Zdravá strava


Různí stravovací odborníci nás přesvědčují, že musíme jíst zdravě. A školy dokonce mají stanovené stravovací kvo, kvo, kvóty. Tolik masa, tolik zeleniny, tolik luštěnin a kdoví čeho ještě. A záběry naší předrahé oblbovací  nás ujišťují v tom, že našim dětským strávníků chutná právě ta zdravá strava.

Jenže pak se nenápadně objevují informace o tom, jak si děti vybírají, na které jídlo půjdou a na které ne. V podstatě je to jedno, ale nějak to nekoresponduje s tím televizním nadšením. A také s financováním těch školních obědů, kdy méně levné čočky nedokáže vyvážit více dražších řízků.

I my jsme podobné situace zažili. Pokud bylo jídlo, které nám nechutnalo, vrátili jsme celou porci zpět jen mírně „rozčochtanou“, aby se neřekl. Ale při tehdejší ceně oběda to zase nebyla taková ztráta. Naštěstí dnes je jídelníček zveřejňován na internetových stránkách školy natolik včas, že se děti a jejich rodiče mohou domluvit, na který den si oběd koupí a na který den ne.

Ale o tom stravovací odborníci asi nemají tušení, protože ani nechtějí. Oni mají svou pravdu a ta je nade všechny ukazatele.

(a na závěr odkaz na Obrazárnu: http://bavor.blogspot.cz/2015/02/vetvicka-blog.html)

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

63 reakcí na Zdravá strava

  1. Petr napsal:

    Souhlas.
    Ono být stravovacím odborníkem je jeden z těch finančně zajímavějších jobů. Co na tom, že prodáváte naleštěný prd? Ale pokud to zákazník chce, proč mu to nedat.

    To se mi líbí

  2. cobolik pacholik napsal:

    ja som kukal jak tela,ked som zistil,az ked moja mladsia dcera zacala chodit tu na university,kolko je tu oborov,co sa tyka stravovania,poradcov a specialistov,navrharov od spravneho zradla,hlavne asi 8 rokov mozno skor organic food,vsetko som skusal,raz jablka sa mi zdali dobre,ale inak na to seriem,bo sam viem,ze ked nedriem,hned priberiem a na 12 hodin zozeriem dve kusky chleba s nejakou salamou ,alebo bravcocvou konzervou,a necitim potrebu viac jest,ale ked pridem domov to sa ozeriem jak prasa a mam v lete 78 kg a v zime 84,zeriem hlavne maso a zemiaky,keby som nerobil bol by som jak prasa,ale v lete na tej horucke to najviac schudnem,tu nema v skolach od materskej az po zakladnu taku jedalen jak u nas varena strava,ale take polotovary na university to uz svedske stoly a varena strava,ale za tie prachy to moze byt,kde su fabriky,alebo nejake sklady,to prichadza lunch truck,taka pojazdna kuchyna,take sandwich,ale ked som robil na stavbe,tak polacek vozil co sme chceli polievky,rizky,jeho zena varila,amici zrali,jak rozumu zbaveny,ja som im dristal,ze to danger zranica cholesterol,ale oni mne ,very tasty,tu to nenormalny biznis,ozieraju sa jak prasata a potom im odbornici radia,relacie v chudnuti na zivo,vazenie a dristanie na vaznosti zmluvy o JZ,proste biznis o nicom,neviem jak v cesku,ale tu su aj odbornici od zdravej vyzivy zvierat,plus organicka strava,lieky,gym pre psov a terapeut,co som kukal jak tela,ze to velmi vazeny biznis,na dolezitej urovni bitia ludstva.

    To se mi líbí

    • strejda napsal:

      čobolíku, lidí je jako much, potřebné práce jako šafránu, na všechno jsou stroje. Je nutné vymýšlet a vymýšlet jak lidi zaměstnat. Takže bude toho víc a víc. Další cestou je norská stopa, odrodíte dítě, to vám seberou a dají bezdětným. OK. Uživí se na tom policajti, soudci, advokáti, novináři, sociální pracovníci. Výchova takového umělého člověka přijde na miliony. A pak uživí již on sám drogové dealery, protidrogová centra, policajty, soudce, sociální pracovníky, advokáty, vězeňskou stráž a pohřební službu. A nikdo nebude moci říci, že takový člověk žil zbytečně.

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        strejdo,keby pan videl,co tu bezpecnostnych agencii,hlavne policajnych a od vselijakych odborov to do milionov ludi,myslim viac jak ma cesko,alebo ktorykolvek kraj na pocet obyvatelov,raz som tak kuknul,ja so napocital 7 druhov policajtov to len v uniforme a homeland security to original nasa STB.

