Svatý Jene z Nepomuku drž nad námi svoji ruku


Když začala velká pobělohorská rekatolizace byl největší problém v tom, že Češi měli v hlavě stále svého Mistra Jana. Bylo tedy nutné jej nahradit někým jiným. A k tomu se hodil Generální vikář Johánek z Pomuku, který   byl kvůli sporu s  králem Václavem IV. umučen  a vhozen do Vltavy. Když se po čase povedlo vytáhnout jeho pozůstatky, objevili katoličtí „znalci“ v dutině hlavy jakousi červenou hmotu, kterou prohlásili za Janův jazyk. Ve skutečnosti se jednalo o zbytek mozkové hmoty. A tím byl dán základ legendy o mlčenlivém zpovědníkovi, který neustálou manipulací a propagandou měl postupně vymazat Mistra Jana. Nový svatý byl vytvořen a svůj úkol splnil. Lidé jej přijali a začali mu stavět sochy u každého mostu. (pro akurátníky – já vím, že to bylo trochu komplikovanější, ale tady jde o jiné použití sv.Jana)

Čas ubíhal, přešla přes nás protektorátní zvěrstva a z hlubin oné špíny se vynořil nový mlčenlivý „světec“. Tentokrát to byl novinář a spisovatel Julius Fučík. Jeho „Reportáž“ byla vydávána v mnoha jazycích a pro tehdejší vládce byla téměř „Životopisy svatých“. Fučík byl vzýván při každé příležitosti. Ale protože jsme nepotřebovali zahánět Mistra Jana, jméno Julius  bylo také vhodné.

A opět se změnila scéna, Fučík byl zostouzen a zatracen. To samé si vůči Janu Nepomuckému  nedovolili ani ti zatracení komunisté. Jenže bylo třeba vytvořit nového národního světce. A jeden se přímo nabízel. Další Jan, tentokráte příjmím Palach. Jeho čin, kterým se snažil vyburcovat zastrašený národ, sice nedosáhl svého cíle, ale uznání si zaslouží. Jenže současní ideologové z něj začínají dělat nového Nepomuckého, nového Fučíka, nového světce. Samozřejmě si zaslouží vzpomínku a úctu. Ale určitě by nestál o ty šaškárny, které se kolem jeho jména dělají. Jeho čin se tím pouze znehodnocuje a u mnoha lidí by to mohlo dojít až k opačnému výsledku. Stejně, jako se manipulátorům vymkla frenetická kampaň na podporu Schwarzenberga.

A v zápalu tohoto vzývání zcela zanikla oběť jiného Jana. Také studenta.  Jana Opletala.

Pokračování zítra

Bavor podpis_rex

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

41 reakcí na Svatý Jene z Nepomuku drž nad námi svoji ruku

  1. Petrpavel napsal:

    Tak, tak … bez politického náboje, s pietou, s úctou, vidím to stejně:

    JAN PALACH


    http://www.blisty.cz/art/71821.html

    To se mi líbí

  2. Hudec napsal:

    Mluvíte mi z duše. Je poněkud „přepalachováno“.
    Podle mého názoru (nikomu ho nevnucuji) byl jeho čin činem neuváženým, činem ukvapeným, činem zbytečným. Škoda mladého života nejspíš chytrého, přemýšlivého a slušného kluka.
    Ano, nová doba vždycky potřebuje nové modly. Tím neurážím Jana Palacha, ten už na to nemá žádný vliv, ale ty, kteří ho adorují až za mez, kterou lidé přijímají jako přirozenou. Tím palachovští aktivisté směřují k tomu, že se brzy na téma „palach“ začnou objevovat vtipy. Lidové a drsné, jak je v této bezbožné ironické zemi zvykem.

    Jana Nepomuckého jsme měli v Novosedlech kousek za vsí na mostku přes takovou bezejmennou strouhu, stahující vodu z polí do Novosedelského potoka. Vede přes něj silnice směrem na Štěchovice, Volenice a dál na Sušici. Někdy asi tak před pětadvaceti lety, ale už po převratu, jsem tam našel nad ránem těžce zraněnou holku a mrtvého kluka. Jeli od muziky, ne střízliví, na motorce. Byli tři, ten třetí se dobelhal k nám na chalupu a vzbudil nás a pak se zhroutil. Stál jsem nad těmi dvěma nešťastníky a snažil se vzpomenout na něco praktického ze školení první pomoci. Svítila na to moje služební škoda stopětka. Jan Nepomucký působil v té situaci a osvětlení poněkud přízračným a vskutku nad míru mučednickým dojmem, vidím ho dodnes.

