A co na to Kalousek? Mimořádné vydání!


Právě jsem zažil (příjemný) šok. Dle průzkumu Minfin drobní živnostníci souhlasí se zavedením Babišovy elektronické evidence plateb. V poledním speciálu o tom informovalo Rádio Impuls. Překvapením byl výsledek průzkumu i pro samotné Minfin. Drobní živnostníci totiž nechtějí mít mezi sebou podvodníky a výdaje, které budou mít se zavedením systému v žádném případě nepovažují za likvidační.

Tak by mne zajímalo, čím se teď budou ohánět oháňky typu Kalousek, Fiala či Stanjura.

A bude o tom informovat naše velmi předražená veřejnonesvéprávná?

Bavor podpis_rex2

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

75 reakcí na A co na to Kalousek? Mimořádné vydání!

  1. Rosťa napsal:

    Kalouskoidi si něco najdou. Poměrně dobře je živí útoky na prezidenta.
    Zajímavá zpověď německého novináře. U nás to nebude lepší.

    To se mi líbí

  2. oh napsal:

    Co na to Kalousek?
    http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/kalousek-pravda-ta-uz-se-nesmi-ani-psat_327234.html

    Pozor: tento odkaz může způsobit žaludeční nevolnost, zvýšení krevního tlaku nebo vážnou psychickou újmu.

    To se mi líbí

  3. Petrpavel napsal:

    Známe průzkumy… Pro mě je otázkou kolik je těch poctivých vítajících toto opatření a kolik nepoctivých stavících se proti němu. Statistika neexistuje, ale volby jsou taky statistika, a koho volí živnostníci a podnikatelé? A vím, výjímky existují, aby potvrdily pravidlo.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Průzkum, který zadavatele překvapí, asi bude pravdivý, nemyslíte?

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Ano, někdy se jim to vymkne z rukou. A záleží především na zadavateli. Psal o tom nedávno v jednom tady odkazovaném články jeden anonymní manažer výzkumové agentury. Nelíbí-li se, udělají nový, psal. Uvidíme.

        To se mi líbí

  4. Cech napsal:

    Co by na to řekl náš, naprosto pravdomluvný Ing. Miroslav Kalousek – > snad pomůže nápověda.

    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Kalousek-Jsem-vystavovan-teroru-protoze-rikam-holou-pravdu-Zeman-a-Babis-Na-cloveku-si-smlsne-kdejaka-havet-a-jeleni-se-pasou-350194

    Vzhledem k tomu jak se církev ponořila do svého problému společně s TOP 09 a Kalouskem, tak je jasné, že nyní náš naprosto pravdomluvný Ing. Miroslav Kalousek potřebuje pouze reklamu.
    Protože za 28 let mu bude ho*** platná.
    No neberte ho za ty prachy.

    To se mi líbí

  5. čtenář napsal:

    „Živnostníci se přitom změně nebrání. Vyplývá to aspoň z průzkumu asociace, podle něhož 40 procent podnikatelů s evidencí tržeb souhlasí.“

    „Asociace malých a středních podniků proto požaduje, aby se systém tržeb drobných živností netýkal. „Ti úplně nejmenší, ‚mikroživnostníci‘ – zejména se jedná o kadeřníky, masážní salony, malé pivnice – u těch se velmi přimlouváme, aby to nebylo. Pro ně je to skutečně určitý zásah, určitá práce navíc,“ upozorňuje Karel Havlíček.“

    Tržby podnikatelů budeme od roku 2016 kontrolovat na dálku, plánuje ministerstvo financí

    http://www.rozhlas.cz/zpravy/domaciekonomika/_zprava/trzby-podnikatelu-budeme-od-roku-2016-kontrolovat-na-dalku-planuje-ministerstvo-financi–1432981

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Těch se to opravdu týkat nemá.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        si myslím,že až dojde na věc,tak se to bude týkat naprosto všech co si za služby nechávají platit v hotovosti.Asi tam spadnete také,ale až v létě 2016,pokud berete hotovost.

        Někoho se to ale týkat určitě nebude,třeba prostitutky a prodejci drog nebudou registrovat tržby,protože tito nejsou podnikatelé,zloději budou také od této povinnosti osvobozeni.
        Je ale asi pravda,že i jejich tržby jsou započítány v té šedé ekonomice o které se pořád kdáká.

        Jen by mě zajímalo,kde jsou vlastně uschovány ty miliardy,které ty živnostníci zatím rozkradli,když se tak různě traduje,že to jsou stovky miliard.
        To budou ti dotyční mít asi někde nějakou šachtu a ta už bude plná těch miliard.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Copak šachtu, to ne, oni ví kam s nimi lépe, ale ta díra je vidět ve státním rozpočtu 🙂 .

          To se mi líbí

        • Lex napsal:

          Proboha, čtenáři,
          copak řemeslníci, kteří dělají služby v řádech tisíců korun, i desetitisíců korun (instalatéři, vodaři, topenáři, zedníci, obkladači, malíři a natěrači, opraváři všehomožného, malí automechanici – a doplňte si co chcete – u mě naposled třeba čalouník) a kteří inkasují „cash“ ty tržby evidují a vykazují v účetnictví? Kde to žijete? Jistě, jsou výjimky. I v mém případě – předloni instalace nového plynového turbokotle za 50 litrů, letos výměna nevyhovujícího odkouření za šest… tenhle nediskutuje, udělá s tím, že fakturu donese za pár dní a s ní i pokladní stvrzenku.
          Tak to má být.
          Chtít fakturu a stvrzenku od těch ostatních, na které tady namátkou poukazuji, tak příště si se svým problémem, závadou, potřebou můžu jít tak do …. no, víte kam. A ať mi nikdo netvrdí, že místo něho jen tak najdu jiného. V tomhle je to skoro horší než za socíku.
          Nicméně vlastní zkušenosti nikomu nehodlám brát, já píšu jen o svých.

