Rusofil nebo Rusofob?


Je proti nám, kdo není s námi

Kdo chvíli stál, už stojí opodál

 

Slova básníkova byla často požívána v komunistické ideologii. Jenže doba vlády jedné strany je už za námi, a tak by se dalo očekávat, že podobné slogany skončí v zapomnění a jen jako vzpomínka na doby minulé. Leč nestalo se.

Klausova polistopadová rétorika, kterou pokorně a horlivě přejali původně rudě zbarvení novináři nás neustále vrací do těch minulých dob. Klaus už dávno podobným stylem nehovoří, leč jeho pohrobci za pomoci těch původně rudých novinářů ano.

Dříve Moskvou, dnes Bruselem určovaný směr vyjadřování. A kdo se nechce tímto směrem řídit, je považován za třídního nepřítele. Jenže rozdíl tu přece jenom je. Zatímco dříve jediným druhem „opozičního“ zpravodajství bylo Rádio Svobodná Evropa- RFE, které ovšem podléhalo jiným jedině správným názorům, má ten , kdo chce , možnost pomocí  téměř všudypřítomného internetu informace ověřovat, porovnávat a utvářet si vlastní náhled.

Ale je tam to důležité: kdo chce. Kdo nechce, tak slepě věří a stejně jako dříve označuje ty, kteří chtějí, za nepřátele a přisuzuje jim své vlastnosti s opačným znamínkem. Tak dokáže médii zmanipulovaný  Rusofob označit každého, kdo má jiný, k událostem kritický názor, označit za Rusofila. A z tohoto slova se pomalu stává nadávka.

Jenže ne každý, kdo se vyjadřuje příznivě o Putinovi a Rusku, je Rusofil. Většinově se jedná o osoby, které nepodléhají módním trendům řízeným z Washingtonu, ale používají mozek k původnímu účelu, tedy myšlení.

Kéž by bylo možno zkonfiskovat to, co si lidé myslí., prohlásil údajně Otto von Bismarck. Zdá se, že jeho myšlenky v mnohých novinářských patlalech, politických hyenách a nemyslících kývačích  přetrvávají dodnes.

Bavor podpis_rex

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

36 reakcí na Rusofil nebo Rusofob?

  1. Petrpavel napsal:

    Je to o tom, že každý režim-systém chrání svou podstatu. KSČ měla svou StB, ČsT a Rudé právo, dnešní „demokratické“ strany mají svou BIS, ČT a soukromé noviny. V každém režimu existuje mezi obyvateli pozice a opozice, a není to tak jak se snaží tvrdit apoologové dnešního režimu, že tehdy byl lid a proti nim Strana. Myslí si snad někdo příčetný, že devadesátidevítiprocentní účast ve volbách byla jenom vynucená? Že popeláři, dělníci, družstevníci a jiní dnes znevažovaní dříči museli chodit, aby si udrželi zaměstnání? Jak početná je dnešní opozice? Sečteme-li lidi nechodící k volbám s těmi hlasujícími pro klasickou opozici KSČM, dále ty co se hlasují pro tzv. nezávislé a pro desítky drobných obskurních zbytečných protože odebírajících hlasy malých uskupení jsme někde na 60 až 90 procentech – to podle velikosti neúčasti v různých typech voleb. Nemáme šanci něco změnit. To je realita daná psychologií davu. A jsme tam, kde často píše Strejda Olin : s demokracií v ……. .
    Když vládla jedna strana nesla samozřejmě také veškerou odpovědnost. Byla si toho vědoma, někdy víc, někdy míň. Byli si toho vědomi i obyvatelé. A poněvadž co člověk, to jiný názor na každou problematiku, bylo dost kritických hlasů. I já, ač jsem byl členem KSČ, jsem velkým kritikem byl, a divili by jste se, kolik se v té „totalitě“ dalo věcí změnit, obrátit k lepšímu, samozřejmě na úrovni podniku či městské čtvrti kam jsem jako řadový člen mohl dosáhnout. Bylo v zájmu té jedné strany uspokojovat oprávněné potřeby obyvatelstva, bylo to konečně i v jejím programu. Jenom to šlo POMALU – uspokojovat většinu je fuška (vidíme to i na internetových diskusních fórech : každý chodí tam kde se cítí dobře, na „nepřátelská“ přestane chodit poněvadž zjistí že svými názory neuspokojí nejen své odpůrce ale ani sebe – kdo by chtěl pořád rozčilovat?).
    Teď? Mnoho stran, mnoho možností k zbytečné volbě, mnoho možností přebíhat, lhát, podvádět. To zkazili ti před námi, běžná slova výmluvy. My to napravíme! Nenapraví, zhorší, každí noví jsou ještě nenasycení. A tak stále dokola.
    Odjíždíme v poledne s vnučkou na víkend na chatu a těším se. Volby? K čemu prosímvás?