    Fučíka jsem nikdy nepřečetl, ačkoliv jsem byl v mládí náruživý čtenář. Nudil.

    Všimněte si jedné zajímavosti, samotného mě překvapila. Moji prarodiče dělili čas na „za republiky“, „za války“ a „po válce“. Já jsem dnes napsal „po převratu“. Z toho vyvozuji, že pro mladé už je „převrat“ stejně historickou událostí, jako byla pro mne válka……

    Hezký den přeju, vzhůru do procesu (už mám kus za sebou, zlatá stařecká nespavost 🙂 )

    To se mi líbí

  3. Petrpavel napsal:

    OT – Hezky popsáno proč jsem já nemohl volit ČSSD s Haškem, Sobotkou apod., proč nemůžu volit Zelené bez vítězství se straně Martinem Stropnickým, proč volím KSČM – byť i tento autor používá obvyklé shazující klišé ničím nepodložené, a ptám se proč neexistuje jiná skutečně levicová strana když máme Ilonu Švihlíkovou a Lenku Procházkovou a Jana Kellera a …:
    http://www.blisty.cz/art/71927.html

    To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Na toto jsem již jednou diskutoval avšak naprosto bezúspěšně.
        Byla to spíše odezva na dle mého mínění naprosto nepodložené vyjádření,že teprve s příchodem Babiše se naše masmediální scéna stala manipulační.
        Proto ještě jednou HOUBY S OCTEM STALA pouze přestala manipulačně působit proBakalovsky a začala současně působit proBabišovsky.
        http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Dva-tvrde-novinove-udery-na-premiera-Sobotku-Zboril-hada-odkud-vitr-fouka-301495
        Zde nám naprosto otevřeně proBakalovský myslitel a konstruktér několika masmediálních šablon sloužících ODS pro likvidaci vybraných členů ČSSD, kteří přímo ohrožovali vládnoucí postavení ODS ve společnosti, vysypal naprosto krutou pravdu.
        To velmi podstatné je, že možná nyní kdy vlastně pan Zdeněk Zbořil nepociťuje naprosto žádnou vinu na likvidaci levice jako celku a pravděpodobně se snaží zamaskovat svůj podíl na rozvážení pravo – levého spektra původně jakž takž demokraticky se potácejícího Česka ve prospěch vlády oligarchů.

        Proto z jeho úst zazněla pravdivá slova odpovídající pohledu koordinátora manipulačních praktik ve prospěch ODS.
        Útoky, kterým čelí v souvislosti s prodejem státního podílu OKD a zneužíváním cestovních náhrad, přirovnává politolog Zdeněk Zbořil k akcím, kdy bylo potřeba se v čele ČSSD i vlády zbavit Vladimíra Špidly a později Stanislava Grosse.
        To co je ta pravda při které se otevírá kudla v kapse, tedy :
        „kdy bylo potřeba se v čele ČSSD i vlády zbavit“
        Masmediální manipulace jak je téměř hmatatelně prokazatelné, se pouze nepatrně formuje v závislosti na rozložení váhy na pravé části spektra.
        Nyní je bohužel pro Bakalu – > masmediální manipulace prováděna ve prospěch dvou hlavních oligarchů a ne ve prospěch jednoho.

        Já vím značně zjednodušuji ale to pouze pro snadnější popis,jinak samozřejmě Petr Kellner a další z té 40_ky vlastníků. Tak tyto jsem pro zjednodušení shrnul při popisu do škatulky proBakala.

        To se mi líbí

      • Cech napsal:

        Výsledkem Sobotkova „PRUŠVIHU“ je :
        http://www.novinky.cz/domaci/325825-at-se-sobotka-s-babisem-domluvi-ja-toho-namestka-delat-nemusim-tvrdi-perina.html
        To co mne nyní napadlo je bohužel naprosto nepublikovatelné, tak mi promiňte pane
        PetřePavle.
        To co mne opravdu ale opravdu osobně hrozně zajímá je, kolik za to Dienstbier schrábne když dostane ČSSD na 7 %.
        No fakt to je opravdu komedie o více jak 12_ti dějstvích.
        Následně nám Dienstbierův Sobotka předloží :
        http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/bohuslav-sobotka.php?itemid=22138
        Proč, doprkvančic proč, se snaží za každou cenu pohřbít ČSSD ?
        No nic prozatím nechápu, budu se s tím muset nějak naučit žít.

