Jak chovati se ve společnosti dle Mileny Majorové:
Neutítejte nosu v přítomnosti jiných – raději nepříliš hlučně popotahujte
Neškádlete ani žertem nikoho, nejméně zvířat – zvláště žížaly nesou toho nelibě
Na otázku neodpovídejte pouhým „ne“, které zní příliš řízně. „Nikoliv“ zní lépe. Popřípadě přidejte ještě další slůvko, kupříkladu „nikoli, matinko“. Dobře zní též „starou belu, matinko“
Grotesky Jaroslava Mellana:
Správně uváženo lze říci, že lidé křivdí zmiji říkají-li o ní, že je jedovatá. Tou bývá jen někdy. To jest uštkne-li. Ale to lze říci skoro o všech lidech.
Když lžeš, tak lži drze.
I ctnosti mají své stáří. Nejmladší z nich se jmenuje Poctivost.
Rozumný čtenář novin čte je odzadu. Od reality k abstraktu
A jedna perla z archivu paní Katy:
Dovolím si doplnit:
1. S jedním mým blízkým kamarádem jsme naopak vymysleli 8.pád – Absolutiv.“ANO“ a „NE“ – vysloveno jasně, tvrdě, jadrně. Jakoby vyštěknutí….
2. Lhář je ten, kdo lže, když nemusí
Archv paní Katy je roztomilý. V tomto přáípadě se jedná o tzv. „perpeťáka“. Čas od času nás nějaký navštívil u GŘ tehdejší Škody Plzeň a přinesl převratný objev. Báječný byl třeba ten, který vymyslel zavodńovaní vyhloubených povrchových dolů, kde by se pěstovaly hyacinty, které by se mlely na tzv. superprach a tím se topilo v elektrárnách. Nevyčerpatelný zdroj energie!
Byla s nimi vždycky docela legrace, ale mnozí byli poněkud neodbytní.
To se mi líbíTo se mi líbí
Pane Hudče,
OT, před několika týdny jsem hrál tenisový turnaj v Norimberku a v týmu našeho soupeře hrál mimo jiné v Norimberku žijící Francouz, pocházející z Bordeaux. Po turnaji jsme se při grilování bavili ne o tenisu, ale jak jinak, o Vašem dominiu – vínech z Bordeaux, téma na několik hodin. Mimo jiné mi řekl, že v Bordeaux bojují s postupujícím klimatickým oteplováním, které má dopad na víno. Teplejší klima má, podle jeho slov, nepříjemný vliv na výrobu vína, protože už nyní mají problém, dodržet maximální obsah alkoholu u vína. A překročí-li určitou hranici alkoholu, nejedná se pak už o Bordeaux.
To se mi líbíTo se mi líbí
No jasně, proto se začíná B. dělat na Moravě.
A asi před dvěma roky jsem pil suchý přírodní mor. víno. Alkohol 16% !
Je to teda PŘÍLEPEK, sorry.
To se mi líbíTo se mi líbí
Já sice nejsem takový znalec vína jako pan Hudec, jen občasný konzument, ale ten rozhovor s „insiderem“ – a to on byl, byl velmi zajímavý. Především tahle sorta lidí, kteří s vínem vyrostli a mají k němu úplně jiný vztah a pojetí. Nehledě k tomu, že znají vinné sklepy, které jsou známé jen velmi malému kruhu zájemců.
Jinak oblast Bordeaux je nejen oblastí vynikajícího vína, ale také význačnou oblastí francouzského tenisu – vyšlo z ní hodně dobrých francouzských hráčů.
Co se týká Moravy, tak si osobně myslím, že kvalita vína se postupem doby stále zvyšuje.
To se mi líbíTo se mi líbí
Zlepšování kvality moravských vín je dané zejména pokrokem technologií (namátkou např. metoda řízeného kvašení).
http://www.a-technology.cz/rizene-kvaseni-vina
To se mi líbíTo se mi líbí
Tak také přidám, jeli jsme do Francie k manželům, žena Češka, muž Francouz, kteří ubytovávají známé z ČR za velmi přijatelnou cenu, paní to spíše chápe jako vzájemné obohacení, ptz moc ráda komunikuje s lidmi z vlasti. A bylo nám doporučeno přivézt jako pozornost pro pána moravské víno. Do Francie s vínem :). Ten pán tvrdil, že kvalitní moravské víno je lepší než mnoho francouzských. Mimochodem paní poprosila o tvrdý tvaroh a plnotučnou hořčiči :D.