    To se mi líbí

  2. tresen napsal:

    „Jenže ne každý, kdo se vyjadřuje příznivě o Putinovi a Rusku, je Rusofil.“

    Zlatá slova. Naprosto souhlasím. Putina obdivují i lidé, o kterých si fakt nemyslím, že Rusům přejí jen to dobré. Platí to samozřejmě i v opačném gardu. Zdaleka ne o každém, kdo se vyjadřuje kriticky k Putinovi a současné ruské politice, platí, že nemá rád Rusy a Rusko.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Svatá pravda, ale takové obecné tvrzení můžete vznést vůči komukoliv a čemukoliv. O rusofobech a rusofilech to vlastně nevypovídá vůbec nic.
      Víte, tresni, ačkoliv se vám to může zdát neuvěřitelné, přesto je možné, aby ten samý jedinec měl rád něco (třeba) amerického a současně i něco ruského. A stejně tak může vůči něčemu americkému a něčemu jinému ruskému pociťovat odpor, mnohdy velmi silný.
      Chcete-li praktické příklady, zde jsou:
      Mám rád dobré americké westerny, o nichž platí, že „je-li na začátku krajina plná rozervaných skal, začíná se střílet ihned“, ale stejně tak rád si znovu a znovu přečtu Bábelovu Rudou jízdu nebo Šolochovův Osud člověka, či z kovbojkou srovnatelné „Jaro na Odře“.
      A otřesu se hrůzou při myšlence, kterak Američané prakticky vyhubili celé jedno etnikum, stejně jako při představě gulagů na Sibiři.
      Čímž vás chci přesvědčit (asi marně), že svět není černobílý a Obama bílý a Putin černý, ba ani naopak (myšleno alegoricky, prosím).

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        A já vás hned doplním. Americkou hudbu tady dávám každou středu a někdy i v sobotu, a stejně se mi libí Vysockij, Žanna, Sofia Rotaru. Hezké se mi líbí kdekoliv a lži nemám rád nikde.

        To se mi líbí

      • tresen napsal:

        Pane Hudče, každé přihlášení k myšlence, že svět není černobílý, vřele vítám.

        To se mi líbí

    • Jethro napsal:

      Paninko, jak se prosím v seriózní diskusi přerodí výraz „vyjadřuje příznivě“ na „obdivuje“? Podle vás, pokud se vyjádřím příznivě o Putinovi – například že jeho zdrženlivost nás (zatím) uchránila před 3.VW, vyjadřuji tím obdiv k Putinovi?
      Docela se mi zdá, že když se vám to hodí, je pro vás snadné zaměnit hodinky za holínky. Ono je to v podstatě skoro totéž…

      To se mi líbí

      • tresen napsal:

        Proč hned tak útočně, Jethro?
        Já s vámi klidně budu souhlasit v tom, že množina lidí, kteří obdivují Putina, není totožná s množinou těch, co se o něm vyjadřují příznivě. Odůvodňovat si to samozřejmě mohou různě. Vy byste mi na oplátku mohl přiznat, že průnik obou množin není zanedbatelný.

        To se mi líbí

        • Jethro napsal:

          A proč vy tak útočně?
          Bavor napsal „Jenže ne každý, kdo se vyjadřuje příznivě o Putinovi a Rusku, je Rusofil.“ Vy jste zareagovala „Zlatá slova. Naprosto souhlasím. Putina obdivují i lidé, o kterých si fakt nemyslím, že Rusům přejí jen to dobré.“
          Buď mi něco uniklo anebo jste si sdělení bloggera „trošku“ posunula, abyste na ně mohla silně zareagovat anebo … Fakt nevím.
          Mám to vysvětlovat?

          To se mi líbí

  3. Hudec napsal:

    Škoda, že jsem si to nezaložil, nezdálo se mi to významné. Ale myslím, že jsem v souvislosti s tou kocábovitou peticí zaregistroval tvrzení: „Zemanovy myšlenky jsou velezradou“.
    Kam se hrabe Orwell 🙂

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Tak mi to nedalo. Přesně to zní: „Zemanovy názory hraničí s vlastizradou“. To sice není tak tvrdé, ale kladu si otázku – mohou být názory vlastizrádné? Nemůže být vlastizrádný jen čin? Nevím, jak zákon (ústava?) definuje vlastizradu, ale předpokládám, že vlastizrada, to už musí být pořádná pecka, ne? Třeba vpustit bez souhlasu parlamentu do země cizí vojska a podobně?

      To se mi líbí

      • strejda napsal:

        Pusť bolševika jakéhokoli ražení z řetězu a dočkás se věcí nevídaných. Barevné nátěry od rudých po černočerné jsou opravdu jen nátěry. Mimikry. Dá se to i dokázat na jednotlivých osobách, které jsme my všichni na své pouti životem potkali. Někteří jsou jako chameleoni. Známý kovaný bolševik je dnes stejně kovaný pravičák a hlásná trouba ODS. Slovo socialista pro odpor ani z huby nebypustí. Sleduji ho kam se po krachu ODS vrtne.
        Dnešní doba je dobrá v tom, že většině umožňuje veřejně projevit své názory a také choutky. Pak se nedivme, že je Zeman vlastizrádce a měl by být odstraněn. To jsou chvíle kdy mám velkou radost, že jsem Zemanovi se zaťatými zuby svým hlasem pomohl do presidentství. Cítím se státotvorným 🙂 a ne stádotvorným (c)

        To se mi líbí

  4. Cech napsal:

    To co mne opravdu ale opravdu bude zajímat je, jestli bude stačit odepsat těch 70 % Ukrajinských dluhů na vrub EU stejně jako v případě Řecka .
    To jak se naprosto vážně začíná diskutovat o tom, kolik % dluhu bude muset EU odpustit v nejbližší době Ukrajině v případě realizace smlouvy TTIP, tak z toho pro mne plynou otázky.
    a) Bude stačit to že EU odepíše 70 % Ukrajinského dluhu jako v případě Řecka ?
    b) Jak bude mediálně zabezpečena tato platba Ukrajině ?
    c) Je nějakým způsobem ošetřeno, že tak těch 25 – 30 % Ukrajinského dluhu se dá nějak napařit Rusku.
    d) Jaký to bude mít důsledek na rozvoj České ekonomiky ?
    No nevím ale těch otázek, na které neznám odpověď je opravdu celá řada.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Když vtrhli Sověti do Afghánistánu, podivil se můj středoškolský učitel Petr Ptáček (dost jsem s ním tehdy kamarádil a on byl dosti protisocialisticky zaměřený, což ovšem dával najevo jen při osobním přátelském kontaktu) nad tím, že: „Sami mají hluboko do žlabu a teď si ještě přivážou na krk patnáct miliónů hladových Afghánců – to nechápu“.
      EU sice nemá ještě zatím hluboko do žlabu, ale iluze o ne/blížící se další krizi nejsou na místě. A přivázat si v té situaci na krk (kolik? asi 50 miliónů?) hladové Ukrajince se mi také nejeví příliš výhodné. Proč? Protože návratnost (třeba i jen politická nebo „humanitární“) se bude rovna nule. Ani vděčnosti se EU nedočká.
      Otázek řada, odpovědí se nedočkáte.

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Ta pro mne nejzajímavější otázka je jak mediálně zabezpečit ?