        To se mi líbí

  3. vittta napsal:

    Tak zde určitě mám co říci, neb moje paní jest učitelkou.
    Kromě toho, že dohlíží čas od času na žactvo, sama se též ve školní jídelně stravuje.
    Jak je uvedeno v článku, žactvo se v jídle leckdy nimrá a vrací celé porce, a to i v případě, že nejsou „zdravé“ a jsou tedy tím pádem i chutné.
    Polévky se jedí pouze vyjímečně.
    Nedávno- v pátek asi v 17.00 byla zorganizována jakási beseda, za účasti stravovacích odborníků, ředitelky školy, pedagogů a rodičů a jistě už čtenářům došlo, že účast s ohledem na čas a den byla velice slabá.
    Na besedě byla ovšem přijata zajímavá, a pro vyživu žáků i učitelů důležitá opatření.
    Dříve to na oné škole bylo zastarale tak, že k pokud nějaké zdravé jídlo bylo, mohl si nespokojený žák či pedagog vybrat jídlo jiné- nezdravé, a tím dosáhnout nasycení.
    Nyní ovšem bude vše jinak.
    Jakmile bude jídlo zdravém, budou zdravá obě.
    Proč?
    Aby žák jíst zdravé jídlo MUSEL.
    Jak konkrétně bude dohlíženo na to, aby ho nevrátil a nekoupil si kus dál v krámu např. čokoládu mi není známo.
    První vlaštovky už ale byly.
    Tak třeba byla k jídlu kaše z….sakra…jo, z cizrny.
    Ta bývala už dříve a byl k ní dáván kus uzeného.
    Nyní- v zájmu zdravé výživy bylo uzené nahrazeno krkovicí.
    Pečenou.
    Uzené už nikdy nebude, není zdravé.
    Nevyzpytatelné jsou cesty páně,jak vidno.
    Zejména co se zdraví naší mládeže týká.

    To se mi líbí

  4. K-k. napsal:

    No, kdybych měla brát vážně všechny ty rady o zdravé stravě a zdravém způsobu života, tak jsem už dávno mrtvá. Jednak proto, že bych si netroufla jíst snad vůbec nic (a od rána do večera bych nějak cvičila a zároven se obávala, že jsem zvolila nezdravý způsob cvičení) a hlavně bych umřela od leknutí, že jsem se dožila pokročilé dospělosti, aniž bych žila zdravě! A to nemluvím o zaručených radách, jak během dvou dnů vyléčit úplně všechno, od rýmy až po rakovinu! Věčně mi to někdo posílá na mail – jako by nestačilo, že jsou toho plné noviny!

    To se mi líbí

  5. K-k. napsal:

    OT: Pena Bavore, máte poštu! 😉

    To se mi líbí

  6. Rosťa napsal:

    Co je dobré, to je zdravé. A nejzdravější je bílé maso. Špek, škvarky, bokovinka a samozřejmě podbradek ( na něm toho bílého na tři prsty ). I ten chleba se sádlem se dá, když zrovna není uzený bok. U sádla je ovšem dobrý nějaký aperitiv, nejlépe slivovice a u prorostlého uzeného bůčku zase hruškovice. Meruňkovice je dobrá k řízku z krkovičky. Pivo po jídle a následně ležing, hodinku až dvě. I ta kávička neškodí. Víno až večer, přes den by se člověk neměl motat, vypadá to blbě.
    Ve škole jsem se stravoval z donucení a později v závodce vůbec. Všechny pokusy skončily propadákem. Žaludek to nebral.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      V jídle musí být hodně zeleniny. Nejlépe ve formě, zpracované nějakým užitečným zvířetem, například do řízků, šunky, bifteku, krkovičky, ovaru, klobás.
      Zdraví především !

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Prostě Second Hand vegetarián. Kráva jí trávu, já jím krávu

        To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        A také ovoce. Tam ovšem nepřepasírované přes prase, ale přes lis, popřípadě i pálenici. Akorát mě začíná štvát, že výborná vína z jižních svahů Moravy podražila, takže zde u uznávaných vinařů musím zaplatit i 40 Kč za litr. Jsou to vydřidušové, ale co nadělám. Vystřízlivět do tohoto režimu si netroufám. Takový masochista zase nejsem.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Rosťo, za 4 pětky si k vám v létě přijedu pro barel 😆

          To se mi líbí

          • Rosťa napsal:

            Neříkejte, že u vás už není k mání Pražský výběr? 😆

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Že byste pil Kocába?

              To se mi líbí

            • kchodl napsal:

              S moravským vínem pro Pražáky se to má jako s čínským čajem pro Evropany. Známý, co umí mandarínsky dělal pro Jemču a v Číně nakupovali žoky čaje, na kterých byl moc pěkný nápis (ve znacích) „Velmi špatný čaj pro evropské psy“.

              To se mi líbí

            • Rosťa napsal:

              Já Kocába nesnáším, na rozdíl od Vildy Čoka. Toho můžu. Ale s tím vínem je to pravda. Teď popíjím Modrý Portugal za 35 slušné kvality a kdybych chtěl něco opravdu extra, tak mi to přijde na cca 50. Drahota došla i sem. Ale mně to neva, Provident je kamarád a kolikrát to ani nechce vrátit.

              To se mi líbí

            • Lex napsal:

              Rosťo,
              já teď kupuji u nás „sudovou“ Pálavu od Židka z Popic. 85,- Kč litránek. Moc? Pravda, pravda, jsme sever Moravy.

              To se mi líbí

            • Rosťa napsal:

              Lexi, doprava je dnes drahá. Já to mám na chalupě deset minut pěšky a není v tom prostředník. Tam je to dobré, ale zpátky, to je dřina …..