To se mi líbíTo se mi líbí
Tak kvalitní určitě, to je skoro truismus.
Ve Francii je taková spousta vín, že jich musí být mnoho mizerných a ‚mnoho nic moc‘ Já třeba nedůvěřuji Bordeaux, řečeno obecně. (Zrovna tuhle jsem ale pil skvělý Haut Médoc). A tak, když nevím přesně, sáhnu obecně raději po Languedocu.
Jak už jsem Hudcovi říkal.
Ideální by bylo mít doma vynalézavou českou kuchařku, která vaří z francouzských surovin. Jídla ze 2/3 česká a z 1/3 jiná, mj. francouzská. Alespoň můj žaludek dlouhodobě fr. kuchyň nesnáší. Jejich trhy na žrádlo, to je ovšem něco..
A kdyby to muselo být, nepil bych jiná, než fr. vína. Ono se totiž vybrat dá, ale chvilku to trvá.
To se mi líbíTo se mi líbí
Já nejsem až takový odborník a zvláště o výrobě vína jsou moje znalosti jen kusé a navíc teoretické.
Že obsah alkoholu ve vínech z Boredaux trvale roste, to je pravda a platí i to, že je to dáno přírodními podmínkami, nikoliv snahou vinařů (ta je spíše opačná, myslím).
U moravských vín, jak už jsem jistě psal, je problémem jejich rozkolísaná kvalita. Od jednoho výrobce brilantní, od souseda patoky.
Ovšem (někomu pro radost, jinému k závisti) byl jsem o víkendu v Třeboni a vřele doporučuji tamní rybí restauraci Šupina., Ke štice jsem zvolil Vlašský ryzlink Stanislava Málka z Mikulova (2011, pozdní sběr) – a bylo to právě k rybě dokonalé víno! On jim ten vlašák na mikulovském vápenci prostě vychází dobře.
Tolik tedy praktická ukázka, že vínem z Moravy rozhodně neopovrhuji, naopak.
To se mi líbíTo se mi líbí
Vlašák, perla Mikulovska! Štika na másle a na kmíně, no.. 😀
A po této masáži se mrknem na bednu, bude humor. O Mirunu se pokouší infarkt. Milda se vytasil s notářským ověřením podpisů, sranďista.
A ona si myslela že se 101 má vystaráno ještě na 10 měsíců.
Hlavně aby se nám Miloš v těch vedrech opatrovati ráčil
To se mi líbíTo se mi líbí
Pane Hudče,
s tím růstem obsahu alkoholu jsem to myslel tak, jak také píšete. V Bordeaux se vinaři snaží omezit výši alkoholu ve víně, protože jinak by ho už nemohli jako Bordeaux prodávat. Hranice je 15 nebo 16 procent, nevím už přesně. Problém je, že kvůli oteplování klimatu mají hrozny víc cukru, tedy jsou sladší a to se pak odráží při výrobě vína ve vyšším obsahu alkoholu. Proto jsou také třeba vína z jižních a teplejších zemí (např. Itálie, Španělsko, Řecko) těžší a obsahují víc alkoholu.
U moravského vína máte pravdu, problém je rozdílná kvalita jednotlivých vinařů. Pozitivní ale je, že na rozdíl od minulosti, kdy v rámci kolektivní produkce nebyl většinou stavěn nárok na dobrou kvalitu (kromě omezené domácí výroby) a individualitu, nýbrž jen na kvantitu – proto také žádný velký výběr nebyl a vína za nic moc nestály (ono také víno v době socialismu jako nápoj feudálů a bohatých nemělo dobré předpoklady), v dnešní době má čím dál, tím více příznivců a s tím také stoupá nárok na kvalitu. Proto také máme ty kvalitativní diference mezi jednotlivými vinaři, což je ale pozitivní signál, že se něco pohnulo. Ono také vypěstovat dobrou révu potřebuje čas a trpělivost. Nové technologie při výrobě vína určitě také pomáhají, ale podle mého názoru je primárním důvodem změna přístupu k výrobě samotné – od paušální kvantity ke kvalitě a individualitě.
