odvolaly hospodářské sankce proti Bělorusku.

-18.prosince vydala náměstkyně státního tajemníka USA Victoria Nouland prohlášení, ve kterém v podstatě navrhla běloruskému vedení, aby se zbavilo nepohodlné „binární“ volby a uchýlilo se do příjemné západní náruče.

Jak pracují s veřejností.

V posledních měsících postupují běloruští nacionalisté podstatně koordinovaněji a úspěšněji, než „titulární“ opozice. Objevilo se množství kroužků a spolků studia běloruského jazyka, dějin a kultury Bělorusů. Do módy náhle přišly národní „výšivky“. Ve Vitebsku odhalili památník středověkému knížeti Algerdovi, který mnohokrát a úspěšně bojoval proti Moskevskému knížectví. Vláda nebránila opozici oslavit v září 500. Výročí bitvy na Orše, kde bylo poraženo 80 tisícové moskevské vojsko.

Běloruští nacionalisté přitom za jedinou hrozbu suverenitě země označují Rusko. V nestátních masmédiích se například otevřeně probírají otázky, jako „co dělat, že sem vtrhnou Rusové?“ http://svpressa.ru/politic/article/105392/

 Běloruská vláda nejenže neuzavírá taková média, ale ještě pouští ukrajinská: – poslanec parlamentu Mustafa Naiem oznámil, že bylo dosaženo dohody o vysílání ukrajinského Prvního národního kanálu – na území Běloruska.

 Bojuje snad vláda proti rozšiřování nacionalizmu? Nikoli. Dokonce aktivně podporuje místoředitele Střediska ukrajinistiky a bělorusistiky Moskevské státní univerzity (MGU) Bohdana Bezpalka.

 

Problém nespočívá v běloruských nacionalistech, kteří na vlně ukrajinských událostí zvýšili svoji semknutost a popularitu, ale v pozici oficiálního Minska… Smůla je v tom, že běloruské elity se samy chopily tématu nacionalizmu, a zahájily etapu „měkké bělorusizace“ země. Tato tendence je, v jistém smyslu, nebezpečnější než ukrajinizace prováděná v posledních letech Kyjevem…

K tomu přidejte aktivity banderovců ve směru vývozu ukrajinské revoluce.

Nelze přejít takový zajímavý moment, jakým je „Ruská povstalecká armáda“, jejích vznik byl oznámen 29.prosince v tiskovém středisku Majdanu v Kyjevě. Cituji slova jednoho z jejích zakladatelů Andreje Kuzněcova – „…budeme součástí dobrovolnického praporu DUK“ – onoho smutně proslulého „Dobrovolnického ukrajinského sboru“. Lze předpokládat, že v posledních měsících se tito následovníci Bandery zamysleli i nad zakládáním menších útvarů vhodných k propagandistické práci v sousedních státech.

Nakolik silný je tento vliv na veřejnost?

Kolik času je třeba, aby efektivně zapůsobily? Místoředitel Střediska ukrajinistiky a bělorusistiky MGU Bezpalko tvrdí, že:

„Vše může proběhnout velmi rychle. Je třeba mít na zřeteli, že tato ukrajinizace se nevztahuje k otázce jazyka. Je to změna identity, což je daleko nebezpečnější. Řekněme, že mnozí příslušníci ukrajinských ozbrojených sil (VSU) a členové „Pravého sektoru“ mluví rusky. V nich ukrajinizovali to hlavní – identitu, vědomí, kulturně-civilizační kód“.

A právě z toho bychom měli mít obavy i v Bělorusku…

Jak připravují aktivní část ulice?

Vzhledem k tomu, že hnutí ultras sousedních zemí je úzce propojeno, m.j. díky společným návštěvám koncertů ultrapravicových hudebních skupin, které formují ideologii pro tuto subkulturu (jako např. kyjevská skupina „Sokira Peruna“, podporující „Pravý sektor“ a Majdan, má obrovskou autoritu mezi běloruskými neonacisty). Není tedy nic divného, že současně s událostmi v Kyjevě, začali i běloruští ultras projevovat gesta podporující své kolegy na barikádách Majdanu. Už od 25.září byla anoncována další performance – na zápase reprezentací Ukrajiny a Běloruska v Borisovu 9. Října: … že podporu Ukrajině vyjádří fanoušci, kteří se sem sjedou z různých koutů Běloruska. Došlo k obrovskému skandálu, když se mezi tábory obou mužstev přenášel pokřik „Sláva Ukrajině – sláva hrdinům!“ a skandování urážlivých výkřiků na adresu Putina se střídalo s písní „Vojáci světla“ skupiny „Lapis Trubeckoj“ která se stala jakousi neoficiální hymnou Majdanu. A to vše vysílaly přímým přenosem TV stanice obou zemí!…

 Běloruský nacionalizmus, jako vyjádření protestu proti státu, se stal mezi fotbalovými ultras trendem, novou módou… Symbolem odporu je dnes „mova“ – řeč, kterou neznají, „běloruská latinka“ – kterou neumí psát a psát nebudou, stejně jako znak – „lidová ornamentální výšivka“, ale to hlavní je – slepá nenávist ke všemu ruskému a k Ruskému státu. Většina ultras podpořila Majdan a ATO, protože v něm vidí příklad toho, jak mládež „zdola“ dostala právo rozhodovat o osudech své země. Jejich idoly jsou ozbrojení mládenci, rozhodující, kdo má žít, a kdo zemřít. A je jim úplně jedno, k jakým následkům to povede a jaká budoucnost je čeká.

 

Takže k začátku letošního roku, poprvé od druhé poloviny 90. let, kdy proti prezidentu Lukašenkovi stáli na ulicích početní bojůvkáři „Běloruské lidové fronty“, dostala běloruská opozice znovu k dispozici početný organizovaný aktiv mládeže, přivyklé rvačkám a sdílející její protiruské ideje. A v případě nových masových protestů, které – stejně jako 19.prosince 2010 – mohou přerůst ve srážky s milicí a v útok na vládní budovy, bude mít nyní svůj silný „Pravý sektor“. Pokud jde o Rusko, tak už nyní je hnutí ultras v Rusku pod vlivem ideologického zpracování se strany nejen ukrajinských, ale i běloruských skupin fotbalových ultras. http://lenta.ru/articles/2015/01/23/belultras/

 Souběžně probíhá na Ukrajině příprava jádra ozbrojených oddílů pro běloruský majdan:

 Bělorusy v táborech Národní gardy na Ukrajině připravovali důkladně. Jeden z bojovníků „Pogoni“ vyprávěl v říjnu novinářům portálu Tut.by: „Připravili nás dobře. Našimi trenéry byli profesionální vojáci“. Anebo „Běloruská setnina“: „Od rána do večera s námi zkušení instruktoři, experti i vojáci, z nichž se většina  účastní bojů na východě Ukrajiny, prováděla teoretická i praktická cvičení. Počínaje tím, jak správně držet zbraň, až po činnost praporově technické skupiny. Na školení vychovávají disciplinované bojovníky a vyhledávají lidi s velitelskými předpoklady. Rozpoznávají potenciál těch, kdo může být snajperem, kulometčíkem, průzkumníkem, nebo návodčím střelby“.

 Cíl své cesty na „východní frontu“ takoví dobrovolníci nijak zvlášť neskrývají. Jeden z nich 16. července v interview „Rosbaltu“ prohlásil: „Bělorusko bude dalším v řadě…Budeme-li napadeni, budeme partyzány. A samozřejmě počítáme s tím, že nám bratři Ukrajinci pomohou stejně, jako dnes my pomáháme jim“. Na stejné téma hovořil i bojovník s volacím znakem „Belarus“ v „Pravém sektoru“: „Přijdou-li do mojí země okupanti, budu mít nezbytné zkušenosti a návyky, které mi umožní bránit naši zem“. Ještě otevřenější byli bojovníci „Běloruské setniny“: „Všichni jsme přesvědčeni, že Ukrajina zvítězí a dál nás čeká boj za nezávislé Bělorusko. Právě proto se tu snažíme získat zkušenosti“.

Ano – oni získávají zkušenosti pro boj – ale už doma…

Jak na to reaguje běloruská státní moc? Trestním stíháním – ale účastníků domobrany Donbasu.

Co na to běloruský lid? Nebo si snad pro sebe přeje ukrajinský osud?

Zdroj: Zavtra.ru

hroch-hlava

 

Příspěvek byl publikován v rubrice hroší kůže se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

88 reakcí na Majdan 2. – Vzhůru proti Dněpru…

  1. st.hroch napsal:

    Musím se čtenářům omluvit za některé „překlepy v textu“ – dělá mi to program, bdící nad správností textu, když z majdanu udělá mejdan a z performance-perforaci (ještěže ne defloraci).
    Při čtení jsem to zkrátka neuhlídal. MEA CULPA!
    st.hroch:-)

    To se mi líbí

  2. tata napsal:

    Diky za zajimavé informace.Bohužel se neustále potvrzuje jak si zapad zahravá.Každá reakce budí odezvu.ZAHRAVAT SI S FAŠIZMEM NEBO HO IGNOROVAT,nebo ještě huř jeho potencial využit na oslabení meho nepřitele je cesta do pekel.Smutné je a to je vidět uplně zřejmě na UKRAJINĚ…….JAK POLITICI typu KALOUSE se ohaní zachovaní a obranu demokracie……..přitom naprosto ignorují ty popsané fašistické trendy jako by nebyli.

    To se mi líbí

  3. Berkowitz napsal:

    Pěkný den!
    Začnu jedním vtipem : může dojít v USA ke státnímu převratu? Nemůže, nemají tam svoje velvyslanectví. Všechny státy by si měly v prvé řadě ohlídat, koho financuje organizace NED (pobočka CIA), vždyˇjsme svědky podpory US velvyslanectví (NED) i u nás s hrátkami s červenými kartami u nás.
    Co je zajímavé, že zloduch a diktátor Lukašenko je najednou velký kamarád USA a EU.

    To se mi líbí

  4. Strejda Olin napsal:

    Po Ukrajině jsou na řadě Bělorusko a Kuba. Nedokážu posoudit, zda bude následovat Rusko nebo Čína. Může ale být, že vším zamíchá vývoj v muslimských zemích Středního a Blízkého východu, který si vynutí vytvoření účelové „čtyřkoalice“ Rusko, EU, USA a Čína. Ale jak známo, vše se neustále vyvíjí, je v pohybu a je jinak, než se jeví. Já jsem si ale naprosto jistý, že k novému „královskému dělení“ světa zcela určitě dojde. Je jen otázkou za jak dlouho.

    To se mi líbí

  5. robe napsal:

    … zdálky odhaduji, že probíhá zdárná mediální příprava na umravnění bělorusů pod záminkou zabránění šíření nacionalismu, případně ochrany nějakých ruských menšin….;)

    To se mi líbí

  6. strejda napsal:

    Svět bílého muže se rozpadá před očima. Čeká nás doba po pádu a rozkladu impéria. Desetiletí rozkladu, ničení a ztráty hodnot.
    Před několika – kolika? – lety to vypadalo na chyby v úvahách a v plánování. Dnes je zřejmé, že se jedná o cílenou činnost. Není proti tomu úniku, svět a lidé v něm jsou zcela zmanipulovaní, zloděj křičí chyťte zloděje.
    Pro nás, kteří zažili řád, pořádek a naději je to neúnosné, ovšem jen do doby co to budeme mít za sebou. Pro mladé je to jiné. jejich pohled je zcela odlišný.
    zorem mládeži může být Daniel Sidon, syn vrchního zemského rabína Karola Sidona. Vyšel v čísle 8/2015, časopisu Dnes magazín + TV (příloha MF Dnes). Rozhovor s ním je opravdu jen pro velmi silné nátury. Každému vřele doporučuji. To je pohled do naší budoucnosti.

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Zdá se, že budoucnost nikoho nezajímá. O to víc se „staráme“ o zločiny komunistů v 50. letech minulého století, o porušování lidských práv v KLDR, o soukromí hvězd a hvězdiček showbusinessu, o společenský život smetánky, o práva homosexuálů v Rusku nebo nekuřácké hospody.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Nezdá se mi, že by se zrovna o tyto věci někdo moc staral, tedy kromě „kavárny“ a žumpálistů.
        🙂

        To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          Ještě jsem zapomněl na Tibet, jehož „okupací“ Čína zbavuje Tibeťany feudálního otroctví a církevní tyranie.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Jojo, postavili jim tam školy, nemocnice, 5 národních univerzit, vzkřísili tibetštinu a národní zvyky, definovali tibetský národ, udělali vysokohorskou železnici, kterou tam mohou přivézt cokoliv, odstartovali tam turistický ruch, … a tibeťané už nemají průměrný věk dožití 38, ale přes 70. To jsou zločiny, které kavárna neodpouští.
            Prostě Číňan ukázal, jaký je komunistický, maoistický a teď kapitalistický ksindl.

