Ekonomika letos poroste, odhaduje ministerstvo financí


5.2.2014, Zdroj: businessinfo (http://www.businessinfo.cz)

Ministerstvo financí zveřejnilo svou makroekonomickou predikci. Mimo jiné očekává růst hrubého domácího produktu, nízkou inflaci a stagnaci zaměstnanosti.

Podle aktuálních dat ČSÚ se reálný hrubý domácí produkt (HDP) ve 3. čtvrtletí 2013 mezičtvrtletně zvýšil o 0,2 %, v meziročním srovnání však ještě klesal. Ministerstvo financí (MF) odhaduje, že oživování ekonomické aktivity pokračovalo i v závěru loňského roku. Přesto se HDP za celý rok 2013 pravděpodobně snížil o 1,4 %, a to zejména kvůli propadu investic do fixního kapitálu. V letošním roce by však ekonomika při kladném příspěvku domácí poptávky i zahraničního obchodu mohla vzrůst o 1,4 %. V roce 2015 by se růst HDP mohl zrychlit na 2,0 %.

Navzdory oslabení koruny vlivem devizových intervencí ČNB by se rok 2014 měl podle MF vyznačovat velmi nízkou inflací. Na rozdíl od předchozích let by totiž během celého letošního roku měly administrativní vlivy (zejména pokles cen elektřiny) působit protiinflačně. Míra inflace by tak letos mohla dosáhnout 1,0 %. V roce 2015 by se růst spotřebitelských cen mohl v souvislosti s oživením ekonomiky a zpožděným působením oslabené koruny zrychlit na 2,4 %.

Snaha zaměstnavatelů o zvyšování produktivity práce racionalizací počtu zaměstnanců by měla vést k faktické stagnaci zaměstnanosti v tomto i příštím roce, tvrdí MF. Dopad předpokládá též na míru nezaměstnanosti (VŠPS), která by se v obou letech měla i přes pozvolný růst ekonomiky pohybovat okolo 7 %.
Objem mezd a platů by se letos mohl zvýšit o 2,2 %. Pro rok 2015 pak počítá úřad se zrychlením růstu na 4,3 %. Očekává totiž, že přesun 2 p. b. statutární sazby zdravotního pojištění ze zaměstnavatele na zaměstnance bude zaměstnancům zčásti kompenzován zvýšením mzdy.

Ministerstvo dále odhaduje, že deficit vládního sektoru v roce 2013 dosáhl 2,5 % HDP. Ani letos by navíc neměl převýšit 3 % HDP. Schodek očištěný o vliv hospodářského cyklu a jednorázových operací přitom loni patrně činil jen 1,2 % HDP. Strukturální saldo se tak poprvé v historii dostalo téměř na úroveň střednědobého rozpočtového cíle pro ČR.
MF očekává, že zejména díky příznivému vývoji salda zahraničního obchodu bude v letech 2014 i 2015 deficit běžného účtu platební bilance zanedbatelný.

Bavor podpis_rex

Příspěvek byl publikován v rubrice Přejaté se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 reakcí na Ekonomika letos poroste, odhaduje ministerstvo financí

  1. oldwomen napsal:

    Takže se máme nachytat na ještě horší časy a hledět do blízké budoucnosti s optimismem.
    Miluji ministerské odhady! Nejen pro jejich brilantní přesnost a sofistikovanou metodiku výpočtů.

    To se mi líbí

  2. moskyt napsal:

    Já tedy musím hlasitě protestovat. Ten odhad HDP na rok 2014 je absolutně mimo realitu. Já to zrovna dneska počítal se sousedem (on je údržbář) na jeho osobním ščotu typu КУКУРУЗНИК-3 a vyšlo nám i po několikeré kontrole jen 1,3%! 😉

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Moskyte, skvělé, jako vždy.  Ono se to opravdu tak podobně dělá..

      Bavor
      Prognózu jsem si prohlédl už 31. A myslím, že už jsem se tu o ní vyjádřil, minulý týden, nebo ne? Růst je nadhodnocený, já tipuji 0,8-0,9% za rok ’14.
      Udělal jste ale dobře, že jste to sem dal, aspoň se budeme bavit trochu věcně. Jen bych s vaším dovolením dodal originální odkaz:
      http://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/prognozy/makroekonomicka-predikce/2014/makroekonomicka-predikce-leden-2014-16757
      Paroubkův článek je výborný; a jak vidíte má to taky někde pod 1%. Už jsme se o něj vícekrát hádali, já myslím, že je schopný a je ho škoda. Rozhodně píše takovéto články pro veřejnost moc dobře, jsou substantivní, ale ne nadměrně zatížené odbornou hantýrkou.
      Pokud jde o optimismus analytiků MF, jelikož dobře vím, jak jejich prognózy vznikají, TENTOKRÁT bych jim připsal nějaké polehčující bodíky. Neměli ministra, neznali jeho představy o hosp. politice a měli za loňské 1. a 2. čtvrtletí mnoho záporných bodů (prognózy těžce nevyšly) tak tápali.
      Ostatně, Paroubek ne nadarmo zdůraznil důležitost HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY nové vlády. To je to hlavní, co mě u Babiše znaklidňuje. Myslím, že vůbec neví, co to je – a Michl… ten mu toho moc neporadí. To že Andrej začíná na MF stejně jako Hecker v Yes minister, a chce osobně kontrolovat VŠECHNY výdaje, cesťáky (!) apod. napovídá, že dosud neví, která bije. A že to skončí jako v seriálu. 

      Občan
      My v podstatě nejsme ve sporu. Ano, nez. je strukturální a je to průser. Odkaz jsem tam dal hlavně proto, aby bylo vidět, že ne všichni analytici jsou z toho down. A proto, aby bylo možno zjistit, že sezónní kmity jsou tlumené. Zatímco ve vašich obdobích to bylo 33 a 64 tisíc, o rok dříve ve stejných to bylo 40 a 77. Trend je ovšem ohavný.

      Zajímavý je taky graf ve vašem odkazu. Ukazuje jednak jak se čáry rozešly po r. 94, dál zpoždění mezi růstem HDP a růstem zaměstnanosti a potom, že jejich sbližování nastalo až po období 6 a 7% růstu. A kde ten bychom vzali?
      Čili stagnace nezaměstnanosti jak říká MF je ještě spíš optimistická, že?

      Pokud jede o prognózy „fassmanovců“, které zmínil Laco, nevím zda mají v poslední prognóze stagnaci, ale to bych považoval za příliš pesimistické.
      Pojďme se vsadit. Tvrdím, že růst ve 2014 bude mezi +0,5 a 1,1%. Pokud 0,4% a méně, vyhráli oni, a pokud 1,2% a více, vyhráli vládní optimisté.

      KDO SI PŘISADÍ, abychom se vyhnuli věčné „dojmologii“ ?

      To se mi líbí

  3. Občan napsal:

    Tak to aby Babiš reklamoval křišťálovou kouli, z níž věštil 😆

    Příjmy domácností vč. živnostenských klesají:
    http://www.novinky.cz/ekonomika/327251-prijem-domacnosti-loni-klesl-pohorsili-si-zivnostnici-i-zamestnanci.html
    Evidovaná nezaměstnanost dosahuje rekordní výše:
    http://www.novinky.cz/ekonomika/327170-nezamestnanych-je-nejvice-v-historii-ceske-republiky.html
    „Deflaci“ a „nízkou inflaci“ snad vnímá každý, kdo si sám kupuje alespoň svačinu.
    No, a informace o pokračujícím propadu nejen ve stavebnictví nám pravidelně dodává sám majitel panství.

    To se mi líbí

  4. Hudec napsal:

    Dnes je na toto téma sloupek na str. 13 Lidových novin od autora, který tam má sice fotografii, ale nějak jim vypadlo jeho jméno 🙂 .
    On totiž poukazuje na to, že tzv. „tvrdá data“ jsou vždy dána metodikou výpočtu a způsobem výběru vstupních dat k jakékoliv analýze i prognóze.
    Uvádí to na příkladu, jak ČR náhle „zbohatla“ v roce 2011, kdy se v celé EU začal HDP počítat trochu jinak.
    Ještě veselejší je to u posledních údajů o nezaměstnanosti. Ta se nyní vypočítává podle nové metodiky, kdy čitatel je stále stejný (počet uchazečů o práci), ale ve jmenovateli už není údaj o všech ekonomicky aktivních (zaměstnaní a nezaměstnaní, ale práci hledající), nýbrž všichni lidé ve věku 15 – 64 let.
    Takže současná historicky největší nezaměstnanost u nás 8,6 % by podle staré metodiky dosáhla hodnoty 11,5 %. „Což by bylo fakt na mašli,“ končí svůj sloupek tento autor beze jména v dnešních Lidovkách.

    Proto je třeba brát všechny údaje nám předkládané s rezervou a hledět také (ovšem nejen) na své okolí a vnímat, co se v něm děje i bez celostátních statistik a prognóz. Nebo si z toho dělat legraci jako moskyt, kterého tímto zdravím.

    Hezký den přeji ovšem nejen jemu, ale všem zde v hodovní síni pana Bavora. Vzhůru do procesu!

    To se mi líbí

  5. Laco G. mlynář napsal:

    O správný odhad se pokoušejí v Česku především tyto věhlasné instituce :
    MFinancí, ČNB a odbory. Zatím měly vždy pravdu odbory.
    Ty říkají, že stagnace tu bude v letech 2014 a 2015 a teprve poté nějaký růst, který nás ale nedostane na úroveň roku 2008. Takže ztracených 7 let.
    Ten kdo podnikal ví, že jakž tak se začne volněji dýchat, pokud HDP meziročně vzroste o 2 % a více. jenže, kvůli setrvačnosti se to v mnoha odvětvích projeví až dva roky poté co růst začne.

    Takže možná bude líp až v roce 2018. Takže ztracená dekáda. Dvě pětiletky. To bude realita.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      2018? Pozdě!
      Mezitím proběhne u nás v roce 2017 V(elká)Ř(íjnová)D(ukova)R(evoluce) a budeme zase ve středověku.
      Kdy při odvádění desátek církvi dosáhneme růstu nad 10 %, tedy kladnou nulu, je ve hvězdách. Pánbu požehnej.

      To se mi líbí

  6. Cech napsal:

    Nevím proč se Kubiceho matematické metody používají i na jiných ministerstvech a institucích krom MV.
    Možná je to nakažlivé nebo snad pan Kubice bude psát nová skripta na statistiku a pravděpodobnost.

    Nevím proč ale možná, že se strachuji zbytečně, protože ČSÚ a MF stále ještě ze setrvačností vše násobí Kalouskovou konstantou.
    Proto v případě používání Kalouskových opravných koeficientů je možné očekávat přibližnou predikci pro rok 2014 se stat odchylkou ± 40 % tak někdy ve 12_tém měsíci tohoto roku.

    To se mi líbí

  7. Petrpavel napsal:

    Český pravičák, český levičák…?
    Našel jsem hezkou definici:
    http://www.outsidermedia.cz/Rozdil-mezi-levici-a-pravici-ve-dvou-vetach-1.aspx
    Ale ještě lepší byla v komentářích :
    „Pravice je v podstate obycejna MAFIE, zijici z penez pitomcu, kterym rika socky, luza, komousi atd…
    Kdyz se pravicakovi dari, chodi a vykrikuje rozumy … KAZDY SE MUSI POSTARAT SAM O SEBE
    Kdyz se pravicakovi nedari, natahne bez kouska cti a studu svou spinavou dlan a dozaduje se zachrany z penez luzy a socek, ktere tak bytostne nenavidi ..“

    To se mi líbí

  8. moskyt napsal:
    • Bavor V. napsal:

      Myslím, že nejlépe reagoval ten, který reagovat nemohl, protože nezná slušné slovo, kterým by reagoval 🙂

      To se mi líbí

    • oh napsal:

      Jo, štíhlý a efektivní stát, to je sen každého správného pravičáka. Kdyby něco, tak budeme nějakou činnost alespoň předstírat. A když to dobře podáme v médiích…
      http://www.blisty.cz/art/72109.html

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      Také mi nebylo jasné, proč se k výrobě chudoby najednou hlásí i TOP 09 a starostové, že by černý svědomí?

      No i když zase na druhou stranu uvážíme li, že Bakalúv projekt TOP 09 a starostové, tak jak byl vydefinován, nechápal co je to svědomí,no zřejmě také díky tomu se téměř ocitli nad onou myšlenkovou propastí společně s ODS v období neřízené těžby, jinak přezdívané vládou.
      Možná zřejmě proto je možné zkonstatovat,že vzhledem k současným úvahám Jitky Chalánkové, viditelně od té doby TOP_áci společně s ODS_káři udělali velký krok vpřed.

      Proto také díky Jitce Chalánkové víme co bylo hlavním důvodem proč byla v parlamentu vydefinována TOP 09 a starostové – > byla to nekonečná potřeba lásky ke svým ovečkám.
      Prostě nyní chce TOP 09 a starostové ovečky už jen stále hladit a hladit až .. ……. ……… .

      To se mi líbí

    • Občan napsal:

      To je dobrá typa, tahle Chalánková. Rovněž se mi ve vztahu k ní velmi těžko hledají publikovatelné výrazy.
      M.B. Hospital, s.r.o. – od 2012 v likvidaci
      ZP Medica – v podstatě zkrachovala v r. 2005 (prodána společnosti PURUS, a.s. prakticky bez základního jmění)
      Mammografické centrum, s.r.o. Prostějov – v r. 2010 prodala sama sobě
      od r. 2004 dosud členka zastupitelstva Olomouckého kraje – do r. 2010 za KDU-ČSL, pak se překabátiila za TOP09; náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví a sociálno v letech 2004-2008, poslankyně PS PČR za TIO09 v letech 2010-2013.

      Mnohem zajímavější je ovšem její manžel – Ing. Tomáš Chalánek. Předseda olomoucké buňky TOP09, sponzor TOP09, bývalý člen DR České dráhy, a.s., bývalý člen DR VaK ProstějovOlomouc, velkopodnikatel ve zdravotnictví.
      Ve VaK Prostějov seděl s nyní Babišovým Jaroslavem Faltýnkem.. Další z mnoha důvodů nevěřit Babišovi ani písmeno.

      Výživné počteníčko a ještě výživnější spolek:

      Click to access -27.pdf

      To se mi líbí

    • Cech napsal:

      No ono opravdu v současnosti nebýt Bakalova projektu TOP 09 a starostové, tak se o restart ODS nikdo nepostará.
      http://www.novinky.cz/domaci/327385-absurdni-divadlo-pokracuje-rekl-k-obvineni-necase-kalousek.html

      To se mi líbí

  9. moskyt napsal:

    Je to sice OT, ale stojí to za to. http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/vlk-napady-cssd-a-ano-jsou-totalitni-a-socialisticke/ pokud by se stát měl s církvemi vyrovnat spravedlivě, tak by podle nezávislých expertů této komise byl stát za léta využívání tohoto majetku církvi ještě dlužen 168 miliard. O těch zatím církevní strana nemluvila. Když se teď jedná znovu o číslech a požaduje se sleva, měla by církev tato čísla dát také na stůl. A pak by bylo jistě možné jednat o slevách,“ zdůraznil Vlk. . Pic kozu do vazu.

    To se mi líbí

  10. moskyt napsal:

    Nedopatřením mi za odkazem vypadla úvodní věta citátu. Temná strana vesmíru útočí!“ 😉

    To se mi líbí

  11. Občan napsal:

    Hádejte, kdo vede v kvalitě penzijního zajištění?
    http://byznys.ihned.cz/c1-60898770-nejbohatsi-duchodci-na-svete

    Ano, milé děti – jsou to evropské země s progresivním zdaněním, se silným průběžným důchodovým systémem a navíc s výrazně nižším věkem odchodu do penze než má ČR 😉

    To se mi líbí

  12. oldwomen napsal:

    Zcela mimo odbornou politicko-ekonomickou diskuzi vedenou výše a mimo téma úvodního článku. I když teda vono…
    Lovím ve virtualitě nějaké krajkářské archiválie. Celkem marně. Ale právě jsem objevila na Aukru jiný poklad. Sešit domácího hospodaření – Topinky na každý den. Jistě tyto sešity pamatujete. Vycházely v šedesátých letech a předcházely edici Sto (sýrových, zeleninových, bezmasých…) jídel.
    Skoro už je čas oprášit staré recepisy na sezonní a zbytkové a další kdysi všední bašty.

    To se mi líbí

    • Občan napsal:

      Já bych Vám mohl přispět pár osobně vyzkoušenými „recepty pro přežití“ – tedy pro chudinské stravování. Nechcete si na to zřídit kolonku na svém webu?

      Ovšem náš (myslím tím nás – „nezaměstnatelné seniory“) problém již bude brzy vyřešen. Staneme se totiž státem placenými posluhovači a posluhovačkami:
      http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/prace/clanek.phtml?id=801361
      Upozorňuji, že ti šílenci ze Senátu to myslí smrtelně vážně. Akorát jim uniklo, že to je docela drahá sranda:

      Click to access White_book_final_november_2013.pdf

      Patrně to Babiš „vyřeší“ emisí dalších a dalších státních dluhopisů. Možná si je bude povinně kupovat to státem placené služebnictvo za vydělané „vaučry“; sice mu potom nezbude na živobytí, ale problém s financováním „proudžektu“ by se tím odstranil.

      Ci boha!!!!
      Když jsem si ty dva články přečetl, dokonale mě přešla chuť malovat smajlíky…

      To se mi líbí

      • oldwomen napsal:

        Myslím, že bychom dali dohromady nevydatelnou kuchařku plnou luxusní bašty. Proč nevydatelnou? Protože krmě jen a pouze ze základních surovin, veskrze pokrmy zdravé a racionální. A tělo čistící. Takže odpadne saturace střevních bakterií bifidusy hnusisy, protože strava babišpárků prostá a od haméčehokoli se odvracející, odpadne nutnost polykání zažívací sody v nejrůznějších obchodních názvech, strava i na spotřebovanou energii při vaření celkem úsporná, neuchvátaná 🙂
        Dneska jsme měli cibulačku 😀 Táhla se na jedničku půl dne a byla mňamózní. Francouz by pro ni znovu zaútočil na Bastilu.
        Článek na aktuálně jsem přečetla a hlavou mi proběhlo „panebože, to sou ale kokoti“, na Bílou knihu EU 2013 nemám sílu. Proč mi proběhla hlavou ona hrubost? Promítla jsem si, kolik lidí práci poptává a je ochotno vzít posluhu i bez nějakého nucení a kolik domácností je schopno tuto službu zaplatit. Opět naprostý převis nabídky služby nad poptávkou.

        To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.