To se mi líbíTo se mi líbí
copak perpeťáci… 😀 Když jsem byla v Bechyni na průmyslovce, tak se tam městem taky potuloval dědek-perpeťák, akorát že pro tu svou mašinu potřeboval kládu, která by dosáhla ze Země na Mars. Koho potkal, tomu o tom vyprávěl a nedal se odehnat – mimořádně oblíben byl zejména, když se přilepil na dvojici, která prchala z internátu kamsi na rande… 😀
A krásná byla archivní perla nějakého dědy, co psal na prezidentskou kancelář (a ti to přeposlali k vyřízení na klášterecký národní výbor). Oslovení znělo „Soudruhu prezidente Husáku, ty náš tatíčku socialistické republiky!“ Z následujících asi dvou stránek obdobného textu jsem pochopila, že děda chce po Husákovi, aby mu zařídil opravu kapajícího vodovodu… Jak vidíte, Husák byl línej, místo aby hupsnul do montérek, vzal brašnu s nářadím a šel to udělat, tak to poslal na Kláštereckej byťák…
To se mi líbíTo se mi líbí
Katy jeden drzý dotaz. Vy máte bechyňskou uměleckou?
To se mi líbíTo se mi líbí
nene, tam jsem chtěla ale u talentovek byli lepší a bylo jich mnoho. Takže mám techniku – maturita 1968 – dávno, dávno již tomu… 😉
To se mi líbíTo se mi líbí
Ale něco ve vás přesto zůstalo. Fotopříběhy hovoří za vše.
To se mi líbíTo se mi líbí
no, to je ovšem pusté lichocení, pane Bavore! ;D Jo, poslala jsem vám nějaké blbinky – ještě ne víkendové, na ty se chystám odpoledne…
To se mi líbíTo se mi líbí
Katy , Husák byl línej vlízt do montérek a poslal to na byťák. Myslíte, že Havel a Klaus by nebyli stejně líní? Jenom si nejsem jistej, jestli by to poslali na byťák a nebo to nechali být, jako úlet jakéhosi potrhlého staříka. 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
ti by to ani na ten byťák neposílali – dědku, starej se sám! 😀
Tehdy byla praxe, že tyhle přípisy na prezidentskou kancelář přeposlali na příslušnej úřad, pisatele o tom informovali a sami se nechali informovat o způsobu vyřízení. Aspoň tak jsem si to zrekonstruovala z písemností, které jsem v archivu pořádala.
To se mi líbíTo se mi líbí
Jedno „perpetuum mobile“ netradičního pojetí :-), trochu bohémské, ze šedesátých let (už nevím, kde jsem to slyšela, tuším v tv a nějak mi to utkvělo v palici – koupím kosti za 2,.- Kčs (tenkrát), uvařím polévku, najím se, kosti odnesu do sběrny (tenkrát se opravdu kosti vykupovaly), dostanu 2 Kč, koupím kosti, uvařím polévku, atd. :-). Nevím, jestli to tenkrát „finančně“ odpovídalo..
To se mi líbíTo se mi líbí
Moc se mi líbí to o té zmiji. Trochu mi to připomíná ten vtip, jaký je rozdíl mezi vypnutým a zapnutým elektrickým spotřebičem. Odpověď: „Na pohled žádný, až na dotek.“
To se mi líbíTo se mi líbí
Lexi, to jsem ještě neslyšel 😆 Ale jinak co vás to napadlo chtít diskutovat s automatem na blbosti model Yosif ❓
To se mi líbíTo se mi líbí
Ne, Bavore,
já jsem s ním nediskutoval. Já jsem napsal komentář k Paroubkovi (možná jste četl reakce). Na ten se přilepil Yosif K, aby mě opravil. Tak jsem mu odpověděl, aby se naučil číst a používal relevantní argumenty, a těmi relevantními argumenty jsem doložil své původní tvrzení.. A poslal jsem ho do řiti (obrazně, „U Stejskalů“ se to nesmí, hned lítá „červená“ – tedy – u slušňáků, těm hňupům je to tolerováno).
To nebyl pokus o diskusi s Yosifem, to bylo odehnání obtížného hmyz – chtěl jsem napsat „moskyta“, ale to bych zdejšího „Moskyta“ urazil, což bych si nedovolil.
To se mi líbíTo se mi líbí
Moskyt se neuráží jen tak pro nic za nic. Obzvlášť když ke Stejskalům do Bakalova nechodí. 😆
To se mi líbíTo se mi líbí
Ani já tam prakticky už léta nechodím. To už musí být něco!, abych to nakliknul tím spíše něco přečetl. Tentokrát jsem tam viděl Paroubka, tak jsem si řekl – „přečti“. Přečetl a napsal „mu“ svoje (já vím, že on to nečte, taky to není psáno pro něho ale pro ty, kdo jsou stále ještě ochotni si marku „Lex“ přečíst – schválně, zkuste nakouknout, co jsem tam napsal – http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-paroubek.php?itemid=20573 23.7. 13.54 a pak tomu „exempláři“ slynoucímu Yosif K ve 20.19.