            To se mi líbí

      • rybářka napsal:

        Kchódle, přesně jste to trefil. Nestará se nikdo, jenom na pár blozích se mluví “ do dubu “, jak tuhle napsal pan Olin. KSČM je stranou, jejíž špičky se zdají být se současným stavem zcela spokojeny. Zcela nečinně přihlíží rozkrádání státu, v parlamentu jsou naprosto zbytečnou opozicí. Lidé, včetně mládeže, kteří jsou nespokojeni s tímto systémem, se od této strany odvrací proto, že jejich opatrnické, občasné a většinou bezobsažné řeči nevedou nikam. Tohle přece není vzor pro levicově smýšlející občany, kteří by stávající poměry dokázali možná změnit.
        Dám sem citát Karla Čapka,
        “ Jestliže se komunistické ideály oprostí od Marxova radikalismu, stávají se neplodnými. Odtrhnou-li se však od Marxovy dialektiky a materialismu, od jeho humanismu, a spokojí se jen s jeho radikalismem, stávají se odpuzujícím žvaněním a nejlepším nástrojem antikomunismu.”

        Tím chci říci, že lidé, co chodí psát k panu Bavorovi, nebo Vlkovi, či jinam, dělají vše co mohou, jenom je na ně méně vidět. A ti, kteří jsou na očích a sledováni, tak jsou neviditelní. A tak je vše takové, jaké je

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Souhlas. Karel Čapek byl velmi chytrý pán, sice určitě nebyl neomylný, ale měl v mnoha věcech docela jasno. Pěkný je jeho esej „Proč nejsem komunistou“, v tom je pořád hodně pravdy. Chování současné KSČM v parlamentu je takové jaké je – mimochodem, v posledních volbách jsem je coby „pravičák“ volil. Z mnoha důvodů – a protest nebyl ten hlavní. Třeba paní Konečná, kromě toho, že je hezká a blondýnka, což je nepochybně velké plus, má docela zdravé názory a je celkem akční, v rámci možností. 🙂

          Ale celkově bych to viděl optimisticky – paradigma se otáčí správným směrem. Společnost postupně procitá z obluzení a propagandy, velkým poučením je současné dění na Ukrajině a související lži médií. A chování zrádcovského a kolaborantského establišmentu, jeho „tolerance“ a „demokracie“. Víceméně jsou ve stejné situaci jako normalizační režim před zlomem své moci, předtím, než úplně rezignovali na cokoliv – vidím to na čas kolem roku 1980.

          Možná se to jeví, že místní diskuse je pouhým zbytečným ostrůvkem „disidentů“, ale takových ostrovů je spousta. Nakonec se spojí do kontinentu a všechno se změní – k lepšímu.

          Prostě každý musí začít sám u sebe a svého okolí.

          To se mi líbí

          • Strejda Olin napsal:

            Zní to jako ze záhrobí, ale nastal čas (není-li již pozdě) stmelovat slušné a poctivé lidi z leva i z prava, dělníky a živnostníky, podnikatele i zaměstnance, věřící a ateisty, mladé a staré do jednotné občanské fronty (OF) proti společnému nebezpečí, které ohrožuje nás všechny bez rozdílu.
            Měla by vzniknout nová Charta, nové 2000 slov a kolem nich stmelovat signatáře a mluvčí, uspořádat ideovou konferenci, dohodnout se co je tím nebezpečím a vydat prohlášení, vytvořit nepolitickou, nestranickou opozici na co nejširší bázi.

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Devítistádevadesátádevátá vážně míněná iluze …
              Něco jako Maova varování americkým imprlistům 🙂

              To se mi líbí

            • Strejda Olin napsal:

              Petřepavle, nejde o vytvoření opoziční strany ani o revoluci. Jde v první fázi o sjednocení HLASU všech nespokojených bez rozdílu, takříkajíc napříč celou společností. Hlas rozumu, který je slyšet a který nelze ignorovat.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Oline, tohle neberu.
              Pořád zastávám názor, že jedinou možností je si vybrat z reálných stran které mají šanci se dostat do poslaneckých sborů, dát ji svůj volební hlas, a na té straně pak „pracovat“ svými kritickými hlasy.
              Těch marných, tříštících, neujasněných pokusů už bylo tolik, že podezírám každý další za nerozum nebo zlý úmysl.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Jak chcete Bavore pracovat s lidmi, kteří se ani do zastupitelských sborů nemají šanci dostat?
              Nebo snad nevíte, jak dopadly všemožné iniciativy a výzvy?
              Nebo snad Babiš, Sobotka, Bělobrádek, abych jmenoval předsedy jako nositele „idejí“, jsou „(z)pracovatelnější“ k vašemu obrazu než Dolejš?

              To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Ano, platí, že „…Jestliže se komunistické ideály oprostí od Marxova radikalismu, stávají se neplodnými…“. Dovolím si ale rybářko připomenout, že pokud by zůstaly radikálními stávají se v současné realitě soudně postižitelnými včetně jejich nositelů, včetně zákazu takovéto „extremní“ strany, včetně soudního stíhání „extremistů! Moc chytře nastavný systém. Proti těm dnešním „opatrnickým“ komunistům už bylo učiněno několik pokusů je zakázat, naštěstí se chovají sebezáchovně a nedávají záminku (vyjma Semelové, která už byla stíhána, a KSM, který už byl zakázán), pouze navrhují zákony které my (předpokládám že tady většina) chceme, které jenom by ulehčily to břímě špatných zákonů a postupů, ale nemění zásadně systém, jenomže ani takovéto návrhy tzv. státotvorné režimní strany (od ČSSD po TOP) neprojednávají, natož aby je schvalovaly.
          Propadám smutku když vidím, že i tak rozvážný a soudný člověk jako vy nevidí, nebo si nechce připustit, zjevné skutečnosti.
          Čapek byl, ano, humanista, ale viděno dnešním pohledem klasický lickoprávník … těžko od něho čekat posouzení vhodné pro problematiku dnešní doby.

          To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Mít jako fotra Karola Sidona asi není žádný med. To se mladému nedivím, že je takový mešuge. Asi v tom budou mít vliv také geny. Naštěstí takové plátky jako LžiDnes zásadně nečtu, takže mě takové utrpení jako rozhovor s Danielem Sidonem míjí. Ale dovedu si to živě představit.

      To se mi líbí

      • robe napsal:

        kchódle, vím že rád používáte nadsázku. přesto si myslím, že první půlka vašeho komentáře je za hranou. asi se vám líbí představa společnosti, kde se lidi veřejně urážejí, a tím znemožňují se v budoucnu na něčem dohodnout. nebo to nedomýšlíte a berete to jen jako zábavný hospodský kecy. co z toho je horší, to těžko říct 😉
        ( ani jednoho dotyčného osobně neznám)

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Nadsázka, jistě. Nechci nikoho urážet, prostě jsem jenom chtěl napsat – asi to tak úplně nevyšlo – že pan rabín Sidon je velmi výrazná osobnost s vyhraněnými názory, takže stejně obdařený potomek to nebude mít lehké, se svou sebeidentitou a emancipací. Nic urážlivého v tom nevidím. Jo, slovo mešuge jsem neměl použít, uznávám, to bylo přímo hospodské.
          Mám pár dobrých známých, co se v pražské židovské obci pohybují, jsem něco jako sympatizant – protože mezi nimi jsou velmi chytří a skvělí lidé. Takže jsem zaslechl pár pomluv nebo řekněme „historek z natáčení“. Mele se to všude, není to nic speciálního ani neobvyklého.

          To se mi líbí

          • strejda napsal:

            Cituji Danila Sidona:
            Na Bartolomějské mně zmlátili tak, že mi zlámali žebra, fízl do mně kopal pět hodin, dokud jsem nebyl v bezvědomí.
            Hašiš …. jsem nikdy neprodával, nikdy. Otázka, na jak dlouho by vám to vystačilo? Odpověď, na několik týdnů.
            Otázka: kolikrát jste dostal dvojku z chování? Odpověď: Já dostával spíše trojky, paušálně.
            Pod stolem jsem svazoval lidem tkaničky od bot. Když jeden vstal, druhý spadl.
            V osmnácti letech se stalo ……… snažil jsem se přepít vodkou, pátý den se mně úplně zastavilo trávení … nemocnice….pankreatitis acutis. Kalil jsem jako doga, vypít flašku vodky za večer nebyl problém. ….. v nemocnici ….. měl jsem i absťáky.
            Na svátek purim se musí člověk opít tak, aby nerozeznal rozdíl mezi zlem a dobrem….. já pak ty flašky dopíjel.

            Mládež nová, mládež …….. Tak nějak nevím. Každopádně máme zase další mučené oběti bestiálního režimu.

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              No jak jsem psal, mladého lituji. Ono to dnes není tak jako kdysi – společnost je příšerně konformní, přes všechny ty kecy. Na konci bolševika – a v první polovině 90. let – bylo všechno mnohem svobodnější. A věřím tomu, jak píše, že ho poldové mlátili. Po změně zákonů o policii v roce 2006 mnoho slušných lidí od policie odešlo a nabrali tam skutečnou verbež. Policie se fašizuje.

              To se mi líbí

            • strejda napsal:

              Kchodle, opravdu mluví velmi otevřeně a jednoduše. Myslitel to nebude a tak se mu dá věřit, že to tak bylo a pořádně ho zmlátili. Když se to stalo někomu před rokem 1990 měl naději že změny povedou ke zlepšení – ony opravdu vedly. Dnes nemá nic. NIC.

              To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Robe, k tomu slovu mešuge. Jistě to není pochvala, ale také to v židovské komunitě není urážka. Je hodně běžné konstatování, něco jako přitroublý podivín.

          To se mi líbí

          • kchodl napsal:

            Přesně tak. Docela normálně se to používá, k označení divného – nebo nepochopeného – chování.

            To se mi líbí

  7. Renard napsal:

    Pokaždé, když někdo začne vyslovovat (spíše tedy vykřikovat) obavy, že Rus chce někam vtrhnout, představím si jeho zemi na mapě a ptám se:
    – jsou tam suroviny nebo jiné přírodní zdroje, které v Rusku nemají?
    – je to nezbytné rozšíření odbytiště pro Ruskou nadvýrobu?
    – ohrožuje ta země Rusko, takže je nutno uvažovat o preventivním úderu?
    – je to předpolí k útoku na nějaké další sousední území, které splňuje některý z prvních bodů?

    Nenapadá mne nic jiného, kvůli čemu by bylo třeba někam vtrhnout. Pokud tedy vezmu ty body postupně, tak první je nesmyslný jak v případě Běloruska, tak Ukrajiny nebo vůbec Evropy. Ten druhý jakbysmet, protože v případné válce budou decimováni nejen lidé, tedy potenciální spotřebitelé, ale i jejich průmyslová, dopravní a podobná zařízení, která by snad také mohla být motivem pro útok – nehledě na to, že totéž by se týkalo Ruska, takže pojem nadvýroba by rozhodně nebyl na místě. O třetím bodu by se snad dalo uvažovat, alespoň vzhledem k rétorice některých představitelů Ukrajiny, Polska a některých dalších zemí EU, ale spíše to není na pořadu dne. Na obou stranách se přece mluví o přednosti diplomatických řešení konfliktů a konec konců, kdyby Bělorusové, Ukrajinci, Poláci, nebo třeba celá EU Rusko napadli, asi by s nimi (resp. s námi) udělalo krátký proces i bez preventivního úderu. No a pokud jde o ten poslední bod, byla by asi logičtější třeba snaha o ovládnutí Mexika – a ne Evropy, za níž je oceán. To proto, že tím, kdo Rusy skutečně ohrožuje, jsou USA, a sice zjevně z toho prvního důvodu – přírodních zdrojů, do nichž lze počítat i území samo. Druhý bod je z jejich strany stejně nesmyslný (nebylo by například komu ty přebytky prodávat) a pokud jde o poslední dva body, stačí porovnat počet a rozmístění amerických vojenských základen ve světě s prakticky neexistujícími ruskými, nebo prostředky vynaložené na zbrojení a související aktivity (tuším 500:70 ve prospěch USA).

    Možná to vidím naivně nebo neúplně. Uvítám tedy jakýkoliv rozumný argument, proč by Rusko mělo chtít někam vpadnout. Za rozumné přitom nepovažuji takové argumenty, jako že Rusové jsou od přírody bojechtiví a touha ovládnout svět je jim dána už v genech. Když už by na ně mělo dojít, tak prosím o příklady jejich kolonií ve světě a zejména o vysvětlení, čím se tato hypotetická genová zátěž liší od té, kterou mají řekněme Anglosasové.

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Naprostý souhlas. Hypoteticky – kdyby se neprodyšně uzavřely hranice států, byla by to pro většinu katastrofa. Ale pro Rusko? Mají sladkou vodu, moře, zemědělskou půdu, uhlí, železnou rudu, vzácné rudy, zlato, diamanty, ropu, plyn, uran, dřevo a miliony km2 ještě neprozkoumaného území. Jsou schopni si z vlastních zdrojů na mnoho generací dopředu zajistit jídlo, bydlení, teplo, dopravu, elektřinu. Jsou opravdu bohatí. A to je právě ten problém, protože zlodějů je všude dost.

      To se mi líbí

    • tata napsal:

      palec hore,také pro mě je celkem zahada pochopit proč se mám bat RUSKA………NEBOT dosavadní choutky Ruska tu podstatu nezakladají…………..2 SVĚTOVÁ……….SVĚT BY MNĚL BYT VDĚČEN za jejich hrdinství……..hlavně teda my……bez nich by jsme tady nebyli……….opak je pravdou,neustale provokace a znevažování jejich ulohy……….vžite se do situace že VÁM zachraním život a Vy se budete všemožně to bagatelizovat nebo popirat.ANO MUSÍME do toho započitat 68………ZDE bude velice těžké byt naprosto objektivní,,,,,,,,,,,stát se to nemělo jednoznačně……..vté době a jestě do nedavné doby jsem to bral jednoznacně jako agresy…………ALE poslední dobou vtom širsim kontekstu mám určité pochybnosti respektive dokáži to hodnotit jinak zvlaště očima UDÁLOSTI na UKRAJINĚ.

      ono to jaro 68 mělo hodně podobné prvky majdenu,bez té uplné drastiky.PROSTĚ ZAPAD do toho hodně investoval A rusaci to tenkrat ukočirovali myslím že i s vědomím že na naší straně byli mrtví nikdy jsme se nedozvedeli čisla………vtom dlohodobém to proně byla prohra…….už tím že hodně lidí je přestalo vnimat jak osvoboditele……i pro mě vtom širším kontextu co to ted vnimám jim to nemohu odpustit.

      JINAK jsou jejich velmocenské choutky omezeny na sféru jejich vlivu,nechápu s čeho čerpaji kalouskové a třeba Mitranof že Ukrajina je přední hraz .

      To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        20. a 21. 8. 1968 vstoupili na naše území kromě vojáků SA také vojáci:
        2. armády PLR
        7. tankové armády NDR
        11. motostřelecké divize NDR
        12. pohraniční brigády NDR
        8. motostřelecké divize MLR
        12. motostřeleckého pluku BLR
        Státní hranici překročili 20. srpna ve 23:00 hodin, v 02:00 hod. již přistávala letadla na Ruzyni a v 04:30 hod. již byly první jednotky v Praze.
        Do 31. prosince 1968 přišlo o život 108 občanů ČSSR.
        (údaje ÚSTR)

        To se mi líbí

  8. danaver napsal:

    Dovolím si trochu mimo Bělorusko, na téma Majdan v Kyjevě, toho jména třetí – finanční – jeho zástupci v nějakém studiu : https://www.youtube.com/watch?v=fy3gG62EerM
    Vyznění : požadavek na výměnu vedení Národní banky Ukr. která ničí ekonomiku, proč ji ničí? Přece stačí dát lidem peníze, i důchodci pak půjdou a budou nakupovat a to zvedne ekonomiku. Už 10 měsíců stojíme a čekáme až se to začne řešit, 10 měsíců čekáme a naše situace se zhoršuje a zhoršuje,my budeme stát dál. A když nebude líp tak vstane celá Ukrajina a přijdou tisíce lidí, stojí to té vládě za to?

    A tohle by si měl Putin stáhnout do kožichu? byl by blázen…

    To se mi líbí

  9. E-liška napsal:

    V Moskvě zastřelili opozičního politika Borise Němcova. To nevypadá dobře.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Jaká náhoda, Zrovna před na neděli 1. března plánovanou velkou demonstrací v Moskvě. Určitě z Němcova – kámoše Juščenka, Tymošenkové, Berezovského, … McCaina, udělají ikonu, bude se dávat „Němcovova cena“, někde mu postaví pomník (snad ne v Praze). Prý ho zastřelili z auta, když byl na procházce se svou ukrajinskou 23-letou modelkou:
      http://lifenews.ru/news/150502

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Prý zrovna šel z rádia. Přijelo bílé auto, 4x ho střelili do zad. Ta slečna byla s ním a nic se ji nestalo. Podle ruského bulváru byla nedávno na potratu, prý od Němcova. Střelba mohla být i osobní záležitost, Němcov měl dost turbulentní osobní život. Ale vypadá to jako klasický false-flag, Navalnyj, který poslední dobou vévodil západní protiruské propagandě, byl uklizen na 15 dní do basy, takže další v pořadí byl Němcov. Navíc pár týdnů předtím říkal v televizi cosi že Putin ho dá zavraždit, takže by se to docela nabízelo. Vhodná oběť, propaganda už spinuje na zítřejší „protiputinovskou“ manifestaci.

        To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          Pochopitelně se neobjeví spekulace, že by ho docela dobře mohl dát zastřelit Obama, který by měl také důvod. Mohl to být také fanatický stoupenec Putina, možná opravdu někdo z prostředí jeho soukromého života. Naše žumpa se pochopitelně jako hovno košile drží verze, že nitky pachatelů vedou k Putinovi. Ptáme-li se Qui bono?, pak to Putinovi spíš ublíží, než by z toho měl prospěch. To by musel být Putin dementní, kdyby něco takového nechal udělat. Podle mě nitky vedou do protiputinovského tábora, doma nebo v zahraničí.

          To se mi líbí

          • tata napsal:

            Oline……….ono už je to tak zapletený ve smyslu několika nasobného agenta,pak už si nejseš jistej pro koho to vlastně je dobře………ty zajmi se tak prolinaj,navíc i na Putinově straně bude pracovat skupina která chce zmenšit jeho vliv,takže bych nevyloučil naprosto každou možnou variantu jen ty naši maj jasno

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              ps a my jsme jen šachové figurky………..s kterými někdo manipuluje……….ovšem ty naši už to dělaj moc okatě

              To se mi líbí

        • moskyt napsal:

          Zjuganov: „Je vidět, že sankce jsou neúčinné, na řadě jsou krvavé provokace.“

          To se mi líbí

          • Ahele napsal:

            Jedna řeč jde, že to měl být Navalnyj. Je možné, že spec. služby měly info, takže ho uklidili do domácího vězení na 15 dní než se to přežene a Němcov byl náhradní terč.

            To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              Na tom něco je. Zničeho nic pár týdnů zpátky začaly západní média najednou protěžovat Navalného a jely to do doby, než ho Rusové šoupli na dva týdny mimo oběh.

              Ovšem také mohla být vražda Němcova z úplně nepolitických důvodů. Třeba kvůli ženským. Nebo prachům.

              To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Pěkná holka! Je vidět, že stříleli profíci, jí netrefili.

        To se mi líbí

    • Slim napsal:

      http://www.ng.ru/politics/2015-02-28/100_nemtsov.html

      Ruské služby mají nezáviděníhodný úkol. Přesvědčivě to vyšetřit pokud možno ještě dnes – no a profíci obvykle moc chyb nedělají. Jedna z mála věcí, které jsou jasné je výběr data, před zítřejší demonstrací.
      Pod to se mohou skrýt i mimopolitické důvody. A vznikne matoucí „pohled paralaxou“ ..

      To se mi líbí

    • Renard napsal:

      Nevím proč, ale do hlavy se mi derou myšlenky na jakési letadlo, na nějaké věžáky, na podřezané krky, zastřelené policisty… Jak je to vlasně s ambasádami v Moskvě?

      To se mi líbí

  10. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore, pošta…

    To se mi líbí

  11. cobolik pacholik napsal:

    pusy dostanu na druhy rok cenu nemcova,havel airport uz dostali,rusky gigolo nemcov mal len pekne holky ostatnu z ukrajiny a pravy sektor vyslal par sakalov,aby ho spratali a nehyzdil spravnu rasu z ukrajiny nejaky rus,pritom nacasovana vrazda z ukrajiny,aby toho putina zniesli zo sveta,je jasne,ze spravne media napisu jak ja,len v opacnom garde,ale ruska holota za nemcovom nebude barz plakat ,to spravne media a zapad to sa poseru ,bude sa podpisovat povinne kondolencna listina,tak jak som podpisoval,ked umrel breznev, a normalny rus vedel,ze nejaky buran z CS nebude ronit slzu za nejakeho ich dedka.

    To se mi líbí

  12. Miluše napsal:

    Koukám, že ruština přejala slovo, se kterým jsem se до сих пор nesetkala nesetkala – киллер 😦
    V češtině – zřejmě zabiják (nikoliv vrah), ruštine убийца х киллер.
    Jazyk Puškinův se modernizuje, v jeho době se řešily podobné záležitosti v souboji. Co na to Moskyt?.

    To se mi líbí

    • moskyt napsal:

      Ruština má stejné problémy s amerikanizací jazyka jako my ale i jiné jazyky. Na některá slova člověk kouká jak péro z gauče, než mu to secvakne o co jde, a potom kouká naprosto hloupě když si uvědomí, že jeho rodný jazyk má pro věc odpovídající výraz a kolikrát daleko libozvučnější a výstižnější. 🙂

      To se mi líbí

  13. Slim napsal:

    Že M. Zeman dělá podivné a dost nebezpečné věci v souvislosti s Izraelem, to jsme věděli, a zde probírali, ještě než se stal prezidentem.

    Dnes je v LN zajímavý článek Břetislava Turečka (jednou ho tu zmínil Jarda Hudec) o AIPACu. Možná ho sem v pondělí stáhnu, teď jen začátek.

    MATKA VŠECH LOBBY
    Prez. Zeman a premiér Netanjahu se v USA setkají na konferenci proizraelské organizace, která má sílu formovat americkou zahraniční politiku.

    „Zítra by měl Miloš Zeman odletět na vůbec první návštěvu USA v roli prezidenta. Nesetká se s vrcholnými představiteli americké vlády, natož s prezidentem Obamou. Zeman do Wash. cestuje kvůli vystoupení na výroční konferenci AIPAC – vlivné organizace lobující v USA za zájmy židovské pravice.
    … Proč bude příští týden prez. Zeman vedle izraelského premiéra Netanjahua jediným zahraničním státníkem, který na konferenci nátlakové organizace vystoupí, je vcelku jasné…Zeman je známý nekritickou podporou Izraele. “ Atd.

    Musím říct, že pozadí těchto Zem. kroků nerozumím a zneklidňuje mne víc, než mnoho trivialit. Mám ostatně dojem, že proslulá „peroutkovská“ řeč plyne taky z těchto motivů

    A protože tady je často ostře napadán B. Obama, a to NĚKDY mylně a neinformovaně, bude taky dobré, si tam leccos přečíst, abychom pochopili, proč ho „jisté kruhy“ nemají v oblibě a v čem se pozitivně liší od clintonovského klanu. Abychom zkrátka jen tak naivně „neletěli“ na propagandu nějakých Stevensů (nevědomi si souvislostí v pozadí).

    Ostatně, o tom se leccos dozvíme i zde. Jakož i některé důležité detaily kdo je kdo a za co kope v americké zahraniční politice
    http://www.literarky.cz/blogy/tereza-spencerova/19244-libye-soukroma-valka-hillary-clintonove

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Mě se naopak zdá, že Zeman ví co dělá.
      Protože proti americkým idiotům, kteří bohužel ovládli americkou politiku a diplomacii je jedinou relevantní silou, se kterou může ČR počítat, izraelský vliv. A ČR má u Izraelců velmi dobré jméno, díky dodávkám zbraní při vzniku státu, kulturním vazbám atd. A nesmí se zapomenout na to, že dnešní Izrael není Izrael před 30-ti lety. Dnes je nejčastější rodná řeč Izraelců ruština, nedávno převýšila hebrejštinu. Nakonec i technologický a zbraňový vzestup Izraele z posledních 20-ti let byl způsobem emigrací milionů Rusů, hlavně vysoce vzdělaných, z oblasti obranného průmyslu a vědy, kultury – do Izraele.

      Pořád zmiňovaný blábol našich žumpálistů, jak je Zeman šílený, když – prý proti mezinárodnímu právu – blábolí o přesunu české ambasády do Jeruzaléma – je úplně jinak. Ve skutečnosti je to známý bonmot, kterým se říká izraelským hostitelům, že něco o jejich zemi a politice návštěvník ví, je to prostě součást slušnosti. Řekli to podobně Němci, Frantíci, Amíci – a proto na to Zemanovi odpověděl starý pan Šimon Peréz, že pro českou ambasádu uvolní svůj dům, který v Jeruzalému má. Samozřejmě to nikdo nemyslel vážně, byla to jen diplomatická slušnost k hostiteli a naopak k hostu.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Chci tím říci, že Zeman – na rozdíl o blbů v médiích – si před návštěvou cizí země alespoň udělá pár dotazů do Googlu a koukne se, co tam říkali na recepcích jiní státníci. Kdyby alespoň tohoto byli „naši“ žumpálisté schopni, bylo by to jiné. Ale možná toho schopni jsou, všechno velmi dobře vědí a jenom všem blbnou hlavy, protože zakázaný antisemitismus je pořád dobrá karta, jak blbnout lidem hlavy.

        To se mi líbí

      • Slim napsal:

        To by muselo platit už někdy v r. 98. Je mi líto, ale amer. politiku vidíte příliš jednoduše..

        To se mi líbí

      • Slim napsal:

        I izraelskou.
        Likud je ultrapravice, s jasně fašizující tendencí. A „Rusové“ to nemohou vylepšit, leda snad citově, pro vás.
        Jak chcete komentovat Avi Liebermana? To jsou ty kruhy, které nebezpečně naklánějí us zahr. politiku (nakonec i proti RF: Applebaumová, Kagan… jaké je jejich pozadí?)
        Přečtěte si ten odkaz od Spencerové

        To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        israel sam o sebe najprolhanejsia kurva,co pre sion dream zaprie aj nos medzi ocami a AIPAC to americka zberba sionistov,ktoru ani brvou nemrku v prospech usa,len jak vydojit co doteraz vydojili od roku 1973 slabe 300 miliardy $,ktore zaplatila americka holota,ked sa zosypali dvojicky,tak red cross obdrzal stovky milionov jak od amikov,tak od druhych krajin financnu podporu,na pomoc obetiam a ich rodinam z coho predsedkyna tejto humanitanej organizacie jasne ,ze jude poslala 38 milionov$ z tejto ciastky,bez akehokolvek povolenia,ci vedomia tejto organizacie,do toho zasraneho israela,len ju kopli do riti,za svojvolne narabnie financiami tejto organizacie,ked teraz nedavno valcil israel s tou hadrackou holotou,na vsetkych synagogach NJ,NY,CN state viseli bilboardy bo som videl na vlastne oci v tych troch statoch doslovne napisane,kdekolvek by sme nestali stojime vzdy pri israel,treba tu prist pokukat na tych od talmud na ich sposob zivota a zachovanie k druhej holote to by pepici cumeli,jasne nie vsetci jude zasrany smejd aspon u mna,to tak jak zo sto ciganov 8 normalnych,treba pokukat na dokument,jak redaktor BBC dristal s tou holotou od hovorcu vlady az po osadnika od volgy,co si postavil dom na zemi,ktoru ukradol hadrackej holote,ty okrem svojich sukmenovcov nic nesanuju,ani tych nesanovali,ked ich jude polizei tlacila do vagonov na ostatnu cestu a teraz si z toho urobili biznis zvany holocaust a slovo antisemita,to im na to seriem z vysoka,to take jak protisocialisticky zivel,len antisemita,to na druhu zmocnene,zeman nevie,ze jude len vyuziju,a ked nepotrebuju budu lespi od waffen SS,co aj original prevadzaju v zlepsenom scenari a urobili moderne gheto na tom sinaji,stale dristaju,ze sa hadrak nechce dohodnut,pokial to bola palestina,zili tam na dnesne pomery jak bratia,od casu,ked im britska sprava dovolila pristahovanie,tam zacalo peklo na zemi,bo to zem,co im dal boh a 75% tych,co si na to narokuju sa narodilo tisice km v riti,cesko ma dobre meno,ked deporotvali cesku pracovnicku humanitarnej organizacie ktora pracovala v tej zasranej gaze,drzali ju v base jak ostatnu kurvu a ceska ambasada,sa bala muknut,bo sa nepatri,ale o ukrajine a utlacani to reve jak 100W marshall u mna sion brothers smejdi prolhany,svedska vlada uznala palestinu,dobre pamata,jak zatocili tie chazrske kurvy s ich diplomatom,ktory ich tisice uratoval,preto ich nemusim a otvorene to davam na javo,bo nemienim byt ani predposranej,ani priposranej bo niekto chce urcit,jak mam dristat,ani bohovy.
        PS;spravny chazarik,kde precita,povie,ze som vypil antisemitizmus s mliekom mojej matky,len nevie,ze moja matka napajla tu holotu na poslednej ceste a moj otec aktivne bojoval az do mikulasa,kde 23 aprila dezertoval,kupil si oblek a utiekol na ten zasrany vychod,hoci potom dezercia pred koncom vojny bola anulovana,nikdy nebral odbojarske,ked som sa ho pytal,sak jurko berie a utiekol este skor jak ty,povedal ja ne jurko…

        To se mi líbí

    • Slim napsal:

      No, síájej tu nikdo moc nepřeceňujeme, řekl bych, takže omlouvat se za vtipy na její účet netřeba.
      A že byste předpokládal, že zprávy, zvlášť o politice a zvlášť o Rusku čerpám zrovna z české telky, to jistě taky nepředpokládáte. Ergo, ty oba vtipy na mne byly až moc jemné, pointa mi unikla. Což mě mrzí, rád se směju.

      Ale abych se taky něčím revanšoval. Cestou z koncertu (naštval mne – to je zpráva pro rybářku) jsem se stavil na skleničku a vzal v báru do ruky MFD. 😦
      Je tam rozhovor s Kmoníčkem. EMOCE JSOU NEMOCE. TO PLATÍ I PRO PUTINA.
      Marjanovič se ho snaží tísnit.

      „Jak byste na stupnici nebezpečnosti seřadil.. a dává mu 3 možnosti na výběr.
      Km: největším civilizačním(?) nebezpečím je islámský stát. Číslem 2 je návrat imperiálních aktivit Ruské federace. A č.3 patří íránskému jadernému programu… Mým měřítkem je iracionalita. Nejvíce iracionální je Abú Bakr, vůdce IS.

      Tím chcete říci, že Putin je méně racionální než Chameneí?
      Km: Ano. Ti, co v posledních měsících s Putinem jednali, jako Merkel. či Hol. se netajili překvapením, jakou roli v jeho rozhodnutí hrají emoce. A emoce jsou nemoce. Proto se to v češtině jmenuje podobně. “

      Zvláštní sémantický výklad, ne?

      To se mi líbí

      • moskyt napsal:

        Tohle už vykládal tuším, že v pondělí na Hyde Parku a za sebe musím říci, že mi připadal jako jeho šéf. Bonmot především. V té souvislosti tam vykládal cosi o tom, že se diplomat musí oprostit od emocí a jednat na základě faktů a tím je podle něho, mj., “ anexe Krymu“. 😉

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          S tou „oprošťovací“ částí souhlasím, to platí i pro nás analytiky (a samozřejmě, že to nejde dočista .-) ).
          Jinak se ale mezi spřátelenými (tj. z mého hlediska rozumnými )diplomaty říká, že Kmóňa je (sice) chytrý, ale že moc mluví. Což odpovídá vašemu dojmu.
          Verba movent , exempla trahunt.

