Rozkvetlá třešňovka s moskytovým dodatkem pro autorku


Původně jsem na tenhle víkend chystala úplně jiné téma, takové spíš univerzální. Když už jsem ho měla hotové, podívala jsem se z okna a zjistila jsem, že jaro úspěšně dohání zmeškané termíny a že se v zahrádkářské kolonii začínají bělat ovocné stromy. A nejenom v zahrádkářské kolonii, ale na celé třešňovce. A tak jsem začala vyrábět ještě jeden, aktuální fotopříběh.

Jo, vy nevíte, co je třešňovka? Tak říkáme tomuhle kopci, na který se koukám z okna svého pokoje

obr-1

Na mapách se to jmenuje Zadní vrch a velký třešňový sad tam kdysi skutečně býval. A prý taky ovčín. Když jsme se sem v r. 1984 přistěhovali, byl ovčín dávno ten tam a ze sadu zbývaly jen neošetřované trosky. Teď i ty zmizely v houští trnek, šípků a jiných neprostupných keřů – ale ptáci roznesli pecky po celém kopci, takže na zplanělé třešňové stromy i keře tam narazíte všude, stejně jako na jabloně či hrušně. A tak je to pro nás prostě třešňovka.

Cesta nahoru je dost strmá a nevalná – bohužel je kolem ní i dost odpadků, co zahrádkáři vyhodili přes plot a dál se nestarali. Ale když se dopracuju k téhle staré hrušni, polouschlé, zkroucené – a přesto stále živé a kvetoucí, vím, že jsem v půlce cesty a že ten zbytek už bude hezký.

obr-2

Pozdravím hrušeň, projdu kvetoucím tunelem a už jsem skoro nahoře

obr-3

Bez drátů a sloupů VVN to tu prostě nejde, ale už jsem si zvykla a někdy to je i docela zajímavý prvek v krajině

obr-4

Na tomhle kopci prý kdysi stávala šibenice – dovedete si to představit? Já tedy ne…teď to přímo dýchá klidem.

obr-5

Třešňové květy zblízka

obr-6

A taky stromek, poznamenaný větrem a mrazem na nechráněném kopci

obr-7

A už je čas na cestu zpátky, s pohledem na další zelenobílý kopec – ten se jmenuje Prostřední vrch. Moc velkou fantazii při pojmenovávání tu tedy lidé neprojevili! Ta podivná stavba dole je vodárna, v dálce je slabě vidět Kadaň a na obzoru jsou Doupovské hory – bylo to focené proti slunci, tak je tím poznamenaná i čitelnost fotky.

obr-8

Teď ještě to takhle naplno nekvete – ale myslím, že v neděli, až pan Bavor článek vyvěsí, bude třešňovka už zářit v celé své jarní slávě.

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

Ale to není všechno. Ještě se podívejte do Obrazárny na Veverky paní Katy

A tyhle veverky jsou od moskyta pro paní Katy:

veverka_1

 

 

veverka_2

Bavor podpis

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotopříběhy se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

29 reakcí na Rozkvetlá třešňovka s moskytovým dodatkem pro autorku

  1. moskyt napsal:

    Paní Katy nádhera. Takhle rozzářené kopce jsou i tady u nás v Ústí. Miluji jaro, když se příroda oblékne do svatebního a celá se rozzáří.

    To se mi líbí

  2. Strejda Olin napsal:

    Všimli jste si, že když rozkvete „trní“ – trnky, plané švestky, ptáčnice a podobné divoké keře, které jako první rozzáří krajinu, vždy se citelně ochladí, někdy i mrzne?

    To se mi líbí

  3. věra napsal:

    Je to jako obvykle, Katy, moc hezké – u nás, jak na zahradě, tak na okolních kopcích, už to taky začíná..

    To se mi líbí

  4. K-k. napsal:

    copak třešňovka, třešňovka se snaží a kvete ze všech sil – ale těžko zářit, když je sluníčko za mrakama a poprchává… A tak jen koukám na tu jarní zeleň, co se po dešti objevila a říkám si, že to je prostě úplně neuvěřitelná barva!

    To se mi líbí

    • moskyt napsal:

      Já sice jenom čučím z okna na náš Central Park a okolní kopečky a těch zelených je přehršel a všechny jsou velice jarně šťavnaté (zářivé, veselé…), byť je pod mrakem a jen chvílemi se obloha trochu zvedne a je jasněji.