          Jo, a poněkud se u nás přestalo psát o tom, co asi předloni zavedl Fico a spol. – slosování pokladních stvrzenek, což podle zpráv v našem tisku z počátku letošního roku slovenskému eráru přineslo obrovské částky na výběru daní.
          Ano, to je jediná cesta – zainteresovat zákazníka na tom, aby zakázka prošla účetnictvím. Lhostejno zda „on-line“, nebo písemně přes berňák.

          To se mi líbí

          • Strejda Olin napsal:

            Včera jsem byl u pánské kadeřnice. Byl jsem v pořadí druhý, za 30 minut jsem odcházel. Cena obyčejného ostříhání bez čehokoliv navíc 130 Kč (stotřicet). Tomu přede mnou ani mě nebyla nabídnuta stvrzenka a jak mám zkušenosti, téměř nikdo si ji nebere. Ta paní stříhá 8 hodin denně, ideálně za hodinu 4 zákazníci, za den 32 krát 130 Kč = 4 160 krát 20 pracovních dnů = 83 200 Kč. Budu skromný a vydělím to dvěmi. To je 41 600 Kč za měsíc. Jaké má náklady? Pronájem 24 m2, voda-minimum, elektřina-světlo a holící strojek, topení-centrální 1 radiátor. Žádné skladovací prostory, žádný materiál, žádné dopravní prostředky, žádné stroje. Kolik platí daň si netroufnu odhadnout.
            Kolik je v republice podobných živnostníků? 100 tisíc? 500 tisíc? Víc, míň?

            To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Jestli ta paní stříhá vstoje 8 hodin denně, pak by zasloužila řád a vytesat do kamene obě kolena…. Je-li jí třicet, možná to zvládá. Jsem zvědav v šedesáti.

              Platí-li či neplatí daně a kolik nevím, ale kdyby byla zaměstnanec, pokud možno odborově organizovaný, jistě byste neplatil za ostříhání 130 Kč, ale spíše 260 Kč. I s účtenkou, samozřejmě. Zaměstnavatel by za ni a jejích (třeba) pět spolupracovnic platil zdravotní a sociální pojištění atd. (možná!), ale to jen z minimální mzdy, zbytek by jí dával na ruku. Sám by toho moc také nedanil – to víte, nové auto + cesťáky, náklady na mycí prostředky (pro celé příbuzenstvo), kancelářské potřeby (vede si vlastní úřad), telefon (i pro rodinu), počítač (i pro děti)…. No co naděláte, bude skoro ve ztrátě, tak z čeho by platil daně, ne?

              Ještě lepší to bude, když bude vaše kadeřnice zaměstnána v nadnárodním kadeřnickém řetězci. To bude pracovat za minimální mzdu (na ruku dostane leda tak prd), takže odvody a daně státu nebude mít vysoké ona ani zaměstnavatel, který zisk vyvede do zahraničí, nejlépe Junckerovi do Luxemburku, a tam už si s daněmi nějak poradí. Provozní doba bude 24 hodin denně, což bude jistě báječná služba zákazníkům – máme svobodu nechat se ostříhat klidně i v půl třetí ráno, ne?! Až to s paní sekne (a taky že jó, co byste čekal), spadne do báječné české sociální záchranné sítě a bude se v ní houpat. Kadeřnický řetězec si najde další, jinou sílu, nejspíš třeba kulturní antropoložku z univerzity v Horní Dolní (protože ta jinou práci nesežene), zaučí ji a stříhá se dál. Až se investované hřebeny amortizují a vyčerpají se prostředky z investiční pobídky, tak se kadeřnický řetězec zavře a přesune na Ukrajinu.

              Dobrá rada: Berte to strojkem dohola jako já i s vousy a máte to skoro zadarmo a daně vás trápit nebudou. Vlastní ani cizí… 🙂 . Ale ta vaše kadeřnice opravdu není hlavním viníkem špatného výběru daní. Tím bude někdo jiný, řekl bych. Kdysi jsme tomu říkali „metoda hlavního článku“, ale to už neplatí, je nová doba.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Milý Krajane
                tohle nemá cenu a smysl. Já to mám podobné v rodině. Švagr s tchánem svorně nadávají na soukromníky kde můžou. A přede mnou. V pohodě. Takže to už vůbec nesleduji. A co se týká metody hl.článku, tak souhlasím s tím, že tu je nutné uplatňovat. Ale kdo to udělá, když ti (ne)odpovědní to nejsou?

                To se mi líbí

            • Petr Pelikán napsal:

              Dobře napsané, pane Hudče!

              To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Beru to s úsměvem, pane Bavore a rád (občas) provokuji, v této záležitosti zejména.

              Když vidím ty zlodějny a „odklánění“ prostředků ze státního rozpočtu tu i onde a napříč politickým spektrem, samozřejmě čím výše tím exponenciálně více (z rozpočtu malé vesnice toho moc neodkloníte, tam se ProMoPro nechytá), tak když to vidím a tuším, říkám si, že dobrovolně může v naší zemi platit daně jenom blbec, pokud nemusí.

              S plnou odpovědností tvrdím, že jsem z daní pro stát neukradl ani korunu a daňové kontroly se bojím jen velmi nepatrně (chybička se může vloudit). V hotovosti jsem nikdy nic neinkasoval, vše jde přes bankovní účet. Že daně optimalizuji s pomocí daňového poradce, to beru jako investici (poradce není zadarmo), která je vysoce rentabilní. Učím se to od těch velkých, společensky nejzodpovědnějších…. 🙂 .

              Sobecké? To jsou jen kecy. V naší zemi to jde se solidaritou z kopce a kdo na ni do budoucna přehnaně spoléhá, ten spláče nad vějdělkem. Co je doma, (skoro) jen to se bude počítat. Iluze nejsou na místě.
              Howgh, domluvil jsem… 🙂 .

              To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              Strejdo Oline,
              to není kadeřnice,to je Střihoruký Edvard,jak často tam chodíte?
              Připadá mi totiž,že ta musí každého zákazníka ostříhat několikrát měsícně aby ji vyšel ten příjem 41.600,-
              Možná se mýlím,ale udělat 320 zákazníků za 20dnů,nevím nevím.

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              😀
              Já doporučím jednu docela dobrou v Praze 6. Za 80 Kč

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Stokrát nic umořilo vola, říká se. Platí to i o státním rozpočtu.
              Tolik k „polemice“ Olin vers. Hudec.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Hudcovo z 16:16 neúmyslně poukazuje na jiný, zdánlivě vedlejší, problém. Nebudu se rozepisovat, ale dávám otázku : proč by mělo stát stříhání od holičky-zaměstnankyně, 260,-Kč, proč to mělo být prováděno nadnárodním řetězcem, když od holičky-zaměstnankyně dříve stálo 2, možná později 5 korun? Nečouhá z toho zase nějaká chyba systému? A my děláme, že je to všechno v naprostém pořádku a stav bereme jako samozřejmý, neměnný, dokonce snad správný?

              To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              Petřepavle,
              a proč by to stříhání nemělo být prováděno nadnárodním řetězcem?
              Vždyť si to lidé přejí

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              čtenáři, klidně, když bude za 2 nebo 5 korun. Já vím, přeháním, za 20 nebo 50… ale stejně.
              A proč by mělo? No, no, … jsem zvědav.

              To se mi líbí

            • Gábina napsal:

              Tak jestli chcete ušetřit, zajděte si do střední školy obchodu a služeb a za to samé a lepší dáte kč 70,- a budete obklopen slečnami 17-19 let, docela pohlednými a bude i účtenka, Tu Vám vydá mistrová., slečny to baví a vědí, že také něco dostanou .
              A jestli chcete na ošetření pleti a masáž dekoltu, tak to samé provozují ve školní učebně zařízené jako kosmetický salon té střední školy střediska obchodu a služeb a dáte kč 150, i účtenka bude a opět, hezké mladé slečny.Jako živnost to vedené ale není, je to prostě škola a ty peníze jsou spíš takové přilepšení.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Takže čtenáři znova : a proč by mělo? !
              Gábině : takové zařízení máme od nás nejblíž ze všech střiháren. Proč nevyužívám? Myslete si třeba že jsem ješitný dědek a na těch pěti vlasech mi záleží a dám raděj obvyklých 130.

              To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            Lexi,
            ale já nic z toho nebudu zpochybňovat,jen se pousmívám nad těmi miliardami,ale jestli je to s těmi miliardami pravda,tak tady zase nemáme průměrnou mzdu cca 25.000,- ale o dost vyšší a následně desetisíce lidé netrpí chudobou,protože jejich chudoba je pouze na papíře,když příjem mají ten nezdaněný.

            O účtenkové loterii se ale píše.
            Lexi,opravdu si myslíte,že ty obrovské částy,i když,co to je vlastně to „obrovské“, přinesla ta účtenková loterie?
            Opravdu věříte politikům,i když v tomto případě je to Fico?

            To se mi líbí

  6. Petrpavel napsal:

    Zeman nebyl první sprosťák, aneb vzpomínka na dobrého člověka a politika (vlastně politiky) :
    http://blog.aktualne.cz/blogy/jiri-havel.php?itemid=3949

    To se mi líbí

  7. Petrpavel napsal:

    Co na to Katolík kalousek? To se asi nedozvíme, ale co ostatní?http://www.novinky.cz/krimi/356498-obzaloba-knez-znasilnoval-divky-aby-je-odnaucil-chuti-na-sex.html
    Negeneralizovat, jistě. I jiná víra sex přináší. Třeba v peníze. Za slovo boží jako za peníze.

    To se mi líbí

  8. Hudec napsal:

    No a co? Já učím postupně vnuky pít, aby se z nich nestali ochlastové… 🙂 .

    To se mi líbí

  9. Strejda Olin napsal:

    Já se tomu musím vážně smát. Stát má systém vymahatelnosti daňového zákona a daně s vysokým procentem úspěšnosti vybírá, obrat zboží a práce je řádně účtována a fakturována, vše je transparentní, živnostníci bez faktury nebo daňové stvrzenky nehnou prstem, nikdo nenakupuje materiál bez daňových dokladů.

