Rossiju, mať, umom něpaňjať – Matičku Rus rozumem nepochopíš II.


Rusko dnes
Letadlo Aeroflotu do Moskvy ten největší airbus, servis na palubě úplně normální jako jinde. Odbavení na letišti bez problémů, byť typicky rusky nevlídné. Letiště evropsky/světově standardní. Do centra Moskvy vedou ze všech letišť (v našem případě ze Šeremetěva) tzv. aeroexpresy, tj. zvláštní železniční nonstop linky každých 30 až 60 minut. Jsou hojně využívané, protože mají konečnou na některém z velkých nádraží (v našem případě na Běloruském), kde je logicky i stanice metra. U nás o tom dvacet let žvaníme….
Sláva pánubohu, že se v rámci všech možných privatizací nepodařilo zprivatizovat i Český dům v Moskvě – tradiční zařízení přifařené úředně k naší ambasádě (ani vzdálenost není velká – na ruské poměry je to těsné sousedství). Hotelové zařízení se dvěma restauracemi a vždy v historii jakási oáza v tom sovětském/ruském (mnohdy) bordelu. Na Moskvu vstřícné ceny (velmi slušný jednolůžkový pokoj za 120 euro, stoličnaja za 3 eura, prazdroj za dvě, řízek z panenky za 8,30 atd.), což je v Moskvě velmi důležité, protože jinak počítejte, že si jinde dáte kávu za 200 Kč.
Moskva je obr s prý deseti až patnácti miliony obyvatel (to podle metodiky výpočtu a také podle odhadu počtu ilegálních přistěhovalců, jejichž přesný počet nikdo nezná). Obrovským problémem města je doprava. Kdo může, jezdí metrem (je trochu ojeté, ale plně funkční), protože ulice jsou úplně zacpané provozem – fakt jsme si jednou mysleli, že jdeme přes parkoviště, a on to byl prostě jen zacpaný prospekt. Tato zácpa se moskevsky říká „próbka“ (ta skutečná je „zapór“, ale s tou jsme se nesetkali…). Vozový park? Mercedesy, bavoráky, jaguáry, hodně teréňáků všech značek, hodně korejských značek, všechno spíše luxusní, ale špinavé. Když jsme viděli žigulíka, ukazovali jsme si ho jako atrakci. Parkuje se všude, i v křižovatkách. Jezdí se úplně na dotek, rychle, ale celkem ohleduplně, byli jsme svědky jen jedné nepatrné kolize. Řídit bych tam nechtěl, a to mám najetý skoro milion. Náš řidič využíval navigaci se speciálním programem, který mu napovídal, kudy to po Moskvě bude rychlejší.
Všude uklizeno a pořádek, policii jsme moc neviděli, s výjimkou prostoru kolem Kremlu, tam jich bylo husto.
Měli jsme jen jeden volný den a světe div se – naši mlaďoši chtěli vidět Lenina! Mne návštěva mauzolea dosud míjela, tak jsem se tam vypravil docela rád – dnes už se to nemusí, tak proč ne. Zapomeňte na mnohahodinové fronty, celá procedura vstupu, odevzdání fotoaparátů, telefonů a osobní prohlídky trvala jen asi 15 minut. Kolem Kremelské zdi náhrobky velikánů, samotný vysušený žlutý mužík uvnitř a trochu překvapení pro neznalé. Ti největší velikáni sovětských časů tam mají za mauzoleem vlastní náhrobek s bustou. Na jediném z nich leželo několik svazků květin – na Stalinově.

https://www.youtube.com/watch?v=fzT7ghFvuXo

Taková je realita, ať se komu líbí nebo ne OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Legendární GUM (Gosudárstvěnnyj univerzálnyj magazin – státní obchodní dům) na Rudém náměstí se rozpomněl, že vznikl ještě za cara v 19.století a je to naprosto luxusní a neuvěřitelně drahá obchodní galerie s asi tisícovkou obchodů.
Na venkově
Jak vypadají moskevská předměstí, to jsem viděl jen zdálky – nekonečná obrovská panelová sídliště. Jak to v nich vypadá jsem nepoznal.
Do Samary na Volhu někam mezi Moskvu a Ural nás dopravil docela standardní airbus, letiště dosti provinční. Měl jsem kliku, že jsem byl v té oblasti někdy v letech 1995/1996 a tak jsem mohl srovnávat – tehdy jsme letěli nějakým „túčkem“ a byla to cesta dosti strašidelná, neb nám k palubní vstupence přidali i v ruštině Otčenáš a deset přikázání (viz obr.).