Dejte pak případně vědět. Ale fakt nemusíte, to já jen tak.
To se mi líbíTo se mi líbí
Já už nakoukla, přesné ;). I ten Váš první příspěvek :).
To se mi líbíTo se mi líbí
Lexi, tak jsem dal na Vás a přečetl. 1. divím se proč ona persóna nepoužívá nick Joseph G. Charakterizovalo by jí to daleko příhodněji. Je to taková demagogie v klasické hnědi. Nikoliv polemizovat s názory oponenta, ale dehonestovat, urážet, vykřikovat různé profláknuté floskule, mu jde velice dobře. 2. připadá mi jako špatně naprogramovanej komp. Na korektní otázku, vždycky špatná odpověď. 3. v rámci zachování duševního zdraví je jasné, že Bakalov hodně opět dlouho nepoctím návštěvou. Apropó byl jste racionální a dobrej. Díky.
To se mi líbíTo se mi líbí
Jako jeden z mála…
To se mi líbíTo se mi líbí
No právě. Četl jsem i několik reakcí a jako vždy, když se objeví tahle bezmozková mašina, tak jsem zase rychle vycouval. Ani jsem se nezapresentoval.
To se mi líbíTo se mi líbí
Yosif se nedá odehnat, Yosif se musí plácnout. Odháněním jej jen nastartujete k novým (i když stále stejným) omílačkám. Něco jako ‚veskriz‘ trpaslík ze zahrádky. Přemýšlím, jestli ten chlap nejde zažalovat o náhradu škody – hlavně kvůli němu mám vykvedlané kolečko na myši.
To se mi líbíTo se mi líbí
Nevím ale ona ta lež, je tak trochu opravdu profesionální disciplína, lhát se nemá ale lhát amatérsky, tak to je ta správná cesta k pravdě.
Protože to co použiji jako manipulační efekt a doufám že bude náležitě stráven tím verbálním kanálem jako naprostá fakta, tak si musím vždy uvědomit že pracuji s P = 0,35 v tom že uspěji.
Protože bohužel díky atavizmu,který nám zůstal po našich předcích dalších 65 % informací nepochází ze slovního projevu.
Ano je pravda že verbálním kanálem zpravidla přijímáme takzvaná fakta ale tyto tzv.fakta jdou na porovnání(provádí naše vyšší úroveň) s ostatními poznatky, které dostávaáme neverbálním kanálem.
Vzhledem k tomu že není problém z tónu hlasu odhadnout jaký pohyb v dané chvíli řečník udělá, proto zpětně – > Z daného pohybu není zas natolik složité verifikovat slova, která právě řečník vypouští z úst.
Protože naše ruce,paže,ramena a nohy nemluví o nic méně než náš jazyk.Podobně jako slova mají i gesta výce významů.
Jednoznačný význam dostávají až ve spojení s jinými gesty,stejně jako slova vícevýznamová ve spojení s jednovýznamovými.
No a na tomto jednoduchém ba co přímo primitivním principu funguje onen základ masmediální manipulační techniky.
Pouze místo gest přijímaných neverbálním kanálem do tohoto „volného“ kanálu, který bohužel zakresluje přímo obraz do „duše“ a funguje jaksi paralelně a nezávisle na příjmu oněch tzv. fakt, tak zde se vykreslí něco co se i v daný okamžik(v průběhu dané kampaně) tlačí i verbálním kanálem.
Takto se verifikuje ona třeba i naprostá lež !!
Již jsem myslel, že v tomto zas tak nic nového nelze aplikovat ale jak hluboce jsem se mylil, dokladem je rozsudek oněch tří dovedů Nejvyššího soudu.
Nevím pokud to stihnu pokusím se tento masmediální manipulační krok,který je bohužel zaštítěn naší judikatůrou ukázat ve své podstatě.