    Jak to, že já mám jiné zkušenosti? Holička si účtuje 520 Kč na hodinu a je to normální, dokonce prý málo na to, že chudák musí u práce stát, zatímco jiní snad u práce leží? Řemeslník si řekne za práci bez dokladu 2 000, s dokladem 3 500 korun (po čem asi většina lidí šáhne?). Hospodský nakupuje jen každý třetí nákup ve velkoskladu na řádnou fakturu. Na tržišti jsem ještě neviděl od trhovce paragon. Firma nám odflákla revitalizaci paneláku a slehla se po ní zem a není dovolání. Řemeslníci mi na vyhrazeném parkovišti poškodili auto, vše vyfoceno a zadokumentováno, ale náhradu jsem od nich ani po pěti letech neviděl. Vypařili se z povrchu zemského. Kamarád se chtěl oprávněně soudit o 100 tisíc. Na soudu mu ukázali stoh spisů, čekajících v pořadí před ním s vyhlídkou na jednání za 3-4 roky s jasnými výdaji a nejasným výsledkem („pane, tady jsou žaloby na milionové škody a již tu leží roky“). Výrobci potravin šidí na kvalitě surovin a obchodníci to v klidu prodávají a ještě přiváději se svými akčními slevami zákazníka v omyl. Taxikáři v Praze by, jak slyším, mohli žrát koňská vejce, prostitutky se svými pasáky nemusí platit daně, protože to nejsou živnostníci. Dálnice se staví předražené a nekvalitní, tunely se tunelují, bez korupce se prý žádná stavební firma nedostane k lizu, doposud ztrátová státní činnost se zprivatizuje a v tu ránu vydělává soukromníkovi stamiliony, stát si pronajímá budovy za násobky běžného nájmu, kupuje za stovky milionů služby a věci za přemrštěné ceny, černé stavby milionářů jsou dodatečně schvalovány a chudákům bourány, fotovoltaici díky blbým zákonům vydělávají miliardy… Takže je všechno OK a já jsem blbej?

    To se mi líbí

    • Gábina napsal:

      Tak co se týče Vámi zmíněného poskytování erotických služeb, tak pasáky mají leda tak cikánky nebo takovéty méně chytré nebo cizinky většinou na vozovce.
      Studentky a studenti a ženské v domácnosti a učitelky a písařky a sekretářky třebas na spisovně soudu či ostatní sekretářky „poskytují“ doma.
      A teď si vemte, máte rovnost před Zákonem a když cigoš(=pasák alias kuplíř) bere část peněz z eros služeb, tak se dopouští kořistění z prostituce a to je tr. čin a dle povahy 3 – 8 let v nápravně výchovném „ústavu“..
      Když by však musila zaregistrovaná dle Vašich představ žena či muž a tito musili platit pod hrozbou jiné újmy (například když by „neodváděla“ státu včas či v dostatečné výši na ty Vaše platby) a mohla se dostat do exekuce (tak to je jistě razantní vyhrůžka, koukej šlapat a plať státu nebo exekutor a pod most) , tak by to podle Vás asi tr. čin nebyl. Dle mne ale ano, a sice dokonce kuplířství v organizované skupině, jelikož úřad zajisté je organizovaná skupina a ne nějaký soukromý baráčník a za to by měl správně vyinkasovat 8 let odnětí svobody onen státní úředník= státní kuplíř, soukromý cigoš=soliterní kuplíř asi 3-5 let.
      Nevidím totiž rozdíl, jestli cigoš ji bude nutit pod pohrůžkou , že ji vyhodí z domu, aby šlapala, a nebo totéž udělá stát protřednictvím svých státnícch kuplířů řečených úřednící státní správy. výsledek je stejný když jí třeba se ten měsíc nebude chtít toto činit, stát to zajímat nebude a dostane se do skluzu s placením a stát jí pohorozí exekucí, čili ji v tomto stavu bude nutit, jako cigoš.
      Ale hold stát jako pasák kuplířem „není“, cigoš však je, ačkoliv oba dělají totéž, chtějí peníze pod pohrůžkou jiné újmy. Zajímavé pojetí práva
      Takže pasák jako pasák, ale to některým jednodušším lidem nedochází.
      Tak asi tak.
      Můj návrh je, ať si to každý vyzkouší a třeba v sobě objeví nečekané vlohy.
      A teď si vemte, která spořádaná ženská si nechá napsat do papírů, že ráčí být příležitostná kurva. Už zítra by o tom věděly všechny baby na všech úřadech a ukazovaly by si na ni prstem a byla by „hotová“.
      Nebo která studentka , která si v důsledku okolností (inu v Praze je draho i pro studenty) , nechá zapsat na nějakém úřadě, že ráčí být občasná kurva v mezičase, třeba o sobotách a nedělích, v pracovní dny dochází do školy a učí se a vypracovává úložky.
      Tak taková to je problematika.

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        Kanada plně legalizovala prostituci
        pátek 20. prosince 2013, 19:17 – Ottawa

        Nejvyšší soud Kanady zrušil v pátek veškerá zákonná omezení týkající se prostituce. Legalizoval tak provozování veřejných domů. Prostituce jako taková byla i dosud v Kanadě legální, řada zákonů však omezovala konkrétní aktivity prostitutek a byznys spojený se sexuálními službami.

        „V Kanadě není zločin prodávat sex za peníze,” uvedla ve zdůvodnění verdiktu soudkyně Beverley McLachlinová.

        Soud vyhověl stížnosti tří prostitutek Terri-Jean Bedfordové, Amy Lebovitchové a Valerie Scottová z roku 2009, podle nichž byla omezení překážkou bezpečné práce, uvedla agentura Reuters. Stěžovaly si, že si nemohly najmout ochranku, neboť z výnosů z prostituce si nemohla legálně žít žádná třetí osoba, aby se zabránilo pasáctví. Nemohly se ani uchýlit do relativního bezpečí veřejných domů, protože jejich provozování bylo oficiálně zakázáno.

        Nejvyšší soud uznal jejich podnět za oprávněný a zrušil zmíněná omezení. Soudci se na verdiktu shodli jednomyslně poměrem hlasů 9:0 s odůvodněním, že normy odporují ústavou zaručenému právu na život, svobodu a bezpečí člověka.

        http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/322741-kanada-plne-legalizovala-prostituci.html

        To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Když vydělávat, tak pouze a jen naprosto zákonně a bez jakéhokoli střetu zájmů.
      http://www.novinky.cz/ekonomika/356613-vitezem-miliardoveho-tendru-na-lesnicke-prace-je-babisova-firma.html

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Přiléhavě reaguje jeden ze čtenářů v diskusi : „…já ho nevolil.“¨
        Já taky ne, ale nevidím to tak černě. Jeho. S jeho okolím to už bude asi jiná.

        To se mi líbí

  10. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore, pošta… 😉

    To se mi líbí

  11. taras2 napsal:

    Ono by bylo už na čase, říkat si pravdu do očí, byť i je někdy trpká až k pozvracení.

    V roce 2006 (za Paroubka) odvedly OSVČ do státního rozpočtu na dani z příjmu za rok 26 miliard korun. A celkem spokojeně žili. V posledních létech necelé 3 miliardy korun. Proč ten propad? Inu – pravicové vlády, složené ze šmejdů ODS a TOP09 tyto daňové úniky umožnily, změnou pravidel. My vás necháme okrádat stát, vy nás budete za to volit. Když se tedy vezme jenom posledních pět let, tak na dani z příjmu přišel stát o více než 100 miliard korun – a to je jeden schodek.

    To je jedna strana mince. Druhá je ta, že daňové úniky od velkých firem se odhadují na 100 miliard korun ročně, možná je to i víc. Třetí stranou je to, že ztráty z předražených státních zakázek se odhadují rovněž na 100 miliard korun ročně. To jsou přímé důsledky korupce státních úředníků, důsledky nečinnosti a neschopnosti (lenosti) policie a justice. Když to sečteme, máme zde kriminální úniky na platbách státu ve výši nějakých čtvrt miliardy korun ročně. Kdyby jich nebylo, nemáme žádné starosti se zadlužováním státu, s důchodovým účtem, se zdravotnictvím a školstvím. Těch dvě stě padesát miliard je každý rok ukradeno a skrývají se v kapsách zbohatlíků a zkorumpovaných úředníků.

    Jak dalece je pak oprávněná stížnost vesnického automechanika, že musí šidit, i kdyby nechtěl, jinak by to musel zavřít, to ponechám vašemu úsudku a jeho svědomí. Jestliže je ve státě – snad s výjimkou hasičů, zdravotních sester a učitelů – shnilé úplně všechno, není se co diviti, že to tak nějak páchne. Smrdí.

    To se mi líbí

    • taras2 napsal:

      Oprava: čtvrt bilionu korun ročně, 250 miliard Kč.

      To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Tarasi
      mockrát se opakuji, ale nízké odvody OSVČ jsou z jiného důvodu. Jednak nahnání mnoha řemesel do švarcáku, jednak pokles obratu. Pocítil jsem to i na sobě. Ten pokles byl natolik razantní, že mne dohnal do předčasného důchodu. Teď si jen přivydělávám.

      To se mi líbí

      • taras2 napsal:

        Vždyť jsem napsal, že je to na svědomí toho kterého živnostníka. Švarcák je pololegální, avšak trpěný, nahrává těm větším žralokům, v Evropě je ilegální. Pokles zakázek je důsledkem restriktivní politiky Topolánkovy a Nečasovy vlády. Když to tady vzala do ruky pravice se svými neoliberálními recepty, vždycky došlo po šesti letech k hospodářskému krachu. Její voliče je nutno vypátrat, natřít dehtem, posypat peřím a na kládě vynést za hranice.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Švarcák je nelegální, ale přehlížený. Se svědomím to nemá nic společného. Hlad má silnější hlas. Kalous se podepsal i tady.

          To se mi líbí

          • Jos napsal:

            Bavore, to není hlad, nejčastěji to je triviální prvoplánová vyčuranost.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              A čí? Těch švarcáků? Těch, kteří přišli o „stále“ zaměstnání a dělají nejisté švarcáky?

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Bavore moc přijímáte, byť špatnou, realitu za svou. Záleží na tom čí je to vyčůranost? Důležité je, že je to špatně. Pro státní pokladnu i pro pracující nucené do „švarcáku“. Mělo by to být špatně i pro ty „zaměstnavatele“ poněvadž by to mělo být trestné. Ptejme se : proč není?

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Žádnou realitu nepřijímám za svou. Tak to prostě je. A že je to špatně pro vámi uvedené, je samozřejmé. Proto nepovažuji švarcáky za vychcánky. Ti jsou pouze obětí Topolánko-Kalouskova pojetí svobod. Vychcánky jsou ti, kteří si je „najímají“.

                To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Odpověď že by bylo méně hospod, méně krámků, méně číšníků, kuchařů, uklizeček apod. mě neuspokojuje. Nic by se nestalo. Vyšší nezaměstnanost? Byla „tenkrát“ bez švarcsystému nějaká?

              To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Takže je to opačně – všechno je blbě a já jsem OK?
      Pak tu máme voliče. Přes 200 000 restituentů, 600 000 OSVČ, 150 000 zaměstnavatelů, jejich rodiny, dále veksláky, šmelináře, podvodníky, dobrodruhy, vysoce nadstandardně placené manažery, bankovní sféru, studenty, umělce, politiky, dobře živené úředníky a jsme na číslech, která ve volbách zajišťují pravici a nelevicovým stranám 67% hlasů. Všem tento zločinný systém vyhovuje (čest vzácným výjimkám). Není co řešit. Jim se ten brajgl líbí.

      To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Tahle krátká část diskuse (taras2 21:51 přes Bavora 22:03 až Olin 02:10) řekla všechno co je potřebné říct. Není potřebné nic dodávat. Jasno proč je a bude trvalé státní zadlužování, proč se rozevírají a budou rozevírat nůžky stále dál, proč se to v historicky dohledné době nezmění.
      Realita ČR jako ranně a zároveň pozdně kapitalistického státu jako na dlani, ten ještě přijatelný padesátých-sedmdesátých let v Evropě nám minul. Přijatelný náš socialismus let devadesátých jsme odmítli. Ten dravý a bezohledný anglicky mluvících zemí s USA v čele jsme si nechali vnutit. Jenomže my nejsme Američané ani mentalitou ani rozpínavostí, jsme jenom jeden z jejich klacků na jedno použití.

      To se mi líbí

    • čtenář napsal:

      Tarasi2,
      když pravdu,tak tedy pravdu,
      v roce 2006 jsem měl tržby za prodej zboží 30.000.000,-
      v roce 2013 jsem měl tržby za prodej zboží 6.500.000,-

      Nejsem z těch na které poukazujete,nebyl jsem zvýhodněn kritizovaným zvýšením výdajových paušálů,takže v mém případě nedošlo k žádné změně pravidel.

      Za pokles mých tržeb nemůže žádná politika pravicových vlád,pokles mých tržeb má na triku zákazník,kterému se líbí chodit nakupovat do hypersuper.
      Nadále za pokles mých tržeb může nedostatek parkovacích míst v centrech měst a zřizování pěších zón v kdejaké prdeli.

      No a pokladny mi určitě tržby nezvýší,když do této doby tržby přiznávám v plné výši,jediné co mi pokladny zvýší budou náklady,takže v mém případě zaplatím více nějakému operátorovi za internet a méně státu na daních.

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Kdopak sem tzahraniční hypersuper láká a vůbec pouští? Všechny centrální vlády od 1989. Kdopak nechává zastavět či zastavuje kdejaké volné místo a zřizuje pěší zóny ve městech, potřeby města majíc u zádele? Téměř všichni (komunističtí ne) zastupitelé radnic od 1989. Ale pravda, taky platí, že do té doby by jste si jako soukromník moc neškrtl, ale kdo ví jak by to bylo teď …25 let vývoje je pro socilaismus dlouhá doba, za kterou se mnoho mohlo (a muselo) zlepšit, i ty služby, viz třeba rok 1960 versus 1985.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          asi se budete mýlit,komunističtí zastupitelé jsou-budou v tomto stejní jako všichni ostatní,začnou kdákat jak tím zajistí pracovní místa a jak centra měst nejsou určena pro auta ale na procházky rodin s dětmi a relaxaci.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            jo,a nejde o to,že bych si neškrtl před rokem 1989,jde o to,že pořád někdo srovnává výnosy z daní v roce 2006 s posledními roky a lidem věší bulíky na nos,že výběry klesají protože není registrace tržeb.
            Proto jsem se podíval na tržby a uvedl je.
            Stejně tak mohu uvést odvody daní,dph,sociálního,zdravotního,trvalý pokles všeho.

            Ať jdou ti političtí srovnávači žádat daně a vše ostatní do hypersuper,jestli mají odvahu,tam nyní plynou peníze nakupujicích,tak by odtud měly plynout i ty daně.
            A jestli tu odvahu nemají,tak ať drží hubu a krok s trendem,ale ať nechtějí po někom daně z maloobchodu,když kromě hypersuper skoro všude chcípl pes.
            Prahu do toho napočítám,to je stát ve státě,tam drobný maloobchod funguje pořád i s těmi hypersuper za zády.

            To se mi líbí

            • taras2 napsal:

              Čtenáři, máte pravdu s pěšími zónami a nedostatkem míst na parkování. V našem okresním městě, kde je náměstí dlouhý jak Lovosice a místa dost, se radní rozhodli před deseti lety, že doposud volné parkování bude na automaty, dvacka na hodinu. Že na tom něco trhnou. Dneska, když obchodníci centrum opustili, protože zákazníci zmizeli, to zase dávají zpátky, jenže kšefty se už zpátky nepohrnou.

              Ale co se poklesu tržeb týká, největší podíl na nich má změna pravidel ve prospěch živnostníků plus obyčejná hospodářská kriminalita, spojená s poklesem daňové kázně skrze pravicové vlády, plus švarcák. Řemeslníci pak dávají účtenky jenom u výkonů, kde zákazník požaduje na práci záruku, tedy – jak nahoře kdosi uvedl – typicky u toho kotle. Jinak 80 % jede bez evidence.

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Malinko (ale opravdu jen malinko) odbočím. Pěší zóny jsou problém. Když se dělala rekonstrukce Strakonického náměstí, byl požadavek Strakoňáků na zákaz dopravy. Jenže se ozvali majitelé obchodů a doprava se vrátila. Mezitím se nějak proměnila náplň obchůdků, zavedené zmizely, (ne)potřebné přibyly. A tak se po náměstí sice jezdí, ale to se zase nelíbí Strakoňákům, kteří by nejraději… ví vůbec, co by chtěli?