              To se mi líbí

  7. kchodl napsal:

    Před pár lety jsem dělal aplikaci pro školní jídelny, kdy si rodiče mohli objednávat přes web, tablety a telefony jídlo pro děti ve školní jídelně, k tomu výdej jídla podle RFID (děcka měla identifikační přívěsky nebo karty), výdejní terminály (snímače RFID, displeje pro kuchařku a dítě, displej do jídelny s menu, …), automat pro objednávku na místě s dotykovým displejem a placením mincemi, software pro kalkulace, sklady, napojení do účetnictví, reportovací software … K tomu správu kuchyní, rozvozu jídel, zaměstnanců, … Prostě hora věcí, komplexní chod jídelnářské firmy pro školní jídelny.

    Je zajímavé, jak i taková na pohled triviální věc dokáže být složitá. Včetně všech požadovaných pitomostí, jako různé ksichty rozhraní podle roční doby, svátků, preferencí uživatele (jednoduché, složité, super složité pro šílence s přehledy kalorií a dalšími blbostmi), s informací o svátcích a narozeninách (capart dostal pamlsek navíc), kontrolou diet (aby se někdo nespletl) …

    Měli tam čtyři různá menu, plus náhrady kvůli dietám (bezlepková, bez arašídů, … po mononukleóze, …). Když jsme to nasazovali do provozu, asi měsíc jsem nejedl skoro nic jiného – dělali i svačiny a boxy domů pro nemocné. Vždycky mi to vnutili – nebránil jsem se nijak urputně.
    🙂

    A bylo to vážně moc dobré – převážilo to moje školní vzpomínky na různé hnusy jako UHU omáčky (univerzální hnědá omáčka), zemlbáby, REMO plátky, … bleee. V tomhle se to proti socialismu mohutně zvedlo. Pořádají se dokonce celostátní školní soutěže o nejlepší jídlo, nejlepší kuchařky, nejlepší jídelnu, …

    Nějaké dělení na „zdravá“ a „nezdravá“ jídla tam nebyla. Měli k tomu rozumný přístup, vzpomínám, že mi paní, co tomu šéfovala říkala: „žádnou polovzdělanou pizdu s bláboly vyčtenými z časopisů k tomu nepustíme, i kdyby přišla od prezidenta“. Ale museli „komunikovat“ s různými šílenci z různých úřadů, komisí, … je úplně neuvěřitelné, kolik nýmandů se živí (z našich daní) takovými věcmi.

    Že se ohledně zdravé a nezdravé výživy nic nemění, svědčí to, že si z toho dělal legraci už Mark Twain před více než sto lety, když psal, že paní co vychovávala Hucka Fina odebírala časopisy o zdravé výživě, kde aktuální číslo popíralo doporučení z minulého měsíce a naopak – ale Huck všechny stravovací experimenty přežil, jelikož měl zdravý kořínek.

    To se mi líbí

  8. ji5 napsal:

    Když mi bylo asi dvanáct let jsem chodil do Sokola. Bylo to trochu prostných, něco nářadí a taky se pochodovalo kolem tělocvičny a zpívaly se pochodové písně. Třeba Přes spáleniště, přes krvavé řeky jdou mstící pluky neochvějně dál… Byla to docela sranda ale současně jsme vyhládli a tak jsme my kluci, která čekala cesta do hodkovičského kopce, udělali zastávku v restauraci u Černého koně, kde jsme si koupili z korunu chleba poctivě namazaný sádlem. Chutnal skvěle. Jeho případná škodlivost byla pravděpodobně potlačena pohybem.

    Boj za zdravou stravu byl spolu s automaty na pití a jídlo přinesen ze severní Ameriky. Tamní populace se nepohybuje a ovládané reklamou pije přeslazené sračky a jí karbanátky. Ono se o tom moc nemluví, ale třeba CocaCola nebo Pepsi pronikly do škol s tím, že za umístění automatů nějaký ten tolar dají.

    Obezita je možná problém, ale pokud vede k předčasné smrti, je to z hlediska státu dobře, protože se ušetří na zdravotnictví a důchodech.

    Mám podezření, že boj za zdravou stravu je takměř geniální marketingový prostředek pro vnucení dražších potravin publiku. V Kanadě najednou bylo všechno „bio“. Nejsou ovšem žádné měřitelné standardy. V podstatě to připomíná kreslený vtip, na němž je bedna s jablky, která jsou vytvarována do tří hromádek I. II. a III. jakost.

    Stejný podvod je s ekologickou energií. Do našeho ontarijského maloměsta vedou odkudsi dráty, které přivádějí elektrickou energii, která je ze 40% jaderná, zbytek z vody uhlí. A najednou se objevili šmejdi, kteří prodávali o něco dražší ekologickou elektřinu. Něco pro uvědomělé občany.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Konečně někdo zmínil podstatné. Zdravý pohyb, a z toho plynoucí zdravá chuť na cokoli. Teprve ze zdravé chuti na cokoli vyplývá skutečně zdravá výživa : co mi chutná, to mi prospívá, co mi nechutná sním proto protože mám hlad. Komplexní strava. Špek je stejně zdravý jako salát, obé prospívá, každé potřebujeme, každé z jiného důvodu.
      Nepamatuji si, že by mi kdy jídlo ve školní jídelně až po menzu nechutnalo. Bylo samozřejmostí to sníst. Bez přemýšlení, bez složitého objednávání (kchodl tu šílenost popsal krásně).
      Biopotraviny a ekologická elektřina jsou stejným artiklem jako vysavače za 80 tisíc prodávané na akcích. Kupodivu zatím nejsou jejich kupci nazýváni senilními důchodci, a dokonce se sami cítí in.