To se mi líbíTo se mi líbí
Že se nejedná u NS o ojedinělý manipulační kroík,lze doložit nasledujícím:
http://www.novinky.cz/domaci/308599-ods-hrozi-exodem-namestku-z-ministerstev-pokud-rusnok-ziska-duveru.html
To se mi líbíTo se mi líbí
Pane Cechu, ono i manipulovat se musí umět. Předložím zdejší veřejnosti jednu aktuální veselou historku, jak to dopadá, když se chce manipulovat a neumí se to.
Jedním z novinářských žánrů je anketa. Ta má jaksi nahradit průzkum veřejného mínění a naznačit názor veřejnosti (odborné či široké, zde bude řeč o té nejširší) na tu či onu problematiku.
Anketa je žánrem báječným, neb jejím prostřednictvím můžete dokázat prakticky cokoliv. Záleží jen na výběru respondentů, případně jejich filtraci při publikování. Přitom se ale musí jednat o reálné osoby (nejlépe s fotografií) a jejich publikované názory musí odpovídat těm, jaké vyslovily. ZÁSADOU je, že nejméně 20 – 25% respondentů ankety musí vyjadřovat názor buď váhavý nebo přímo odporující tomu, čeho chce příslušný publicista docílit, co chce dokázat a anketou potvrdit. Tolik z Hudcova „Slabikáře manipulace“.
Je obecně známo, že Vítek Bárta (VV) hluboce nenávidí místopředsedu oblastní rady ODS v Plzni Romana Jurečka (důvody pominu), pravidelně navštěvuje jednání plzeňského zastupitelstva a tvrdě tam kritizuje R. Jurečka za všechno možné. Před několka měsíci začal v Plzni vydávat měsíčník „Plzeň bez cenzury“, na jehož stránkách nenechá na exponentech plzeňské ODS nit suchou a především R.Jurečko je jeho nejoblíbenějším terčem. Nechme stranou, že onen měsíčník je pojat extrémně bulvárně až cirkusově, Blesk hadr. Legrační je, že ODS (=Jurečko) všechno špatně – a lék na jím způsobené problémy je líčen v tom skvělém Vítkovi Bártovi. Kabaret.
Nu a v minulém čísle se objevila anketa s pěti lidmi – vesměs sympatičtí mladí lidé, nějaký technik, jiná snad prodavačka (už nevím přesně a není to důležité) a všechny jejich výpovědi jasně říkaly – Jurečko je zločinec a Vítek naše spása.
Nějaký dobrodinec ale napráskal, že se jedná o z internetu stažené fotografie studentů nějaké americké univerzity, tedy sice reálné osoby, ale s jinými jmény a Plzni skutečně „poněkud“ vzdálené. Jen jedna z těch osob byla reálná plzeňská – a byla to Bártova plzeňská emisarka (docela pěkná blondýna).
Kabaret, kterému se ostatní zdejší média chviličku věnovala, Blesk to myslím psal celostátně.
Vítek tedy dosáhl zcela opačného efektu, než asi zamýšlel, vlastní periodikum kouzelně zdiskreditoval. A přitom je anketa tak krásný manipulační žánr….
Tak to vypadá, když manipulují amatéři.
To se mi líbíTo se mi líbí
Jestli myslíte pane Hudec, to jak ten co měl na starosti tu policii a nyní píše opravdu ale opravdu „ostrý“ články:
Čeho se bojí na radnici včetně opozice a hurá na tu teplárnu, prostě teplárna se chová jako stát ve státě a tak bla, bla — > to podstatné z celého toho opravdu ostrého bezcenzurního plátku dopovaného feferonkou, je dle mého ono spojení uhasínajících VV, který již vidí úsvit přímé demokracie.
Takže o přímé demokracii a kmotrech politických stran, za Tomiem Okamurou s Pavlem Kohoutem a Radimem Fialou pod taktovkou V.B. na kávu s Kateřinou Klasnovou.
Tak v tomto s Vámi souhlasím je to tak nějak opravdu učebnicově cvičné, jako vše co podniká velký Vítek ale vzhledem k tomu, že Tomio se učí rychle a Vítkovy chyby neopakuje je opravdu velmi pravděpodobné že ten úsvit opravdu začne bojovat snad i s dinosaury.
Proto z tohoto likvidace základních elementů samotné demokracie v ČR tak nějak snad nehrozí.
To z čeho jde strach to není zdaleka o žádném amatérizmu,tam každý krok je počítán, tam se hraje ne v nějakém městysu o záchranu vlastní kůže nějakého Vítka.
Tam se hraje na hřišti zvaném ČR a rukojmí jsou bohužel občané této republiky.