otcenas
Cesta do Dimitrovgradu samá díra, ale na ruské poměry celkem sjízdná. Dost se tam za těch skoro dvacet let změnily vesnice, už se v nich objevují docela normální domy, byť by tam asi nikdo z nás ještě pořád žít nechtěl. Teprve v těchto rovinách vnitřního Ruska někde u Volhy, kde jsou od sebe vesnice vzdálené desítka a desítky kilometrů, si člověk uvědomí tu nemožnost dobýt Rusko vojensky. Ten prostor je teskně prázdný, sem tam zoraný obrovský lán až k obzoru, břízy a břízy a břízy, evidentně na jaře dost mokro, sem tam rokle, kudy se asi valí „jarní vody“ (Turgeněv).
Dimitrovgrad na náš vkus samozřejmě trochu neuspořádaný, ale podnikový hotel institutu pěkný a čistý, slušné jednolůžkové pokoje. Obsluha nejdříve trochu rusky laxní (že prý „bar zakrytyj“ – zavřený), ale už tam dorazil trh – když viděli, že na nějakou tu pětku nekoukáme (poručil jsem láhev vodky Beluga, mj.), hned se snažili.
Jídlo skvělé! Nějak neobvykle se sýrem upravený losos, ale dokonalý! S vínem je tam samozřejmě potíž, takhle na vsi. Čerstvá zelenina i ovoce!
Vědecko-výzkumný institut atomových reaktorů strážen ozbrojenci, poměrně důsledná kontrola dokladů i když nás doprovázel direktor Sergej Vladlenovič Pavlov. Odborně nepochybně jedno ze špičkových pracovišť v rámci světa, prostředí poněkud sovětsky omšelé (nejsou prachy na všechno).
Rusové
Jednání byla čistě profesní bez náznaku nějakých osobních názorů či postojů. Ale cestou do a ze Dimitrovgradu jsem si mohl dost vyprávět s Kirillem Eduardovičem Kolesnikovem z Doležalova ústavu (to je další světově proslulé vědecké pracoviště v rámci Rosatomu). A něco jsem si s jinými odvyprávěl i v restauraci v hotelu. Tak tedy:
– Stalin pro většinu Rusů zůstává modlou, která ovšem měla své chyby. Ale za jeho časů byli velcí, důležití a neporazitelní.
– velmi nenáviděný je Gorbačov
– Putina většina miluje, proč – to si odvoďte sami, schválně jestli se trefíte
– nějaká opozice existuje, ale ta, kterou by chtěl Západ, je prakticky bezvýznamná a bez obecné podpory. Pokud opozice, pak taková, která chce prakticky totéž, co Putin, ale bez Putina
– takové blbosti, jako Pusy Riot, Rusa jen dráždí a jejich podpora jim dokazuje morální bídu západního světa
Kromě Švejka, kterého si vozím vždy a všude, mám-li tam nocovat, jsem si vzal do Ruska i útloučký svazeček Michaila Alexandroviče Šolochova „Osud člověka“. Kdo chce vědět něco o Rusech, měl by si tu knížečku přečíst – autor nedostal nadarmo Nobelovu cenu. Dlouho jsem to dílko nečetl, ale je to pořád stejná síla. Mám tu povídku za zcela srovnatelnou s tím nejlepším třeba z Hemingwaye.
Tolik jen v kostce. Pokud se chcete dozvědět něco o Rusech aktuálního, pak si najděte v Hospodářských novinách rozhovor s Petrem Kolářem ve vydání z pátku 10.ledna 2014. To není žádný rusofil a už vůbec ne levičák, dívá se na  ně čistě pragmaticky a má pravdu.
Odjezd
Byli jsme v Rusku něco přes týden koncem listopadu loňského roku. Teploty byly překvapivě nad nulou (jen dále na východě mírně pod nulou), v Moskvě zakaboněno (smog), na východě jasno. Ale vzduch byl ostrý, protože suchý. Při cestě na Běloruské nádraží (asi čtvrt hodinky) bylo ještě dobře, sucho. Cestou aeroexpresem začal poletovat sníh, na Šeremětěvu už byla chumelenice. Hodina zpoždění airbusu Aeroflotu kvůli úklidu sněhu a nastříkání letadla proti námraze. Nákup ve freeshopu – draho jako všude jinde, zboží spíše světové. Dárky pro babičky (čokoláda s Kremlem, jak se ukázalo doma – výborná), vodka pro dědečky (Beluga – drahá, ale skvělá), pro moji labuť jako fór Marlboro v azbuce (a vodka, to dá rozum) a pro kamarády vodka (Carskoje selo, též převelice luxusní) a Putina jako matrjóšku. Jinak zboží jako všude jinde na letištích. Pro sebe dvě magnetky na lednici – jedna se Stalinem a druhá s Kremlem (Labutin komentář: „Ty jsi pořád stejnej kůň…“).
Vysvětlení mladším kolegům: „V Rusku začíná zima a to je třeba odtud vypadnout. Napoleon ani Hitler to nestihli!“
Závěrem
V mnohém se Rusové a Rusko změnili. Zapomeňte na socialismus – kapitalismus tvrdší, než u nás. Spíše státního charakteru (trochu á la Čína?). Stále nevlídný každý v uniformě, ale jinak celkem dobrý. Technicky machři.
Dvě věci mě mrzí:
1. Byl jsem asi 150 kilometrů od města Bugulma… Já, vyznavač Švejka! A nebyl čas se tam podívat. To už mne tedy v životě mine. Škoda.
2. Vyprávěl jsem mj. staršímu synovi mé ženy a jeho ženě. Oba už dávno hodně dospělí, „internetově“ vzdělaní, celkem kultivovaní, úspěšně podnikající, přiměřeně bohatí. Na můj dotaz, na kterém hrobě se jako na jediném u Kremlu objevily květiny, řekli jedním hlasem: „na Gorbačovově!“. Gorbačov ještě žije, ale to není tak důležité. Když jsem jim řekl, že na Stalinově, zakroutili nechápavě hlavou: „Na hrobě masového vraha?“. Což znamená, že o Rusku nevědí vůbec nic a tudíž si ani nekladou základní otázky:
„Potřebuje nás Rus? A potřebujme my Rusa?“

z oken Kremlu
P.S.:
Z toho hodinového zpoždění při cestě zpět pilot 45 minut dohnal. Byl to prostě „ljotčik pěrvovo klása“. Jsou věci, které se nemění a je třeba dát na ně bacha….  🙂  .

https://www.youtube.com/watch?v=rXc4AXAm7l0

Příspěvek byl publikován v rubrice Krajanovy vzpomínky se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

96 reakcí na Rossiju, mať, umom něpaňjať – Matičku Rus rozumem nepochopíš II.

  1. cobolik pacholik napsal:

    hudacku fajny kuk na traktarov,putina maju radi,bo drista tak a robi,jak traktarom pasuje,neviem k comu sa vztahuje mesto bugulma a hudacku vo francii taku vodku nenavaria jak traktare,este polacky dobru palia a trochu som sa tej bestie napil,lebo v rusku sa pije vodka vo francii vino a pamataj fini vacsi pijaci jak muzici.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      pacholiku, vy jste noční pták… 🙂 . Já vím, časový posun.
      Polská vodka skvělá – Wyborova, nebo teď kupuji zn. Sobeiski – podle jejich krále, co porazil Turky pod Vídní 1683, vřele k tomu doporučuji Andrew Wheatcroft „Nepřítel před branami“, Slovart 2010, (originál „Enemy at the Gate).
      Rusové jsou přes vodku nejlepší, to se nedá nic dělat. Vodka, bliny, zakysaná smetana a kaviár – někdy mám pro ty jejich gardové důstojníky docela pochopení… 🙂
      K Bugulmě se vztahuje několik povídek Jaroslava Haška k ruské revoluci, a je to naprosto dokonalá a nehorázná sranda. Ale to by bylo na dlouhé vyprávění.
      „Gůd lak“, čoboldo, jste ozdobou tohoto prostoru 🙂 .
      P.S.: Finy neznám, ale znal jsem překladatele z finštiny pana Velkoborského a k tomu mám pár historek, ale na to tu teď není místo.