      To se mi líbí

      • kchodl napsal:

        Máte pravdu, celý dnešní svět se zvrhává v ptákovinu.

        Kdysi ve školní jídelně, co pamatuji, měli dvoje menu, dítě si vybralo samo. Když mělo některé dietu, dohlédli na to učitelé nebo družinářka, kterým to řekli rodiče. A bylo to.

        Dnes se utratí miliony za zhovadilosti, z jednoduché věci je málem řízení jaderné elektrárny. Ale přísahám, že za to nemůžu, oni to tak chtěli – a zaplatili to.

        Přes veškerou snahu se pochopitelně nedostatky projevily. Například někteří švihlí rodiče děckám objednávali samé „zdravé“ pokrmy, takže dítě třeba měsíc nedostalo maso. Nebo neznalo jiné maso než kuřecí. Děcka nemají právo si vybrat ani jídlo, všechno za ně dělá někdo jiný – ačkoliv v systému jsme udělali pro dítě výběr z více možností – z maxima co provoz kuchyní snese, rodiče jim to většinou vypnou a volí jim jídlo direktivně.

        A největší pakárna je, že to pak zkoumá fůra jiných lidí – sakra co je komu do toho ?
        Dnes je škola schopná nabonzovat rodiče sociálce třeba za to, co děcku objednávají k obědu – ve schválené a certifikované školní jídelně. Několikrát se to stalo, museli jsme škole vypnout možnost do toho koukat, prohlásit to za soukromí pod ochrannou zákona, jinak se pokaždé našla nějaká psychopatická učitelka nebo výchovná pracovnice, která do toho strkala nos.

        Nebo rodiče, kterým to bylo šumafuk – nebo neměli internet, jen zaplatili jídlo a dítě pak dostalo jenom to, co na něj zbylo. Protože úderem půlnoci na začátku každého období vypukl po internetu krysí závod o bifteky, kuřata, lososy, etc. Šílené ! Dělo se to ale jenom v Praze, ta firma funguje i jinde a tam to bylo lepší. Ono když má jídelna jednou hovězí biftek, tak je nutné to několikrát vyvážit levným jídlem, aby se vešli do rozpočtu. No a výsledek byl, že někteří caparti měli pořád lososy, kuřátka, bifteky, roštěnky a na některé zbyla jen čočka, rýžová kaše a zemlbába, prostě levná jídla.

        Upravil jsem aplikaci, aby se dostalo na všechny finančně stejně, načež se strhl velký řev, ale obhájil jsem to poukazem na spravedlivou cenu – pokud chcete víc, budete více platit – a bylo to. Připlácení za lepší jídlo následně zakázal školský úřad nebo kdo. Zcela správně, podle mého. Ale v cizině to tak funguje, dokonce má každé jídlo cenu jak v restauraci a účtuje se to jednotlivě.

        Prostě už ne Kocourkov, ale Blbákov. Ale na Západě je to ještě mnohokrát horší – firma systém úspěšně prodává do celého světa a tam se přidávají blázniviny typu halal a košer a nevím co ještě dalšího.

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          V lednu jsem potkal kluky z firmy, co se tím teď zabývá a říkali mi, jak to rozšířili – na žádost nějakého zákazníka z ciziny – buď to byli Švédové nebo Norové. Protože tam děti nevracely v jídelně k okénku nebo na pás použité tácy, tak tam přidali další čidlo a malý nebožák se musel z jídelny odhlásit – jinak měl malér, no a přitom ho to vyfotilo. Snímek pak šel rodičům (a sociálce nebo komu) na facebook nebo mail, aby se koukli, zda capart dojídá.

          To je hroší než být od šesti let v kriminále, takový druh „svobodného“ života.
          Z žertu jsem jim říkal, že do příští generace systému by měli připojit ještě anální sondy. Vypadali, že je to zaujalo.
          🙂

          To se mi líbí

      • Strejda Olin napsal:

        Já jsem zblajznul vše, co bylo na talíři. Kecal bych, kdybych tvrdil, že mi jídlo v družině nebo v závodce nechutnalo, že to byly blafy. Něco bylo chutnější, něco méně. Doma se nás mama nikdy neptala, co bychom si dali a nás ani nenapadlo si vybírat. Co přišlo na stůl, to se snědlo. My děcka jsme měli stále hlad. Dnes mám dojem, že děti ani nemají hlad, ve všem se nimrají, nic nejedí s chutí a radostí (s vyjímkami). Také jsme toho venku „spálili“ a pořádně nám vyhládlo. Ale to už je dávno, dnes je vše jinak. Mladým do toho nekecám, jen tiše šílím, když vidím stravovací režim vnoučat. Po pár pokusech něco špitnout jsem to vzdal.