      To se mi líbí

  5. tata napsal:

    Krása

    To se mi líbí

  6. K-k. napsal:

    Moskyte, teď jsem se tu musela nejdřív pořádně vychechtat, než jsem mohla poděkovat! 🙂 S panem Bavorem jste vyloženě nebezpečnej tým! A děkuju… Tu veveruchu, co hlásí prázdné krmítko, tu jsem už kdesi viděla (ale je prostě neodolatelná!), ty dvě dnešní jsem neviděla a jsou perfektní! 🙂 V pátek jsem potkala dvě černé, jedna z nich byla zřejmě pořádně blechatá, pořád se drbala, ale fotky nic moc. A taky jsem potkala tohle: http://nkocka.ufouni.cz/drbna/drbfoto/20130426194351.jpg – velmi usilovně mě tahle vousatá dáma přesvědčovala že nejmíň měsíc neměla v hubě ani soustíčko a že jestli jí okamžitě nedám piškot, tak určitě hlady umře! No to jsem přece nemohla dopustit – takže piškoty byly! 😉

    To se mi líbí

  7. tata napsal:

    PANÍ K/K
    To jste měla poslat do soutěže co probíhala zachytit ten jazyk nadhera

    To se mi líbí

  8. K-k. napsal:

    Tato, tohle jsou fotky, co vznikají úplnou náhodou. Ty kníračky tam byly dvě, matka s dcerou, a obě děsně šmejdily a loudily – já se pokoušela vyfotit ten fousatej ksichtík, jazyk se tam objevil úplně náhodou a neplánovaně. Ale potěšilo mě to, to přiznávám! 😉
    Ale kdybyste viděl, kolik fotek je, že tam je jen zadek od psa, nebo šmouha místo ptáčka…a z toho pak vznikají tyhle „bojové sýkorky“ (ona právě startovala z větvičky) a podobné kuriozity.http://nkocka.ufouni.cz/drbna/drbfoto/20130424210007.jpg 🙂

    To se mi líbí

    • moskyt napsal:

      Ne nadarmo se však říká, že náhoda přeje připraveným.

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        nevěřte, moskyte! Náhoda si dělá co chce – většinou srandičky! 🙂

        To se mi líbí

        • severočech napsal:

          Tak tak Náhoda je šlápnout do lejna, všechno ostatní je řízení boží.

          To se mi líbí

          • Zdena napsal:

            Já zase někde četla, že jedině prostřednictvím náhody se může projevit vůle boží, jinak ne :-).
            Taky mám za to, že náhoda přeje připraveným a těm ostatním prý náhoda zase spočítá všechny jejich chyby (ta druhá část věty je od Napoleona Bonaparta).
            Fotky paní Katy jsou vždycky krásně vydařené.
            U nás to taky krásně kvete. Na zahradě máme žluto a bílo od petrklíčů a sasanek. Na stromech a keřích je ta zeleň svěží a čisťounká a stromy už také rozkvétají.

            To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Bojová sýkorka je fantastická. Někdy je třeba i to pokakaný štěstíčko 😀

      To se mi líbí

      • K-k. napsal:

        jo, už prej se v parlamentě projednává návrh zákona o bojových sýkorkách a poviných náhubcích – jen se nemůžou dohodnout, jak se ta klec na zobák bude jmenovat – názobáčník? nazobákovec? Je to zásadní problém! 😀

        To se mi líbí

        • moskyt napsal:

          Ale podle toho, co že se to projednává, bych si spíš tipnul, že je to téma pro Europarlament, aby to bylo platný a srozumitelný celý EU.

          To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          A nebudou náhodou nahrazovat Gripeny?

          To se mi líbí

          • moskyt napsal:

            Bojová sýkorka nebo Gripen, vždyť je to jedno co bude mít AČR ve výzbroji. Mám velké obavy, zda by armáda dokázala ubránit sama sebe. A dle mého mínění je v současnosti jen na dvě věci na nic a na h..o. Ale jinak je to stále zlatý důl pro nejmenovanou famílii.