                To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Bavore popsal jste to dokonale. Je úplně jedno jestli bude nebo nebude pěší zóna, vždy bude přibližně polovina pro a polovina proti. Jsem pro nehýbání se zavedeným (viz třeb atramvaje co jezdily přes Václavák). Jenomže pak trpí stavebnictví i kapsy zastupitelů 🙂

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Pro problémy ve stavebnictví jste zvolil špatný příklad. Stavební firmy o práce v centrech moc nestojí. Složitá logistika, spousty omezení, to není nic dobrého pro stavění.

                To se mi líbí

            • čtenář napsal:

              Tarasi2,
              ano,navíc ještě placené parkoviště,a městský strážník,co chodí očumovat za skla aut,kde chybí parkovací lístek,protože botičky na zákazech stání-zastavení už všechny ten den nasadili a víc jich nemají.

              S tím poklesem tržeb to vidím jinak,protože změna pravidel může mít vliv akorát na daňový základ,ale ne na tu výšku tržeb.
              Nemyslím si ani,že daňová nekázeň má něco společného s pravicovou vládou,byly i levicové a nekázeň byla stejná,dokonce bych řekl vyšší,protože to byly doby kdy se daleko více stavělo a točily se větší peníze.
              Shodou okolností švarcák se naposledy snažil postihnout Drábek,akorát,že někteří ouřadové si vybírali cestu nejmenšího odporu a kontrolovali ty nejmenší chudáky a potom je hnali k postihu za to,že jim v pojízdném stánku stál někdo z rodiny bez pracovní smlouvy.
              Tarasi,pochybuji,že 80% jich jede bez evidence tržeb,to jsou pouze řeči aby pracující lid v zaměstnaneckém poměru měl svého nepřítele a těšil se na lepší zítřky.
              Dnes už je stavební boom ten tam a kdo není napojen na nějakou firmu která mu dohazuje zakázky,tak již skončil.A ten zbytek fakturuje a potom čeká a čeká až přijdou peníze.
              Do kolonky splatnost faktury se dnes klidně může psát namísto datumu poznámka „kdyby na mne něco zbylo byl bych rád“

              No,nakonec uvidíme už za dva roky jak se jim zvýší tržby až budou pokladny napojeny na FÚ.

              To se mi líbí

            • taras2 napsal:

              Čtenáři, já to zvoslil, vynechal jsem na pokles DAŇOVÝCH tržeb, bez toho to nedává smysl. Stejně tak jsem byl nepřesný u té evidence tržeb, samozřejmě že evidenci vedou všichni, ale měl jsem napsat, že osmdesát procent živnostníků krátí tržby nevystavováním dokladů. Jinak souhlas.

              To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Mám čtenáři tu smůlu, že v místech kde se vyskytuji vládli komunisté naposledy v roce 1989. Nemohu posuzovat. U vás vládnou, že posuzujete?

            To se mi líbí

      • Petr Pelikán napsal:

        Čtenáři,

        to nejsou jen ty „hypersuper“, které ničí maloobchody, je to také internet. Stalo se módou, že hodně lidí jde do obchodu jen proto, aby si vybrali, vyzkoušeli nebo prohlédli zboží, které pak nakoupí v internetovém obchodě.

        To se mi líbí

        • čtenář napsal:

          ano Petře Pelikáne,ale souhlasím jen částečně.
          Mám odběratele,kteří mají prodejny jak na náměstích tak v hypersuper,a v těch hypersuper mají 3-4x větší tržby při daleko nižším sortimentu,a na menší prodejní ploše.
          Internetový prodej bere tržby všem,centrům měst i hypersuper(těmto ale daleko méně).

          S tím,že maloobchod v centrech měst působí často jako poradna před nákupem souhlasím,zákazník není mnohdy soudný člověk,mě by hanba fackovala takto se chovat.
          Co se internetového prodeje týká,tak já ty lidi co v nich nakupují nechápu,nechápu to,že je někdo ochoten své peníze poslat tam kam se v životě nepodívá jak to tam vypadá.
          Já zastávám názor,že peníze se mají utrácet tam,kde to přináší i následný užitek,jako třeba oprava toho domu,zpestření celkového prostředí,v noci vše krásně osvětleno,že tam ani městské lampy nemusí být.
          Je to takové na oko příjemné,zvyšuje to i bezpečnost v ulicích,si myslím.
          Já si pamatují začátky maloobchodu před 25lety jak to začalo všude nádherně zářit,postupně vidím na mnoha místech úpadek až takový,že to končí prkny zatlučenou výlohou.
          No je to smutné,ale dělat s tím nic nejde,to záleží na lidech kteří nakupují,když chtějí nakupovat v hypersuper tak ať nakupují,já zůstanu svůj.
          Jsem asi stará škola,jako klučina jsem fandil Les Charlots když bojovali proti supermarketu ve filmu Velký bazar.