        Jinak řečeno čeho se česká mediální scéna „bojí“ téměř jako čert kříže je např :
        Proč teď nemůže být Lang odvolán ?
        MASMEDIÁLNÍ ZDUVODNĚNÍ :
        “ V tuto chvíli není možné Jiřího Langa odvolat, protože by tím vláda dala jasný signál, že by podřízeným možná stačilo vynést záznam z nějaké porady a jejich šéf by musel odejít.“

        Proto je naprosto jasné, že není důležité to, co je realita ale naprosto nejdůležitější je, jak zabránit aby tato realita nebyla prezentována jako realita.

        Prezentace reality musí být pro veřejnost transformována do popisu dané reality jako protivníkova fikce.

        No a to je to co mne zajímá při této interpretaci asi nejvíce – > JAK BUDE MASMEDIÁLNĚ PROPASÍROVÁNO ODEPSÁNÍ UKRAJINSKÉHO DLUHU NA VRUB EU?

        To se mi líbí

      • Petrpavel napsal:

        Přivázat si na krk Ukrajince? Jak kdo…
        Platí to stejné jako jinde u nás (banky, s.r.o., politické strany …) : kapitalismus pro zisky (dodávky od oněch 3 % našich vlastníků výrobních prostředků potravinově i technicky „hladovým“ Ukrajincům) a socialismus pro ztráty (zaplatíme my plebs, poněvadž Ukrajina a Ukrajinci nezaplatí).

        To se mi líbí

  5. Hudec napsal:

    Promiňte, pane domácí, moji dnešní přehnanou aktivitu, ale na České pozici je dnes zajímavé povídání k sestřelenému malajskému Boeingu. Doporučuji, Trochu jiný vítr, než dosud vál….

    To se mi líbí

  6. Rosťa napsal:

    Nevím, jak je to věrohodné, ale mluvilo se i o tom, že tudy měl letět i V. Putin a Ukrové si spletli stroje. V každém případě za ten průšvih může UA, protože je zodpovědná za vzdušný prostor. Navádět civilní letadlo nad válečnou zónu hraničí s debilitou, pokud v tom nebyl ovšem záměr.

    To se mi líbí

  7. Rosťa napsal:

    Havloidní umělecká kavárna za podpory drtivé většiny presstitutů, různých Bursíků a Barelů má jasno. Ti ostatní, kteří se nechtějí nechat opít rohlíkem a cítí v celé té šarádě notnou dávku špinavosti, především z USA, jsou rusofilové. A ti budou vyobcováni ze slušné společnosti komisí pod vedením Langsádlové a Laudáta. A ještě tím, co vypadá jak Hurvajs ( jméno mi vypadlo ).

    To se mi líbí

    • K-k. napsal:

      pan starosta ze Suché-Mokré? 😀

      To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Ba ne, tam hraje hlavní roli ta jeho rozhledna.

        To se mi líbí

      • Rosťa napsal:

        To je přesně on.

        To se mi líbí

        • K-k. napsal:

          jo, to je týpek….a jak snaživej! 😀

          To se mi líbí

          • Rosťa napsal:

            Řekl bych přímo klenot, který se v politice málokdy vidí. 😆

            To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              No, onen slepenec disponuje vícero figurami podobného kalibru – tento šášula je mediálně profláklý – i když při troše pudu sebezáchovy by zdravá strana takovýto materiál nemedializovala 🙂 …
              Je to také obraz toho, za co „plebs“ ta smečka vlastně má, jak hodnotí kvality ovčanstva v kontextu vyvolávače a prodejce prý „ideí“ ( bohužel má z valné většiny pravdu ) …

              To se mi líbí

            • oh napsal:

              Takovejch klenotů by se našlo… Zrovna dneska cestou z volební místnosti koukám do poštovní schránky a co tam od včerejška nepřibylo, jako jediný samostatný leták TOP09, kde se na 1. místě skví kandidát na starostu MČ jakýsi čtyřiadvacetiletý Bc, povoláním prý student architektury. Už jen trošičku zabrousit a přeleštit a máme další Bendovitý diamant do knížecí koruny…

              To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.