      To se mi líbí

      • cobolik pacholik napsal:

        dakujem hudacku za odpoved o tom meste,lebo ja som haska cital asi pred 35 rokmi a len tak letmo z rychliku,co sa tyka polskej vodky,co pan menuje,to 4 klasa nech pan sprobuje chopin,alebo belvedere,aspon tu v tej riti drahe,jak svina,ale dobre tiez jak svina…mnoho zdaru a stesti hudacku a pis,bo o tych ozdobach tu,to ja mam docista ine zdanie.

        To se mi líbí

        • Hudec napsal:

          Jste znalec, čobolíku. Chopina jsem si přivezl před třemi lety ze Zakopaného, když jsem byl jako každý rok v Tatrách a nějak moc mi tam pršelo.
          Lahůdka! U nás ale není k dostání.

          To se mi líbí

  2. Hudec napsal:

    Vážení spoluhodovníci u stolu pana Bavora, vzhledem k tomu, že sepsat to moje „Rusko“ mi trvalo čtvrt roku, potřebuje to vzhledem k aktuálnímu vývoji asi několik drobných poznámek.
    1. Děkuji panu Bavorovi nejen za poskytnutí jeho prostoru/hodovní síně, ale především za citlivé a trochu/správně s nadsázkou vybrané doplňky k mému textu. Fakt, díky, Bavore! Já tohle prostě neumím., vy ano.
    2. Panem Bavorem jsem byl vyzván, abych učinil ještě třetí díl, což jsem mu slíbil. Řekl jsem si ale, že by měly být spíše zde nahlas vyslovené otázky s velkou možností čtenářů/diskutujících reagovat. Vzhledem k tomu, že se mi od začátku tohoto týdne trochu uvolnily ruce (pan Bavor ví), potvrzuji zde veřejně tento svůj slib.
    3. Doba je teď rychlejší než já. Proto, prosím, nehodnoťte můj text jako reakci na aktuální „ukrajinské´“ události. K tomu bude, myslím, dost času za týden.

    To se mi líbí

  3. Petr Pelikán napsal:

    Pane Hudče,

    již minulý díl bylo zajímavé čtení, stejně jako dnešní. Rusko je velmi kontroverzní země – i když, která země to není. Jak jsem již v minulosti zmínil, moje teta je řádová sestra boromejka. Před několika lety byla mimo jiné delší dobu v Rusku – Novosibirsk, Krasnojarsk, Irkutsk, Bajkal – a také o svých zážitcích a dojmech vyprávěla. Velmi se od Vašich neliší.

    A rád bych zdůraznil, jak jste zmínil v závěru, v mnohém se Rusové a Rusko změnili. Zapomeňte na socialismus – kapitalismus tvrdší, než u nás.

    To se mi líbí

    • Petr Pelikán napsal:

      PS: Co se týká vodky, o tu se Rusové s Poláky dodnes hádají.

      To se mi líbí

    • Petr Pelikán napsal:

      PPS: A co se týká těch květin na Stalinově hrobu – malá paralela. Blízko Lince jsou pohřbeni rodiče Adolfa Hitlera. Je to jediný hrob na tom hřbitově, na kterém jsou každý den čerstvé květiny – oficiálně není známo, kdo je tam dává.

      To se mi líbí

      • Laco G. mlynář napsal:

        Takže rozdíl, který tu nabízíte je v tom, že ta vesnice u Lince je
        – v Rakousku,
        – a hrob není v centru Berlína.

        Co já zažil během vojny a po ní s našimi Sudeťáky v pohraničí, taky by bývali ještě v roce 1975 kladli, kdyby bylo kde.

        To se mi líbí

        • Petr Pelikán napsal:

          Laco,

          včera byl v Německu tradiční „politischer Aschermittwoch“ – původně bavorská tradice. Silné řečnické výroky směrem ke konkurenčním stranám, pochvala vlastních výkonů atd. Většinou silná slova na úkor konkurentů. Horst Seehofer nezklamal:

          cituji: „Mýlit se je lidské, stále se mýlit je sociálnědemokratické!

          (ten výrok je samozřejmě obměnitelný)

          Jinak nenabízel jsem rozdíl, ale paralelu.

          To se mi líbí

          • Laco G. mlynář napsal:

            Hm, jak jsem psal pane Pelikáne, s českými Sudeťáky jsem si za 10 let jako kluk z pod Řípu užil své od roku 1965. Je to většinově extratřída mezi nacisty, na které ani CSU nemá. Probíhalo to třeba tak, že nás kritizovali, že na vycházce nejdeme jednotným krokem, nebo, že si sedne voják v hospodě s důstojníkem ( absolventem ) k jednomu stolu. Prý co jste to za armádu! Tak jsme jim odpovídali a co Vy jste to byli za armádu, když Vám dal nakládačku primitivní ze stepí pošlý Rus a byl klid.
            Většina z nich, posledních, odtáhla kolem roku 1973. Naprosto k republice neloajální a extra nacističtí, zlatý dr. Beneš. Dnes by s nimi nebylo k vydření.
            Já bych řekl, stále se mýlit je ultranacistické.

            To se mi líbí

            • Petr Pelikán napsal:

              Tak paušální bych nebyl, Laco. Českých Sudeťáků znám spoustu. Jsou tací i onačí. U Němců samotných tomu není jinak. Jako Čech, který má pod sebou několik Němců, bych o tom mohl psát romány.

              A jak jsem psal, ten výrok se dá libovolně obměnit.