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Popravdě přece škoda takového spolku nebude, a bude pouze a jenom správné, pokud tento kočkopesoprasokůň ( nic jiného to není ) zmizí ze scény, a udělá místo další obdobné mutaci ( tak to v těchto zeměpisných šířkách chodí ) . Tradice ??? A jaká prosím -> myslím, že je v případě této partaje v Českých zemích naprosto přeceňovaná a příliš glorifikovaná… De fakto byli ne sice definici splňující, ale blížící se jí , minoritou , která zde zažila své hvězdné časy až v době poplyšové .
          Naprosto mi nebude smutno, nebudu želet nereformovatelného bastarda , v nějž se transformují ( dle mne již dávno transformovali ) , navíc s vrozenou téměř genetickou vadou mopslíkovství vůči kapitálu a syndromem „nevím, kam patřím“ …
          Dle mne zbytečně plýtváte emocemi …
          Samozřejmě, že v ideálním případě by se do zapomnění odebrali ruku v ruce s „parťákem“ ze sehrané komedie, s ODS, jež by zasloužila oficiální zákaz …
          Ale jak je u Bohouše, a jeho kliky zvykem, znemožní na dlouhou dobu, ne-li natrvalo vše, co bude jen trochu cítit levicí, de facto svojí neschopností a „všehoschopností“ vyhraje ksindlu budoucí volby, náležitě zresuscituje odporné objekty alá bývalá trojkolka, a ještě se ten mamlas bude cítit ublíženým …
          To je místní realita -> žijeme v době, kdy komunističtí kandidáti jezdí na volební mítingy v mercedesech, kdy tzv. levice opakovaně obětuje nejen kategorii zaměstnanců při jakékoli příležitosti na oltář dohody , kompromisu a především vlastních prebend- včetně komunistů, kdy nepokrytí skuteční gauneři z prava kážou za mlčení či souhlasného mručení z leva o morálce, společnosti, a tvoří legislativu i hodnotové žebříčky …
          Sakra, tak jaképak rozpaky 🙂 z velmi pravděpodobného odchodu, konce ( i když v Bohemii mají obzvláště političtí šmejdi a partaje tuhý kořínek ) zdegenerované vykrmené politické fosílie ???

          To se mi líbí

    • Rosťa napsal:

      Váš odkaz pouze potvrzuje můj názor, že socdem není levicovou stranou.

      To se mi líbí

      • Anonymní napsal:

        To už přestala být v roce 1920.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Jistě. Že by měl pravdu ten „tam“, že volby rozhodují středoví….?
          Když pozoruji volební výsledky u nás, budu mu asi muset dát, nerad, za pravdu.

          To se mi líbí

  4. Strejda Olin napsal:

    Ve věci sebeupálení Jana Palacha dám na můj první dojem. Když jsem se v ten čtvrtek 16. ledna 1969 tehdy jako devatenáctiletý o jeho činu dozvěděl, napadlo mě jediné – šílené, zbytečné a nepochopitelné. A otázky proč, co se tím změní? Potom už jen následovalo (a dodnes následuje) propagandistické vysvětlování „významu“ jeho činu. Nikdy jsem Palacha neobdivoval, neměl jsem ho za hrdinu a dokonce ani za symbol. Jen mi bylo líto zmařeného mladého života. Byla to oběť politiky „otců“ Pražského jara, kteří si měli být vědomi toho, že pro „socialismus s lidskou tváří“ ani pro „sametovou revoluci“ v roce 1968 nebyly vůbec vhodné mezinárodní podmínky. Dubček, Smrkovský, Šik a ostatní museli tenkrát vědět, že je to sebevražda.

    To se mi líbí

    • moskyt napsal:

      Vždycky se v téhle malé zemičce najdou lidé, kteří si myslí, že jsme středem světa kolem kterého se všechno točí a svět se musí přizpůsobit nám a ne my světu a podmínkám, které existují. Bohužel jim na tenhle špek skočí vždy většina národa.

      To se mi líbí

    • Joda napsal:

      V době, kdy se upálil Jan Palach jsem studoval v Praze a můj první dojem byl shodný se Strejdou Olinem. Bylo nás na koleji se stejným názorem více. Ale my jsme studovali techniku. Na humanitních fakultách to asi viděli jinak. Dodnes mě fascinuje ten mohotný pohřební průvod. Kdo byli ti účastníci pohřbu? Ptám se proto, že z mých spolužáků na koleji se pohřbu zůčastil jen jeden jediný.
      Z tohoto důvodu mám pochopení pro ty, kdo Palachův čin viděli a vidí jinak než já.

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Tenkrát jsme to viděli různě, ale dnes se asi shodujeme, že z protestu, který odpovídal poměrům doby, se dnes dělá něco úplně jiného a mnoho z těch dnešních pokrytců a farizejských uctívačů by sám Palach patrně nakopal.