Nehraje se o nic víc a nic méně jako o přežití mnoha stovek členů ODS a jejich setrvání přímého vlivu, jak náměstků tak mnoha dalších stovek postů ve státní správě, které má ODS rozseto.
To o čem jsem chtěl psát(nevím ale opravdu se omlouvám čas je pro mne bič) a co NS jednoznačně svým rozhodnutím odstartoval.
Tak to je manipulace založená na šabloně, která musí přesvědčit voliče této země že bez ODS tady v této zemi bude anarchie podobná Ištvánově svévoli a naprosto ekonomický rozvrat s kterým si ostatní politické strany neporadí ani náhodou.
Nevím ale opravdu by to stálo za to, mám něco připraveno ale nemám čas to zpracovat.Stojí to za to protože je to opravdu nová šablona s kterou vyrazily obě strany tedy jedna strana a jeden konkrétně Bakalův projekt.
Prostě tento trik je více jak polechtání Paroubka vajíčkem, tady naše skvělá justice usekne hlavičku té protivné opozici.
To se mi líbíTo se mi líbí
OT http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/krejci-politicke-elity-maji-predstavu-ze-vitezi-patri-korist/
To se mi líbíTo se mi líbí
Slim si přál nějaké chladivé téma a tak se hodím recept na letní kyselou polévku, která se dá konzumovat i studená.
Rassolnik od Užhorodu (originál recept od Rusínky, se kterou jsem pracoval)
Do hrnce s cca litrem osolené vody hodíme povařit 2 větší mrkve a 5 oloupaných brambor – nakrájené na kostičky, 2 bobkové listy, 5 nových koření, celou cibuli, hrst rýže a polévkovou kostku. Vaříme cca 15 minut (až zelenina změkne).
Vyndáme cibuli, nakrájíme, vezmeme 2 větší kyselé okurky nebo pořádnou rychlokvašku, nakrájíme na malinké kostičky. Nadrobno nasekáme trochu čerstvého nebo nakládaného kopru a spolu s cibulí a okurkou dáme tak na dvě minuty povařit v polévce.
Na talíře dáme velkou lžíci kysané smetany, přelijeme polévkou a posypeme pažitkou, petrželkou – prostě co je zeleného po ruce. Rusíni tam přidávají i mladé nasekané kopřivy nebo špenát.
Kdo rád hustou, zahustí to před dokončením trochou hrubé mouky (nedělá při vsypávání hrudky).
Protože je málo mastná, dá se jít i studená a nejlepší je druhý den (ale to jí musí být hodně, protože to je polévka „samožrací“). Právě jsme jí zblajzli půl hrnce.
Dobrou chladivou chuť 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Díly. To zmáknu!
Zatím jsem znal jen bulharský taratol(?r?)
To se mi líbíTo se mi líbí
Tarator. Hm ten mám moc rád. 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
A recept na něj bude na webu, že? Pamatuju se jak nás jednou chladil v dusivém vedru v Sozopolu. Snad nám poví taky něco chladivého rybářka, až vyleze z tůně. 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Recept http://cs.wikipedia.org/wiki/Tarator
To se mi líbíTo se mi líbí
Dobrý, zkusím, dík.
To se mi líbíTo se mi líbí
A teď mě napadla ještě jedna, která je skoro stejně jednoduchá jako čaj 🙂
Kysělica
Polévka, která se jedla už snad v pravěku a tutově ve středověku.
Do cca litru osolené a okmínované vody dáme vařit na kostičky nakrájené brambory. Asi tak půl kila (středověká varianta obsahuje buď nějaký tuřín, nebo kedlubnu, nebo bílou ředkev, nebo kořenovou zeleni, nebo všechno dohromady).
Uvaříme doměkka.
V půl litru kefíru, domácí kyšky, koupené kyšky nebo rozředěné kysané smetany rozmícháme tak dvě lžíce hrubé mouky a vlijeme to do vody s bramborami. Za stálého míchání necháme varem zhoustnout a je to hotové.
Do teplé můžeme přidat kousek másla, studenou jíme bez tuku. Opět je nejlepší druhý den 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Hele, a co sekerková? 😆
To se mi líbíTo se mi líbí
Díky, to je ještě odlehčená varianta bílé lívky, kt. vařím já., Opravdu jednoduché.
To se mi líbíTo se mi líbí
Trochu mi v tom chybí to uzené koleno a klobáska… 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí