Glossarium minor IX


Nový šéf dopravky chce vrátit zasahujícím policistům některé pravomoci, které my, co si už pamatujeme jen to „dávno“ a nevíme , co bylo včera, dobře známe. Zabavení řidičáku na místě, přidělení bodů na místě (vždyť co to vlastně byl ten kupón, že?). Navíc by chtěl povinné reflexní označení chodců.

Když jsem si četl diskusi k tomuto tématu, opět jsem posmutněl. Kolik samolibců nechápe, že takováto opatření mohou zachránit několik dalších lidských životů. Asi neznají to výstražné upozornění:

Jezdi jen tak rychle, kolik dokáže tvůj anděl strážný!

Jakýsi Kryštof Hošek, který o sobě tvrdí, že je umělec vytvořil plastiku presidenta Zemana. Dokázal tím, že manýru – tedy řemeslo ovládá dobře. Bohužel se asi s jeho dalším dílem už nepotkáme, protože zde mu vytekl obsah té koule, kterou nosí na krku a která teď prázdnotou jen duní. Škoda. Tak nadějný chlapec

http://aktualne.centrum.cz/zpravy/kuriozity/clanek.phtml?id=777572

Vrchní státní zástupkyně dokázala, že ovládá hlavně mediální presentaci. Její mediální vystupování v případě Rath ji vynesla na současný post. Současnými výstupy dokázala vyštvat šéfa policejního útvaru. Její ambice se zdají nekonečné. Je schopna mediálně zlikvidovat i svého šéfa? Zatím se tak jeví. Jen ten šéf to neví.

ÚSTR, čili ústav pro choromyslné, má odborový svaz. Má dokonce Dva odborové svazy. A ty jsou v současné době v rozporném pohledu na stávající situaci v tomto ústavu. Takže máme oborový svaz, čili odbory levicové, které současné dění nechává v klidu. Že by je instruoval Zavadil? A pak máme odbory nezávislé, čili pravicové, které se chvějí obavou o budoucnost ústavu. Kdo tedy instruoval je? Páter Hermann, kardinál Duka nebo sám premiér?

Krize už končí. Neklamným znamením konce krize je prý skutečnost, že již neklesají ceny nemovitostí. Opět jsem o něco chytřejší, já hlupák se domníval, že krize končí v okamžiku, kdy se začne zvedat výroba a spotřeba v průmyslu a ve stavebnictví. A ono stačí, když nebudou klesat ceny nemovitostí …?

Bavor podpis

Příspěvek byl publikován v rubrice Glossarium se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

70 reakcí na Glossarium minor IX

  1. Petr napsal:

    Měl bych, s dovolením, jen dvě poznámky ke dvěma prvním tématům.

    Socha. Inu, nekdo má rád holky, druhý zase…

    No a policajtské výmysly? Na kupón v řidičáku si ještě pamatuju, ale asi bych ho znovu nechtěl. Sice jsem v něm neměl ani cvaknutí, ale o to víc, domnívám se, cvaká v hlavě řediteli dopravní policie, když jeho nápady vidím. Co si o nich myslím jsem napsal zde a to jsem se ještě mírnil.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      No, jak jinak Petře, policajt je póvl, a kdo ještě? Dělník, tělesně postižený, prodavačka, důchodce …
      Na nás mladé inteligentní schopné skvělé úspěšné Petry nikdo nemá (nic chtít), nám nikdo nemá v ničem bránit, my jsme ti, na kterých stojí tento stát a my si tu pozici vybojujeme přes mrtvoly.
      Pozdrav pánbůh …

      To se mi líbí

      • čtenář napsal:

        co takhle se na to podívat z jiné strany,za rok 2012 zemřelo na silnicích nejméně lidí od roku 1961.
        Nepřipadá vám že to je značný úspěch?Věříte opravdu tomu,že návrhy Lercha mají sloužit k ochraně těch co se pohybují na silnicích?
        Já tomu nevěřím,více věřím tomu,že mají sloužit k vyšším výběrům na pokutách a šikaně.
        Na místě chodce bych se už vůbec neradoval z nějakého povinného reflexního označení,příště to doladí návrhem,že budete s tou bundou která to označení bude mít chodit na technickou prohlídku a u reflexních označení co se dávají na rameno se sníží doba použitelnosti na jeden rok,vše bude prezentováno zase jako ochrana chodců.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Vy asi málo jezdíte za tmy. Patrně jste ještě nezažil chodce – tmavou postavu, která se náhle vynoří ze tmy. A asi jste si nevšiml, o kolik méně je nehod cyklistů, když začali důsledně užívat označení. A stejně, jako dnes cyklisty za setmění bez blikačky nevyjede, stejně, jako motorkáři začínají stále více a dokonce dobrovolně nosit reflexní vesty, tak by k podobnému závěru mohli dojít i chodci. A když jim to nedochází jako pud sebezáchovy, bude nutné to nařídit.

          To se mi líbí

          • čtenář napsal:

            za tmy jsem si toho odjezdil už celkem dost,takže jsem zažil i značný počet tmavých postav které se náhle vynoří.Tady je ale ten problém,chodec má být pozorný stejně jako řidič a nemá se náhle vynořovat ze tmy.Samozřejmě vím,že chodec označený reflexním pruhem anebo blikačkou je vidět na 200m,zatímco chodec bez tohoto pouze na 60m,ale fakt nesouhlasím s tím,aby to chodcům nařizoval zákon.Protože by mohlo dojít k tomu že se policie zaměří na chodce bez označení.
            A proč by tímto měl trpět chodec který je pozorný,ze tmy nečekaně nevylézá a pokud jde po silnici a vidí světla jedoucího vozu tak také uhne do škarpy,což například dělám já,a i za světla,abych nepřekážel,že tím snižuji možnost mého zranění je zřejmé.
            Nejde jen o to jestli je chodec vidět,jde také o to jestli se sám chce dívat kam jde a co se děje okolo něj.
            Kolik bylo nehod cyklistů nevím,ale vloni jich umřelo na silnicích o 14více(celkem 64),což byl značný meziroční nárust.

            Takže nejsem proti tomu aby se čím dál častěji objevovaly televizní spoty,že reflexní značení má vliv na bezpečnost,osvěta co se týká pohybu chodců na silnicích,ale jsem proti tomu aby se z toho udělala povinnost.Toto by se mohlo obrátit proti chodcům,kteří si dokáží na silnicích poradit i bez zákona.A neustále myslet na to,že když někam jdu tak si mám obléct to s tím pruhem anebo nosit blikačku jen kvůli tomu,že nevím jestli se z procházky vrátím ještě za světla anebo ne,by mě tedy nebavilo.Nehledě na to,že už vidím nějaké „extra šikovné policisty“,s kterými bych se dohadoval při soumraku,že podle mě je ještě světlo ale oni by tvrdili že podle nich už je tma.

            Častější spoty v tv a osvěta jak se má chovat chodec na silnici za tmy a i za světla,toto je pomáhat a chránit,ale nikoliv udělat z toho povinnost a poté porušení povinnosti pokutovat.

            To se mi líbí

          • Petr Pelikán napsal:

            Bavore, Vaši argumentaci ohledně úvah nového šéfa dopravky chápu. Jsem si jistý, že pro a proti názorů se nejde víc než dost.

            Pro mně osobně je ale otázkou, zda ztrácíme soudnost. Kolik je společnost ochotná odevzdat osobní odpovědnosti? Je-li ohrožení zdraví, neodpovědné, nepozorné či lehkomyslné jednání chodců argumentem, pak se ptám, nebylo-li by také nutné a konsekventní zákonem regulovat zásady stravování, neboť se stále se zvyšuje počet lidí s nadváhou (nemíním ty, u kterých je důvodem onemocnění), která vede při delším trvání k trvalému poškození zdraví. Stejně tak, jako zákonem regulovat množství spotřeby alkoholu, cigaret, prostě a jednoduše řečeno regulovat a stanovit limity způsobu zdravého života. Protože se určitě najde dost lidí, kterým z pudu sebezáchovy nedochází, že nezdravým způsobem života ohrožují své zdraví a riskují svůj život.

            Chceme se opravdu vzdát svých práv a povinností a nechat svůj život regulovat zákonem. Chováme se odpovědně až tehdy, když nám je odpovědné jednání zákonně stanoveno?

            K otázce navrácení některých pravomocí policistům – zabavení řidičáku na místě, přidělení bodů na místě – Vám dám malý příklad. Představte si, že Vás na Vaší cestě z jižních Čech do Brna kousek před Brnem zastaví policie a bude tvrdit, že jste o 50 km/h překročil povolenou rychlost a tudíž Vám s okamžitou platností odeberou řidičský průkaz, udělí přiměřený počet bodů a Vy ještě zaplatíte pokutu. Vy ale víte, že tomu tak nemůže být, vždy jezdíte podle předpisů, dnes také. Protestujete, vysvětlujete, ale nedá se ale nic dělat, konsekvencí je, že nesmíte jet dál, auto musí zůstat na místě a Vy se musíte postarat o jeho odvoz domů, stejně tak, jako o zajištění Vaší další cesty. Máte termín v Brně. Po strastiplné a komplikované cestě z Brna domů konzultujete svého právníka. Ten se obrátí na policii, podá odvolání, nechá případ přezkoumat a v průběhu přezkoumání se zjistí, že toho dne policie zastavila více řidičů, kteří o správnosti naměřené rychlosti pochybovali a z toho důvodu podali také odvolání. Kontrola radarového přístroje vše objasní. Šlo o technický defekt, přístroj neměřil správně – jste nevinnen, stejně jako ti druzí. Spadne Vám kámen ze srdce. Řidičský průkaz dostanete zpět, body budou smazány, pokuta vrácena. Nebylo tam ještě něco? Ano, Vaše výlohy na odtah auta, výdaje za další cestu, Váš promeškaný čas – požádáte o náhradu, ale odpověď Vás nepotěší – policie Vám Vaše výdaje neuhradí, jednala v danné situaci korektně, o technické vadě radaru nevěděli. Mrzí je to, ale vinu nenesou a proto Vaše výdaje nezaplatí. Ale můžete být rád, řidičský průkaz a pokutu máte zpět, body jsou smazané.

            V dané situaci by jste měl ještě druhou možnost – nabídnout peněžní částku, která by vše vyřešila. Vždyť ta policie novým zákonem má víc pravomocí – tedy víc práva a víc moci – na úkor Vašeho práva a Vaší moci.

            Ale to je jen můj pohled, možná se mýlím.

            To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              Nerad používám srovnávání s jinými státy, když znám situaci jen ze zpráv a filmů. Přesto si myslím, že váš názor by v nejdemokratičtější zemi na světě neuspěl. Nebo se domníváte, že by si třeba naposledy v Bostonu, někdo dovolil protestovat proti těm manévrům? U nás by se nejprve musela sejít krizová rada, vysvětlit všem občanům jak by se měli chovat, zajistit všem potraviny atd. a možná pak by se mohlo něco dělat. Klasický případ jsou povodňové evakuace. To je doba, než někteří pochopí, že ta voda asi opravdu přijde…

              To se mi líbí

              • Petr Pelikán napsal:

                Bavore, vezměte v potaz rozdíl, mezi vědomým ohrožením života a společnosti plánovaným násilím, zločinem (např. Boston) a mezi neštěstím (např. nehoda, nepozornost, živelná pohroma) a lehkomyslností (např. nezdravý životní styl).

                To se mi líbí

              • Petr Pelikán napsal:

                Jinak ohledně pravomocí policie v Německu jsem již níže psal Lexovi.

                To se mi líbí

      • Petr napsal:

        Je Váš dotaz, Petřepavle, míněn tak, zda s Vámi souhlasím? Ne, nesouhlasím, já si (na rozdíl od Vás?) nemyslím, že by dělník, tělesně postižený, prodavačka či důchodce byli póvlem. A dokonce hodlám jít až tak daleko, že si to nemyslím ani o živnostníkovi, velkoobchodníkovi, majiteli velkého koncernu firem či spekulantovi na burze.
        Jenže, a to je podstatné, o tom jsem ve svém komentáři vůbec nepsal a ani v části článku na kterou jsem reagoval, ba ani v odkázaném článku o Vaší otázce není nikde ani zmínka.

        Píše se tam (v mé kritice) totiž o tom, že policajt, který si myslí, že má vždycky pravdu a právo občana na spravedlivé posouzení toho, zda se stal či nestal přestupek považuje za obstrukci, by policajtem být neměl.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Souhlasím s vaší poslední větou. Ale to není důvod k odmítání návrhů a priori.

          To se mi líbí

        • Lex napsal:

          Zkuste tohle říct policistovi na bavorské straně hranice. A dám Vám dobrou radu – nezkoušejte mu říct „policajt“, jinak zažijete, co je to „mít pravdu“.

          To se mi líbí

          • Petr napsal:

            Já ale Lexi nejsem na bavorské straně. Zato jsem se dost dlouho pohyboval na francouzské straně a mám s čím srovnávat. Četnictvo sice nemá na autech nápisy o pomoci a ochraně, ale vykonává to. Když komentujeme například dopravku, tak jsem se ve F nesetkal s vytvářením „rychlostních pastí“ oni měří tam, kde se domnívají, že je měřit nutné, u škol, u kostela, v blízkosti nebezpečné křižovatky… A oproti našim policajtům ti, kteří slouží u dopravky nejen, že znají dopravní předpisy, ale zohledňují všechny atributy přestupku. Navíc i znají svůj rajón a neváhají, pokud něco hledáte, nastartovat motorku a dovést vás na místo a popřát hezký den.
            V porovnáním s tím je pro našeho policajta takové označení ještě moc kvalitní.

            To se mi líbí

            • Lex napsal:

              „V porovnáním s tím je pro našeho policajta takové označení ještě moc kvalitní.“
              Přijde na to, milý Petře.
              Rozhodně se nemíním zastávat neználků nedej bože lemplů. Jistěže jsou všude.
              Ale stejně jsou všude i takoví, kteří používají expresivních hodnocení a přitom o věci vědí kulový.
              Máte pravdu – žijete na české straně hranice, a proto i v podmínkám personálního a materiáloního zabezpečení policie, jaké je. Vaše vodění motorkou by jistě neuvěřitelně rádi dělali i naši dopraváci – jenže ouvej – nejsou k mání a na vodění cizinců nemají motorky a především benzín. Nemají pohonné hmoty ani na to, aby v potřebné míře dojížděli k událostem, ke kterým jsou povinni dojíždět. Jsou-li na ulicích a silnicích ještě nějací dopraváci, tak jsou tam primárně od toho, aby jejich hlavní směr činnosti byl zaměřen na nejčastější příčiny dopravních nehod. A to je RYCHLOST JÍZDY. Jsem stejně jako Vy odpůrcem „rychlosstních pastí“, ale nic s tím nenadělám. Není na libovůli řidiče, aby posuzoval, ve kterém místě rychlostní limit bude dodržovat a ve kterém ne. Sankce za takový přestupek, byť v „rychlostní pasti“ vás na dost dlouhou dobu naučí rychlost dodržovat i jinde. Dám dolar proti bobu.

              A pokud jde o „atributy“ přestupku, pak vřele doporučuji prostudovat si ustanovení § 125c zákona č. 361/2000 Sb. v platném znění o přestupcích, výši sankcí, a zejména ustanovení odst. 8, který Vám tu pro jistotu ocituji:
              „(8) Od uložení sankce podle odstavců 4 až 7, s výjimkou odstavce 6 písm. a), nelze v rozhodnutí o přestupku upustit.“. Tohle si policisté nevymysleli, že.

              Zkuste, prosím, než budete někoho školit z neznalosti předpisů, sám se trochu poohlédnout po nějakém. Pomáhá to.

              To se mi líbí

              • oh napsal:

                Předem se přiznám, že jsem se nedíval do aktuálních statistik. Ale když jsem se díval naposledy, byla ve statistikách jako příčina nehody uváděna NEPŘIMĚŘENÁ rychlost jízdy. Tedy něco zcela jiného než překročení MAXIMÁLNÍ povolené rychlosti. Mohu způsobit nehodu na okresce mimo obec při rychlosti nižší než povolených 90 km/h a spadnout do stejné statistické položky. Stačí, aby na silnici bylo náledí nebo mokré bláto z polních prací. Já přitom neporuším ustanovení o maximální rychlosti, ale obecnou povinnost přizpůsobit rychlost povaze a stavu vozovky, která platí bez ohledu na rychlostní limity.
                Nejsem si jist, zda policie sleduje nejčastější příčinu nehody, nebo to, co lze snadno kontrolovat a pokutovat. Myslím si, že sankce za přestupky v rychlostní pasti vedou k tomu, že si řidiči dávají pozor zejména na rychlostní pasti A o dopravní policii si pak myslí to nejhorší – stačí si pustit dopravní vysílání v rádiu a za pěkného počasí jistě uslyšíte upozornění na „mikrovlnky“ a „grilování“. (Znám křižovatku, kde platí nepsané pravidlo „první tři auta na červenou ještě mohou“. Bylo tam i už několik nehod a dopravního policajta tam neuvidíte, jak je rok dlouhý. Ale o pár set metrů dál za křovím bývají s mikrovlnkou často – když je venku hezky.)

                To se mi líbí

              • Lex napsal:

                Ano, souhlasím s Vámi, že jde o „nepřiměřenou“ rychlost. Při všem respektu k Vámi uváděným situacím ale je to primárně tak, že základním omezením v určitém úseku (především „v obci“) pro „přiměřenou“ rychlost je maximální hranice povolené rychlosti. Přiměřenou může být samozřejmě nižší, nikoliv však vyšší rychlost, protože pak už jde o rychlost „nedovolenou“, i kdybyste nakrásně při jízdě vyšší rychlostí nikoho bezprostředně neohrozil. Dopravní předpisy ohledně maximální povolené rychlosti neřeší individuální případy (na rozdíl od posuzování „přiměřené“ rychlosti, která je naopak ryze individuálním fenomenem).
                Můžeme s tím nesouhlasit, někteří mohou dopravní policii, která je tu od toho, aby vynucovala dodržování dopravních předpisů od těch, kteří je dobrovolně dodržovat nechtějí, dokonce urážet nebo jinak dehonestovat, ale to je tak všechno, co můžeme.

                To se mi líbí

              • Petr napsal:

                Odpovím Vám Lexi postupně.

                U četnictva nejde jen o vodění cizinců, ale o celkový přístup hned od začátku, kdy, dokud jsem nepromluvil, nevěděli nic (Měl jsem Citroen s velice oblíbenou koncovkou poznávací značky – 75). Jeden příklad za vše – ve F se, stejně jako u nás, nesmí telefonovat za jízdy. Přirozeně jsem volal. Četníci s oblibou postávají u kruhových objezdů opřeni o motorku. A všimli si mě. Jedna motorka se mi nalepila na zadek, druhá najela vedle mých dveří, četník na mě zahoukal a ukázal mi rukou, že volat se nesmí a zcela jasně naznačil, ať telefon položím. Když jsem chtěl zastavit, mávl, ať pokračuju v jízdě.

                Umíte si něco takového představit u nás? Já tedy ne.

                A to je ten rozdíl. Nemusíte si na dveře auta psát nic o pomoci a ochraně, ale musíte to dělat. Věřte mi či ne, ale od té doby při jízdě nevolám. Nestálo mě to ani korunu, a jsem přesvědčen, že ten chlapík na tý motorce to v tu chvíli nedělal pro nějakou čárku v hlášení, ale pro mě.

                Souhlasím s tím, že říkáte: „Jsou-li na ulicích a silnicích ještě nějací dopraváci, tak jsou tam primárně od toho, aby jejich hlavní směr činnosti byl zaměřen na nejčastější příčiny dopravních nehod.“ Zde Vás ovšem musím doplnit. Pokud píšete, že onou příčinou je rychlost jízdy, je to poněkud… zavádějící? Tou příčinou je primárně nepřiměřená rychlost jízdy, ne tedy jen překročení maximální povolené rychlosti, ale i nepřizpůsobení rychlosti stavu a povaze vozovky a podobně. Tento problém ovšem nezachytíte zákeřně umístěným radarem, deset metrů před značkou konce obce v nezastavěném prostoru. Protože podle ÚAMK jsou jako další příčiny nehodovosti v pořadí nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění, pak se domnívám, že pole pro rozvinutí činnosti dopravní policie má. To co předvádí nyní je jen obyčejná honba za pokutami.

                Proto si o nich myslím to co si myslím.

                A závěrem k Vaší poznámce o školení. Nedomnívám se, že bych školil, nicméně si rád nechám poradit. Prozradíte mi souvislost Vámi citovaného ustanovení zákona s atributy přestupku, když už mě na uvedené upozorňujete? Není žádná, že?

                Naopak se lze domnívat, že právě z důvodu Vámi uvedeného ustanovení zákona je záhodno obzvlášť pečlivě zvažovat, zda k přestupkovému jednání skutečně došlo a nebo ne. Vzhledem k tomu, že blokové řízení nezná opravný prostředek a úroveň právního vědomí i samotných policistů je velmi nízká, či spíše v určité selektivní rovině a navíc sami policisté přiznávají, že na počtu vybraných pokut jsou finančně i jinak závislí, pak se domnívám, že projednání ve správním řízení, eventuálně pak i před soudem je často jediná možnost jak se domoci práva, což bylo nejednou v minulosti potvrzeno.

                Navíc tohle je problém, který se týká často právě těch nejvíce bezbranných, v počátku diskuze mě předhazovaných (nikoli Vámi, Lexi) invalidů, důchodců a podobně. Pokud se chytím do rychlostní pasti já, zvážím situaci a vyřeším to pravděpodobně ke své spokojenosti. Ale co má dělat třeba ten penzista, který jede dvakrát týdně na zahradu okopávat zeleninu ve svém Favoritu. Staré auto u kterého je předpoklad, že se tzv. „něco najde“ je pro policajta dost lákavé, a proč dědu neskásnout a udělat si čárku. Náčelník bude rád. Dědovi se nalže, že ve správním řízení by to bylo dražší a že mu pan policajt žádné body nesebere (pravda, to není lež, sebere mu je až úředník příslušného odboru a ani mu to neoznámí).

                Tohle chcete? Já spíš chci, aby i ten děda měl možnost, pokud se domnívá, že přestupek nespáchal, spravedlivého posouzení věci. Tu u policajta jednoznačně nemá.

                To se mi líbí

          • Petr Pelikán napsal:

            Lexi, v Bavorsku žiji dlouhou dobu a s bavorskou policií zkušenosti mám. To, co Petr píše, můžete bavorskému policistovi s klidem a bez problému říct. Bavorský policista Vám na místě nesmí ani sebrat řidičský průkaz, ani udělit body, naopak, je nejprve povinnen Vás seznámit s Vaším právem – nevyjadřovat se k obvinění a nebo obvinění popřít.

            To se mi líbí

            • tata napsal:

              P.P
              zajimavé mám uplně jiné skušenosti ,absolutně mlčet nebo se budete divit,ale jinak se možná chovaj k cizincům

              To se mi líbí

              • Petr Pelikán napsal:

                Táto,

                neznám Vaše jazykové znalosti v němčině ani Vaši zkušenost s německými policisty, jsem si ale naprosto jistý, že jestliže jste je verbálně neurazil, jen poukázal na svá práva, tak se Vám nemohlo nic stát, nemohli Vám nic udělat. Tím ale nechci říct, že neexistují policisté, kteří mají určité „nadřazené chování“ – často vůči cizincům z východní Evropy. Mám také své zkušenosti z doby, kdy jsem ještě měl český pas. Ale i oni jsou vázáni předpisy, nemají víc pravomocí.

                To se mi líbí

              • tata napsal:

                P.P
                JAZYKOVÉ ZNALOSTI NEVALNÉ……….domluvit se o běžnych věcech a tak nák vědět směr rozhovoru…………….mezi námi byli jiní co uměli perfektně…………ale zkušenosti z poznaného ve své podstatě jen přesně odpovídat………..nemohli VÁM NIC UDĚLAT……….JAK SE TO VEZME…………ZRUŠIT pracovní povolení…….kolegům se to stalo……….pak rači mlčíte…………jeden příklad za všechny…………BOTROP……ŠLI JME Z HOTELU v neděli na procházku v počtu 5 lidí nikde ani živáčka přes peší zonu……….najednou ze všech stran policejní natlačení na kapotu auta rozkopnuté nohy 9 mm pistole před obličejem,prý bežná kontrola…………..a doporučení mazat spět na hotel………..nikdo znás ani nepípl…………nebo muj kolega nedostal na hranicích razítko,3 dni v cele že pry přešel načerno přesto že mu dokazovali svědci že přešel oficialně nikdo nic nezmohl nakonec byl vykázan,jako několikrát kontrola u MNICHOVA NA drogi hodně drsným přístupem……………neumím si představit že bych cokoliv namítal……….předpisy sou jedno a skutečnost druhá kdo má pravdu že myslíte že GASARBAJT?

                To se mi líbí

              • Petr Pelikán napsal:

                Táto,
                podobný zážitek, jaký popisujete, jsem měl začátkem 90-tých lete, kdy jsem byl podobným způsobem (jen bez pistole) při procházce pozdě odpoledne, začalo se už šeřit, s mým bratrem kontrolován policií. Nevedlo to ale k žádným konsekvencím a nebo vykázání či zatčení. Nejprve prohlídka, kontrola dokladů, několik otázek a odpovědí a poté následná omluva s odůvodněním, že dva cizinci procházející se za šera obytnou oblastí jsou podezřelí. V minulosti došlo k několika sériím vloupání a proto „Vorsicht ist besser als Nachsicht“ (opatrnost je lepší než shovívavost). Mou výhodou ale určitě je perfektní jazyková znalost.