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          Přesně tak, byla to rozjitřená, citlivá doba plná obav a vášní a pohldeny lidí se velmi lišily. Mladí byli radikální a staří, kterým jsme tak moc nerozuměli, věděli ze svých zkušeností kde je hranice možného. A tak se z Palacha stal symbol, přišel ve vhodnou dobu. A symbol je bohužel již navždy jen symbolem. A ty si každý naplňuje podle svého. Kolem mého okolí naprostá většina lidí litovala oběti Palacha, měla ho ale za idealistu, který zbytečně vědomě obětoval život. Byl idalistou, dokonce levicovým idealistou. Dnes by neměl lehký život.

          To se mi líbí

    • K-k. napsal:

      na teletextu ČT byla v poledne zmínka, že na Ukrajině už vzniká nějaká tamní obdoba OF – prostě osvědčený scénář…

      To se mi líbí

    • wiki napsal:

      Faktická: institut „trvalé bydliště“ se používá jen v ČR + SR.

      Přesné znění (v ENG) je: „…ruling obliging Vitali Klitschko to respond to whether he has the right to live permanently in the U.S. and Germany…“, tj. nejspíš …zda má právo trvale pobývat v USA a Německu…„.

      http://en.interfax.com.ua/news/general/187610.html

      To se mi líbí

    • strejda napsal:

      Vyvolat státní převrat a nepokoje některé státy a organizace umí. Co ale neumí je udržet je v mezích, které by se jim hodily. Pruh pokusů o násilné změny začal v Jugoslávii a přes Blízký východ se vrátil zpět do Evropy a výsledky vesměs velice špatnými. Ukrajina měla za posledních dvacet let vždy korupční vládu a její ekonomika je rozvrácena a demonstracemi se nezmění. Ještě je pro nás štěstí, že se Ukrajinci dobře integrují do naší společnosti a v druhé generaci s majoritou splynou. Jen jich nesmí být příliš moc. I u nás je ekonomika rozvrácena.

      To se mi líbí

  5. Laco G. mlynář napsal:

    Pokud jde o Jana Nepomuckého (původem zřejmě Němcem), jeho sochy na mostech a můstcích nejen v Česku jsou barokním koloritem, penězo sosačem na mostě Karlově, kde je kříž odkud byl prý shozen do Vltavy vypucován k lesku prsty turistů, dtto relief kousek dál pod jeho sochou. Jenže už se neříká, že to byl věrný služebník arcibiskupa Jana z Jenštejna, který byl v opozici ke králi Václavu IV., takže jeho umučení bylo spíš důsledkem politického sporu a neloajality arcibiskupa ke králi, stejně jako pozdější konflikt krále s německým rektorem univerzity s následným Kutnohorským dekretem.

    To se mi líbí

  6. Laco G. mlynář napsal:

    No a ta Ukrajina, Kličko dobře tuší, že pokud by šel do vlády, bude okamžitě čelit těžkým ekonomickým a sociálním problémům. Ona sleva na cenu plynu, zhruba na polovic cen světových je vždy jen na 3 měsíce, takže může pokud bude chlapec zlobit, vyletět zase zpátky na ceny v EU běžné, když tam tolik chtějí. Z přislíbených 15 miliard USD dostala Ukrajina od Ruska 5, dalších 10, zase pokud nebude zlobit v nejbližší době, navíc jsou splatné okamžitě, nedojde-li k dohodě. Mohou si půjčit u MMF, ale za tvrdých podmínek podvázání životní úrovně, opět, rána do vazu pokud by Kličko chtěl vládnout. No a nakonec ( dejme tomu po olympiádě ) zavře Rusko dovoz ukrajinských výrobků ( 17 miliard USD ročně ) a tyto rány osudu žádná slavná EU nebude schopná jakkoliv kompenzovat.

    Závěr, geostrategické hrátky bez Ruska a proti Rusku nemají šanci na úspěch. Nevím, jestli to v Bruselu hlavounům po dnešním summitu s Ruskem už došlo, nebo ne.

