Jinovatka od paní Katy


To ráno začínalo úplně obyčejně a dalo by se říci, že nefotogenicky: mráz, trochu mlha a protože byl začátek února, tak i tma. Jen na východě začínalo nebe dostávat pastelové barvy svítání.

obr.1

A pak někde někdo řekl „TEĎ!“ a začaly se dít věci. Přes kopec se přivalil hustý proud mlhy, ale místo, aby zabalil svět do krupicové kaše, usadil se během pár minut na stromech, na domech, na trávě – a svět začal být bílý.

obr.2

Než jsem dojela autobusem do práce, tak mlha zmizela a úplně se vyjasnilo – a já neodolala a vystoupila jsem o stanici dřív, abych mohla aspoň chvíli žasnout nad bílou výzdobou městského parku.

obr.3

Bohužel jsem si netroufala jít dál a zůstala jsem jen na kraji – cestičky i trávníky byly pokryté tlustou vrstvou ledu – ale i tak tam bylo co obdivovat.

obr.4

obr.5

Měla jsem ten den schůzi redakční rady k nějaké knížce, co vydávaly doly a tak jsem se v archivu jen otočila a běžela jsem pryč – foťák pochopitelně s sebou. Staré lípy vypadaly jak nevěsty

obr.6

A nepříliš úhledný parčík u hasičárny a kostelíka sv. Anny ztratil svůj zanedbaný vzhled a začal být krásný.

obr.7

obr.8

Jenže mě tlačil čas a nechtěla jsem přijít pozdě – tak jen pár cvaknutí a běžela jsem dál. Tušení mne bohužel nezklamalo: když jsem se asi za dvě hodiny vracela do archivu, byla už všechna ta nádhera pryč, jen místy ještě kapalo z větví…

—————————————————————————————–

A já jen doufám, že to ještě chvilku počká a užijeme si trochu toho barevného podzimu

Bavor podpis

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotopříběhy se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

29 reakcí na Jinovatka od paní Katy

  1. moskyt napsal:

    Katy jako vždy je to za fafku. 🙂

    To se mi líbí

  2. Hudec napsal:

    Zima je v podstatě hnusná, ale vy jí umíte udělat plastiku, manikůru, pedikůru, masáž a obstarat i kadeřníka. Pak ji oblečete a vypadá docela snesitelně.
    Mrcha parádivá je to ve vašem podání.

    To se mi líbí

  3. věra napsal:

    Nádhera, Katko – prostě to umíte :-). Zima mi nevadí, pokud vím, že jsem v dosahu vyhřátého domova, a tady bývá zima většinou krásná.. Teď jsem čtrnáct dní létala po doktorech, pečlivě tu všechno čtu, ale nějak jsem neměla sílu se zapojit. Snad zas bude líp, aspoň to tak vypadá :-)..

    To se mi líbí

  4. lujjza napsal:

    Paní Katy, nááááááádhera…..

    To se mi líbí

    • rybářka napsal:

      Paní lujjzo, tisíceré díky za radu na kurýrování virózy. Můj přítel doktor ocenil rychlost, kterou mne vaše příjemná, nechemická, přírodní léčba bylinkami postavila zase na nohy.
      Děkuju moc.

      To se mi líbí

  5. K-k. napsal:

    Zimu prostě VELMI nemám ráda – kdyby bylo po mém, tak by se střídalo výhradně jaro a podzim. No jo, já vím, že je to pitomost, takže se čtyřmi ročními obdobími jsem se už tak nějak smířila, pravda, bez velkého nadšení. Snášela bych zimu mnohem líp, kdyby nebyla ta věčná tma a klouzavo. No ale uznávám, že občas se i zimě podaří parádní kousek – a tahle bleskurychlá výroba jinovatky-chlupatice, to byl to ono. Zažila jsem to jen párkrát, ale takhle důkladně, z „krupicové kaše“ během asi pěti minut do modrého nebe a bílého všeho, to snad jen jednou, nebo dvakrát. Škoda, že jsem tehdy neměla na focení víc času…
    Ale stejně by mne zajímalo, co to dá ten impuls, aby se najednou, z ničeho nic, ten svět takhle proměnil.

    To se mi líbí

    • vonrammstein napsal:

      Mám to naprosto dokonale stejně.

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        máte trošku jiné téma: úplně fantastický detaily jinovatky-chlupatice. Ty já tehdy nestíhala, fakt jsem byla to dopoledne v poklusu. A velmi mlsně jsem tu poslintávala nad vašim focením JH – zejména ty dva opelichané domečky jsou nádherné – to se vám prostě podařilo vyfotit čas! Smekám!:)

        To se mi líbí

  6. Petrpavel napsal:

    Zimě se nevyhneme, tak alespoň obdivujme její občasnou fotogeničnost. Paní Katy to umí.
    Já to zkouším, jako před třemi dny:
    http://mixka.rajce.idnes.cz/Ranni_mrazik_3.10.2013_-_3_st._C/

    To se mi líbí

  7. rybářka napsal:

    Jinovatka. Jeden ze symbolů zimy. Jev, který každou zimu zažijeme a přesto nikdy a nikomu nezevšední. Pohled na nově zkrášlené zbytky květin, holé větve listnáčů, střechy domovů a ploty, mi připadá pro svou čistou, bělostnou krásu téměř dojemný, navzdory chladu, který je podílník na jejím vzniku a při doteku téch něžných skvostů ruka zazebe.. Ale srdce při sledování tohoto zázraku až poskočí radostí.
    Paní Katy píše, že lípy vypadají jako nevěsty. To ano, tak přesně vypadají. Stromy si vyzkoušely svatební závoj, pak se ještě jednou vzhlédly v našich okouzlených očích a závoj odložily. Nevšední krása pominula. Ale radost z toho utěšeného pohledu v nás ještě chvíli přetrvá. Pokud člověk umí fotit, pak je radost mnohem trvalejší. A lze jí darovat. Jak činí Katy pravidelně a v diskusi dnes i Petrpavel.

    To se mi líbí

  8. zdenekb napsal:

    Paní Katy, nááááááádhera….. (c)Lujjza 😉

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.