            To se mi líbí

  9. tata napsal:

    K/K
    To mi je jasný taky sem dříve fotil černobíle ale většinou rodinku,a stěch tisíce fotek jen pár vystihuje kouzlo okamžiku,ale nic to neubírá že vybírate ty zdařilé,to i ten největší profik,a jak sem snad dobře pochopil vy to máte jako koníček……..a za ty fotky by se nestyděl profík což vystihuje vše……….ale i kdybyste byla profík platí to samé……………….. krása

    To se mi líbí

  10. rybářka napsal:

    Včera jsem prožívala strach, při té velké bouři s krupobitím, že na krásu, jak velmi hezky pojmenoval Moskyt, stromů oblečených do svatebního, přišla pohroma, protože kroupy to byly
    pořádné. Smůlu však měly pelargonie a tulipány. Také trochu moje auto, které maličko vypadá jako poďobané, ale to hlavní, stromy-nevěsty v šatech z bílých krajek, vypadají, že jsou v pořádku.
    Že bílou krásu třešní a švestek nahradí růžová jabloňová, další nádherný model pro paní Katy, která tu samozřejmost dokáže proměnit v umělecké dílko a pak nakonec, dozraje i produkt pro palírnu, která z toho všeho vyrobí další dílko. Spíše k pokochání pánských úst.
    Veverky nemají chybu. Ani ty od Moskyta. Stáhnu si je pro kamarádčina syna, jejich velkého fandu.

    To se mi líbí

  11. annapos napsal:

    Krásné jaro tam dole pod kopcem. Na tu třešňovku si ještě pamatuji, to ještě byla hlídána a někomu patřila. Kdysi tam v okolí bývali chmelnice a vinice, to je ale hodně dávno, to ještě stály Kralupy. Děkuji za pěkné upomínky, docela se mě zastesklo.

    To se mi líbí

    • K-k. napsal:

      Já jsem tu od r.1984 – a z třešňovky pamatuju jen pár stromů – už hodně zanedbaných, ale ještě plodících. Objevil to vlastně mladší syn, bylo mu tehdy dvanáct a bleskově zjistil, co kde v Kadani roste a zraje…
      Chmenice a vinice tu skutečně bývaly – od kdy chmelnice, to nevím, ale právo zakládat vinice měli kadaňští od Karla IV. – jeho listina je uložená v kadaňském archivu. A vinic tu bývalo opravdu hodně, teď jsou tu jen dvě, maličké a spíš symbolické – jedna je soukromá, na svahu pod tzv. katovnou a druhá je o něco větší, je v zahradě františkánského kláštera a je to vlastně součást tamní muzejní expozice. A tam je i maličká chmelnice – taky jen na ukázku. No fotkách to, bohužel, nemám – budu to muset někdy napravit!

      To se mi líbí

      • annapos napsal:

        Děkuji paní K-k, i to je krásné, jak se zrodilo něco, z něčeho tak devastovaného, jak Kadaň vzkvétá a obnovuje se, je to, to co mám na téhle době ráda. Kdyby tak ještě i lidé rozkvetli?

        To se mi líbí

  12. věra napsal:

    Taky jsem musela usmívat, když jsem viděla ty dvě další veverky – a líbilo se to i vnučce. Byla jsem včera a dnes hlídací babička, tak jsme se před chvilkou podívaly na fotečky s ní. Jinak jsme byly na procházce, tady toho ještě moc nekvete, ale velice se to chystá.. Máma už je doma, tak si jdu poslechnout včerejší sobotní muziku :-)..

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Ale zapomínáte na veverky v Obrazárně. Ty jsou také nádherné.

      To se mi líbí

      • moskyt napsal:

        Obrazárna je důležitá součást páně Bavorova blogu, nezapomínejte na ni, někdy obrázek řekne víc než písemný příspěvek anebo vhodně doplní diskusi.

        To se mi líbí

      • věra napsal:

        Už jsem se tam mrkla po ránu, však píšu – když jsem viděla ty další dvě veverky, jenom jsem to zapomněla ukázat vnučce, příležitostně to napravím 🙂

        To se mi líbí

  13. Petrpavel napsal:

    Bohatý je člověk, který umí vidět ve svém nejbližším okolí prachobyčejné věci tak, jako by byly vrcholem vesmíru. A mít takové(á) své(á) nejbližší okolí. A chápat, že taková okolí nejsou stejná pro všechny, naopak, jsou všude kam se podíváte.
    Tady je boháčů …
    P.S. Jaká je tržní hodnota takové poloztrouchnivělé polomrtvé, ale stále trochu kvetoucí třešně?
    Asi taková jako mojí maličkosti 🙂

    To se mi líbí

    • moskyt napsal:

      Souhlasím s vámi. A záleží vůbec na nějaké tržní hodnotě věci, která má pro dotyčného nezměrnou citovou, estetickou hodnotu. Krása se nedá penězi zaplatit, ale může člověka naplnit tím co za peníze nekoupíš, citem.

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.