              To se mi líbí

            • Laco G. mlynář napsal:

              Já vím, že všichni nejsou stejní, píšu že většina těch českých takoví byli. Teď, když na to vzpomínám zpětně, s mnohými jsem lidsky kamarádil, i německé kýčové písničky jsme si u piva zazpívali.
              Tedy takové jako tato ne: http://youtu.be/Y2T0qDDo1Dk
              Ale i z průvodního videa je vidět, že mezi říšskými Němci byli lidé, kterým se nacisté nelíbili.

              To se mi líbí

            • Hudec napsal:

              Ano, osobní zkušenost je k nezaplacení. K nám na chalupu začali jezdit nějací vzdálení němečtí příbuzní, protože nejstarší z nich kdysi z Čech emigrovala, snad ještě za Rakouska. A uměla česky a po válce se nějak tahle rodina spojila s jinými, kteří opustili ČR v rámci odsunu. Moje babička byla nadšená a na jejich návštěvu se vždycky náramně chystala. Až jednoho krásného dne se jí dostalo výčitky, jakého jsme jim tady v protektorátu zavraždili skvělého a významného muže, převelikou osobnost, a jaký to byl zločin. Měli na mysli Heydricha. Nu, a to u nás byli naposled.

              To se mi líbí

            • Petr Pelikán napsal:

              Dnes je to, řekl bych, naopak. Většina jich takových není. Také z toho důvodu, že ti, kteří tu dobu zažili, již vymírají a jejich potomci většinou nemají k místu původu svých předků žádný vztah.

              Nedávno zde Strejda Olin zmínil sdružení Ackermann-Gemeinde (které označil za sekci Landsmanschaftu – naprostý nesmysl). Osobně jich z něj znám několik, i Antona Otte, který ho v Praze vedl před Danielem Hermanem. Mimo jiné bývalý kněz v norimberské věznici. Velmi kultivovaný a příjemný člověk. I oni mají problém s mladou generací. Ty už sudetská otázka nezajímá, jedou radši na lyže do Alp nebo přes výkend do Londýna.

              A taková malá perlička: někdy před dvěma týdny mi chtěl jeden německý „hlupák“ hlasitě vysvětlit, že jakožto nerodilý Němec si mám uvědomit, že jsem jen hostem v jeho zemi. Hlupáci nevymřou. Řekl jsem mu, že se od něj rychle učím. Kdo řve, má pravdu.

              To se mi líbí

            • K-k. napsal:

              pane Pelikáne, vaše informace a informace z wikipedie o organizační struktuře SL se poněkud liší. Nepovažuju wiki za jediný spoleklivý zdroj a organizační strukutura SL je mi poněkud záhadná – co jejich místní organizace (tedy místní jak co do původního bydliště, tak co do „Patenstadtu“)? Finanční podporu dostávaly od bavorské vlády, nebo od spolkové? Můžete tohle nějak rozmotat a vysvětlit? Pokoušela jsem se kdysi tohle zjistit od „landsmannů“, kteří k nám jezdili, ale moc moudrá jsem z jejich vysvětlování nebyla…

              To se mi líbí

            • Petr Pelikán napsal:

              K-k.

              Ackermann-Gemeinde nemá s Landsmannschaftem vůbec nic společného. Financována je německou církví. Jejich cílem není snaha o zpětné získání majetku. Jim jde o skutečný dialog a překonání sudetoněmecké otázky. Pomáhají finančně při obnovení kostelů a klášterů v sudetských oblastech. Jejich organizační strukturu, především zde v Norimberku, znám dobře.

              O Sudetendeutsche Landmanschaft jsem se doposud moc nezajímal a velké echo na veřejnosti nemá. Její organizační rozpoložení najdete zde:

              http://www.sudeten.de/cms/?Die_Sudetendeutsche_Landsmannschaft:Gliederungen_der_SL:Heimatgliederung

              http://www.sudeten.de/cms/?Die_Sudetendeutsche_Landsmannschaft:Gliederungen_der_SL:Gebietsgliederung

              Jinak Wikipedie není vždy seriózní zdroj.

              To se mi líbí

            • K-k. napsal:

              odpovídám dole, pane Pelikáne…

              To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Díky za informaci, to je zajímavé. Za týden se k tomu všemu vrátím.

        To se mi líbí

  4. Laco G. mlynář napsal:

    Pane Hudec, celý týden jsem se těšil na pokračování. Je opět výborné, až na to, že jsme se na rozdíl od prvního dílu skoro nic nedozvěděli o jaderných technologiích. Moc se těším na III. díl.

    Ještě k tomu popisu současných reáliích. Fakt žasnu, jak i celkem osvícení lidé opovrhují Ruskem za jeho zaostalost a vůbec nevnímají, že za posledních 200 let na ně 4 x útočila celá Evropa a zdevastovala mu území, když nepočítám desítky milionů obětí.
    Nikdo z těch útočících na nějaké války tak hrůzně nedoplatil. USáci dokonce z každé bohatli. Nyní je to s Putinem prvních 15 let co se opravdu konsolidují za velké pomoci přírodního bohatství.

    Ne, že bych jim kdovíjak fandil, neb je tam jistě hnusný kapitalismus, i když čosi mi vraví, že s poněkud jistým sociálním pochopením. Ale je dobře, když je tu protisíla k celosvětovému arogantnímu četníkovi, který již prokazatelně ztrácí jeden revír za druhým.

    Zde odkaz na rozhovor s bývalým velvyslancem Kolářem, o kterém píšete, i když včera u Drtinky kdákal USácké kecy, v tomto článku ještě mluvil rozumně:
    http://www.zpravy.ihned.cz/cesko/c1-61539200-byvaly-velvyslanec-petr-kolar-o-rusku-se-tu-nic-nevi .