        To se mi líbí

        • cobolik pacholik napsal:

          ja ked poviem strejdo,tym vyberavym,ze by zozral aj hovno a sral by na nejake zdrave kydy o zdravom stravovani,to kuka jak pniak na mna,zazil som hlad a zral z kontajnera bez najmensich problemov a zaludkovych potizi,kombinuje sa,bo vsetkeho je vyse hlavy v tej zranici,bo jak ma v gagore tiskalo,ked som cital o holote v case blokady,jak medzi doskami stola z kuchyne zo spar vyskrabovala,ten brud,co tam zostal rokami a hadzala tie tocky do horucej vody a pila jak polievku,bo malo smak za vsetkym,co pripominalo jedlo a chut z neho,ja nezazil ani % z takeho hladu,bo ja nezral 10 dni s pijackymi orgiami a uz som vedel pochopit barz dobre jak hlad zmeni cloveka,najhorsia skusenost zo zivota v svetlach mest,nijaka zima,nijaka horucka,ci brud,hlad to boh ochranuj s velkym manitou holotu,bo pre zvanec zabije vsetko zive okolo seba.
          PS:jasne,ze teraz dostatok,ale ja vzdy pripustam moznost biedy,bo zazil som biedu,jasne pre pijanstvo a okolnosti v cudzej zemi sam strateny,ja rovno hovorim tym babam vlastnikov firmy,pre ktorych robim,vsetko modelky,bo sa ma pytaju preco preberam ich smetie,bo vyberam zradlo a hadzem do mora,ci lesa,aby nevyslo docista nazmar,v lete to smrdi jak svina,ale smrad ma neodradi,bo sa tesim jak supy sa zletuju,vtacky a v noci rakune dobiju,o tyzden ani kosti neostanu a zradla sa tu vyhodi ,keby si videl tie kopy,pred hurikanom,nakupili,tak stlpy povyvracalo a tak nebolo od 6az do 20 dni elektriny,isiel som autom kuknut,cajky to chmary,lietali nad tym,nieco zakopovali a vacsinu palili na mieste,kde bola skladka,to ked som tak kukal,myslel som ze pukne vo mne,kolko holoty by sa nazralo a hned po case kupovali dlasie zasoby,aj sa upozornovalo,ze netreba vela,ak by sa nieco stalo,nevyhodi sa tolko,kopy na 10 poschodi a dirke desat poschodi a dlhe po 200 metrov to treba vidiet kolko sa toho poslo jebat bo nakupili a skazilo sa ,oni ,ked by nemali zvanec tyzden to po nich.
          mozno od temy,ale mne jedno.

          To se mi líbí

          • Strejda Olin napsal:

            Vždy si vzpomenu na americký western „Hombre“ z r. 1967, kde ta bohatá elegantní dáma říká něco v tom smyslu, že by nikdy nejedla psa jako ti špinaví Indiáni a míšenec Hombre (Paul Newman) jí na to říká, že zřejmě nikdy nepoznala, co je to hlad.
            Ty příběhy lidí v Leningradě a Stalingradě při blokádě, nebo vězňů v lágrech jsou strašné. Jak velký asi musí být hlad, když jsou lidé schopni dát do úst a polykat cokoliv, nebo když člověk sní člověka?
            Ano, je to zhýralost, plýtvání a zločin ničit potraviny jen proto, že je jich nadbytek. Říkáme si vyspělá civilizace a přitom vším plýtváme, vzácnou pitnou vodou počínaje.

            To se mi líbí

  9. cobolik pacholik napsal:

    tak tu citam samy samovrah,rosta to mal najlepsi caliber s tym podbradkom,jedna z najlepsich zranic na zabijacke,ked sa hodi na prkynko,ked je vareny,este sa 5 minut trasie,jak by bolo zemtrasasenie,bo ty burani na tom zasranom vychode ty starsi uz docista jak moj otec co by mal teraz sto rokov,hlavne sadlo,proste prasacinu,skvarky,zo zabijaciek sa zavaralo do konzerv a slanina zvanej spek sa zrala bez prestania,pritom sa to miesalo s haluskami,a hlavne polievky vselijakeho druhu a dreli ty burani jak kone v robote a potom na tych zaumienkach pod kopeckami,aby boli zemiaky pre prasa,ktore sa zabijalo kazdy rok,plus repa,to prasa to brudas a nenazranec,smrdi jak dabel,ale ked sa to vari a robi vsetky tie veci z nehoto sa jazyk a chute idu posrat,toto mi prebija hlavu,ze jak hovniar som videl,co sa zerie v burakove a v okoli,co najvac islo v kuchyniach na dracku a neviem,ze by mali nejake problemy a pili ja duhy, a ked som bol nedavno tam,najlepsie varene koleno som zral v koline a dodnes mam fotku,ktoru som robil ze maso z cisto z ceskych chovu a narvane tam furt,kus pepici kukali,jak puky,ked som sa pytal,ci mozem urobit foto z toho pultu s tym napisom,ze proc mladej muzi,bo vyzeram jak vrah,aspon moja paracka o mne tak vravi bo ja chmurave individum,co sa nesmeje na kazdeho bo taky som,tak som ceskej pananke povedal,ze ja nejedol taku dobrotu slabe 20 rokov a drzkova tam to by sa amici osrali jak by zrali,tu do roboty skladnikom prinesiem vareny bocek,mastny jak prase,napaprikovany s cesnekom,taky artista od nahravania zvukovy ionzinier,co zaplatil za skolu 120tisic papierikov tam robi na computeri,taky vlasy ma 5 farby na hlave a oblieka sa kolorovo,ale chytry dabel,to zerie vacsinou travu a ked som mu toto dal,tak na obed mi volal,ze v zivote tak dobre nic nejedol,to iste o kalacoch,ked prinesiemtake karamelove,co orechy v karamely a kondezovane mlieko,oplatka jedna hore a druha dole,obycajne nijake parady to tiez volal ze co to za kolaciky,sladke to na smrt a dobre sa neposral,nie je vegtarian,mam ho rad,bo ked pridem do skladu na plne bomby ide z reprakov hymna ,kde domov muj, a uz z daleka drista czechoslovak power coming,pozna nasu muziku a casto mi pusta lucii a sam posluchal czech muzic a dristal,ze kukal jak tela jake dobre kapely tam mame a ja jemu ta kukaj boy,bo mi mame vsetko the best.

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Věřím ti každé slovo. Můj kamarád dřevorubec byl svého času za prací ve Francii. Čas od času jezdil domů k rodině a když se vracel, musel těm Frantíkům co s nimi v lese rubal dřevo vozit takové ty české „fujtajbly“ jako uzený bůček, klobásy, gothaj a turisťák, utopence apod. Říkal, že žrali, až se jim za ušima dělaly boule a nikdy v životě prý nic tak dobrého nejedli.
      Nezdravé jídlo (kromě těch chemických napodobenin a přísad) neexistuje. Je jen nezdravý způsob života. Člověk je tvor všežravý, ale z toho neonemocní. Málo fyzického pohybu a námahy nám škodí. Pohodlí, stres a nadbytek jídla, to je smrtelná kombinace.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Jenže jak už v úvodu napsal Petr, zdravověda je bezva kšeft, zvlášť když se najdou hlupáci, kteří nemají vlastní mozek a věří tomu kšeftu.

        To se mi líbí

  10. cobolik pacholik napsal:

    este ma napadlo,ze nie len ,ze banda tu ma barz podobne kuky na ten zasrany svet,ale este aj v tej zranici toto by mal tiez pentagon dat vyriesit,jak dal riesit putina najlepsim psychologom a psychiatrom tu,ktory za par sto tisic$ vypracovali spravu,ze ten car,to ma nejaku autisticku odchylku a ked sa pytali,hovorcu pentagonu,co to je za studia a kolko stalo a na co to vsetko povedal, no comment,bo ja by mu povedal,ze niekto v pentagon uz na palici.

    To se mi líbí

  11. Joda napsal:

    OT.
    Kam na to ti novináři chodí. Zásadně píší (dokonce i v Britských listech) a v naší vaší ČT i říkají název města DebalcevE. Dívám se na originál ukrajinskou mapu a tam je napsáno DebalcevO (natolik ještě azbuku umím). Že by nějaký přepis z angličtiny. No, není se co divit, již jsem na A.cz četl název města Khramatorsk.
    Když už si stěžuji na české novináře (a beztrestně si vylívám srdíčko – to je jediné, co mi zbývá). Já vím, že hradní kancléř Mynář je asi pěkný ptáček. Je ale srandovní, jak novináři stále zdůraznují, že vilu koupil od obhájce Romana Janouška. Předevčírem již moderátorka na ČT24 odhodila veškeré zábrany a sdělila divákům, že Mynář koupil vilu od lobisty Romana Janouška.

    To se mi líbí

    • kchodl napsal:

      Omlouvám se, že pokračuji v OT, ale o něco takového se musím podělit.
      Kouknul jsem se na Economist, to býval kdysi dávno docela zajímavý časopis, ale dnes je z toho cosi nepojmenovatelného. Článek „Putinova válka na západě“:

      http://www.economist.com/news/leaders/21643189-ukraine-suffers-it-time-recognise-gravity-russian-threatand-counter

      To nemá prostě obdoby. Takovou směs obráceného referování, to nezvládlo ani Rudé právo neblahé paměti. Musí se to číst snad přes zrcadlo, něco tak brilantně šíleného nezvládli ani bolševici. Působí to jak produkce psychiatrického pacienta, možná to napsal tajně Obama v rámci psychoterapie, natolik je to postiženo projekcí. Všechno, co dělá Západ naplno, je hozeno na Putina, coby Satana našich dnů. Svobodný tisk svobodného světa, jak ho neznáme.

      A vrchol potěšení je, že to promptně přeložily i Čulíkovy Blicí listy, s poznámkou od Karla Dolejšího, a ještě to polepšily: už se to nejmenuje „Putinova válka na západě“, ale přímo „Putinova válka proti Západu“ (aniž by ovšem v originále po slůvku „against“ byla stopa).

      http://blisty.cz/art/76449.html

      Jak říkám, z toho by se i Kojzar zeblil. Černá je bílá a voda teče do kopce.

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        KáDéčko si překlady zahraničních článků „upravuje“ tak, aby podporovaly jeho předsudky, zcela běžně. A Čulík ho proto nazývá „objektivním analytikem.“
        Ale všiml jsem si při tom na BL, že britská definice „obranných zbraní“ je nesmírně pružná.
        http://blisty.cz/art/76456.html

        To se mi líbí

        • kchodl napsal:

          Tak zrovna „obrněné transportéry Saxon“, jsou pověstné, coby rakve na kolech. Dokonce to má i správný tvar. Je to prostřelitelné téměř vším, co se na bojišti vyskytuje. Možná je v ceně i kremace. Mě pobavila poznámka, že je to „nevhodné pro použití v bojích“ – to je svatá pravda. Takový plechový terénní autobus na kolech, možná dostačující do Severního Irska nebo proti neozbrojeným britským demonstrantům.

          Ale kdybychom viděli, za jakou cenu se toho Britové humanitárně zbavili, asi bychom se divili, jak je taková věc cenná. 🙂

          To se mi líbí

          • oh napsal:

            Proč bychom se měli divit? Na nějakých mrtvých Ukrajincích britským bojovníkům za svobodu a demokracii z parlamentních lavic nejspíš ani trochu nezáleží.

            Navíc, dodávat vojákům podivné zbraně asi bude nějaká vysoce ceněná tradice. 🙂
            „Čtyři americké tank-destroyery* přepluly kanál a střílely průrazným střelivem do věže Tygra, odkud se střely odrážely tak dlouho, dokud Tygr nenatočil svůj masivní kanón směrem na tank-destroyery a neodkrouhl je pěti granáty.“ (Bill Mauldin – Na frontu, historka z bitvy o Anzio.)
            * Překladatel z roku 1947 ten pojem asi nepobral, ale správný český termín bude stíhač tanků.

            To se mi líbí

      • lod napsal:

        Zrovna tady se zjevně používá „war on …“. http://en.wikipedia.org/wiki/War_on_Terror

        To se mi líbí

    • Joda napsal:

      Další perlička z A.cz. Název vesnice „Šyrokyne“. Přitom je to pod snímkem článku z ukrajinských novin, na kterém je jasně vidět, že obě „i“ jsou měkká.

      To se mi líbí

  12. tata napsal:

    OT
    neda mito abych se nezminil o perfektním članku na nejmenovaném blogu……….JAK vidí MINSK nejmenovaný.

    Proč to uvadím nebot tam uplně prfektně uvadí co tady podotýkám ovšem neumněle proti jeho perfektnimu shrnutí……….A co je hlavní duvod proč to pišu………..nebot jakdlouho si jestě PUTIN,nechá kalet na hlavu……….pak se všichni třesme kam ho doženou

    To se mi líbí

  13. Strejda Olin napsal:

    Vy jste mě tak rozdováděli, že jsem si dal k večeři tatarák. Poprvé jsem ho jedl v roce 1973 ve vinárně U Šuterů a myslím, že jsem za něj dal 16,50 Kčs.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      😆

      To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Nejlepší maj U Feřtů na Košutce. Cena je ovšem desetinásobná. Ale to platy taky.

      To se mi líbí

      • brtnikvbrlohu napsal:

        platy desetinásobné ??? co já vím tak maximálně 4 – 5 násobné a bydlení je 20tinásobné 🙂 Trolle

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          když se bude srovnávat rok 1973 s rokem 2014,tak jsem přesvědčen že vonrammstein má pravdu,s těmi platy.

          To se mi líbí

          • strejda napsal:

            🙂 Ano, je to výsledek 41 letého usilovného snažení a zvyšování produktivity práce. Smutné na to je jen jedno jediné. Tehdy jsme se, jak víme dnes, flákali, kradli a vesměs odpočívali. Dnes se maká na přesčasech. Tedy Ti, co práci mají. V roce 2055 budou platy 100x větší a ceny také. Bude fajn, zbohatneme prosakováním.

            To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              ne tak docela je to všude snažením a zvyšováním produktivity práce,u těch z nás co jsou dole to tak třeba bude,ale u těch co jsou nahoře je to o něčem jiném.Ti na to mají nárok,protože jsou nahoře,jako třeba nyní soudci.
              U Moravce byl dnes Kala a vypadá to,že ti soudci budou v roce 2055 na více jak tom stonásobku,takže v tomto souhlas,o cenách bych pochyboval že to tak bude.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Myslím, že jste se čtenáři trefil jak se dochází k těm průměrům.
              Když se udělá průměr oligarchy Babiše, bezdomovce Pučka a důchodce Nováka, máme se líp.
              Když se udělá průměr klempíře Boučka, zdravotní sestry Rychlé a prodavačky Bezzubé, máme se hůř.
              Když se udělá průměr doktora Vážky a inženýra Válce, máme se stejně.
              Kdepak, nemá smysl srovnávat.
              Je to o tom, zda máme stejné žaludky nebo nemáme, zda to rozevírání nůžek vítáme nebo zatracujeme. A to záleží na ustrojení každého z nás.

              To se mi líbí

          • brtnikvbrlohu napsal:

            To už pak můžu srovnávat s 60tým rokem :), ale i pivo bylo tehdy za 1,20 a nájem 27.- Kč měsíčně.

            To se mi líbí

        • vonrammstein napsal:

          To žijete nějak smůlovatě. Já vydělávám o dost víc než desetinásobek toho, co jsem bral, když jsem vydělávat začínal. Při běžném, nijak speciálním zaměstnání. A za barák platím pětistovku ročně, zatímco za byt v osobním vlastnictví v Plzni jsem platíval tři tisíce měsíčně. Takže? Trotle.

          To se mi líbí

  14. Ahele napsal:

    Ke zdravé stravě? Možná hlášku mého dědy, když jsme my děti nad něčím ohrnovaly nos “ válku na vás roto“. Já vím v dnešní době skoro rouhání, ale tehdy nám to přišlo jako prima sranda.

    To se mi líbí

  15. Petrpavel napsal:

    Trochu mi ten dnešní titulek Zdravá strava připadl jako bych četl v roce 1946 titulek Zdravé ryby, maso a cizokrajné ovoce denně na náš stůl (v době, kdy jsme měli jen nedostatkový vitamín D a nedostatkové kyselé zelí).
    Výsměch občanovi běžně vydělávajícímu nucenému nakupovat v běžném maloobchodě. Zdravá 🙂 dnešní strava.
    Ale tak to nebylo myšleno, vím.