                Co se týká pracovních povolení, razítek v pasu a podobného, tak zde je pravomocná celní policie (ZOLL), kterou normální policie v případě nutnosti volá, nebo které podezřelé předává. Konsekvence můžete očekávat jen tehdy, když se něčeho dopustíte. Jsou-li formality v pořádku, problém nemáte. A v dnešní době, na základě otevření pracovního trhu, už to je velmi jednoduché. Jinak mám také s celníkama dost zážitků.

                Dnes vidím vše trochu s odstupem.

                Co se týká kontrol kvůli drogám, tak v tomto směru je policie zde velmi přísná. Především v současné době kvůli stále vyššímu obchodu s tzv. Crystal-met a stále novým metodám jeho illegálního prodeje a pašování.

                To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          Cituji Vás Petře, „…já si (na rozdíl od Vás?) nemyslím, že by dělník, tělesně postižený, prodavačka či důchodce byli póvlem. A dokonce hodlám jít až tak daleko, že si to nemyslím ani o živnostníkovi, velkoobchodníkovi, majiteli velkého koncernu firem či spekulantovi na burze.“
          No vidíte, já si to nemyslím také – o poctivém a poctivé, ovšem …… Že by stejný pohled na svět?
          Jenomže jak si vysvětlit, že z Vás to opovržení přímo kape v každém vyjádřeníí?
          A v tom Vašem článku bylo, ne že ne! Nebo už jste tak zaslepený, že ani tohle nevidíte?

          To se mi líbí

          • Petr napsal:

            Pokud ve článku kapalo opovržení z hlavního dopravního policajta, tak možná máte pravdu. A co taky s něčím takovým. Můj názor, který vychází z porovnání jsem napsal v odpovědi Lexovi.

            To se mi líbí

          • Petrpavel napsal:

            Nic ve zlém Petře, možná jsem příliš zevšeobecňoval.
            Ale dám si na Vaše vyjádření pozor, a připomenu se 🙂 .

            To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Jako obvykle. Jednou ano, jednou ne. To je dobře, že se neshodujeme úplně ve všem. To by pak byla opravdu ta nuda.

      To se mi líbí

      • Petr napsal:

        Na druhou stranu by se to některým líbilo. (Policajt má vždycky pravdu a pokud ne, tak platí přeci to, že jí má? 🙂 )

        To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      Hmmm, nepřekvapujete … Současná klasika …

      To se mi líbí

      • Petr napsal:

        No Minorito, vy taky ne. Argumentace = 0, že?

        To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          Reagoval jsem na Váš přízpěk č.1 , tudíž nebylo k čemu a proč argumentovat … A co se týče Vašeho díla -> co to je slušná společnost ???
          A co ta generalizace, kterou tak nesnášíte , a přesto ukázkově praktikujete ???
          Vy sám osobně reprezentujete směr, kde je individualismus nade vše, individualismus veleben, prosazován a je verbálně či písemně deklarováno, že on různým projevům individuality rozumí a chápe, tudíž proč ty odsudky…
          Osobně si myslím, že až taková karierní a mocenská nicka post ředitele dopravní policie není , a na rozdíl od mnohých hlav pomazaných, liberalismem se zaklínajících , ví , o co go, nějakou praxí nejspíše prošel ( můžeme spekulovat jak kvalitní , ale alespoˇnějakou ) , a především jde o represivní složku, jejíž činnost či přitvrzení , není vítáno a odměněno potleskem nikde …
          Řekl svůj názor, a situace na českých silnicích je tristní z mnoha důvodů – zdaleka ne kvůli jednomu osobnímu názoru a pohledu jednoho státního zaměstnance, člena bezpečnostních složek …
          Ve vedení ministerstva, ve vedení PČR je dostatek „liberálů“ dostatečně dlouhou dobu , legislativa je plná „liberálních“ ustanovení, které v praxi praktickou činnost této složky vlastně paralyzují -> tudíž by jste měl chápat individualitu …
          Paradoxem je, že praxe je více než smutná , ale to je jiná píseň, že .
          Opakuji, že se míjíme, totálně míjíme …
          Vy prezentujete směr, po kterém v praxi přestává tráva růst, který je svým způsobem anarchií a docela úspěšně rozkládá spolenost jako takovou jedno kde se prosadí , ohledy na souvislosti jsou dotaženy maximálně k vlastním momentálním individuálním potřebám a zájmům -> tečka .
          Otázka, respektive odpovědi na otázku proč se věci dějí tak jak se dějí , je pod Vaši rozlišovací schopnost , a vlastním dílem z toho odkazu pouze dokumentujete své osobní zájmy , pohledy, názory -> kde je psáno, že je to pravé ořechové ???
          Opakuji, těch, kteří prezentují a prosazují v praxi to samé co Vy, jsou plná ministerstva, sněmovny, ředitelství, atd. -> kde je teda chyba ??? Že by to byli ti „knechti“ s radarem v „dresu“ , a vše zachraňují s osobním nasazením naprosto čistí úředníci na pověřených úřadech ??? Cha chá – Jak jinak, jak originální , jak objevné a jak módní …
          Pro mne jste v přeneseném a ad absurdum pojetí představitel směru amerického filmového stylu plného individuálních pistolníků …

          To se mi líbí

        • Minorita napsal:

          A jestě dovětek -> názorově Vám podobní před lety prosazovali privatizaci, komercionalizaci měření rychlosti myslím nejen v intravilánu měst, obcí ( tehdy i dnes MP ), ale zkoušeli částečně nahradit, doplnit ( jinak řečeno časem vystrnadit ) PČR na jejím písečku – myslím, že bylo dokonce projednáváno v parlamentu co by součást novely …
          Nebo je to pro Vás příliš dávno ???
          Jste si jist, že mluvíte o Policii státní – jak Vás tak letmo sleduji ??? Já například velkorysé policajty státní telefonujíce za volantem potkal , a ne jednou ( ano, riskoval jsem, vím … )

          To se mi líbí

          • Petr napsal:

            Myslím si, že někdo, kdo moje názory dokáže přirovnat k „pistolníkům“ divokého západu podle všeho vlastně ani neví o co se v nich jedná a v čí prospěch jsou předkládány, zkusím Vám tedy napovědět.
            Myslím právě ty policajty, které jsem kritizoval ve svém článku a na které jsem reagoval v reakci na Bavorův příspěvek.
            To je právě ten individualismus, který kritizujete a který, právě proto, že individuální svoboda je jedna z hlavních svobod, kterou uznávám, bude v kontextu věci vždy odmítat situaci, kdy bude jakákoli svoboda komukoli upírána. A možná si toho faktu i všimnete v mé kritice.

            To se mi líbí

            • Minorita napsal:

              Inu, mnou je psáno – ad absurdum + v přeneseném slova smyslu , což tomu dává trochu jiný rozměr … Nicméně v konečné fázi, v momentě prosazení toho, čím se zaštiťujete a hrdě se k tomu hlásíte, dochází a dojde vysoce pravděpodobně i k oficiální instalaci práva a pistolníků amerického filmového stylu -> kde říkám cokoli o divokém západě, když krimi žánr je mnohem příznačnější … Další střelba vedle.
              A když jsem u té individuality -> pokud ji šířím, pokud ji zastávám, pokud se jí zaklínám, pokud na ní stavím takřka cokoli, nemělo by mne překvapovat , že existuje různé chápání významu, obsahu a projevů individuality. A pokud je tlak na „individualitu“ ( pozor, jde o vícero forem, které s tím zdánlivě nesouvisí ) dostatečně dlouhý, intenzivní a hlavně všudypřítomný včetně zaměstnání ( samozřejmě cokoli zdokumentovatelného bude hovořit jinak, ale realita je jiná, těžký tlak existuje, a je kolikráte existenční, což ale je určitě výmysl těch knechtů, kteří si neumí poradit , že …) s minimální zpětnou vazbou -> kdo se kdy z liberálů veřejně obtěžoval alespoň s akcentací odvrácené tvářeíindividualismu ve společnosti- to radši prohlásil, že nic podobného neexistuje, či se někdo nedokázal přizpůsobit – > čemu se divíte, proč se divíte individuálnímu uchopení … Třeba podle jeho individuálních měřítek a zkušeností , jste vše špatně pochopil Vy , a je mu šumák, co Vy uznáváte , a z hlediska jeho individuality a individuálního názoru + zkušeností, je to právě tak správně …
              Mimo to, že mi občas podsouváte to, co jsem buď neřekl, nebo spíše řekl jinak, jiným způsobem s jiným významem, se sám chytáte do pasti individualismu, do pasti jeho reálného uplatnění, a jste kupodivu překvapen, že si někdo toto „dovolí“ , ač je to vážený pane totální kapka v oceánu skutečných excesů ze strany spravedlnosti především pro občana běžného, vydaného na milost dílům, skutkům, tvorbě, zákonům, ustanovením, předpisům, etc. individuí, jenž si vysvětlují individualismus po svém ( právě proto je to přece individualismus ) , dokáží ohnout zdejší „časoprostor“ nebo-li si obhájit neobhajitelné a vesele bačují ě vyrábí stejně kvalitní individuality dále …
              Pro mne u Vás došlo k zkratkovitému efektu, jenž se dá nazvat obrácením či procitnutím Ferdyše Pištory , ale jde pouze o ten fakt, že se to týká Vás , jinak Vás to míjí , jako spousta jiných reálií ( které si mršky žijí po svém, tak to svedeme na špatné uplatnění geniálních myšlenek, ať to stojí co to stojí ) …
              Nejsem právník, ani policajt, odborný výklad poskytl pan Lex , a myslím, že názorně , nicméně v komplexu člověk musí vzít za bernou minci, že existence represivní složky je nezbytná s vědomím, že mohu být též přistižen .
              A navíc se dá vcelku úspěšně předpokládat, že situace na státních zastupitelstvích a siudech je mnohem děsivější , jen na ně není vidět, a jejich zveřejnění by nalomilo už tak chatrné povědomí o funkčnosti státu -> pokud teda nechci zprivatizovat i toto, ale v Bohemii proč ne…
              POkud by byl onen policajt dobrý rétor či psavec, umlátí Vás třeba svým pojetím a výkladem čepicí -> pokud jste ochoten si to připustit , ač s Vámi souhlasím, že třeba to o čem píšete není ouplně v lati…
              Ovšem popravdě, když si přečtete níže, jak jednají policisté občas v jiných zemích, a z vyprávění emigrantů či déle se zdržujích i ti za louží, jde o marginálii …
              A co se týče policie jako takové, chyba není především v oněch pěšácích, ale v tom, že se stala politickou mocenskou pákou pro běžného občana horší, než za minulého režimu , bez debaty …

              To se mi líbí

              • Petr napsal:

                Nechápete to, sorry. Nejde o individualismus, jak se mylně domníváte. Jde o svobodu jednotlivce. A to je rozdíl jako prase. Ve své reakci míchát hrušky a jablka. Bohužel na to ale nejde odpovědět. Úmysl?

                To se mi líbí

              • MInorita napsal:

                Já nechápu …Aha… A máme tu opět onu svobodu jednotlivce … Svobodní ??? Jakýkoli praktický problém, problém funkčního charakteru – i systémový, je opravdu odpovědně vysvětlen „svobodou jednotlivce“ , míchaje při tom jablka s hruškama … Panebože – svobodou jednotlivce a jeho dvojčetem , individualitou , se zaklíná 23 let kde kdo a hlavně se tím omlouvá kde co … Což je opět pod Vaši rozlišovací schopnost.
                A navíc – pokud budete pořádně číst, jsem projevil účast -> nicméně negeneralizuji, a nestavím relativně marginální problém do světla systémového spiknutí a hrozby „nesvobody“ díky jednomu poldovy, jak to předvádíte Vy …
                Jen tak na okraj -> jaké že politické strany jsou u moci, ve vedení ministerstev , a přímo pořízených úřadů, a co mají ve štítu ??? K jaké straně spektra patří ???
                Pokud nepřipustím Váš úmysl popírat realitu, tak ona „nesvoboda“ ( jsem zvědav na definici, a kterou svobodu máte vlastně na mysli , ono to není zdaleka tak jednoduché ) je přímo budována pro docela reprezentativní část společnosti právě těmi, co se svobodou a individualismem zaklínají …
                Jako prase, je rozdíl pane, mezi obecnými vyčpělými , rádoby vznosnými proklamacemi o svobodě ( jsem už alergický na podobné arie, čistě účelové a drtivě zmatené arie ) a realitou …
                Tedy méně bezobsažného patosu , a více otevřené oči , mysl …

                To se mi líbí

              • Petr napsal:

                Píšete že negeneralizujete a přitom o větu dříve to předvádíte.
                To, že nejste schopen rozlišit individualismus a svobodu jednotlivce je bohužel Váš problém, který z Vás dělá poměrně oblíbenou ovci právě pro ty úředníky a politiky, kteří Vám vadí svým zaklínáním se svobodou a přitom jsou snůškou socialistických tlučhubů.
                Ulehčím Vám to, mé postoje ke svobodě jsou položeny na libertariánských základech. Zkuste něco z nich vyvrátit. Pochybuji.

                To se mi líbí

  2. Petrpavel napsal:

    Nejen forma glosárií je dobře zvolená , ale i témata se stále lepší. K závěrům není co dodat. Krátké, trefné, přesné, poučné. Souznění.
    Nuda, co? 🙂

    To se mi líbí

  3. Občan napsal:

    Aby se PetrPavel nenudil ;-), přidám pár postřehů „ze života socek“.

    Rekvalifikace?
    „Nenisu lovaki!“

    V 1Q 2013 nabyl zahájen ANI JEDEN rekvalifikační kurs, protože ÚP na ně neměl ani korunu.
    Až ve 2Q 2013, k 15. 4. 2013, byly uvolněny prostředky na striktně omezený počet rekvalifikací, takže ÚP vybral nejlevnější kursy, které pak zařadil do režimu „podporované rekvalifikace“.
    Konkrétně pro Stč. kraj ten seznam obsahuje asi 9 položek, z nichž jediná dává trošku smysl a šanci najít práci – jde o kurs „Pracovník v sociálních službách – v přímé obslužné péči“. Ostatní jsou opět zcela zbytečné „úvody do…“ (účetnictví, práce s počítačem, „podnikání“).
    Po 30. 4. 2013 teprve začne kolotoč schvalování žádostí o zařazení do rekvalifikace, který trvá cca 3 týdny. POKUD žadateli vůbec bude žádost schválena, začne se rekvalifikovat nejdřív v červnu, přičemž v prázdninových měsících rekvalifikace obvykle neprobíhají.

    Komu to nevyhovuje, může se rekvalifikovat ZA SVÉ, dle vlastního výběru.
    Má to ale jeden háček – v takovém případě ZTRÁCÍ NÁROK NA PODPORU V NEZAMĚSTANOSTI!
    Když bude mít velké štěstí, ÚP mu ZPĚTNĚ proplatí cenu kursu; ovšem BEZ úhrady nákladů na cestu, nákladů na lékařské prohlídky a další administrativu a nákladů na zkoušky.

    No uznejte – nejsou Kybersadista s Kyberhellovou géniové?
    Jejich genialita také vysvětluje, proč se v CELÉ ČR rekvalifikuje pouze cca 2700 nezaměstnaných (průběžný měsíční stav) z 590 000 a z toho POUZE cca 250 osob v režimu „podporované rekvalifikace“.

    A jen pro představu, kolik si tito VYSOCE KVALIFIKOVANÍ (kvalif. požadavek MIN. SŠ a spec. kurs) pracovníci vydělají:
    http://www.uprace.cz/urad-prace-benesov/vm-69629-pracovnici-v-prime-obsluzne-peci
    Nedávno jeden „podomní prodejce morálna“ vykládal, jak je třeba ze sociální práce ořezat špeky a o sociálních pracovnících všeho druhu se vyjadřoval se značným opovržením. No, nevím… Z práce na tři směny a fyzicky i psychicky náročné za „hezkých“ 4000.- – 14 000.- Kč/měs. BRUTTO (viz. odkaz) už těch špeků moc neořeže.

    To se mi líbí

  4. Cech napsal:

    Nevím ale již se mi nechce dále pokračovat, protože je to všechno stejné, on ten pan Kryštof Hošek je vlastně pouze volím Karla a nevím kolik za to od firmy via Karel dostal ale myslím si, že to nebylo zas tak málo.
    http://www.uhajku.cz/
    Jak dlouho si myslí, že bude Karel provozovat adekvátní politiku jako na Paroubka to si prosím netroufám predikovat.
    Možná že s touto anti Zeman mamipulační strategií uspěje a TOP09/STAN opravdu v roce 2014 pomocí Babišovců,zelených atd. včetně KDU – ČSL složí vládu, která bude pokračovat v kolejích této současné dalších four years.
    Nevím ale masmediální provokace, která zabezpečuje,tento naprosto zřetelný podprahový útok na všechny prozatím pro TOP09/STAN dostupné voličovy receptory umožňující jakous takou manipulaci s ním, tak to je jak vidíme onen slibný základ spojenectví KDU – ČSL a TOP09/STAN.