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Díky, za odkaz, to je báječné, když se ruka k ruce vine a díky vám si to tu mohou lidé přečíst.
      Jaderné technologie už žádné popisovat nebudu, a to ze dvou důvodů:
      1. Vůbec tomu nerozumím, i když mám spoustu poznámek a nalejvárnu od našeho profesora.
      2. Přece jen jsme s Rosatomem podepsali nějak protokol, že máme spíš mlčet než mluvit, tak to musím respektovat. Pokud chcete celou tuto „jadernou věc“ zasadit do konkrétních energetických souvislostí u mého klienta, pak se mrkněte na http://www.plzenskateplarenska.cz .Najdete tam aktuální číslo firemního zákaznického magazínu Plzeňské teplo a tam jsou o tom tři strany.

      To se mi líbí

      • Laco G. mlynář napsal:

        Děkuju, přečetl jsem, je to hodně zajímavé. Plzeň je asi v tomto oboru č.1 možná i ve Střední Evropě. Tak ať se zadaří to PR.

        To se mi líbí

  5. Laco G. mlynář napsal:

    Kontroloval jsem si odkaz na rozhovor s Kolářem a zjistil, že nefunguje, tak ještě jednou ten co by fungovat měl:
    http://zpravy.ihned.cz/c1-61539200-byvaly-velvyslanec-petr-kolar-o-rusku-se-tu-nic-nevi

    To se mi líbí

  6. Cech napsal:

    Není opravdu podstatné co říká nějaký Zaorálek nebo co říká nějaký Dienstbier či Stropnický.
    Protože všichni vyjadřují pouze to co jim schválila jejich strana tito pánové nevystupují jako nezávislý komentátoři ČT typu Uhde.

    Celá ČSSD nejen že dává najevo naprostý souhlas s ostrým vystupováním svého pana Zaorálka k ukrajinské krizi ale souhlasně s panem Dienstbierem a Stropnickým deleguje dostavbu temelína pro Konsorcium Westinghouse Electric Company LLC.
    U pana Stropnického je mi jeho postoj při zastupování projektu ANO naprosto jasný ale koho proboha zastupuje ČSSD to jsem doposud nepochopil.
    http://www.parlamentnilisty.cz/politika/poslanecka-snemovna/Lacini-chytrolini-Dienstbier-a-Stropnicky-skodi-zemi-Tak-to-schytali-kvuli-Hitlerovi-osvoboditeli-a-utoku-na-Rusko-306208

    Pokud budeme vycházet z logiky vystupování pana Stropnického, tak je naprosto jasné, že jeho cílem je aby USA konečně vyhlásily tolik očekávané sankce proti Rusku.
    Protože v ten okamžik se stane pan Andrej Babiš nejmajetnějším ČECHEM.

    No a Petr Kellner se bude muset při cestování spokojit s něčím poněkud menším, než je jeho nový Boeing 737.Potud je vše naprosto jasné a přímočaré neb pan Stropnický zastupuje naprosto logicky zájmy svého zaměstnavatele.

    To co nejsem tak nějak schopen takto přímočaře deklarovat je zaměstnavatel pana Dienstbiera neb jeho kroky naprosto kopírují kroky zaměstnance projektu ANO tedy pana Babiše ale pan Babiš jej přímo jako je to v případě pana Stropnického nemá na výplatní listině.
    Tak nevím zde mi schází data na onu potřebnou analýzu.

    To se mi líbí

  7. Petrpavel napsal:

    Bez komentáře.
    Myšleno vážně? Ironie?

    To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Nevím pouze jsem jako lidský otrok stroje, opsal poněkud kostrbatě na rozdíl od našeho profíka Hudce to co vylezlo z nemluvněte.
      Jedno jsem si neodpustil a to je ten Boeing 737 ten je můj, protože doposud nechápu proč nemůže Petr Kellner využívat lacinější ale stejně efektivní, prostě to za 125 tisícíc dolarů když je to podstatně méně než 1,2 miliardy.

      To se mi líbí

  8. Minorita napsal:

    Báječné a čtivé povídání panec Hudec, opravdu … Palce hore … 🙂 …

    To se mi líbí

  9. věra napsal:

    Zase moc zajímavé, pane Hudče – těším se další avizovaný článeček..

    To se mi líbí

  10. Petrpavel napsal:

    Je třeba šířit pravdu … americkou … 🙂
    http://www.novinky.cz/diskuse?id=353922&articleId=/zahranicni/amerika/329552-moderatorka-ruske-televize-dala-v-primem-prenosu-vypoved-kvuli-ukrajine.html&sectionId=744&page=1#c10487456
    V nadpisu chybí podstatné slůvko „…AMERICKÁ…“ moderátorka ruské televize…

    To se mi líbí

  11. K-k. napsal:

    Pan Pelikán: – RE SL – především děkuju za odkazy, pane Pelikáne. Čili zdá se, že SL je postaven čistě na místních organizacích (ve smyslu místa, odkud lidé pocházejí). Myslela jsem, že „Ackermanni“ a „Seligerovci“ jsou k SL nějak přidruženi, ale zdá se, že to jsou zcela samostatné organizace. Pátera Otte si pamatuju z několika rozhovorů, které tu s ním kdysi vyšly a působil dojmem velmi rozumného pána. Velmi rozumný byl i předseda zdejšího sdružení, Franz Hopp, který sem se svými lidmi začal jezdit po revoluci, ráda na něj vzpomínám. Vycházeli jsme mu vstříc, jak jen to bylo možné. Pak bohužel zemřel a jeho následovníci už byli jiní…. Ostatně i on sám říkával, že rozumných je jich asi třetina.

    To se mi líbí

  12. Petrpavel napsal:

    Radostných zpráv z domova i z ciziny je málo, tak proč si jedné takové neužít? :
    http://www.halonoviny.cz/articles/view/17995370

    To se mi líbí

  13. Strejda Olin napsal:

    Petr Pelikán (k poznámce dnes 10:59)
    Nařkl jste mě, že nesmyslně spojuji Sdružení Ackermann-Gemeinde (SAG) se Sudetoněmeckým landsmanšaftem (SL).
    1) Zemská organizace Sudetoněmeckého landsmanšaftu byla založena 16. 1. 1949 a jejím cílem bylo a je mj. návrat do vlasti a poměrů v r. 1937
    2) Na počátku 50. let se doposud samostatné sdružení Ackermann-Gemeinde (katolíci), Witiko Bund (nacionalisté), Seliger-Gemeinde (sociální demokraté) a sudetoněmečtí protestanté SLOUČILI a vytvořili Sudetoněmecké krajanské sdružení, člena Svazu vyhnanců.
    3) Na stránkách SAG se říká „…jsme společenství křesťanů (…) vznikli jsme roku 1946 jako společenství založené katolickými sudetskými Němci VYHNANÝMI z jejich vlasti – Čech, Moravy a Rakouského Slezska…“
    4) SAG stále zůstává součástí SL
    Vy si myslete a tvrďte co chcete, ale pro mě z toho vyplývá, že mezi SAG a SL existuje spojení, jakkoliv popírané a zamlžované. Na oficiální proklamace SAG o kulturním, politickém, ekonomickém, náboženském a jiném sbližování já sudeťákům, ať už se nazývají a říkají cokoliv, nevěřím. Že se Daniel Herman do tohoto spolku dal a dělá mu předsedu, mě vzhledem k jeho názorům nijak nepřekvapuje. Naopak, jen potvrzuje to, co si o celém tom mírumilovném a bohulibém Sdružení myslím. Sudetští Němci chtěli do Říše, tak je tam spojenci a president Beneš poslal. To, že odsun nazávají vyhnáním jen potvrzuje, že dodnes svoji vinu a důvod odsunu nepochopili a spíš než na usmíření myslí na revanš (čest a úcta německým antifašistům a sudetským antihenleinovcům).
    http://glosy.info/texty/sudetonemecky-landsmansaft-historie-struktura-cile/2

    To se mi líbí

    • moskyt napsal:

      Struktura sudetoněmeckého landsmašaftu. http://www.ceskenarodnilisty.cz/clanky/Organizacni_s_SL.htm

      To se mi líbí

    • Petr Pelikán napsal:

      Strejdo Oline,

      1. Ackermann-Gemeinde je samostatná organizace, financovaná katolickou církví – v případě Ackermann-Gemeinde v Norimberku diecézemi Bamberg a Würzburg – jaké má cíle a jaké dělá projekty najdete na jejich stránkách.

      Např. toto: http://www.ackermann-gemeinde.bistum-wuerzburg.de/index.html/versoehnung-auf-tschechisch—usm%c3%ac%c5%99en%c3%ac/e071b5bc-b078-491a-85ff-6379ed155fc2?mode=detail

      2. To, co je v Čechách paušálně a nesprávně označováno jako SL je Witiko-Bund – to jsou ti radikální sudetští Němci.

      3. Pro mně osobně je násilný odsun vyhnání – hádat se s Vámi o tom ale nebudu.

      A ještě dovětkem, jak lze odejmout mému odkazu níže: „Problematisch ist für die SL wie bei vielen Flüchtlings- und Vertriebenenorganisationen, die nach dem Zweiten Weltkrieg entstanden sind, der demographische Faktor.“

      „Problémem SL je, stejně jako u dalších organizací uprchlíků a vyhnaných, které po 2. světové válce vznikly, demografický faktor.“ – jinak řečeno, je jich čím dál, tím míň.

      To se mi líbí

      • Laco G. mlynář napsal:

        Obávám se, že jich není čím dál tím míň. Pokud vím, tak SL tvrdí, že i když se potomci původně českých Němců v ČR nenarodili, jsou stále Sudetští Němci, takže naopak je jich prý čím dál víc. No víra, jako Židi.

        To se mi líbí

  14. Rosťa napsal:

    Za článek autorovi děkuji, protože sehnat nezkreslené informace o Rusku není tak jednoduché. Obzvlášť zajímavá byla pasáž o oblíbenosti politiků. Stalin je symbol a tím i zůstane. Rus si je příliš dobře vědom, co ve válce musel jeho národ přetrpět. Nemůžeme se proto divit reakcím na řádění ukrajinských banderovců. Asi o nich vědí své.
    Gorbi na Západě milován, doma nenáviděn. Nějak mi to připomíná jedno letiště v Práglu. Kde ti kluci demokratičtí udělali chybu? Že by lid obecný vycítil, že nehrají v domácím dresu? Ze začátku to vypadalo, že jako v něm hrají, ale po třetím vlasním gólu a viditelně úmyslnou rukou ve vlasním vápně začal nemytý, nečesaný ovčan pochybovat.
    U nás v JM kraji je alkohol ta správná parketa a proto o něm v jakékoliv formě můžeme fundovaně hovořit. Vodku nemusím ( z důvodů, které bych tu nerad rozváděl ), ale občas jsem různé značky také popil. Absolutní jedničku jsem pil na Ukrajině. Nalévali ji do džbánku a podle všeho ji pálili hned za tou knajpou ve dvoře. Nevím, jak to dělali, ale všichni jsme se shodli na tom, že je naprosto bezkonkurenční.

    To se mi líbí

    • Hudec napsal:

      Ano, blízký kamarád Karel měl na starost jednu továrničku u Lvova. A vozil odtud „horylku“. Excelentní!

      To se mi líbí

  15. moskyt napsal:

    Pane Hudče, moc pěkné pokračování. Mám radost, že to povrdilo můj názor na dnešní Rusko, tak jak ho poznávám na ruských sajtech. Děkuji moc, nasypal bych vám hvězdiček celou nůši kdyby to bylo možné. 😆 A tady přikládám odkaz na jednu písničku, která vyjadřuje vztah valmé většiny ke své historii. http://www.youtube.com/watch?v=_wEfs8n6yd0

    To se mi líbí

  16. Petrpavel napsal:

    Švihlíková mě opět nezklamala : má řešení! Systémové.
    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ekonomika/Docentka-Svihlikova-pred-lidmi-Jsme-kolonie-verime-blbe-propagande-hrozi-valka-306285
    V posledním odstavci článku zmíněné dvě možnosti : věřím v to násilí. Násilí, kterým se tento systém bude držet zuby nehty, životy neživoty… Nevěřím v humánní změnu danou účastí občanů na veřejném dění. Většina u nás na to „nemá“.

