Jak kníže dával hraběcí rady


Dostala se mi do ruky kniha. Je opravdu veliká a obsáhlá. Jmenuje se „Ottův slovník Osobnosti Česko“ A je tam skutečně možno nalézt mnoho osob, které pro země České nemálo provedli. Ku příklad pod písmenami „Ka“ lze divadelního režiséra Kaloče Zdeňka nalézti, pod ním nachází se Kalousek František, profesor archeologie, stejně tak Kalousek Josef, profesor historik. A jako další v pořadí jsou čtyři Kalvodové, malíř Alois, geograf a geolog Jan, právník Jan, který nebyl JUDr. a konečně historik a politolog Josef . Leč pokud Kalouska Miroslava nalézt chcete, amen amen pravím vám. Toho zde není. Důkazem budiž folium 307 uvedené knihy.

Ale  počínaje foliem 628 a na dalším nalezneme český rod prastarý pánů z Černé hory, tedy zu Schwarzenberg. Jako sedmý (podle jména) z význačných mužů rodu tohoto jest Karel VII ze Schwarzenberga, celým jménem Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas (Nema Rossum) . A vida. Zříme, co jinde zříti jsme nemohli. Tento neohrožený bojovník proti imperátoru Veliké Rusi caru Putinovi, obhájce práv mnišstva tibetského své otroky míti a je využívati se náhle jako konzultant presidenta zjevuje. A to presidenta ne lecjakého. V letech 1985 – 1990 své rady hraběcí dával presidentu ČSFR. Tedy soudruhu Gustávu Husákovi.

Zdrojem informace jeOttův slovník Osobnosti Česko“ , Ottovo nakladatelství Praha z roku 2008 str. 629 vlevo dole.

Bavor podpis_rex

 

______________________________________________________________

 Feuilleton čili podčárník   je krátký literární útvar typický silným subjektivním nádechem a lehkou stylistickou formou, zaměřený na aktuální společenské nebo kulturní téma, často o několika volně spojených tématech.

Chocholoušek

Je velká škoda, že se mezi námi nevyskytuje nějaký ten Chocholoušek. Určitě by byl schopen vysvětlit záhadná chování některých vrcholných představitelů. V poslední době přímo hysterická reakce na jeden díl nováckého seriálu Kriminálka Anděl. Jedná se o příběh, kdy plukovník z policejního presidia poslal do tepláků plukovníka armády za vraždu vojáka, který z Afghánské mise pašoval drogy. Prostě nějaký možný základ, k tomu spousta fabulace a detektivka je na světě. Banalita. Jenže problém nastal v tom, že onoho policejního plukovníka ztvárnil Martin Stropnický, toho času ministr obrany.  A nastala mela. Poslankyně Černochová svolala briefing, na kterém se pustila do ministra, jak si mohl jako ministr dovolit zavřít svého podřízeného a navíc v době, kdy se v parlamentu schvalují vojenské mise na další rok.

Obě opoziční strany dokonce chtěly v patlamentu projednávat účast Stropnického v tomto seriálu. Kecy za naše peníze.

Shodou okolností tentýž večer vysílal Barrandov pořad Sejdeme se na Cibulce, jehož hosty byli herci jiného barrandovského seriálu. Jedním z hostů byla i Božidara Turzonovová, která  popsala svoji zkušenost z dalšího, tentokráte ryze slovenského seriálu. Když v nějakém dílu se zachovala nějak špatně vůči svému partnerovi, potkala druhý den jistého váženého bankéře, který se na ni kvůli tomu hněval.

A tak bych si přál, aby mi nějaký ten Chocholoušek vysvětlil, jak mohou podobné osoby tak intenzivně personifikovat herce do jejich postav, že nejsou schopni pochopit, co je fikce a co je skutečnost.

Ale měl bych pro případného Chocholouška ještě jeden úkol. Potřeboval bych vysvětlit, proč nám rosničky spolu s Železným Kubou vysvětlují, jakou pevnost a odolnost vůči větru mají které výškové stavby, že odolaly i Kyrillovi, aby nás nakonec ujistily, že přicházející vítr nedosáhne ani třetinové síly Kyrillovy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

134 reakcí na Jak kníže dával hraběcí rady

  1. moskyt napsal:

    Vidím, že o mnoho přicházím nesledování ČTV. 🙂 Že bych to napravil? Asi ne takový masochista zase nejsem.

    To se mi líbí

  2. Cech napsal:

    No ono to zase není natolik složité.
    Protože černoch to má v současnosti obtížné, odoperovali mu nějakého červíčka a použili jiné postavení a nevychází mu pro zobrazení „jeho reality“ potřebná perspektiva.
    „Naše“ veřejnoprávní média mají potenciál dosáhnout k občanovi, mají možnost vytvořit v myslích lidí jediný soudržný názor – > vytvořit ono potřebné standardní České myšlení.
    No ale chybička se vloudila, pro PS to platí také.

    To se mi líbí

  3. Slim napsal:

    Až poslankyně přijde na to, že Stropňa dělal taky příkazníka chlapáckému Uljanovovi v roli maršála Žukova, to teprve bude..
    http://www.csfd.cz/film/136769-boj-o-moskvu/

    Ale klobouk dolů, přilba (pamatuju se, měl jí, ač ve štábu) Strop. úzkému obličeji slušela. Je jen škoda, že to není na jútúbu, to by se lidová tvořivost mohla vydovádět s tvorbou textů

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Nevím jak v tomto slovníku, ale v příručkách „Kdo je kdo“ se za každé jméno a heslo platí a mnohdy ne tak úplně málo. Pokud i v tomto případě, měl by to knížepán reklamovat. Nebo se snad tenkrát dělo něco, o čem nevíme…? 🙂 .

      Než si Martin Stropnický nechal narůst ten řídký vous a než mu značně zřídly vlasy, byl vlastně vizuálně prototypem filmového sovětského kapitána či majora, který vede zbytky své roty či praporu do poslední, leč vítězné zteče. Jinou verzí je obrana postavení do (skoro) posledního muže. Posledním záběrem scény je pohled na skupinku vítězných přeživších, kterak sedí zkrvavení, zablácení a provizorně obvázaní na okraji rozstříleného zákopu, kouří machorku a mlčí, opíraje se o své vintovky a špaginy.

      („Po pravé straně bylo vidět u stodoly dělostřelectvo, jak střílí do nepřátelských zákopů vedle silnice, po které projížděl s automobilem. Vlevo stál dům, ze kterého se střílelo, zatímco nepřítel snažil se kolbami ručnic vypáčit dveře. Vedle silnice hořel nepřátelský aeroplán. Na obzoru bylo vidět jízdu a hořící vesnici. Potom zákopy pochodového praporu s malou vyvýšeninou, kde střílely do nepřátel strojní pušky“ – tato poznámka v závorce asi jen pro Slima, pro ostatní budiž hádankou. Za správnou odpověď pochvala před rozvinutou Bavorovou zástavou).

      Nezbytnou rekvizitou je starý moudrý staršina, pokud mu scénárista nedal v boji hrdinně padnout. Náš kapitán/major Stropnický má přísnou tvář a smutné oči, případně jen jedno, má-li obvázanou hlavu. Dobrý je i průstřel ramene, to je takové romantické. Atmosféra je ponurá a po právu unavená po té rachotě , leč vítězná….

      Setkal jsem se, jsa sám relativně mladičký, s mladičkým Martinem Stropnickým na jakémsi folkovém festivalu na hradě Buchlově někdy v létě v roce 1988/1989. Byl tam s kytarou a ještě s někým, s kým tvořil folkové duo. Náhoda nás na chvilku svedla s pivem k jednomu stolu, což vedlo k navázání řeči. A já ho mimo jiné upozornil, že u nás, v Československém rozhlase, má zaracha, hudební redaktoři ho nesmějí hrát. Proč, to jsem netušil, hudbou jsem se nezabýval, ale on ten problém asi nepramenil z notové osnovy. A Martin (tenkrát jsme si tam automaticky vrstevnicky tykali) zakroutil hlavou a povídá: „Ježíši, dyť jsem nic neudělal….“.

      Tož tak. A myslím, že ministr obrany by měl po dobu výkonu funkce svoji hereckou činnost přerušit, nějak mi to nejde dohromady, ačkoliv ten díl seriálu jsem viděl a celkem se mi líbil, protože to byl kontrapunkt k té bezvýhradné adoraci českých účastníků tzv. zahraničních misí, neboli většinou příslušníků okupačních jednotek. Inu, jsem staromilec….

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        On vlastně vypadá jako mladší brácha Vjačeslava Tichonova. 🙂
        Moje soukromá teorie vzniku 17 zastavení je, že SE ZJISTILO že Tichonovovi sluší SS uniforma.
        * * *
        Vidím to tak, že bychom měli, napsat Švejka do nedělní poezie. Možná každý svoje dílo. Já bych „dál“ Š. dadaistu a filosofa.

        2) Nevím, a nemám čas se dívat, ale bude to Biegler (hint je automobil). Buď sen, nebo latrínová cesta.

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Ano, sen je správně!

          On byl ještě jeden sovětský herec typu „Stropnický“, hrál v tom eposu „Osvobození“ přesně takovou roli, kterou jsem popsal.

          Nedělní chvilka poezie? Nevím, zda bych na to měl. Spíš bych vás doplnil Haškem – bolševikem. Ale vlastně i to je dost dada 🙂 .

          To se mi líbí

          • Minorita napsal:

            Pardon, že se vměšuji do povídání znalců, ale ona role -> nebyl to kapitán Cvetajev ???
            Tady jsou kousky …: http://www.youtube.com/watch?v=LwqP1tleFFo , a http://www.youtube.com/watch?v=zgJm2QSTAlk

            To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Jo jo, to je přesně on!
              V reálu ty boje musely být strašlivé, ale filmová zpracování mi přijdou naopak jak vystřižená ze Švejka.

              To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              🙂 Tak v době vzniku se ještě na naturalistické detailní záběry tolik nehrálo, z vícero důvodů ( obecně vzato v lido-demo film jako takový neobsahoval zdaleka tolik zobrazeného násilí, jako provenience západní, nemluvě o doslova explozi jeho užití v letech 80-tých za louží … ), neexistovala např.technologie, která umožňuje vytvořit „jakoukoliv realitu“ prostřednictvím nul a jedniček -> pokud zůstaneme u technologií…
              Ač dnes s odstupem, zpracováni denno denním přívalem technologicky dokonalého násilí ve všech jeho stádiích, můžeme pozdvihovat obočí jak nad textem mnohých scén, tak nad jejich podáním, přesto jde o ( myslím ) největší válečnou epopej, točenou v reálu za použití reálného komparsu a techniky v nebývale masívním rozsahu …
              A ještě k těm scénám – epopej byla točena jak v době, kdy ještě byly ony hrůzy v paměti mnohých účastníků včetně civilního obyvatelstva, tak je třeba vzít v potaz, pro jakou množinu národů a diváků různého „vnímání“ se epopej natáčela … 🙂 …

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Až teď jsem si to prohlíd. Přesně vybrané! Není ten druhý fešák v prvním úryvku Tichonov? A nosí do boje metály, panečku.
              To se jim to bojovalo, když měli v čele takové krasavčíky..

              A takového (skoro) nejvyššího komandira.

              Bojím se, že realita byla mnohem horší, méně elegantní. Nedalo se podle vzhledu poznat, kdo je padouch a kdo hrdina. Žukov asi nepotřásal rukou Pavlovovi, odcházejícímu před popravčí četu.

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Pardon.
              Je třeba kliknout na odkaz na vrchu snímku a vybrat TŘETÍ okýnko

              To se mi líbí

          • moskyt napsal:

            Nikolaj Oljanin (1941-2009), ukrajinský herec, taky se ukrové rozhodují jest-li na něj všechny památky nezlikvidují. 😉 To není žádný vtípek ale smutná skutečnost. A obrázek tak jak si ho pamatuje Hudec z Osvobození, i s tím prostřeleným ramenem (paží). http://st.baskino.com/uploads/images/2013/666/vwqr686.jpg

            To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Skvěle. To je přesně ono…! 🙂

              To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Utkvěla mi v hlavě ona slavná scéna, kdy na něho namířil kanón myslím tiger, a Cvetajev ustoupil za nějaký dřevěný plot, za branku, a po explozi se z trosek + dýmu po čase vynoří on a vše naaranžováno tak, že je ohlušen výbuchem … 🙂 … Nechci to zesměšňovat, ale ta scéna je silná, a to i díky povedené, nebojím se říci fantastické hudbě, jež tuto epopej podbarvuje – pro juniory soundtrack, že … 🙂

              To se mi líbí

        • Miluše napsal:

          Slime, pane Hudče:
          S tím Švejkem do nedělní chvilky poezie je výborný nápad. Bude to osvěžující. Těším se moc. 🙂

          To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Vracím se ještě k SS uniformě. Zkusme abstrahovat od ideové podstaty nacismu a tedy i SS a pohleďme jen na čistě „technologickou“ stránku „Waffen SS“. Byly to většinou excelentní útvary s vysokou bojovou „morálkou“ (lze-li v jejich případě takové slovo vůbec užít), prodchnutou silným kamarádským a kolegiálním duchem. Vyšší důstojníci měli uniformy velmi elegantní a takové vskutku „vojácké“ a, jak naznačujete, i slušivé skutečně mužným typům.

          A teď mě, prosím, nikdo nekamenujte, to není vyjádření sympatií a obdivu k SS, jen zhodnocení jejich parciálních vlastností a jevů.

          To se mi líbí

          • taras2 napsal:

            Je to skutečně podřadná záležitost z hlediska podstaty věcí, významná ale svým psychologickým působením, Vychází to z Hitlerovy osobnosti, kdy si dal velice záležet na vnějším, formálním vzhledu věcí. On se totiž cítil být umělcem, fýrerovskou roli bral jako dočasnou záležitost, které se hodlal věnovat pouze přechodně; jenom co dobyde svět, vrátí se k umělecké tvorbě a architektuře zvlášť. Navrhoval uniformy, resp. kecal do toho, myslím, že i svastiku někde vyhrabal on, od něj pochází ty standardy s haknkrajcem v kruhu. Nelze pak přehlédnout, že coby architekt měl sklon k výrobě mauzoleí ve velkém, s tendencí ke krematoriím. A skutečně.

            To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Ani bych neřekl podřadná, temný půvab nacismu vidíme ještě dnes u jistého druhu dorostu. Jinak má zřejmě taras pravdu, s tou „uměleckou žilkou“.
            Myslím, že se později k věci trochu vrátím, ale dole, tady je to moc úzké..

            To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Kdyby jen u dorostu -> ten to jen nemaskuje a dává najevo . Hrozivější je skrytý nárůst onoho „půvabu“ u produktivních a „postavených“ napříč společností …

              To se mi líbí

          • Laco G. Mlynář napsal:

            No Havlovi, resp. Pištěkovi se uniformy Hradní stráže taky dost povedly.

            To se mi líbí

  4. Bavor V. napsal:

    Ale nějak vám uniká ten kníže radil.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Neunikl mi, ale nějak nevím jak tu informaci uchopit.
      Snad takto :
      1) Husák byl moudrým politikem, nechal si „radit“ i od nespřízněných duší
      2) Schwarzenberg je jako veš, vetře se vždy a všude (za účelem prosazení svých zájmů).
      Nic nového …

      To se mi líbí

    • Renard napsal:

      Mne zaujal zejména konec toho dlouhého jména Karla VII ze Schwarzenberga, uvedený v závorce (Nema Rossum). Přečetl jsem si to nahlas a teď přemýšlím, co to znamená…

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Některé věci znějí tak, jak skutečně jsou 😆

        To se mi líbí

      • jaa napsal:

        ale vite, tak nějak nechápu naše některé VIP – ve všech pohádkách a historických reminiscencích jsou to zajímavé a koukatelné persony. Tahleta je furt stejně tzv. „unapetitlich “ – Fakt by mne zajímalo, zda někdy za mlada vypadal koukatelně. la koukatelně a CO na něm obdivují. To ńuhńání asi lepší nebylo. a slyšet jej ńuhńat v anglině či jiném světovén by bylo asi zajímavé… :-))

        To se mi líbí

  5. Strejda Olin napsal:

    Kdybyste furt do něčeho nešťourali a nepřemýšleli „o nesmrtelnosti chrousta“, byli byste spokojení a šťastní, že žijete v nejlepší době za posledních tisíc let! 🙂

    To se mi líbí

    • moskyt napsal:

      Zajímavé je, že stejnej blábol o nejlepší době ve které žijeme (žijí) jsem četl i na ukr. sajtech. Že prý žijí v nejlepší době v celé své historii.

      To se mi líbí

      • Minorita napsal:

        🙂 Že by tam místní ex potentát Žáček, mimo lustrací , také společně třeba Karlem z Černé hory exportovali tento „Kalouskův“ žvást … 🙂 ??? Nedivil bych se …

        To se mi líbí

    • oh napsal:

      To je věčný rozdíl mezi optimismem a pesimismem:
      „Optimista věří, že žijeme v nejlepším možném světě. Pesimista se bojí, že tomu skutečně tak je.“
      Takové vymezení je ovšem nanejvýš nepřesné. Ve skutečnosti:
      „Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. Strojvůdce vidí tři blbce na kolejích!“
      🙂

      To se mi líbí

  6. Miluše napsal:

    Souhlasím s názorem, že by herec vykonávající takovou vysokou funkci, neměl hrát.. Herci sice rádi berou záporné role, v nichž mají šanci ukázat svoje umění. Ale – ví o tom své V. Brabec (major Zeman) i L. Chudík, od kterého by se mnozí nechali dát klidně odoperovat endoprotézu.
    Od kritizující poslankyně by se ovšem mělo očekávat, že chápe rozdíl – autor scénáře a herecký výkon. 🙂

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Proč by nemohl hrát? Paní Havlová ve „funkci“ první dámy také hrála a nikomu to nevadilo. Kritizovat Stropnického byla pitomost. V tomto státě je mnoho důležitějších problémů, kterými by se měli poslanci zabývat a ne za naše peníze řešit kraviny! Paní poslankyně by si měla raději všímat třeba „vedlejšáků“ a souběhu výkonu funkcí poslanců, senátorů, ministrů, hejtmanů, primátorů ap.

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Dasa Veskrnova ale zadnou verejnou funkci nemela, nikdo ji nevolil ani nejmenoval, nenesla za nic zodpovednost. Titul „prvni dama“ cesky pravni rad nezna.

        To se mi líbí

        • K-k. napsal:

          ale o to víc ho znají psavci – žeabysme byli jako v Emeryce! 😉

          To se mi líbí

        • Strejda Olin napsal:

          Proto jsem dal uvozovky. Přestože žádnou veřejnou funkci neměla, nikdo ji nevolil ani nejmenoval a nenesla za nic odpovědnost, nepochybuji o tom, že kecala prezidentovi republiky do všeho.

          To se mi líbí

          • Rosťa napsal:

            A uměla pěkně pískat. Ve Vladislavském sále to nádherně znělo.

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              A za to důvodné pískání (a nejen za něj) jsem si jí vážil. I jako herečky. Vždy jsem měl pocit, že sňatkem získal on, ne ona. Možná se mýlím.

              To se mi líbí

            • Rosťa napsal:

              Že se ptám, co na tom pískání bylo důvodného? Nebylo snad pravda, že kdyby účelově nezavřeli poslance Sládka, tak Ruzyně doprezidentoval? Ten hlas byl přece rozhodující. Jan Vik řekl jen pravdu, nic víc.

              To se mi líbí

            • moskyt napsal:

              Nebyl náhodou ten seriál natočený ještě před tím než se Stropnický stal tím maréchalem?

              To se mi líbí

              • Bavor V. napsal:

                Tahle řada byla natáčená v dubnu a Stropnický kvůli ministru „postoupil na presidium“. Jenže v onom díle prostě z presidia musel nastoupit, protože šlo o „vyšší úroveň“ vztahů. Jinak by musel platit vysoké odškodné jako kdysi ministr Jandák, který z něčeho „vystoupil“.

                To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Rosťo, párkrát jsem si poslechl na náměstí i v PS Sládka, občas i přečetl o jeho aktivitách, a slušelo by mu zavřít ho nejen na chvíli. Dikce i obsah sdělení Sládka a Vika – ostatní jeho poslanci nemluvili, jen předávali platy vůdci a podvůdci – byly pro mě jednoduše nedůstojné, i když někdy pravdivé.

              To se mi líbí

            • Rosťa napsal:

              Petřepavle, já jsem v jeho straně nebyl, takže nevím, co se tam dělo. Co se psalo je mi vcelku jedno, protože lhaní je pro novináře všeho druhu normou a Sládek byl režimu nepohodlný. V každém případě jste ale šikovně odběhl od tématu. Veškrnová se tam zachovala jako buran a Vik měl pravdu. To zavření na den bylo účelové.

              To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Petřepavle, Rosťo,
              tehdy (i dnes) přece vůbec nejde o to, zda Vik a Sládek vykládali ptákoviny, ale skutečně jen o to, že Sládek byl na den zavřený, aby nemohl ovlivnit/rozhodnout volbu prezidenta. Razítko demokracie jak bejk!

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              No přesně!

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Pánové, znáte můj názor na Havla (domýšlivý agent amerikapitalismu) založivší pravdolásku, ale „demokracie“ zvaná fašismus á la Sládek je ještě horší. Nemám k ruce a ani nechci mít k ruce podrobnosti a fakta té události (předpokládám, že vy také ne) … psal jsem sice nejprve, ale pak pak mi to nedalo a podíval jsem se do wiki :
              „….V prvním kole volby nebyl zvolen žádný z kandidátů, do druhého kola postoupil jediný kandidát – Václav Havel (získal nejvíc hlasů v PS a nejvíc hlasů v Senátu).
              V druhém kole byl zvolen prezidentem Václav Havel, neboť získal 47 z 81 hlasů senátorů a 99 ze 197 hlasů poslanců.
              Václav Havel složil prezidentský slib 2. února 1998.
              SPR-RSČ se neúspěšně pokusila napadnout volby u Ústavního soudu, protože její předseda Miroslav Sládek byl v době volby ve vazbě a hlasování se tak nemohl zúčastnit. Nutno konstatovat, že při tehdejším rozložení politických sil by i v případě Sládkovy účasti na volbě Havel bez problémů zvítězil ve třetím kole volby.
              Slavný byl i pískot, kterým první dáma Dagmar Havlová reagovala na výroky republikánských poslanců. “
              Takže co? Bublina.

              To se mi líbí

            • jaa napsal:

              Ač-li to nebylo akustikou – staří stavitelé byli machři — tolik staletí a nic nespadlo. Fčil ….

              To se mi líbí

            • Rosťa napsal:

              Mohl byste ten fašismus ze strany SPR – RSČ nějak definovat, abychom si to ujasnili? Ale ne to, co napovídali prodejní novináři. Už jen to, jak jste napsal, že si nechával Sládek a Vik část platu ostatních je dost mimo mísu. Pokud si dobře pamatřuji, tak z té třetiny platu všech poslanců byl financovám letní tábor pro děti a zbytek byl dáván na dobročinné účely. Dalo by se to dohledat na jejich novinách i s fotografiemi. A pokud jde o ty volby, tak ten hlas chyběl a Havel by se do druhého kola nedostal.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Psal jsem přece, že jsem ho i několikrát slyšel hovořit na náměstích. To jsem ještě měl zájem leckoho slyšet.
              Budu ale upřímný : netěší mě vrtat se v tom, kdo z těch dvou neumětelů byl horší či lepší. Je to dnes jedno. A nechci se hádat. Máte pravdu 🙂 .

              To se mi líbí

          • Lex napsal:

            Oline,
            kdysi jsme se s přáteli dohadovali, jestli Vaška i fackovala. A naprostou většinou jsme dospěli k závěru, že ano.
            Kdo četl Rýce, ví o čem je řeč.

            To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Vy se tý Kabíčkový ale zastáváte tvrdě, to se mi líbí

              To se mi líbí

            • Lex napsal:

              Ba ne, Petřepavle, jde o mnohem starší „story“. Těch 75, to už byla „remise“. A soucit. Čeká nás to taky. Neodvratně. Tohle bych si na „paškál“ nedovolil brát (samozřejmě, ten ožralý a pochcaný saxofonista Plastic….., to je něco jiného).

              To se mi líbí

            • Zdena napsal:

              Já toho Rýce kdysi četla. V té době mi ovšem připadal „fuj“ on, že se z pozice tajemníka přesunul do pozice hanopisce. Co si z toho čtení pamatuju, je jen to, že Dáše chodívala neupravená a dokonce měla i díru v kabátě. 🙂 Pak mne zaujalo, že přepsal z “ Velké knihy čínských horoskopů“ doslova a do písmene charakteristiku znamení Hada – znamení paní prezidentové, a zapomněl dodat, že to má od někud opsané.
              Její pískání ve sněmovně jsem v té době neodsuzovala. Brala jsem je jako bránění manžela proti těm co jsou na něho oškliví 🙂
              Dáša se mi zprotivila až o něco později. Jednou byla u Haliny v Banánových rybičkách a tam, v zábavném pořadu, vystupovala jako PRVNÍ DÁMA – neskutečná šmíra to tenkrát byla. Vlasta z Kurvahošiguntág převlečená za noblesní dámu…. Nepodala tenkrát vůbec přesvědčivý výkon..

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Saxofonisty jsem si nevšiml, ale Kocába s Lejlou, Madeleine, Vaculíka, Bursíka s Biomasou, Horáčka, Bakaly, Schwanzeberga, Hutky, Magdy, Šípka … ano. Stačilo.
              Ne že bych všemu věřil, ale tak nějak mi to na něho sedí … :

              To se mi líbí

  7. Rosťa napsal:

    Ta informace, že Barel dobroty dělal poradce dr. Husákovi, coby prezidentovi je těžko uvěřitelná, ale možné to je. Nakonec u nás je všechno možné.
    A paní poslankyně Černochová je v tom nevinně, protože za vše může ten Červíček, liška podšitá. Toho by měli popotahovat. Ani ne za to, že zdrhl od stolu, ale pláchl od lože, což po určité době má na expartnerku určitě vliv neblahý, pohyby jsou nekoordinované, krok vratký a mluva nepochopitelná.

    To se mi líbí

  8. Rosťa napsal:

    Pane Bavore, rosničky jsou pěkné žáby a i když občas řeknou blbinu, dá se na ně alespoň koukat ( v krajním případě zmokneme 😆 ). To takový válečný štváč, Plavec Štětináč, s odulým rudým nosem od levných pančovaných lihovin podávaných v pochybných zakouřených kořalnách je jiný formát. Dívat se na něj nedá, poslouchat se nedá ….. A platit ho musíme.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Rosničky jsou fajn a nic jiného než roztomilost se od nich nečeká – o meteorologii nemají ani ánunk. Jen ať hezky reprodukují to, co dává ČHMÚ, to stačí. O Michlovi Jančaříkovi platí totéž zrcadlově genderově.

      Pane Bavore, vy musíte být na velkou vodu za ty roky zvyklý, pokud se nemýlím, ale přece jen nejste tak úplně na ráně, ne?

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Pokud se rosnička jmenuje Alena Zárybnická, pak to asi není případ roztomilé neznalkyně. A co se týká vody, tak se mne týká až taková ta nejméně stoletá.

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          No ale to mluvíme jeden o koze a druhý o voze. Rosničky vídávám na NOVĚ a PRIMĚ, na ČT jsou to kupodivu přece jen meteorologové. Méně roztomilí/roztomilé, více k věci, které rozumějí. Tedy Zárybnická, samozřejmě, i ta malé „kuňky“, o které nevím jak se jmenuje a ti (tuším dva) chlapci.

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            No právě. Tam bych čekal více přesnosti než rozdíl nějakých 200 km.

            To se mi líbí

          • M-T napsal:

            Palec nahoru za tu „kuňku“, tedy myslíte-li Taťánu Míkovou, a u mne asi palec dolů, neb se mi nepovede smajlík 😀

            To se mi líbí

            • M-T napsal:

              😀 Musím se odměnit a pochlubit, naučila mě to vnučka!

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Taťána Míková dlouhá léta referuje počasí a dost let vede redakci, předpokládám, že tomu rozumí a nemám důvod jí nevěřit. Slyším malinko hůř, ale že bych jí nerozuměl? Ne. A od té doby co si nechala voperovat prsa i vypadá jako ženská, tak co?

              To se mi líbí

      • Slim napsal:

        To máte marné, pane Hudče, Bavor rosničkáře, dokonce ani rosničky, „NEUMÍ“. Já už to zkoušel víckrát.
        No, všichni máme nějakou tu slabost. Já třeba těžko zůstávám spravedlivý, když jde o Havla. Ani s tou blond subretkou si u mně nepomoh’. Tu jsem nesnášel už od dob toho filmu z porcelánky, z kterého jsem pohříchu kus v mládí shlédl.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Slime. To je těžké, Splést se šířku republiky už vyžaduje jisté schopnosti.

          To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Konstatuji svůj pohled, který si nedám vzít : v Holkách z porcelánu byla stejně komická a skvělá jako tragicky dojemná a skvělá v inscenaci Gazdiny roby bří Mrštíků ve Vinohradském divadle.
          http://www.csfd.cz/film/258403-gazdina-roba/
          A pak prý tady všichni mluví stejnou řečí 🙂 .

          To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Máte přímo prezidentský vkus! 🙂

            Někteří naši diváci ho ale nesdílejí. Né že by to moc znamenalo.
            Radyo **
            Je to slabý film, ale navždy si budu pamatovat Jana Hartla, jak říká dnešní paní Havlové: „Vy jste takové to, …. búúúééé!“ a doprovází to patřičným gestem, naznačujícím co myslí tím „búúúééé“.
            http://www.csfd.cz/film/4230-holky-z-porcelanu/

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Ano, někteří, zvláště mnozí, naši diváci, mají raděj telenovely a seriály. Búúúúééé!
              Jistě, i Donutil je blb – bylo to přece vidět ve filmu….

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Telenovely?? S tím těžko uspějete. Píšou tam většinou hodně verzírování diváci, určitě se značně nadprůměrným Fkusem.
              Zkuste si tam najít značku Shadwell

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Fíkus si ponecháme každý svůj 🙂 .
              Čto takóje Shadwell?

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Shadwell – neměl to být autor komentáře k Holkám?
              Pro mě je příznačný počet komentářů a jejich úroveň : k Gazdině 9, k Holkám 133. Holkám, pivu a filmům holt lépe rozumíme …

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              ŠADUEL? VÓT ON, ODIN VYDAJUŠČIJSJA PRIMĚR.
              (Zvýraznění jsem přidal; pro případné nihilisty)

              Shadwell *****
              Zajímalo by mě, jak vypadal Bergman, když tohle veledílo uviděl poprvé, protože Sedmá pečeť je oproti Rublevovi jenom takový odlesk. Asi i proto shledal Rubleva za nejlepší film vůbec. Což je zároveň příznačná cesta inspirace a obdivu – určitá klika režisérů vzhlíží k Hřebejkovi, Hřebejk vzhlíží k Woody Allenovi, Allen vzhlíží k Bergmanovi a Bergman vzhlížel k Tarkovskému. A Tarkovskij… ten už neměl ke komu vzhlížet. Proto vzhlížel k Bohu.

              Andrej Rublev je rázná facka všem kostýmním dramatům v čele se zpátečnickým Spartakem od Kubricka a ještě o zlomek nevalnějším Lawrencem z Arábie. Přes nesamozřejmost a mimovolnost filmu (roztřesená forma a alegoričnost) je celý Rublev pečlivě naplánovaný a za každým záběrem stojí jasný záměr s možností jasného výkladu.

              Takrovskij kupříkladu nechal zorat celé pole v první epizodě, aby dosáhl tmavšího pozadí ve scéně, nebo přikázal vyměnit stovky osikových polen za březová. Jak vidno, i vizionářství se neobejde bez systematického perfekcionismu. Tarkovskij – génius a filmový básník – má nad svou freskou neuvěřitelnou kontrolu a může si tak dělat, co se mu zamane – to je druhá věc, kterou si člověk uvědomí hned po té první: jak zacházet s tímto monstrem? Určitě na něj nelze napasovat tradiční kritéria.

              Takhle silnou rezonanci po skončení filmu zažije člověk jen párkrát za život (viděl jsem 205 minutový DC), a tato rezonance se přirozeně neslučuje s prvoplánovou zábavou.

              Závěrečná pasáž se zvonem patří oprávněně mezi to nejlepší, co filmové plátno nabídlo, a nejenže v ní Tarkovskij zaktivizoval dynamiku filmu, čili jako by se omlouval za předchozí zádumčivost, tato pasáž v sobě nese i výchozí rozpor – Rublevův nevyužívaný malířský „dar“ od Boha versus iniciativa zvonaře Boriska.

              Zatímco Rublev je pouhý pozorovatel (viz návaznost na mnohoznačnou perspektivu filmu a podstatu ikon), který ve své latenci dojde až k rezignaci a mlčení, Borisko je jeho opakem. Sám zorganizuje riskantní úkol a odlije nový zvon pro knížete, a to i přes to, že tajemství „dar“ odlévání nezná. Uvedený výchozí rozpor tedy prochází v závěru syntézou a je onou „předzvěstí probuzení Ruska“.
              Rublev nalézá v činu Boriska ztracenou víru a oba po „zkoušce života“ odcházejí konat, co umí nejlépe.

              To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Co právě pijete, a kolik, Slime?
              P.S. Právě jsem přešel na Spartu v Bratislavě a zdá se, že jsem o moc přišel … nebo spíš o nic?

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Čaj. Co vy?

              To se mi líbí

        • brtnikvbrlohu napsal:

          Co řešíte – já si dělám vlastní předpověď – něco se vyčte z radaru, satelitu, Aladina, Laponce za polárním kruhem (yr.no), animaci z Hohe Warte (zamg.ac.at) a když to dám dohromady tak se na předpověď jestli do večera zmoknu můžu polehnout. Poslední koho jsem bral byl Slunce v duši (kampak skončil?)

          To se mi líbí

  9. Bavor V. napsal:

    A ještě k poslednímu odstavečku. Včera nás rosnička spolu se zpravodajem informovala jak se lidé v Chrastavě obávají vody. A ve skutečnosti je rozbouřená naše Řeka, momentálně v Sušici se „očekává“ – a ve skutečnosti dávno je trojka, která se teď valí dolů.

    To se mi líbí

  10. Slim napsal:

    Ještě k Hudcově poznámce výše.
    Bojové jednotky SS (Waffen SS) se později vždycky rozhořčeně distancovaly od
    Einsatzgruppen, které provozovaly ty nejhorší raubírny, od osazenstva koncentráků
    apod. Jak moc oprávněně, to nevím, byli to rozhodně taky velmi ostřílení a poslušní hrdlořezové. A velmi zdatní. Dlouhou dobu tam např. nevzali nikoho s plombovaným zubem.

    Ke konci války konali stále větší díl práce, byli lépe vyzbrojováni a doplňováni, než postupně korodující wehrmacht. Jejich morálka byla vysoká, stačí, když si přečtete paměti belgického
    rexisty a esesáka Léona Degrella. Ano, byly tam i dost početné zahraniční legie a to vč. mužů
    ze všech skandinávských zemí. Myšlenka rasové nadřazenosti se líbila šířeji, než si dnes přiznáváme..

    Je to problém, vítězové po válce začali disimulovat efektivnost nacismu a dělat z nich blby, počínaje jejich náčelníkem. Sověti nejvíc. Což bylo možná pochopitelné hned po válce
    (viděli jste Pád Berína? Je na jútúbu.), ale dlouhodobě škodlivé.

    Ale ta strženost nacismem se netýkala jen SS. Četl jsem před časem knížku (název jsem zapomněl) se zápisy rozhovorů hitlerovských generálů, které Britové v zajetí odposlouchávali. (Většinou to byli ti z Afrikakorpsu, ale nejen.) Byl jsem překvapen, nakolik byla výrazná
    většina z nich stále pronacistická. A ke konci války se to měnilo mnohem méně, než byste
    čekali. (Je to mimochodem obecný psychologický jev, který hodně vidíme v internetových fórech.)

    Nebo se stačí podívat na starý italský film Gott mit uns.
    http://www.csfd.cz/film/33477-gott-mit-uns/

    Norimberský tribunál měl zajisté pravdu, když celou organizaci prohlásil za zločineckou.

    BAVORE, OMLOUVÁM SE ZA TAK HLUBOKOU ODBOČKU od knížecí tématiky. 😦 

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Ano ano… A jen tak na okraj -> „ospravedlňování“ německé generality ( wermachtu, SS, etc. )a nejen jí argumenty, že tomu všemu věřil jen sám vůdce a úzké vedení, je vlastně čtvrtstoletá porevoluční realita. Jen těch dokumentů o II.WW, o mocných nacistického Německa, o generalitě, SS, SA, atd., co se tváří nesmírně objektivně, a jsou nasazovány na mnoha kanálech, včetně rádoby životopisných tv děl, a ve všech se jak kolovrátek zaznívá, že vlastně přesvědčenými nácky nebyli – podle této masírky jím vlastně nebyl ani Adolf 🙂 , div, že si to „adresáti barelu té dobroty“ nevymysleli sami, válku iniciovali nešťastnící jako bývalá ČSR útlakem německé menšiny, a Dolfi + company se svými divizemi na ruských hranicích v r. 41 vlastně bránily Evropu před hrozbou bolševismu , že …
      A k tomu jim tady pomáhalo nepochopených cca 3 MIO spoluobčanů…
      Tedy, je s podivem, že je dnes PŘEKVAPIVÝ FAKT, že to byli náckové tělem i duší až do konce, že nejen sloužili, ale byli sakra aktivní a iniciativní, včetně civilů -> PRDLAJS VAŠNOSTOVÉ, JDE O NEBETYČNÉ LŽI A MANIPULACE, O VEŘEJNOU REVIZI VÝSLEDKŮ II.WW co by ospravedlnění stejných prostředků používaných dnes skoro na stejných místech …
      Nebo že by jednotky wermachtu k Moskvě dovezli mužici sami na saních, stejně jako do Paříže ochotní Frantíci, a do Waršavy polští dragouni …
      Ale klasicky NIKDO NIC NEVĚDĚL, NIČEHO SE NEZŮČASTNIL , VLÁSEK NEZKŘIVIL A KUŘETI BY NEUBLÍŽIL…
      Nejde o tu horu pokrytectví dnešního západu, jde o děsivou demagogii a masivní výplach mozků – evidentně úspěšný …

      To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        V zásadě souhlasím Minorito.
        Jenom mám malou výhradu : představte si, že takhle budou psát i o NÁS až skončí případná III. světová rozpoutaná expansí NATO …

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Bohužel právem , bohužel …

          To se mi líbí

        • jaa napsal:

          Tss optimisto – myslím že v dávné budoucnosti -. budou mpžná bádat nad případnými nálezy zbytků počítačú v hlubokém zapomenutém podzemí . tak jako ti dnešní nad strojkem z Kerkýry

          To se mi líbí

          • Gábina napsal:

            To máte poněkud pomýlené. Řekla bych, že přístroj je z Antikythéry. Kerkýra, je sice v Ionském moři, ale její název posloužil i jinde vlastně KORKURA (KORCURA , KORCULA a nakonec KORČULA) a z toho je přechýlené Korčula. Sice vyprávějí nesmysly, že to je podle brusle (korčulovať, bruslit) ale starou belu. Na tom ostrově Korčula totiž, je několik nápisů starých asi dva tisíce let, Kapa, Omega Ró Kapa Upsilon Ró Alfa . Pak za Římanů se přechýlilo R v L a latinské C dříve čtené K je Č pod vlivem místních obyvatelů. Staré upsilon je sice ve tvaru Ypsilon, ale četlo se U, ne jak dnes. L se za R zaměňovalo běžně CastRo CasteL, LanceLote LanzaRote.
            Takže astrolabium je z Antikythéry mezi severním ostrovem Kythérou a ještě jižnější Krétou, obojí na jih od Pelopova ostrova=poloostrova. Ne z Kerkyry alias Korkury v Ionském moři ani z Korčuly (Korkury) na severu Adriatského. Takže je při plavbě po moři je PŘED Kythérou co je blízko pevniny a proto je PředKythéra alias Antikythéra dost osaměle na moři, dost daleko od Vámi uváděného místa.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Slyšeli jste slovo boží aneb encyklopedie se ozvala.

              To se mi líbí

            • K-k. napsal:

              „Výsledkem expedice je přivezení značného množství exponátů a také dědy Drchlíka, který zjistí, že CML byl instalován nakřivo a poskytoval nesprávné předpovědi.“ Aneb wiki, heslo „návštěvníci“ 😀

              To se mi líbí

      • oh napsal:

        Myslím, že oni to většinou ani nechtěli vědět.
        Také válku s „bolševickými hordami“ němečtí generálové prohráli, protože věnovali příliš mnoho času a pozornosti plánování neúspěšných atentátů na Hitlera. A když si zrovna našli čas na válčení, Hitler jim to kazil. Alespoň tak lze stručně shrnout tv dokumenty.

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Bylo jim to FUK a JEDNO, NEZAJÍMALO JE TO, nebo jinak – bylo to pod jejich rozlišovací schopnost …
          A kouzelně jste glosoval ony TV dokumenty 🙂 …

          To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Dovětek : pokud se na tom sami jakkoli nepodíleli – ať formou vlastní iniciativy, plněním rozkazů nebo prostě přimhouřením oka, nečinností či tichým souhlasem …

          To se mi líbí

    • taras2 napsal:

      V té knížce, Slime, byly nejenom rozhovory zajatých německých generálů, ale také odposlechnutá rádiová konverzace obyčejných vojáků. A zajímavé je, že když němečtí vojáci vtáhli na korbu náklaďáku Rusku a (doslova) „vošukali ji“ (závěr: Ta pak nadávala!), tak to byla náramná legrace. Když pak totéž prováděli ruští vojáci s Němkami, je to prezentováno jako výraz barbarství mongoloidní rasy.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        To nevím jestli je tatáž kniha? V názvu byly myslím Rozhovory..

        To se mi líbí

        • taras2 napsal:

          To se divím, že vám tak výrazný moment unikl, odposlechnuté rozhovory těch generálů tvořily jenom část knížky, zbytek byly plky obyčejných vojáků mezi sebou (v éteru). Bavili se i o vraždění civilistů, a to dost neurvale, byly to podle nich hrdinské činy. Asi jste přeskakoval, je to dost tlustá knížka.

          To se mi líbí

          • Slim napsal:

            Víte název? Řeknu vám, je-li to tatáž kniha

            To se mi líbí

            • taras2 napsal:

              Jaké to do mě vkládáte naděje? Já si ho taky nepamatuju.

              To se mi líbí

            • taras2 napsal:

              Ještě: napsali to dva němečtí historici, jeden byla baba, na základě anglánskou rozvědkou zachycené německé radiokomunikace, nebyly to tedy jenom odposlechy těch zajatých generálů.

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              http://www.iliteratura.cz/Clanek/25369/neitzel-sonke-odposlechy-nemecti-generalove-v-britskem-valecnem-zajeti-v-letech-1942-1945

              Tak já četl tohle Autor jeden, o jiném, než generálech se recenzent nezmiňuje.
              Ale byl tam jeden, dva disidenti, tuším Thoma(??)

              To se mi líbí

            • taras2 napsal:

              Je možné, že jsem si spojil dvě knížky, jednu generálskou, pak jinou, s odposlechy německého radiokomunikačního provozu, kde se vykecávali obyčejní vojíni. Bylo to rozebírané z psychologického hlediska, jak sami vojáci, účastníci válečné vřavy, hodnotí později své zážitky, mnohdy zločinné. A ty někdy dost otřesné výroky byste si asi pamatoval, takže zřejmě chyba u mě, jak nahoře uvedeno. Až se dostanu do knihovny, mrknu na seznam půjčené literatury.

              To se mi líbí

            • taras2 napsal:

              Záhada rozluštěna, díky mým detektivním schopnostem. Kouknul jsem do online katalogu knihovny na své výpůjčky, a on ten Söhnke Neitzel napsal o tomtéž ještě jednu knihu, jmenuje se Vojáci, a tu stvořil ještě s dvěma autory z nichž jedna byla nějaká Nina. A já vás podezíral, že nečtete pozorně a přeskakujete.

              To se mi líbí

            • Slim napsal:

              To přeskakuju. Když mám pocit, že už to ZHRUBA znám.

              To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Slime, doufám, že řádky ode mne nevyzněly jako polemika s tím, co jste na upřesnění psal o SS + dalších …
      Muselo ze mne ven to, že frickové, a tím myslím nejen generalitu, ale německé obyvatelstvo jako celek, byli mnohem kovanějšími a přesvědčenějšími nácky, než jak je celých 25 let plebsu masivně předkládáno a vštěpováno …
      A nešlo jen o Němce, neb např. jen pod patronací Pardubického gestapa ve Východních Čechách fungovaly 4 skupiny spolupracovníků určených k aktivní infiltraci + eliminaci případného odboje a problematických osob -> kolik takových grup po republice bylo, a kdepak skončili jejich členové, a co jejich potomstvo , atd…
      Tedy jen tvrdím, že by zjevená vysoká míra náckovství jak u papalášů, tak u běžné populace, neměla býti překvapivou …

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Jasně, žádný spor. Jde ale o to pochopit PROČ. Jinak neuvidíme, proč tím můžeme být ohroženi také.
        Že je nám to předkládáno.. to prostě nesmíte dbát na česká média. Ve světě se od otevření ruských archivů hodně v hodnocení změnilo, ve prospěch Rusů a neprospěch Němců. 50.-80. léta byla dominována německými memoáry, které byly silně cinknuté.

        Ale tady byl důraz jinde. Že vojáci znásilňovali, to se dělo i jinde, to bohužel patří k válce, ale ti generálové dost dlouho seděli v Británii, nebo Kanadě, prostředí mělo být detoxikační, měli slušné info a měli být trochu znalí věcí války. Přesto, trvalo lpění na původním názoru.

        Psycholog Kahneman pro to zavedl výraz heuristika sebepotvrzování. „Přikládá se nepřiměřený důraz událostem, které potvrzují a podepírají výsledky, po kterých toužíme, a naopak bagatelizujeme a zlehčujeme jakékoliv protichůdné důkazy, informace.“

        Proto jsou diskuse na blozích tak beznadějné. 🙂
        Viz Bavorovu relaci, že zrovna dnes stoupla cena ropy. Normálně by ho to naštvalo, ale tady si chce udržet přesvědčení, že Rusko se vznáší nad obtížemi jako deus ex machina.
        Ty předchozí týdny, kdy klesala, nám nereportoval.

        Ale s tím u sebe musíme bojovat všichni.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Slime
          to nemělo s Ruskem nic společného. Mně ten článek totiž připadal nějaký zmatený a proto jsem ho sem dal. Zvlášť po tom, co jsem večer slyšel, jak ropa klesá, a podobné to bylo i v připojené diskusi

          To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          S tím Proč máte pravdu, ale myslím, že je to objevování Ameriky, něco na podobné úrovni jako zjištění vědců z university X, že máslo skutečně není zdraví škodlivé. Nejde jen o česká media – proto jsem jmenoval především zahraniční produkci.
          My bychom neměli zapomínat na zdroje a zkušenosti vlastní, které potvrzují v mnohém obsah archívů ruských .
          Dokumentární tvorba, zahraniční dokumentární tvorba v novém tisíciletí to, co píšete ohledně změny nálad nijak nezohledňuje, naopak se pokračuje v podprahové manipulaci tak jak ji glosoval oh …
          Samozřejmě jde o mediální mainstream tvořící „názor“ tvářejíce se nezávisle – o profi historicích, či akademických kruzích hovořit nemohu.
          Ono objevování Ameriky bylo Slime myšleno tak, že i když ti němečtí potentáti byli arestováni v cizině, zachovali si své přesvědčení.
          Ale to je přece naprosto normální, na tom není nic objevného. Ona názorová, životně filozoficko politicko hodnotově ideová detoxikace je pouze přání, takové placebo pro teoretiky, salonní demokraty a kavárenské žvanili alá zdejší pražská umělecko akademická pravdoláska, o níž nemá cenu diskutovat …
          Stejně, jako existují desítky rádoby vědeckých institucí, jejichž přínos odpovídá mému konstatování z prvé věty, tak je stejně mimozní a naivní předpokládat, že lidé, velmi inteligentní, vychovaní v úctě k vlastnímu národu, k disciplíně, samostatnosti, rozhodnosti, velmi často z aristokratických poměrů ( generalita ) , či naopak ti, jimž systém, jež sami budovali , s nímž rostli a byli jeho součástí či jeho hybateli, ti, jež se s ním tedy dlouhodobě ztotožnili a zabezpečil jim i jejich blízkým dobré živobytí + výhody, názorové i idelogické přátele, tedy ve zkratce – vzali ho za svůj, etc, tak očekávat od skutečný názorový veletoč a osobnostní myšlenkově filozoficko hodnotovou detoxikaci je diplomaticky řečeno mimózní …
          S trochou znalosti terénní psychologie se jeden musí oněm předpokladům o prostředí a úrovni usmívat, a trochu si ulevím ( já vím, lacině ) -> jak prosím „zformovalo a detoxikovalo“ takové prostředí ve stejných destinacích, s volným pohybem, taktéž na náklady místních vlád, např. naše ( bohužel naše ) snědé tzv.spoluobčany ???
          Paralela tam ovšem uvnitř Slime je , ne že ne , a inteligence nehraje roli. Ocitáme se na úrovni téměř emoční, ideologické, velmi osobní hodnotové, ocitáme se vlastně v obdobě „intimní zóny“ , životního prostoru každého jedince…
          Ocitáme se na identickém ledě jako v případě víry, a politika, spíše idoelogie ( ale jedno bez druhého nepřežije ) náboženství téměř zcela nahrazuje …
          A abychom neukazovali prstem jen na druhé – copak jednoho napadne při prohlídce či připomínce skutků místních politických kreatur od revoluce – to je panečku duševně názorové psychické obludárium …
          Pan profesor má odborný výraz pro běžně používaný výraz přesvědčení, v jistých kruzích a situacích nahrazovaný „vlastním názorem“ … 🙂 …
          Víte, je docela zajímavé, jak se vlastně dnes haněná a prý agresivní ideologie dobrovolně vzdala moci, výhod, vedoucícho postavení – a nejde mi o špičky, ale o masu, o dav, který zcela programově a dobrovolně hlasuje, jedná proti svým životním zájmům, a podporuje šmejdy nevídané všeho druhu – co podporuje, oni za ně nastavují hruď …
          Inu, homo sapiens …

          To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Jo, tak to je zajímavé povídaní. Zajímavější než fotbal, zvlášť když už není …

      To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Jasně. Jak jsem říkal včera, u částečně shodného citátu ze Spencerové: záhadou je role a motivace Německa.

      To se mi líbí

  11. Petrpavel napsal:

    Lexi, jakoby Vaše dnešní komentáře k našemu tzv. demokratickému systému četli „fandové“ v Bratislavě a chtěli potvrdit Vaše slova. Zdánlivě nemožné se stává skutečností – válčí se v hledišti, nehraje se, za bezradné policie.
    A jdu na fotbal, už se zase hraje.

    To se mi líbí

  12. K-k. napsal:

    OT: Pane Bavore, pošta leze drátama… 😉

    To se mi líbí

  13. Bavor V. napsal:

    Beru zpět celé povídání o vážené poslankyni paní Černochové a omlouvám se, že jsem na ni chtěl poslat nějakého psychiatra. Četl jsem tento článek http://www.novinky.cz/kultura/351506-vysilaci-rada-rozdala-pokuty-nejvyssi-dostala-kofola-nova-a-frekvence-1.html a zdůvodnění pokuty pro Kofolu překonává mnoho: „Podle rady totiž znázorňovala nebezpečnou situaci, kdy „hoch dětského věku sjíždí ve volné krajině na speciálně upraveném skateboardu kopec“. Animovaná postava přitom diváky vybízí k napodobování, ačkoli je taková aktivita velmi nebezpečná a může přivodit těžký úraz, upozornila rada.“

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Jak vidno, přetěžký úraz si mohlo přivodit i před -ceti, -sáti léty dítě na dvoukoláku, zvlášť když tehdy bylo budoucím členem Rady – napsal jsem napřed rádoby vtipně.
      A pak jsem si představil kopce plné skateboardů, vznášedel, koloběžek, bugin, segwayů, kol, čtyřkolek, kolečkových bruslí, paraglidingistů, skákacích bot … a objednal jsem se do kursu extremního přežití v přírodě.

      To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Svatá prostoto, to bych chtěl mít jejich starosti.

      To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      No, a tohle prosím kontroluje práci naši opravdu drahé ČT 🙂 … Co vlastně od té stanice chceme … 🙂
      Nechápu, proč se jejich příznivci, nominující, spolustraníci či „kolegové v názoru“ smějí Jakešovi …

      To se mi líbí

  14. Slim napsal:

    OT.
    http://www.blisty.cz/art/75211.html

    A.J.P. Taylor, Eric Hobsbawm, hm. Jestli to nahoře čtou, asi je to nepřekvapí. Zajisté ne Erica

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Ta StB byla opravdu zločinná organizace! Je potřeba jí dobře prozkoumat, popsat, aby se to už nikdy nemohlo opakovat, a je dobře, že ÚSTR tak činí a navěkyvěkův bude činit.
      Nebo tohle nebyla StB?

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.