    To se mi líbí

    • Občan napsal:

      Že by nám tu rašil „státní Volbram č. II“?
      Ale chlapec je snaživý a ví, co si doba žádá. A tak vyfikl pamětní desku loupežnému vrahovi Paumerovi a je zadobře i s katolickou církví, což již nese své příjemné ovoce.

      To se mi líbí

  5. Lex napsal:

    Petr 26.04.00.40
    Nuže, pane Petře, jestli to „dílo“, na co jste dal link, je opravdu vaše, pak mi nezbývá než říct, že jste asi jednovaječné dvojče toho Hoška. Kryštof a Petr Hoškovi.
    Více slov netřeba. Přesně to vyjádřil Bavor. Stačí slyšet ozvěnu toho dunění.

    To se mi líbí

  6. Petrpavel napsal:

    Fascinuje mě, kolik lidí ještě dokáže věřit Bradáčové její mediální image, viz diskuse a nejvíce kladně hodnocený názor :
    http://www.novinky.cz/krimi/300286-sousedem-bradacove-v-harrachove-je-muz-stihany-za-korupci.html

    To se mi líbí

    • Lex napsal:

      Byl jste rychlejší.
      Nějak se na madam lepí minulost (nebo, že by i přítomnost?). Prostě nevím. Jen mi nějak nejdou do akordu některé její skutky. Tu vhodně převzatý dozor nad nepříslušnou věcí, tu ve studiu přecpaném mikrofony soudně žalovatelné upuštění věty o tom, že ředitel snad nejdůležitějšího policejního útvaru prodal novinářům nějaký údaj, kterjý je schopen ji difamovat, tu kritika toho útvaru za odložení kauzy „Amun.re“, ačkoliv přípravné řízení je od samého začátku, tj. již od zahájení úkonů trestníhéo řízení dozorováno státním zástupcem – v tomto případě ausgerechnet jejího úřadu – a usnesení mu musí být doručeno do 48 hodin!!!, jinými slovy, bylo-.li řízení odloženo, musel to aprobovat dozorový státní zástupce z úřadu „madam“. Podobně, jako se píše v tom článku, kterak si madam pozvala vedoucího jednoho odboru ÚOKFK, neboť je nespokojená s délkou vyšetřováním jistého Michala Haly z ŘSD, ačkoliv opět jde o kauzu jejího vlastního úřadu, který v intencích dnešního trestního řádu hraje úlohu „tlusťocha“, kdežto ÚOKFK je pouhým „Džejkem“, jinými slovy – stěžuje si sama na sebe.
      Nevím, nevím!?

      To se mi líbí

      • Občan napsal:

        Škoda, že nebylo konkretizováno KDE si ten byt v Harrachově koupila. Protože většina oněch komerčních apartmánových domů byla postavena ZA STÁTNÍ DOTACE fiktivními „bytovými družstvy“. Což činí případné vlastnění takového rekrebytu ještě o něco pikantnějším.

        Opět mě zaujalo to zdůraznění, že s manželem „již několik let nežije“. Ovšem rozvedeni nejsou – dům v Roudnici je dál v SJM.
        Nevím proč, ale stále více mi to připomíná „zcela nemajetné podnikatele“ s „bydlištěm“ na MÚ a podobné „kmotry“.

        Kličkuje hezky, to je fakt. A kličkuje tak, že to je neustále ve prospěch korupice a ona sama z toho přitom vychází jako křehká pracovitá pokorná bezbranná Popelka. Šikovné děvče…

        To se mi líbí

        • aztli napsal:

          Dobrý den , to že s manželem nežije , může být dokonce i z čistě erotických důvodů pravda , ale spíš naopak , tedy že ne ona s manželem, ale manžel s ní . Sice to vyjde jistě na stejno , ale není vyloučeno, že manžel uznal, že je lépe si najít jinou , možná je tak trochu domina a on na to není . A co se týče nerozvedeného manželství, tak to může být zase čistě z praktických důvodů výhodné , kde se to může dokonce i hodit , že mohou „dělat“ nemajetné jako vedlejší efekt . Žádná povinnost se rozvést jen proto, že on odejde od ní , či ona od něj a nebo po dohodě se od sebe odloučí současně , není . A v mezičase může jeden jak druhý mít jinou či jiného a přesto nerozvedeni po neurčitý čas .
          Jinak já jsem jí nevěřil od samého počátku a vnímám ji jakou dívku , ženoucí se za majetkem , ale stejně jí nepřidá ani rok života a od svých klientů slyším o absolventech práv jen nepěkné věci , tak již to mne varuje , tedy takovým nevěřit .

          To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Proč chodit okolo horké kaše? B. nás zajímá jako možná nápověda k případu Rath

      To se mi líbí

  7. Lex napsal:

    Petře Pelikáne 12.11 a 12.22
    Překonám svůj postoj nereagovat na Vaše vstupy. Z jediného důvodu – hlouposti, které píšete v reakci Bavorovi a polemika s něčím, co jste si vycicmal z prstu, protože já jsem nic takového nenapsal, jsou grandiózní. Nemáte ponětí o tom, jak probíhá řízení o přestupku (včetně dopravního) u nás, nemáte ponětí o tom, co to je „blokové řízení“ a jaký je postup do „správního řízení“, nemáte ponětí o správním trestání podle českého práva, ale duníte na hony.
    Co se týče bavorských policistů, nepochybuji, že s nimi máte zkušenosti. To, co jsem napsal já, ale mělo význam, abyste s nimi zkoušel smlouvat o pokutě, abyste zkoušel zpochybňovat jejich komptenci a napadat jejich rozhodnutí, tím spíše je urážet. Pak by Vás skutečně poučili o Vašich právech, ale už ne tam na silnici, ale v ajnclíku. Po právu.

    Tak, a mám s Vámi zase utrum. Kdo chce s Vašimi plácanicemi diskutovat, ať diskutuje. Pro mě jste ztráta času.

    To se mi líbí

    • Petr Pelikán napsal:

      Vážený Lexi, děkuji za Vaši kritiku z principu.

      To, co jsem napsal já, nebylo pojednání o řízení přestupku, blokovém řízení, postupu správního řízení či o správním trestání podle českého práva. To jsou záležitosti, které jsou v kompetenci mého právníka. Intencí mé části komentáře, na kterou reagujete, je otázka, zda vrácení výše popsaných pravomocí policistům nepovede k omezení práv jednotlivce, zda nepovede ke křivdám. A nejsem toho názoru, že jsem se vyjádřil nejasně a čtenář dostane při čtení pocit, že píši odborné pojednání o jednotlivých ustanoveních zákona a jejich aplikaci.

      Co se týče Vámi psaného, jež jsem komentoval (Lex napsal: 26.4.2013 v 10:09):

      „Zkuste tohle říct policistovi na bavorské straně hranice. A dám Vám dobrou radu – nezkoušejte mu říct “policajt”, jinak zažijete, co je to “mít pravdu”.“

      nemohu i přes zapojení všech svých smyslů vyčíst Vámi deklarovaný výklad (Lex napsal: 26.4.2013 v 12:48):

      „To, co jsem napsal já, ale mělo význam, abyste s nimi zkoušel smlouvat o pokutě, abyste zkoušel zpochybňovat jejich komptenci a napadat jejich rozhodnutí, tím spíše je urážet. Pak by Vás skutečně poučili o Vašich právech, ale už ne tam na silnici, ale v ajnclíku. Po právu.“

      Ani v kontextu komentáře a článku Petra, na který reagujete.

      Lexi, nemám problém s kritikou, jsem pro ni otevřený. Je-li věcná, upřímná a opodstatněná. Vaši antipatii vůči mně můžete vyjádřit napřímo – s tím také nemám problém.

      To se mi líbí

  8. oh napsal:

    Kalousek s Nečasem otočili a prý už budou opravdu místo škrtů podporovat růst, nebo alespoň o podpoře růstu víc mluvit, aby lidi přiměli k většímu utrácení. Mluvení těm dvěma jde skvěle…
    http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-59762540-setreni-konci-vlada-zvysi-rozpoctove-vydaje

    Návod, jak odradit otravné žadatele o informace (podle Kalouskova ministerstva):
    http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-59767050-ministerstvo-financi-informace-hazard

    Kdysi, pane Bavore, jste se zajímal, zda máme také vypečené zastupitele jako ve Strakonicích. Zdá se, že tak vypečené zastupitele v Praze opravdu nemáme. Máme to pochybné štěstí mít zastupitele ještě mnohem vypečenější a obecní palice by zjevně nestačila…
    http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-59763910-sestilety-ucet-za-opencard-utratila-se-vic-nez-miliarda-prijmy-jsou-38-milionu

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Ráčej prominout, ale Prahu bych do výčtu nezahrnoval. Tamní konšelstvo skutečně nemá konkurenci. A když se Borisek a Richter nechají slyšet, že je někde něco špatného, tak od těch dvou to opravdu „sedí“

      To se mi líbí

      • oh napsal:

        Pan Bavore, kdo jiný, než právě tihle dva, by o nepravostech měl mít dokonalý přehled? Nemohu si vzpomenout na žádnou, která by s nimi nějak nesouvisela a Pavlík horolezec si buď nic „nepamatuje“, nebo zrovna lezl po horách.