    To se mi líbí

  17. Petrpavel napsal:

    POučný rozhovor o tom, jak vypadá „diktatura“ jiným pohledem než má „západ“ aneb je diktát většiny v Bělorusku horším diktátem než diktát menšiny u nás a na „západě“?
    http://www.halonoviny.cz/articles/view/17969523

    To se mi líbí

  18. strejda napsal:

    Zpráva z tisku:
    ■EU podepíše s Ukrajinou asociační dohodu s příští ukrajinskou vládu, která vznikne po volbách, řekl bulharskému novináři Georgii Gotevu v Bruselu Bohuslav Sobotka.

    Jak ten člověk může vědět koho si Ukrajina zvolí do parlamentu a potažmo pak do vlády? Proč se namáhat s volbami, když je vše jasné předem? Je opravdu demokratické dopředu vědět jak voby dopadnou?
    Koho jsme si to zvolili za premiéra? Jasnovidce nebo dobře informovaného zákulisního hráče, který již ví jak se co udělá? A vyjde to jemu a jeho chlebodárcům?

    To se mi líbí

  19. Petrpavel napsal:

    Srozumitelně popsané důvody mého pesimismu :
    http://www.sds.cz/view.php?cisloclanku=2013112801
    Z článku : “ …Pokud je předpokladem koaličního potenciálu bezpodmínečná akceptace kapitalismu jako jediného povoleného společenského uspořádání, pak bude velmi složité jakoukoliv systémově kritickou sílu koaličně zapojit. …“
    “ …Pokud platí, jako v předchozím systému, že kritizovat je možné a nutné, ale kritika musí být „konstruktivní“, což znamená, že musí být pouze na podporu a zlepšení kritizovaného systému, pak je to jasně definovaná mez. A je pochopitelné, že koaliční potenciál komunistů je, při takto rozdaných kartách a u kterých se předpokládá, že se nehodlají této hranici podřídit, velmi malý. Zvláště pokud ostatní uvažovaní partneři nehodlají ani zvažovat třeba dílčí transformaci systému. Na druhé straně je jasné, že možnost systémové přeměny společnosti si připouští jen její malá část (možná desetina). …“
    Sdílím stejné přesvědčení : žádná protisystémová strana nemá šanci většinově uspět, ať se jmenuje komunistická či Úsvit či jinak …

    To se mi líbí

    • Strejda Olin napsal:

      Je to jako se spalovacím motorem – musí být dostatečné množství nespokojených lidí (palivo), nespokojenost musí pod tlakem příčin nespokojenosti přerůst v odhodlání ze vzepřít (komprese) a pak už stačí jen nepatrná jiskra a dojde k výbuchu (expanze). Dokáže-li oligarchie regulovat tlak, motor ani neblafne 🙂

      To se mi líbí

  20. .brtník v brlohu napsal:
    • Hudec napsal:

      Z toho moudrý fakt nejsem… 🙂

      To se mi líbí

      • .brtník v brlohu napsal:

        Cena ropy reaguje – resp spekulanti – na vývoj, byl mírný růst, spekulace na krizi, ale nic moc, dvě tři procenta je běžná fluktuace. Pokud by hrozil malér tak se začne kupovat – třeba těžba letos v září – s tím že cena poroste. Takže je to jedním z indikátorů že obchodníci očekávají jen velkohubé řeči.

        To se mi líbí

  21. Petrpavel napsal:

    zajímavé údaje, řekl bych přesné, odpovídající i výsledkům voleb:
    http://www.novinky.cz/domaci/329601-nynejsi-politicky-system-si-v-ocich-cechu-nezada-s-dobou-pred-rokem-1989.html
    Problém vidím v tom, že určitě odpovídali i lidé mladší 30-40ti let, tedy ti, kdo minulý režim nezažili a mají jej podaný zprostředkovaně, a všichni víme jak je zprostředkován. Ale to není to nejdůležitejší. Důležité je, že tehdy všechny pozitivní ukazatele pomalu, ale jistě, rostly a nyní jistě, tu rychleji, tu pomaleji, klesají…

    To se mi líbí

  22. rybářka napsal:

    Je velkým potěšením přečíst si pravdivý popis cizí země, kterou jsem dosud nenavštívila. Kterou však obdivuji skrze její literární klasiky, jejichž díla z velké části vlastním, její hudební klasiky a nejen je, ale i virtuosní hudebníky, jejichž díla, stejně jako ta literární, obdivuje celý svět.
    Je dobře, že bude ještě další pokračování, v němž bude možno klást dotazy.
    Pane Hudče, dnešní, cestopisný díl, stylizovaný jen tak, prostě, je neskutečně čtivý. Cítím se jím obohacena. Nejen obsahově, ale právě tou čistotou stylizace. Mnohokráte děkuji.
    Víte, co se říká o Rusku ? Že nejlepší na světě je ruská trojka, ruská hudba, ruská vodka a ruský plyn.
    To jsem slyšela, prosím, nejen v Anglii.

    To se mi líbí

  23. Občan napsal:

    Opět skvěle a opět děkuji 🙂

    V souvislosti s Ruskem jen pro info uvádím, že parlament Krymské autonomní republiky dnes nebo včera úplně potichoučku rozhodl, že s okamžitou platností vyhlašují nezávislost na Ukrajině a s toutéž okamžitou platností žádají Rusko o přijetí Krymu do federace.
    Rusko to momentálně projednává v Dumě
    Američtí soudruzi jsou poněkud zaskočeni a tak alespoň na to konto poslali do Polska letku F-16, do Lotyšska letku F-15 a do Černého moře torpédoborec. A Hilzna dnes prskala něco v tom smyslu, že má námitky. Tojrosoudruzi jsou zaskočeni ještě víc a zatím se nezmohli ani na to prskání.

    A včera vyšel v Haló novinách úžasný esej od Karla Sýse – „A bude hůř, páni spisovatelé“.
    Za pár dní bude volně dostupný v archivu.

