Komín II.


A znovu poklid od Jardy Hudce

Jak jsem slíbil, přicházejí i fotky z druhé strany, tedy z vrcholu komína.

img00029

Některé fotografie jsou opravdu kouzelné

img00033

 

 

 

I takové sídliště je z výšky půvabné

img00037

Co to je? No přece pivní přepravky.

 

img00036

Jak je zřejmé z následujících fotografií, někteří z těch magorů vylezli nikoliv jen na nejvyšší ochoz komína, ale úplně na jeho korunu. Tam není žádné jištění/zábradlí a dovnitř komína je 170 metrová díra. Výstup probíhal za mírného provozu teplárny, kdy z komína příliš spalin neodcházelo, ale jak mě později upozornil výrobní ředitel teplárny Zdeněk Dongres (a ten o ní ví lautr úplně všechno!), i za takové situace si může komín trochu „fouknout“, tj. vypustí na chvilku spaliny zcela nedýchatelné, vedoucí k rychlému bezvědomí. Takže výstup těch několika lidí až na korunu komína byl mimořádně riskantní. Z toho také pramenila moje poznámka v diskusi, že taková druhá akce se (legálně) už v Plzni nebude opakovat.

img00048 img00066 to co fotka nezachytí, je hutný výfrk a smrad

Za fotky patří dík účastníkovi akce panu Martinu Vonkovi.

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy postřehy se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

40 reakcí na Komín II.

  1. K-k. napsal:

    fotky parádní – ale jinak naprostá šílenost!

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      V sobotu po komunálkách jsme vyrazili na vysílač T-mob. nedaleko Strakonic. Má takové krásné české jméno Kbíl. A tam je konstrukce vysílače volně přístupná až na plošinu pod anténami. (ty mají extra přístup od obslužného domku). Krásný rozhled i pod nohy, ale překonali jsme se a vystoupali. Bohužel fotky nic moc, protože přece jen částečně mlžno a tam kde seděla mlha, tak tam se foťák nedokázal zaostřit. Ale rozhled paráda http://rozhledny.webzdarma.cz/kbil.htm

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        rozhled nádhernej – ale to děravo pod nohama… 😦

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          No, nebylo to nic moc. A když si vzpomenu, jak jsem kdysi lezl po výškách za pokrývači na kostely a podobné „stříšky“, kde sice bylo jakési zábradlí, ale nedejbože, aby se o něj chtěl někdo opřít… Sám nechápu, kde se to ve mně zlomilo.

          To se mi líbí

          • K-k. napsal:

            taky mi to dřív nevadilo – že s tím mám problém jsem zjistila, až když jsem prvně šla po té cyklistické lávce, zavěšené na skále – to jest 2010…

            To se mi líbí

  2. Strejda Olin napsal:

    Já myslel, že ten vrch komínu je černý od sazí. Čím se tam topí? Plynem?

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Uhlí a biomasa. Ale ono je to hodně vyčištěné, sazí a prachu už naprosté minimum. Problémem je už hlavně CO2 a Noxy

      To se mi líbí

  3. Joda napsal:

    Zcela mimo téma.
    Na blízkém východě řádí ISIS a jediná relevantní síla, která islamistům může čelit – na zemi- jsou syrská vládní vojska. Za této situace evropská unie zpřísnila sankce vůči režimu Bašára Asada. Chápete to někdo?

    To se mi líbí

    • moskyt napsal:

      Co je na tom k pochopení, Asad není náš bastard, a že na to doplatíme? Čert to vzal hlavně, že nepodporujeme cizího bastarda.

      To se mi líbí

    • Joda napsal:

      A to ještě jsem se dnes (22.10.) dočetl, že Američané shazovali zbraně Kurdům a část zásiky se dostala do rukou ISISákům (prý omylem) . Nějak mi to podezřele do sebe zapadá.

      To se mi líbí

  4. Petr Pelikán napsal:

    Také zcela mimo téma.

    Dnes je u … velmi dobrý článek Jana Čermáka. Sojí za přečtení a zamyšlení.

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Nevím ale nemyslím si, že je na místě konstatovat.
      Když se 40 let nic nestalo ( prostě mne sále strašili), tak se zaručeně nic nestane i nyní.
      Vlastně o nic nejde to je jen taková hra.
      Kde svržením Janukoviče a nastolením prozápadní vlády uštědřil Washington těžký úder Rusku.
      V podstatě se tak pomstil Moskvě za to, že mu v září loňského roku překazila plánovaný útok US Army proti Sýrii.
      No a jinak je to pouze velká hra a nic jiného,proto ty sankce proti Asadovi.
      Protože je to Putinův nohsled.