        To se mi líbí

  9. kočka šklíba napsal:

    Bod krize, Bavore přesně to mě napadlo když jsem to sdělení té dotyčné v TV slyšela ;). Jestli ona nemá v příbuzenstvu někoho kdo obchoduje s nemovitostmi. Realitní makléři v podstatě celou krize tvrdí, že ceny nemovitostí neklesají ;). Vždy je pak usvědčí statistiky za uplynulé období. NJn marketing ;).Jen mě překvapuje, že něco takového pronese vrcholná představitelka ČNB: Tak nakonec podle těchle zjevení se vyrábět nemusí, najíme se zisků ;).

    To se mi líbí

  10. čtenář napsal:

    „Můžeme s tím nesouhlasit, někteří mohou dopravní policii, která je tu od toho, aby vynucovala dodržování dopravních předpisů od těch, kteří je dobrovolně dodržovat nechtějí, dokonce urážet nebo jinak dehonestovat, ale to je tak všechno, co můžeme.“

    ———————————————————————————————————————————
    tak něco málo k tomu,že můžeme i něco více než držet ústa a nechat si líbit úplně vše od těch co vynucují dodržování předpisů.
    ———————————————————————————————————————————
    Test: resenipokut.cz

    Kauza se našla poměrně brzy. Pan P. uháněl se svou ženou na sedadle spolujezdce do nemocnice, protože manželka byla v pokročilém stádiu těhotenství a měla zdravotní problémy. Jel z místa se špatnou dopravní obslužností. Pan P. byl změřen bdělou hlídkou MP, a to asi 20-50m od značky „obec“, která tam prováděla zabukaření. Pan P. odmítl zaplatit pokutu na místě. Pan P. se na mně obrátil s prosbou o pomoc a souhlasil se zapojením do mého testovacího programu.

    Zde musím dodat, že pan P. je mimořádně zodpovědný člověk, neboť za podobné situace bych osobně jel rychleji než 75 km/h a nějakým obecním kašparům bych ani nezastavil. Jsou důležitější věci než strážníci a jejich každodenní úsilí o splnění plánu ve výběru pokut do obecní kasy. Strážníci se naopak nevyznamenali vůbec, místo aby se pokusili řidiči v nesnázích pomoci, prohlásili, že je to nezajímá! Na co je nám taková policie?

    http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013042402

    To se mi líbí

    • Minorita napsal:

      A co má společného MP a policie státní ??? Co má společného konkrétně v tomto případě onen návrh ředitele Dopravní Policie ČR ??? To mi uniká …
      Za to mi neuniklo, jak mnozí „liberálové“ a příznivci volného trhu silně podporovali komercionalizaci třeba právě měření rychlosti ( bylo dokonce projednáváno v parlamentu ) především v obcích , a mám ten dojem že i mimo – tudíž v prostoru , který je v ranku PČR ( nejsem si ovšem jist, jestli byla ve finále zahrnuta i činnost Policie státní ) … Myslím, že ony agentury, kterým mělo býti vydáváno oprávnění ( myslím regionálního charakteru ) , by podle tehdejšího návrhu mohli měřit rychlost , za což by byly honorovány …

      To se mi líbí

  11. Slim napsal:

    OT to nemůže být, od Glossaria se nelze odchýlit. 🙂

    První významná letošní zpráva z makroekonomiky. USA rostou velmi solidně. Asi o 0,6% mezičtvrtletně v prvním čtvrtletí (což by odp. celoročnímu růstu o 2,5%). Mohlo to být ještě víc, kdyby velký nárůst ve spotřebě domácností „nepřepral“ pokles v obranných výdajích.
    http://www.bloomberg.com/news/2013-04-26/economy-in-u-s-grows-at-faster-pace-as-consumers-boost-spending.html

    O tom si může Evropa nechat jen zdát. Nejen že EU letos poklesne, ale jsou obavy i z recese v Německu. Daimler-Benz ohlásil poklesy. Dopady do Čech budou v takovém případě tentokrát zcela bezprostřední.
    Je vidět, čí hospodářská politika byla správná. Jestli austeriánů, nebo stimulistů

    PS. Občane, zaregistroval jste včera moje doplnění ke Mši?

    To se mi líbí

  12. Lex napsal:

    Petr 14.34
    Také já Vám odpovím postupně, pane Petře:

    Telefonování za volantem – přestupek podle § 125c) odst. 1 písm. f bod 1. – podle odst. 6 písm. b) bloková pokuta 1.000,- Kč. nebo podle odst. 4 bod f) ve správním řízení pokuta od 1.500,- do 2.500,- Kč.
    Podle odst. 8., jak jsem Vám ho již citoval, nelze od uložení sankce upustit.
    Kdyby policista upustil od blokové pokuty nebo v případě nesouhlasu přestupce s blokovým řízením věc nepředal do správního řízení, dopouštěl by se trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 odst. 1 písm. c) trestního zákoníku s trestní sazbou od jednoho do pěti let odnětí svobody nebo zákazem činnosti.

    Ještě máte něco k tomuhle bodu, pane Petře?

    Otázku nedovolené a nepřiměřené rychlosti jsem již řešil v diskusi s nickem „oh“. Nemám, co bych na tom změnil, jen doplním:
    Rozdíl mezi „nepřiměřenou“ a „nedovolenou“ rychlostí je zásadní při odpovědnosti za škodlivý následek. Chcete vědět, co to je „škodlivý následek“? – budiž – tak třeba újma na zdraví při dopravní nehodě. Zatímco když řidič nepřekročí maximální povolenou rychlost, ale například nedocení zatáčku nebo třeba zmrazky nebo naopak štěrk na vozovce, dostane smyk a havaruje a přitom způsobí spolujezdci nebo třeba chodci ublížení na zdraví (nikoliv těžké zranění, ale zpravidla takové, jehož léčení si nevyžádá dobu delší než šest týdnů), půjde pouze o přestupek, který se projedná ve správním řízení. Zatímco když se mu stane totéž mj. proto, že překročil nejvyšší povolenou rychlost, půjde o trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti podle § 148 trestního zákoníku, neboť překročení nejvyšší povolené rychlosti se považuje za „porušení důležité povinnosti uložené podle zákona“.
    Na rozdíl trestní sazby u trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti podle § 147 odst. 1 a odst. 2 (důležitá povinnost) se laskavě podívejte sám.

    Rozumíme si?

    Pokud jde o Vámi inzerované přestupky ohledně nedání přednosti nebo nesprávné předjíždění, bude Vám ředitelství služby dopravní policie i pan Lerch osobně (probůh, nijak se ho nezastávám – mám k tomuhle typu „Kindermenežmentu“ své zásadní postoje) jistě nesmírně vděčno, když jim dáte návod, jak tyhle přestupky v jízdě na celé síti komunikací v ČR zjistit a nezpochybnitelným způsobem zadokumentovat. Fakt! Dám dolar proti bobu, že si vysloužíte medaili – jistě Vám ji dajli, tak jako Antonu Špelcovi přece jen (kamery nepřicházejí v úvahu kvůli „osobním údajům“, vrtulníky – až na výjimečné případy akcí na dálnici – také ne pro neuvěřitelně vysoké náklady). Tak jo, dejte jim vědět.

    Pokud obviňujete policisty z honby za pokutami a dokonce nezakrytě naznačujete jejich ekonomickou zainteresovanost na nich, tak zřejmě nerozlišujete (nejste sám) mezi státní policií a obecní (městskou) policií. Jinak byste věděl, že státní policie z vybraných pokut nevidí ani korunu, celý objem prostředků je příjmem státního rozpočtu – na rozdíl od obecní policie, kde jde o příjem obce. Jestli si obec nějak zainteresuje své strážníky, to je její věc. U státní policie nic takového nemůže existovat a neexistuje.

    K tomu „školení“, pane Petře, nemám, co bych dodal, než co jsem napsal na margo Petra Pelikána. Ve svém komentáři, na který jste dal odkaz, se velmi nelichotivě vyjadřujete o dopravních policistech. Budiž, jde o Váš pohled. Žel zcela neinformovaný, neznalý, o to expresivnější.