    To se mi líbí

  16. tata napsal:

    OT
    Ale hustý,,,,,,,,,,,,,A je to venku! EU se snaží osvobodit své vojáky z Děbalcevského kotle. Podle
    informací z kruhů blízkých Ruské zpravodajské službě a z novoruských zdrojů
    se v Kotli u Děbalceva nenacházejí jen ukrofašistické bandy, ale i
    pravidelné jednotky NATO, jejichž podíl činí zhruba 25% všech obklíčených,
    celkem 2.200 mužů. Skutečným důvodem horečné kyvadlové diplomacie prezidentů
    a kancléřů velkých evropských zemí je tedy fakt, že v Děbalcevském kotli j
    sou uzavřeni i příslušníci pravidelných jednotek NATO.

    1. Americké speciální jednotky – asi 100 mužů.
    2. Příslušníci výsadkářských jednotek z Velké Británie – asi 100 mužů.
    3. Příslušníci cizinecké legie z Francie asi 100 mužů.
    4. Vojáci z Polska – asi 100 mužů.
    5. Vojáci z Izraele – 30 mužů.
    6. Chorvatští vojáci – 30 mužů.

    Je ještě mnoho dalších vojáků z různých soukromých armád, naverbovaných v
    různých zemích: Litevci, Estonci, Kosovští Albánci, Gruzínci, Bosňané,
    Turci, Švédové, Finové, Dánové… Němci mezi obklíčenými nejsou. Německá
    vláda ovšem operaci kryje a financuje. Zhruba 700 zahraničních vojáků bylo
    již zachráněno, prošli přes humanitární koridor maskováni jako civilisté.
    Ukrajinci jsou ale odsouzeni k smrti nebo do zajetí. Prostě potrava pro
    kanony. Otázka zní: Jaké podmínky budou či byly vyjednány, aby byli západní
    vojáci zachráněni? Že by mír a kompletní stažení faši stů z Novoruska?
    Žaloba na teroristu Porošenka? Změna režimu v Kyjevě? Uvidíme…

    dostal jsem dva meili od Olina…………DRUHY byl o křečcich světe podivse zaco vyhazují penize……….kvuli stavbě dalnic rosahlá studie o křečcich bratru za 2 220 000 cirka no neber to……neumim ten odkaz sem dat to byste si pocetli…….za co se vyhazují peníze

    To se mi líbí

  17. Witch napsal:

    Nějaká zdravá výživa mne začala zajímat postupně. protože se mamka učila vařit sama, ani mne neučila, což jsem musela zvládat na svobodárně. Čímž jsem si uchovávala celé roky padesát kilo. Poctivě jsem snědla, co jsem si navařila 😉 Od těch časů vím, že z poživatin, pokud to nespálím, udělám zase poživatinu. Druhá etapa nastala, když jsem zjistila, že mimina nesmí mít normální vodu z kohoutku. Cožpak v Praze, tam jsem dělala v kojenecké kuchyňce, tam jsem míchali vodu se spešl destilkou, ale u Plzně pro mé děti, to holt bylo vaření z Korunní a osvědčeného pramene. Před potokem děti rudly, za mostem modraly. Kamarádka se přesto naštvala a řekla, že děti bude otužovat – a přesně podle varování měla mimino těžce nemocné s dejchadly až do puberty. (Dusičnany se vážou na první krevní barvivo do 6 měsíců věku líp, než kyslík)Já se dala na sériovou výrobu děcek a tak jsem to nerozlišovala, prostě byla kojenecká voda pořád a pro všechny. Včetně polévek. Solili jsme dětsky skoro do jejich puberty, takže jsme jen zírali, kolik si návštěvy sypou soli a magi do talíře. Třetí etapou byl šok, když jsem málem ovdověla – spustila se mi štítná žláze. Nebyl problém sníst pecen chleba denně, přičemž jsem hubla. Jednou mi zavoněl špek z řeznictví, tak jsem si nechala ukrojit a nemohla odolat, slupla jsem to dřív, než jsem doběhla na autoburs. To bylo blaho! V životě jsem předtím nezvládala „tlustý“, teď jsem začala péct i nadívané bůčky. No a protože jsem prošla dětskou klinikou s vařením celkem normálním, nikdy jsem s dietami nešílela. U nás se jedlo všechno, fazole, čočka, hrách, brambory, hory chleba, minimum knedlíků, hlavně polévky, aby psi taky někdy měli kosti. taky jsem přežila pár výkyvů, kdy jsem naopak byla schopná tloustnout 4 kg měsíčně, což jsem zarazila dělenou stravou a přísunem jódu v jídle. a tak podobně. Prostě pokračujeme v mírných obměnách a dospělé děti se vracejí s tím, že se těší jak malí haranti na rybičkovou nebo tvarohovou pomazánku a na spoustu česneku, co jim ty jejich nedopřejou, protože u jedněch se doma česnek nepoužívá kvůli zápachu a nóbl rodině a u druhých se studovaná odbornice dočetla, že česnek snižuje tlak a bojí se, aby miláček někde po jednom stroužku nezkolaboval… 😀 Život zkrátka tropí rošťárny.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.