      Bohužel realita je naprosto jinde, než si pan doktor Čermák vsugerovává.
      Bohužel nestřílí se slepými ale používají se ostré náboje a vzhledem k realizovaným sankcím vůči Sýrii lze použít představu že naším (EU) skutečným cílem, není zastavit ISIS ale zlikvidovat Asada.

      To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Dostal rekordně mnoho hvězd. A vlk má pravdu.. něco je špatně: Copak asi?? 🙂

      Článek je patrně zajímavý (přečtu si celý až večer), Čermák byl dobrý autor. Možná moc moralizuje, ale s mnohým souhlasím. III. WW nebude (to i doufám).

      Chápu ho jako varování i pro tento blog a pro mnohé z nás.

      To se mi líbí

      • Petr Pelikán napsal:

        Slime,

        jakkoliv je mnohý z pohledů Jan Čermáka diskutabilní, ústřední motiv jeho článku, důvod jeho rozlučení na k–e, ve mě vyvolal silný pocit úcty. Zřídkakdy jsem četl tak rozvážná a moudrá slova.

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Nesuďte ukvapeně říkal pan kardinál. Teď jsem si trochu víc přečetl, co psal J. Čermák na kose (pod Sorokinem), a on je dost protiruskej. Tak jako tady se vyskytnou postoje na můj vkus až nekriticky proruské.

          Takže je to bohužel zamotanější, než jsem myslel. Já se nechci záměrně mýlit ani s P., ani s B. To nechme docentkám

          To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Mně se zdá, že je vlk poslední dobou poněkud hysterický (od těch „náboženských sporů“, před kterými jsem ho varoval), ale Jan Čermák za ním v tomto směru dnes nezůstal nijak pozadu.
      Myslím, že mnozí diskutující zapomínají na jednu základní věc. A totiž, že vlkova „kosa“ je jeho. Je veřejným prostorem jen potud, kam on dovolí. Jeví se mi to jako spravedlivé – komu se to nelíbí, ať si založí vlastní blog a hospodaří si na něm podle svého. Obdobně se to týká a i zdejšího pana domácího – založil si svůj a komu se až tak moc nelíbí, nechť ho nenavštěvuje. Alespoň mne osobně k takovému vnímání věci vede nejen racionální úvaha, ale i to tak cítím. Pro vlkův prostor to platí stejně a jsem přesvědčen, že je třeba to respektovat.
      Laco „mlynář“ Groesling šel stejnou cestou a vzhledem k periodicitě jeho článků je zřejmé, že provozovat takový prostor není tak úplně jednoduchá záležitost – určitě žrout času, ale i „myšlenkového prostoru“ v tom smyslu, že se mu musí v myšlenkách nejspíš věnovat možná více, než je zdrávo.
      Tento „omezeně veřejný“ prostor je přece výrazně odlišný od prostorů „oficiálních“ (aktualne.cz , idnes.cz, ihned.cz, reczpospolita.pl, newsweek.pl – jmenuji ty, kam občas strčím hlavu já). Podle mne nejsou tyto prostory z mnoha důvodů tak úplně srovnatelné.
      Odvahu provozovat takový blog bych já osobně nikdy nenašel, nejspíš vzhledem k vrozené a léty dobře vypěstované lenosti. Něco jiného je občas sem (nebo k vlkovi nebo kamkoliv jinam) napsat nějaký svůj blábol, když se člověku chce – a něco úplně jiného takový prostor řídit. Proto si myslím, že je dobré pociťovat vůči provozovatelům blogů tohoto typu určitý respekt, snad až s trochou vděku.
      Za zdravé a prospěšné považuji s nimi polemizovat o jednotlivých tématech v rámci korektní diskuse třeba „až do těch hrdel“ (virtuálních), ale není nutné jim vyčítat celkové zaměření blogu. Pokud v očích někoho překročí pomyslnou hranici, je lepší tiše odkráčet. Jan Čermák cítil potřebu odkráčet s trochou halasu (celkem snesitelného). Budiž, nejspíš to vyplývá z jeho poněkud odlišného vnímání virtuálních prostorů, než mám já. Pro něj to, zdá se, u vlka není hra, ale boj. Pak se ale příliš neliší od dětí, které skutečný boj zaměňují za počítačové střílečky.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Mohl bych souhlasit, kdyby se vlk nepyšnil tolik čteností.
        Respekt a vděk jistě pociťujeme, ale někdy se prostě střetnou EGA.

        To se mi líbí

      • Lunka napsal:

        Diskuse na hodne vazne tema neni nikdy hra. Zda se mi, ze pro pana Cermaka to neni ani boj. Psal tam casto sve nazory. Proto napsal zase jen svuj nazor, proc se louci. Pana Cermaka si vazim, vzdycky klidny, zvazujici, nerelativizuje, emocionalne nemanipuluje, je moudry.

        Coz si nemyslim o kominarich, kteri vylezli az na uplny vrchol bez zabradli, chytu. Doufam, ze ty uplne vrcholove fotky nebudou ukazovat svym detem a vnukum…… Jinak parada. Diky za moc zajimavou podivanou.

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Potřebu diskutovat o názorech Jana Čermáka nemám, ostatně on tu u toho ani není a já je ani vlastně neznám.

          U komínářů je to přesně rozdíl mezi rizikem a hazardem. Po správném, zajištěném žebříku s obručemi lze šplhat s určitým rizikem, které je celkem omezené a snesitelné, otázkou je spíše fyzická kondice k takovému kolmému výstupu. Vylézt na korunu komína bez jakéhokoliv jištění je idiotský hazard.

          To se mi líbí

          • Lunka napsal:

            Ano, souhlasim, ac nerada, ale prave proto jsem to napsala – strasne nerada bych si o svych predcich tise tajne myslela, ze to byli vygumovani nadseni idioti.

            To se mi líbí

      • Petr Pelikán napsal:

        Pane Hudče,

        ve Vašem pohledu se mýlíte. Je sice pravda, že mnozí diskutující zapomínají na jednu základní věc. A totiž, že vlkova „kosa“ je jeho. Je veřejným prostorem jen potud, kam on dovolí.

        Ale právě zde je podstata věci.

        Nechci a nebudu zde do podrobnosti rozebírat osobu a blog vlka. Zde odkáži jen na jeho „Pravidla prostoru blogu“ a „Proč kosa“.

        Pan Čermák svůj článek nezveřejnil. Zveřejnil ho vlk – což nemusel – a to s jeho dodatkem, který rozsah článku pana Čermáka přesáhl a nebyl bezdůvodný – Slim má pravdu, když poukazuje na „ego“ a pyšnění se čteností (s tím má své zkušenosti i pan Bavor, když se zde svého času vlk objevil).

        Pan Čermák netoužil odkráčet s trochou halasu a dětinský jeho postoj není. Zopakuji se, ve mně vyvolal jeho článek pocit úcty a to mimo jiné také proto, že byl upřímný, osobní a přesto věcný, ale ne urážlivý či vyčítající. Celkové zaměření blogu pan Čermák totiž nikomu nevyčetl, ale zjednodušeně řečeno poukázal na jednostrannost či slepotu, která se během doby vyvinula, se kterou se nemůže identifikovat.

        „Myslím, že Vaše klanění se síle a moci je prapříčinou nynějších hvězdopádů. Slovanské dubisko, nutkavá touha obdivu. Jenže jste naivní. Není dobré a zlé moci. Moc je zlo sama o sobě.

        A protože se v tomhle neshodnem, a je to zásadní, tak se loučím.

        Vím, že vlka znáte a chápu Vás, že se ho zastáváte, ale v tomto ohledu máte klapky na očích.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Můj postoj ke vzdálené mlhovině znáte a proto jsem nechtěl do debat vstupovat. Ale protože tento prostor není určen k propírání cizího prádla, důrazně žádám, aby se o dění někde jinde, zvláště na tak pro mne podřadném vzduchoprázdnu, přestalo zde diskutovat.

          To se mi líbí

          • Petr Pelikán napsal:

            Pane Bavore,

            Vaši žádost respektuji a chápu. Propírat cizí prádlo také nechci, proto jsem se k onomu „podřadnému vzduchoprázdnu“ (to není špatné označení – někdy máte dobré nápady) vyjádřil velmi stručně. Úplně bez onoho kontextu to ale nešlo a komentář pana Hudce jsem takto nechat stál nemohl.

            Pro mně je to téma ukončené.

            To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Že mám klapky na očích je klidně možné. Svých vlastních „klapek“ si je dotyčný sám zpravidla málokdy vědom. Takových jsou nás davy.

          Vlka sice znám. Identifikoval jsem ho shodou naprostých náhod, neb jsem po jeho identitě nepátral, ačkoliv on mi párkrát opakovaně dával najevo, že se známe. Mimochodem – třeba i tato shoda náhod (sedíte v kavárně, kolem jde známý, kterého jste delší dobu neviděl, dáte jen tak nezávaznou řeč a z toho to vyplyne….) mne znovu a znovu utvrzuje v názoru, že náhoda je ten jediný bůh, který řídí naše kroky a že není pravdou, že náhoda je jen námi doposud nerozpoznaná zákonitost 🙂 ). Nicméně s vlkem nejsem nijak kamarád a necítím potřebu ho hájit nad úroveň své jistě omezené snahy o objektivitu a realismus.

          Píšete, že postoj pana Čermáka není dětinský. V tom se neshodneme. Cituji Vás (a Jana Čermáka): „Není dobré a zlé moci. Moc je zlo sama o sobě.“
          Trochu mi to připomíná zemana Petra Záhorku ze Záhoří, zvaného Petr Chelčický. Krásné, ale mimo život a realitu. Nejen bratr Žižka, ale i všichni jeho předchůdci a následovníci jasně prokázali, že takové pojetí mezilidských vztahů je poněkud „nadzemské“ a ve svém důsledku…naivní!
          Uhnu-li teď nad svojí klávesnicí pohledem doprava nahoru, hledí na mě z portrétu hubená a celkem ne příliš sympatická tvář Machiavelliho, jehož některé spisy tráví už celá desetiletí v příruční knihovně za mými zády.
          Taková je moje odpověď. O sympatiích či antipatiích, o klapkách na očích a tak o světě vůbec. Jan Čermák s vlkem se do toho připletli vlastně jen tak náhodou – jak to tak bývá.

          To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Taky samozřejmě nechci 🙂 psát o podřadných vzduchoprázdnech, to ani náhodou..

        Ale..
        ta argumentace o „mém prostoru“ mi vždycky připadala vadná. Asi jako když V. Klaus říkával (jen ale pár prvních let, než to začlo opravdu hrozit) „když se vám to nelíbí založte si vlastní partaj“.

        Málo platný, chtěl-li bych opravdu jen vlastní prostor, nesměl bych vůbec připustit diskuse. A nejspíš tam dávat jen vlastní články.

        A nejvýš se tak vždycky na Nový rok pochlubit: podívejte kolik milionů mám čtení..

        To se mi líbí

  5. K-k. napsal:

    OT: pane Bavore, pošta…;)

    To se mi líbí

  6. Rosťa napsal:

    Tak jsem se šel po roce kouknout “ tam “ na pana Čermáka, když je tedy o něm řeč. Možná se mýlím, ale já osobně mám pocit, že je rozdíl mezi tím, jestli si Amík jde ze sportu zastřílet pravidelnou armádou kamkoliv na planetě do kohokoliv a Rusem, který se brání zuby, nehty, aby se jednoho krásného dne neprobudil s raketami US army za plotem. Pan autor je naházel všechny šikovně do jednoho pytle a rozdílu nevidí. Já ano.

    To se mi líbí

  7. cobolik pacholik napsal:

    pozor bavor fifth,ked volnost tak volnost a dristat o vsetkom,bo tvoj blog,ale bez holoty…tak jak jelen s mrtvymy spermiamy,ja nechodim na inaksi blog,bo ked poviem,ze idem v pizdu,tak idem v pizdu a ani nenakuknem,bo viem jak je,ked niekoho nemusis,neraz som musel zniest v svojej blizkosti hnidu a dobre ma neporazilo a pisanie to je ine,papierik znesie,bo ci niekedy na atlas som dristal a ten demokraticky stejskal,co sa tvari na tej fotke tak priblblo,je taky isty politruk,jak tych co som niekedy zazil a pritom nijake vulgarity,ci otvorene mordovanie,tak isto vlk barz dobry kuk ma,ale to robenie bu,bu,ked sa na niekoho zautoci to ma nebavi,stale strasenie,pokial sa otvorene nenavdza na vrazdenie je u mna vsetko v norme.pritom vo mne naisto drieme vrah…

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.