    To se mi líbí

    • Občan napsal:

      Obama je rovněž zaskočen a tak alespoň vykládá cosi o porušení ukrajinské ústavy, jestliže SI obyvatelstvo Krymu v referendu většinově rozhodne samo o sobě:

      A tak mě napadá – kam až budou ochotné „západní demokracie“ zajít ve svém pokrytectví a dvoumetrnictví?

      To se mi líbí

  24. Petrpavel napsal:

    Je to sice nošení dříví do lesa,ale také platí, že opakování je matkou moudrosti :
    http://www.outsidermedia.cz/Debakl-socdem-je-kdyz-mluvi-jako-Schwarzenberg-1.aspx

    To se mi líbí

  25. Petrpavel napsal:

    http://www.blisty.cz/art/72429.html
    Je to zkouška stádnosti a poslušnosti Čechů v přímém přenosu. Na internetu se rozumně pár lidí vykecává, výsledky anket a hlasování jsou jednoznačně opačné než vládní názory, a pak přijdou volby a … jede se dál stejnou bažinou se stejnými kočími.

    To se mi líbí

  26. Petrpavel napsal:

    Je to stále stejné dokola, nezajímavé, nudné :
    http://www.novinky.cz/domaci/329632-zaoralek-s-dienstbierem-dostali-od-cssd-za-ukrajinu-poradnou-sodu.html
    Co je zajímavé a stojí za povšimnutí, je diskuse pod článkem (i pod mnoha podobnými jinými) : naše společnost je zoufale rozdělená, dá se říci dokonce půl na půl, ve všech otázkách.
    Neumí rozlišit dobro a zlo. Neumí rozlišit morální a nemorální chování. Nezná a neuznává žádné právo. Vše je relativizováno.
    Jsou tu jenom dvě zásadní antagonistické zájmové skupiny. Tohle nikdy žádné volby nevyřeší. Je zaděláno (našimi médii, našimi politiky, naším režimem), troufám si říci, že vědomě, na pěknou, nikoli jenom hospodskou rvačku, i u nás!
    Kdo tu rvačku musí prohrát, je jasné předem – kdo má v ruce moc, peníze, tajné služby, armádu, policii..?
    P.S. Stejné jako v celé společnosti je to u socanů – kdo drží tu moc apod.? Sobotka, Zaorálek, Dienstbier nebo Foldyna, Huml, Křeček, Jandák?

    To se mi líbí

  27. Miluše napsal:

    Děkuji, pane Hudče, za Váš další článek o Rusku. Včera jsem neměla čas reagovat, měla jsem i na důchodce „nabitý“ den.
    David Šťáhlavský píše ve své knize RUSKO MEZI ŘÁDKY : „Nestačí se narodit jako Rus, jako Rus musíš žít“ , tak praví stará východní moudrost. Žil tam šest let.
    Na GUM si vzpomínám z doby před více než 2O lety, kdy tam stávaly očeredi na některé druhy zboží. Tu na vodku, tu zase na punčochové kalhoty z Českoslovenka (čeština tak obohatila ruštinu o slovo калготки – jinak se tam punčocháčům neříká). Nebo byl nával na kuřata (tehdy nezabalená, neopracovaná na jedné hromadě). Vím, že teď už se v Moskvě sežene všechno,
    hlavně na trhu. Ženy si potrpí na pěkné oblečení a vůbec vše musí být v eurokvalitě.
    Knihu Osud člověka také považuji za literární poklad. Za mých školních let byla povinnou četbou, myslím, že je v ní popsáno to odhodlání položit život za Vlast, jak to často popisuje čobolík.
    Byl natočen i film s Bondarčukem v hlavní roli. Dlouho jsem ho neviděla, snad dá Moskyt odkaz. :-).
    Jsem ráda, že Český dům stále stojí, už tenkrát v 80. letech to byla skvělá oáza, člověk si nepřipadal v tom velkoměstě tak ztracený.

    Díky ještě jednou, píšete skvěle a budu se těšit na další díl.

    To se mi líbí

  28. lujjza napsal:

    Na STV2 právě vysílají zahájení Paralympijských her v Soči. Chudáci sportovci, bude to probíhat zřejmě naprosto bez povšimnutí médií…. Putina jsem tam tuším zahlédla…. Je to dobře, že tam je….. Kéž by byla jiná situace…

    To se mi líbí

  29. Slim napsal:

    Po návratu z cest vidím že úroveň našeho blogu se zvedá.. což mě jako „akcionáře“ těší. Dva skvělé Hudcovy články během týdne. A mlčící ožívají; paní Miluše mi udělala radost. Potenciál tady je, jen ho uvolnit.

    Je dobrá doba, média přinášejí samé nesmysly, takže si musíme pomoct sami.
    Pocit že „jsme JIM jenom k smíchu“ vážně nechápu. Je to přece běžná situace, žádné strany nám nepomohou, ani ta ve kterou tady jeden pisatel tak doufá. I kdyby měla třeba 80%. Musíme sami.

    PS. Všiml jsem si, že ve 22 je u Veselovského Pavel Barša. Snad nezklame

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Jako někdejší student Fujtajflu (f. tech. a jaderné fyziky), bych rád dodal jednu drobnost. V článku se vyskytuje jméno Doležal. Je to ale Rus Nikolaj Antonovič Dolležal, strojař, hlavní konstruktér prvního atomového reaktoru. Po odzkoušení A- bomby dostal společně s 5 fyziky a několika dalšími zlatou hvězdu Hrdiny soc. práce (to byla ta jediná medaile, kterou nosíval Stalin). Pro zajímavost, mezi vyznamenanými byl jeden Němec, chemik Nikolaus Riehl.

      2) Zvláštní jméno Vladlen je zřejmě kdysi populární zkratka z Vlad.Len(in)

      3) Strážit je slovakismus, česky střežíme. 🙂 Jak mám slovenštinu rád a vím že se používá k ozvláštnění, nevědomé vmetky jsou nebezpečné.
      Největší kariéru tady udělala příklonka SI. Překlad Luthera by v dnešní češtině by zněl:
      tady si stojím a nemohu jinak. 😀

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.