    To se mi líbí

    • varadero napsal:

      Přesně napsáno Ukrajina je ekonomicky totálně v háji pokud bude provádět to co se nebude líbit Rusku ,plně souhlasím s uvedenými fakty at tam bude vládnout kdokoli bez kremlu dlouho nevydrží a EU už projevila neochotu nejak Ukrajinu financovat moc dobř ví ,že by to skončilo jak s Řeckem dotace v na příštich 50 let a možna i víc

      To se mi líbí

      • Bavor V. napsal:

        Dobrá byla i Putinova poznámka vůči EU. Když se bouřilo Řecko proti Unii, taky tam neposílal svého ministra zahraničí ani žádné provokatéry. 😉

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Případná poznámka.
          Diví se někdo nadšení nás pamětníků jara 68, že vzpomínáme s láskou. Bylo to jediné (!) období za náš život, kdy jsme mohli sami něco, my většina Čechů, ovlivnit. Bohužel to trvalo krátce. V 89 jsme si to že můžeme něco ovlivnit jenom chvíli mysleli, stejně jako si to myslí nyní Ukrajinci.
          Proč musí být rozumní lidé pořád disidenty ve své zemi?

          To se mi líbí

  7. lujjza napsal:

    K té Ukrajině – nemůže to být někdo jiný, než Brusel? Třebas má někdo v té zemi nějaké svoje životní zájmy.

    To se mi líbí

    • Laco G. mlynář napsal:

      No samozřejmě, USáci vedou s Ruskem novou studenou válku a cílem je prodloužit NATO o Ukrajinu, takže pár set km od Moskvy. Přitom v roce 1990 generální tajemník NATO ujišťoval Rusko, že ani do ČSR nepůjdou, ted je všechno jinak. Jak řekla Madlénka Ólbrajtojc. Není spravedlivé, aby Rusko disponovalo takovým přírodním bohatstvím. Jedno jestli v Rusku vládne car, Brežněv, Jelcin, nebo Putin. Rus musí být kolonizován !

      To se mi líbí

      • lujjza napsal:

        Tak nějak jsem si to představovala. Připadne mi to daleko pravděpodobnější, než že Brusel…

        To se mi líbí

        • strejda napsal:

          lujjzo, v mnoha záležitostech je Brusel podobný Washingtonu. Musíte se podívat o úroveň, teď se česky říká level, výše. Tam se všechny nitky spojují. USA má zájem především vojenský, jejich myšlení je někdy dost jednoduché. S EU je to složitější. Otevření Ukrajiny by ulehčilo ekonomice EU. Ukrajina by si navíc za mizerných podmínek musela půjčit a byla by nadále nesamostatná. Víte třeba o tom ,že se Ukrajina zavázala od EU převzít Romy? Tedy ze zemí patnáctky, ne od nás. Prý jim tam bude dobře. Konec konců by nahradili Ukrajince co utíkají do světa.
          Připravuje se nová studená válka a Evropa tahá za kratší, ne-li dokonce krátký konec. Ale volby jsou na 5 let a dál se nikdo nedívá.

          To se mi líbí

          • lujjza napsal:

            strejdo,
            díky za vysvětlení. Nemínila jsem to tak, že bych si o Bruselu dělala bůhvíjaké iluze, ale člověk má jaksi zafixováno (teda aspoň já to tak mám), že snad za každým převratem, co jich na světě je, obvykle stojí zámořská velmoc a její životní zájmy.
            Ovšem EU je taky zlatíčko k pohledání http://outsidermedia.cz/Transatlanticka-dohoda-chysta-se-privatizace-evropske-legislativy-1.aspx

            Nekoukali jste náhodou na HydePark? (s P. Mášou, o Ukrajině)

            To se mi líbí

            • Petrpavel napsal:

              Nekoukal (dovedu si představit ty lži), ale koukal na Události komentáže a výslech nového hejtmana Šlajse zez Plzně. Když protestovali oprávněně na pražském magistrátu proti zkorumpovanému Bémovi nikdo si „nedovolil“ ho grilovat v televizi, tady mladý blbeček dolanský celou debatu o jeho hejtmanství vedl donekonečna ve stylu „a nestydíte se…za?“, a to kvůli pár „mladým konzervativců“ s antikomunistickými cedulemi, o cílech a plánech ani slovo. Obdivuji hejtmanovu slušnost a trpělivost obhajovat a vysvětlovat něco najatému vo..vi.

              To se mi líbí

            • ernest napsal:

              Ono to není tak přesné „zámořská velmoc“, přesnější je „nadnárodní kapitál“ a „zámořská velmoc“ i EU jsou jeho nástroje.

              To se mi líbí

          • Anonymní napsal:

            Tak to je otázka, jestli ta válka bude „studená“.

            To se mi líbí

  8. Petrpavel napsal:

    Okopávání kotníků bude stále, a výsledek : špatné vládnutí, špatné zákony. A přesto lidé na ty dezintrepretace stále letí…jeden z mnoha ne :
    http://www.vasevec.cz/blogy/jiri-paroubek-mel-v-roce-2005-jak-se-i-dnes-ukazuje-pravdu

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.