          To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        ja nepoznam nikoho z tych dristacov ohladom emocii,nech si pustia,co sa dialo,ked powell behal s praskom v NY v UN a vsetky spravne chanels bez najmensich emocii s faktamy,ktore vyvratila v roku 2008 aj komisia us congress o freedom path v iraq 2006,ked niekto jedna uz tvrde v zaujme svojej zeme a zodpovednosti v casti sveta je iraionalne emotivny a druhy jedna s faktamy a bez najmensich emocii jak kerry ked dristnul o dokazoch o M 16,ze so social media,ja sa nedivim,ze frau a sladky francek boli prekvapeny,bo mysleli,ze sa car pred nimi poserie a zistili,ze nemozu povedat,ze ich ma v prdeli,ale povedali diplomaticky,ze jedna iracionalne na emociach a oni jednaju s faktamy,ktore uz aj china zacina dristat a drzat pri traktaroch s iracionalitou a emociami,podobne rakusko je emotivne,cobolici,cesky prezident,feferoni srbi a ja tiez ja nie som emotivny ja som prchky jak svina,bo perzan jedna o svojom jadrovom programe ci vyrobe JZ,co mu zarucuje charta OSN,ze tym perzanom tam behaju komisari z MAAE a kontroluju vsetko jak turisti v tatrach,treba sa opytat zidkov zo sinaja,jak sa kontroluje ich hotovy jadrovy material,kedy jaky komisar z akejkolvek atomovej,ci vojenskej agentury kuknul na ich zbran posledneho urcenia,jak maju zakotvene v tej svojej ustave,za tej zasranej komuny aspon bolo jasne,kde medza a teraz vsade demokracia a niekto chce urcit len tu svoju a druheho demokracia a prava su zalozene na iracionalite a emociach,nemam rad diplomaticku rec a ked vidim nejakeho hovorcu to sa musim bohovo ovladat,to lepsi od politruka na PSM,jak on vie svoju ideolgiu spravnosti podat,to by sa jeden posral.
        PS:ja si nemozem pomoct,ale ked vidim hovorcov,akehokolvek druhu,to politicky komisar spravneho smeru zvany demokracia,mozno ste poculi o sprave,co si dal vypracovat pentagon ohladom toho ruskeho cara,jaku chorobu mu vymysleli a to sa deje v amerike a nie niekde okolo zambezi,kazdy je nejake hovado s iracionalitou a emociami,ale ten co na to pukazuje na seba chumaj nekukne a hlavne ma vie vytocit,ze nerozmyslam politicky a nemam prehlad a financu gramotnost a podobne pindy,lepsie jak komuna a to som v 89 tom dumal,ze konecne prestane to skurvene lakovanie a vtiskanie mi kitu a kukaj…

        To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        No tak jsem to blbě přiřadil ke komentu a dotkl se vaší Obamovské duše. Čímž ty se moje odkazy ztratily v nesmyslných poznámkách.

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Ta ROZHODNĚ není „obamovská“ (pokud není vaše poznámka na čobolíka).
          Jen se snažím dívat na věci realisticky, věda, že jde o výběr mezi různě velkými a různě nebezpečnými negativy. Proto není v rozporu Zemana tvrdě podporovat v kampani a pak ho taky tvrdě kritizovat.

          To se mi líbí

  14. tata napsal:

    OT
    ted jsem se hořce zasmál……….když na vyčet majetku on řekl nemám se zaco stidet vše sem si poctivě vydělal…………..zajimavé hodně by mě zajimalo jestli odvedené daně tomu odpovidají

    To se mi líbí

    • cobolik pacholik napsal:

      tato,keby danovy urad tam prevzal pod svoju spravu IRS to jest danovy urad tu v tej riti,to este taky exodus cesko nezazilo jak by sa utekalo a keby sa ciara zavrela,to by si muselo cesko vynajat vaznice v okolitych statoch,ty sa horko nesmej,to by si videl tie ich mluvy,keby prisiel financak z tej riti tam to by im klapacky opadli a nasrane by mali az v botach,bo tu armada doslovne armada advokatov dohliada na financie velkych firiem a este danovy urad tu v tej riti da certifikat ,ze privatne firmy kontroluju danove platby a ked najdu nezrovnalosti to z jedneho dolara,co najdu 70 centov je ich a 30centov vlada,jeden polacek robil pre taku firmu,a teraz ma uz svoju,len povedal,ze ty hladaju jak besny a kde pridu to vsetko posrane jasne,ze sa tu tiez prekruca,ale minimum ja sam prekrucal ,ale oni na takych seru,bo nemuseli mi nic dat a nikdy som nic nedostal,oni presne vedia vsetko o mne a hlavne tu plati ,ze hovnu jak ja mozu tak zobrat len hovno na rodiel od tych,co ich chrani armada advokatov,ale v medziach,bo vedia,ze im nepomoze ani svatena voda.

      To se mi líbí

  15. cobolik pacholik napsal:

    este dodam,ze som platil dane a bol som stale nelegalny,vzdy som doplacal ostatne 9 rokov este jeden rok a budem mal narok na dochodok,ked ho dozijem,platim z toho 4 jak legal,teraz mi vsetko beru automaticky zo 60000$ hrubeho 19879$ dane a poplatky z ktorych mi minuly rok vratili 200$ za byvanie,vodu,telefony,plyn,elektrinu platim asi 16000$ na rok,splacam dve auta,teraz 4 mesiace uz len jedno za jedno auto minimum 320$ na mesiac ja platim vzdy viac a robim 10 mesiacov v roku 240 hodin na mesiac bo keby som robil 160 regularne a nemal prescas to by som nemal ani na bycikel, a mam este jednu holotu,co studuje a manzelka nepracuje uz ponad 7 mesiacov z tych 200$ som zaplatil za danove priznanie 160$ a 40$ moj profit a stale sa mam jak prasa v zite,len casom dumam,bo mi jari nabehuje,ze ked nieco vo mne pukne,na ulicu ma nevyhodia,ale auto zoberu jedno,cely kredit bude v riti,ale naisto nezdochnem od hladu,co mozem skor zdochnut to z roboty a preto kdekolvek som tu v tej riti davam jasne najavo,ze driem a oni to beru jak u nas za komuny,ani nepipnu hornika,ci ocelare z podli kladno to sa cudujem,docista na vlas jak propaganda v tej komune,co bola aj pravda z velkej casti, robim tazko,nemat ma za chuja a plati to tu,ked som sudcovy povedal,ze driem a vsetko si kontroluje,bo vsade ma pristup,hned vie,ze nemam na advokata a prideli statneoh,co som vzdy usporil par stovak,bo privatny to za dve vety zobral cas jednania 6 minut na sude,bo tu ide jak na pase,500$ a to len priestupok ohladom vodicaku a takych sudov tu v amerikena dennom poriadku desattisice v jednom state.

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Jde asi o překlad z ruštiny, nebo slovenštiny. Universita je pochopitelně RUTGERSova.
      Nebo není milý Lukáš Čech

      Jeden můj kamarád jednou něco překládal z ruštiny a dal mi to k recenzi. Věta „čitatel si snadno dokáže zbývající případy analogicky“ málem ušla mojí pozornosti. 🙂
      Když jsem se ho pak zeptal, kde má „jmenovatele“ koukal na mne dost dlouho vyjeveně.

      To se mi líbí

  16. moskyt napsal:

    OT. Nedávno tu probíhalo takové kočkování kolem STB, Zajímavý článek http://ceskapozice.lidovky.cz/byl-by-listopad-1989-bez-agentu-statni-bezpecnosti-f6n-/tema.aspx?c=A150225_162256_pozice-tema_lube

    To se mi líbí

  17. Strejda Olin napsal:

    V Moskvě se uskutečnil pochod opozice. Zúčastnilo se podle policie 16 500, podle organizátorů 70 000 účastníků. To je prosím pěkně 0,13% až 0,58% obyvatel Moskvy. Opravdu masová účast, svědčící, že Rusové nesouhlasí s politikou vlády a nemají rádi Putina.
    (můžu se, Blbíši, zasmát?)

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.