          To se mi líbí

          • Strejda Olin napsal:

            Já vás čtenáři nepoznávám 🙂
            Nebudu hodnotit supermarkety. Je to fenomén doby a čas ukáže, jak se bude nakupovat v budoucnu. Já ještě pamatuji dobu, která se s jistotou nevrátí. V centru města lidé bydleli a žili. Brouzdal jste po náměstí a přilehlými ulicemi a obchod střídal obchod. Ovoce a zelenina, trafika, mlékárna, čistírna, masna, potraviny, oděvy, obuv, fotoslužba, gramofonové desky, vinárna, buffet, koberce, klenoty, železářství, sport a hračky, sklo a porcelán, pletené zboží, méčný bar, domácí potřeby, papírnictví, restaurace… Probíhalo zásobování, lidé nakupovali, spěchali sem a zase tam, někteří jen bloumali a mnozí se navzájem alespoň od pohledu znali, zdravili se, pokecali. V patrech nad obchody byly byty, party dětí okupovaly dvorky a na lavičkách posedávali penzisté nebo matky s kočárky. Vše mělo svůj ustálený řád. Možná nudný, ale živočišný. A chcete-li, ano, stálo tam porůznu nevábné lešení, v chodníku sem tam nerovnost a díra, domy byly oprýskané, ušpiněné a unavené časem. Tak jako lidé, sešlí stářím. Ale o to víc důvěryhodní a přátelští.

            Dnes když těmi důvěrně známými ulicemi procházím, vidím opravené barevné domy posprejované debilními klikyháky (chudáci majitelé, nejen drahé fasády, ale i krásné původní dveře a vrata), chodníky ze zámkové dlažby jak mlat jeden jak druhý. Míjím herny, pobočky bank a pojišťoven, zastavárny, pizzerie, ušmudlané vietnamské večerky, řeckou, italskou a mexickou restauraci, americký bar a jednu českou restauraci s poledním menu za 99 a pivem za 35 korun. A vidím spoustu prázdných výloh s plakáty „K pronajmutí“ a „Na prodej“. Z bytů nad obchody se staly kanceláře, nebo bydlení pro boháče. Nevím kam zmizeli penzisti, matky s kočárky a party kluků. Zůstalo jen bohatství vystavené na odiv, mrtvé, smutné a bez života.

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Čtenáři a Oline, zrovna včera jsem o sobě zapochyboval jestli jsem ještě normální. Pohyboval jsem se z Dlouhé (vyzvednout na netu objednané lístky) ke koni na Václaváku (koupit knížku). Cca 2 km. Metrem by to trvalo s přestupem dlouho, tramvaje tu nejezdí, tak jedině pěšky. Nemám Olinovu licenci abych popsal vše co jsem míjel, ale opakoval bych se po něm. Důležité je že mě nic nezaujalo tak abych se zastavil. Opuštěně na mě koukal dům ke zbourání Václavské náměstí 47, smutně zela proluka hned vedle něho určená k nové stavbě, nezajímá mě co tam bude, a vzpomínám na zvědavost s jakou jsme očekávakli otevření třeba protějšího Domu módy. Proletěl jsem a hned na metro domů. Když je něčeho moc, je toho příliš. Tak se mi to jeví. Jak je možné, že jsem tam kdysi se zájmem probloumal odpoledne? Bude to věkem? Doufám. Ale moje mládež tam taky ani nepáchne. Jsme nějací divní.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Bavore 🙂

              To se mi líbí

  12. čtenář napsal:

    Petřepavle,
    je možné,že nerozumím té otázce.
    Ale já vycházím z toho,že lidé si přejí nakupovat služby a zboží u nadnárodních řetězců.
    Kdyby si to nepřáli a dle toho se chovali,tak by tady ty řetězce nemohly fungovat.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Já chápu, že na to není odpověď. Je to jev který se vyskytuje ve všech konzumních státech, vyjma těch kde mají „nepřátelský režim“ hodný svržení, t.j. takový který chce prosperitu pro svou zemi, ne pro globální kapitál. V lidech to není, kupují tam kde mohou, samozřejmě podle svých kriterií která jistě znáte líp než já.

      To se mi líbí

  13. ji5 napsal:

    Šedá ekonomika samozřejmě existuje i v Kanadě. Dostal jsem se s ní do styku při renovaci domu. Je ale třeba vědět, že peníz putuje z ruky do ruky většinou za malé služby. Potřeboval jsem například vyčistit kus pozemku od sněhu. Přijel muž s radlicí a řekl si o dvacet dolarů. Když přijde elektrikář, aby vyměnil několik zásuvek, nedá vám písemný odhad ceny, protože to opravdu nestojí za práci s administrativou. V podstatě ošidí stát o několik babek. Jenže takový řemeslník se většinou uživí na větších zakázkách. Pokud týž elektrikář bude měnit rozvodovou desku, dělat rozsahem větší úpravy na instalaci a nakonec vystaví potvrzení, že je instalace v pořádku, bude situace zcela jiná. Zákazník by mohl nezaplacením daně získat slevu 8%, ale přišel by o možnost reklamovat případné závady.

    V automobilových opravnách vám automaticky dají odhad ceny za práci a náhradní díly, vystaví fakturu a současně garantují opravu a použité díly. Pokud chodíte do stejné opravny, mají v počítači celou historii vašeho auta.

    V restauracích vždy přinesou účtenku z registrační pokladny. Česká, leckde ještě existující praxe ručně psaného účtu, je v Kanadě neznámá. Majitel restaurace chce mít kontrolu, že ho personál neokrádá. Řádné účtenky jsou do značné míry vynuceny i tím, že většina hostů neplatí hotově, ale prostřednictvím debetních a nebo úvěrových karet.

    Kanadský živnostník nemá žádné paušály. Může do svých nákladů dát třeba náklady na energii, odečíst část hypotéky a náklady na počítač a nebo jiné vybavení. Musí ale být připraven na případnou kontrolu daňového úřadu. Ten si ale vybírá případy, které se vymykají odhadnutelným nákladům.

    České paušály jsou zlořád, na němž parasitují profese, které mají nízké náklady a přesto mohou odečíst několik desítek procent z celkového příjmu.

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.