    Nikdo nemůže přestupce nijak donutit k zaplacení „blokové pokuty“. Nesouhlasí-li přestupce, věc jde automaticky do správního řízení. Tolik byste mohl znát, co říká § 84 přestupkového zákona – „Přestupek lze projednat uložením pokuty v blokovém řízení, jestliže je spolehlivě zjištěn, nestačí domluva a obviněný z přestupku je ochoten pokutu zaplatit.“ Všechny tyto podmínky musí být splněny současně (že prakticky nikdy – ze zákona – nestačí domluva, to jsem Vám dokumentoval oním osmým odstavcem § 125c) zákona o silničním provozu).

    Což je i dostatečná odpověď na Váš poslední odstavec.

    Milá pane Petře,
    je takový úzus. Mohu kritizovat jak chci. Abych ale nebyl za troubu, musím se v problematice aspoň trochu vyznat. Což jste příliš neosvědčil.
    Naproti tomu názory na to, jak by měly věci vypadat do budoucnosti (tj. „de lege ferenda“), to samozřejmě je nezadatelným právem každého. Pak už riskuje snad jen naivitu.

    To se mi líbí

    • Petr napsal:

      Kde jsem prosím tvrdil něco o upuštění od sankcí? To je nějaká Vaše domněnka a opravdu netuším, kde se Vám Lexi vylíhla v hlavě. Moje kritika spočívá v něčem jiném. Je sice hezké, že jste si můj článek přečetl, ale asi špatně.
      To co kritizuji je fakt, že šéf dopravky je podle všeho proti možnosti správního řízení. Je super, že zvládnete ctrl+c ctrl+v a vložit znění zákona do komentáře, což na někoho může zapůsobit, ale já mezi ony osoby nepatřím.
      Pokud tvrdíte, že někde vyžaduji, aby policista upustil od sankce tak jednoduše lžete a nikdo Vám to neodpáře.
      Stejně tak prokazujete poměrně slušnou neznalost reálií, hodláte-li zpochybňovat zainteresovanost policie i MP na počtu či stavu, výši etc. vybraných pokut. Nejde o nějaké pomíchání pojmů, byť píši o policii státní. Nebojte se, je mi velmi dobře známo, že pokuty vybrané státní policií nejsou příjmem města či policie a pokud píši o finanční motivaci, tak míním kvótu pokut a její plnění či neplnění a z toho plynoucí finanční ohodnocení.
      Docela dobře se tak ukazuje, že poslední odstavec Vašeho komentáře platí. Na Vás.

      To se mi líbí

  13. čtenář napsal:

    Nevinný muž uspěl. Za zabavený řidičák obdrží 653 tisíc

    Brno – Stát nese odpovědnost za jednání svých úřadů a musí zaplatit odškodnění za poškození nevinných lidí i v takových případech, jako je chybné zabavení řidičského průkazu. Konstatoval to Ústavní soud, když se po dvaceti letech zastal řidiče Vladimíra Dostála ze severu Moravy.

    Dostálovi byl v roce 1990 zabaven řidičský průkaz kvůli podezření ze spáchání dopravního přestupku se zraněním jiného řidiče. Podezření se však poté nepotvrdilo. Muž dostal řidičský průkaz zpět až po skončení vyšetřování, konkrétně po 22 měsících

    http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/doprava/clanek.phtml?id=778074

    To se mi líbí

  14. aztli napsal:

    Dobrý den , krize ve skutečnosti stále ještě nekončí , jelikož například zde :

    Změna úrokové sazby na spořicím
    účtu ING Konto

    ING Bank musí aktuálně reagovat na dlouhodobý pokles úrokových sazeb vkladových a úvěrových produktů na celém bankovním trhu, které se nyní nacházejí na historickém minimu. Z tohoto důvodu jsme bohužel nuceni úrokovou sazbu spořicího účtu ING Konto snížit o 0,3 % p.a. Nová sazba 1,2 % p.a. je platná od 23. 4. 2013.

    K této změně přistupujeme jen velice neradi. Naše strategie je ale postavena na dlouhodobě udržitelném stanovování úrokové sazby. Tímto přístupem se řídíme již od roku 2001, kdy vzniklo ING Konto jako první spořicí účet na českém trhu. Abychom mohli i v dalších letech nabízet výhodnou úrokovou sazbu, musíme nyní reagovat na vývoj na finančních trzích .

    Takže od roku 2007 již klesla na jednu třetinu, to je přeci skvělé .

    To se mi líbí

  15. čtenář napsal:

    Policisté proti pokutám!

    Když si pročítám články a diskuze, kde český národ s chutí a elánem nadává na policisty, vidím, že nás staví v zásadě do tří pozic – flákačů (nikdy nejsme na ulici vidět, v noci spíme v autě), šikanujících (vždy buzerujeme za nesmysly) a automatů na pokuty. Dnes tedy k tomu třetímu nesmyslu…

    Policie tu není od toho, aby dávala pokuty. Shodneme se na tom všichni? Doufám, že ano, alespoň všichni rozumní občané jistě ano. Policie je tu primárně od provádění úkonů v trestním řízení a zajišťování bezpečnosti občanů. Jinými slovy, máme chytat zloděje, násilníky, podvodníky a zkrátka veškerý ten zlořád, který se v naší zemi pohybuje, a snažit se dostat ho před soud s takovými podmínkami, aby byl spravedlivě potrestán. Veškeré další úkoly policie se musejí vždy tomuto hlavnímu cíli podřídit. Pardon, měly by, protože v praxi se tak neděje…

    Výše uvedenou myšlenku vám odsouhlasí každý řadový policista sloužící na ulici, problém s ní mají ale lidé z vedení policie. Žádný řadový policista pokuty dávat nechce, většina z nich na ně dokonce kouká s odporem. Jistě, čas od času se najde někdo, kdo si ji zaslouží, ale takových situací je málo a choutky policejní vrchnosti by se jimi rozhodně nenasytily. Nikoho nebaví dohadování se s lidmi, vypisování bloků a zakládání pokut do systému. Všichni policisté z ulice si uvědomují, že je mnohem důležitější pohybovat se po ulicích a dohlížet na bezpečnost, zadržovat pachatele a vyhledávat osoby v celostátním pátrání.

    Vedení policie má však na jiný názor. Zde totiž vládne statistika. A ta neúprosně drtí veškeré snahy rozumných a poctivých policistů. A tak dochází k situacím, kdy dopravní akce dostávají přednost před klasickým výkonem služby. Když potom nevidíte na ulici široko daleko žádného policistu, nebo po nahlášení nějakého trestného činu marně čekáte na místě na příjezd hlídky, je docela možné, že je to proto, že policisté provádějí mnohem „důležitější“ práci v podobě kontroly rychlosti na nesmyslných úsecích.

    Řadoví policisté jsou na tom ještě hůř. Kvůli čárkovému systému, popíranému, avšak stále fungujícímu a vedením vyžadujícímu systému, jsou tlačeni k vykazování co nejvyššího počtu a výše pokut. Vzpomínám na ne tak dávno zrušený útvar v Praze, kam byli zařazování noví policisté a jejichž jediným úkolem bylo celou svou dvanáctihodinovou směnu prostát v zadaném úseku a pokutovat, pokutovat, pokutovat. Na mnohých útvarech je zažitým pravidlem, pokud policista po směně neodevzdá tolik pokut, kolika by uspokojil svého vedoucího, zůstane v práci přesčas, jde zpátky na ulici a nesmí se vrátit, dokud stanovený limit nesplní. Stejně tak práce dopravní policie vesměs spočívá v udělování přesně stanoveného počtu pokut za směnu.

    Mnozí policisté se snaží proti tomuto systému bojovat a poukazují na pravý účel svého povolání. Odmítají se podřizovat čárkovému systému a nadvládě statistiky a snaží se dělat svou práci tak, jak ji každý rozumný člověk chápe. Takoví pak jsou často vystavováni persekuci ze strany svých vedoucích v podobě rozhazování směn, zařazováním do dalších dopravních akcí, nevycházení vstříc u dovolené a dalších potřeb policisty a v neposlední řadě i ve finančním ohodnocení.

    Nutno podotknout, že i u policie jsou zakomplexovaní jedinci, kteří se v udělování pokut vyžívají, a je to hlavní náplň jejich činnosti. Jsou to ale velmi řídké výjimky a při setkání s nimi si prosím nedělejte podle nich obrázek celé policie.

    Změny k lepšímu se v nejbližší době asi nedočkáme. Systém je příliš zkostnatělý a rozumní jedinci, kteří v nejvyšších postech také jsou, se proti němu nemají šanci prosadit. Ale o tom až někdy jindy. Závěrem mohu říci, že pokud by všichni policisté plnily statistické příkazy, bylo by pokut nespočetně víc. Děkuji všem kolegům, kteří na svoji práci hledí se zdravým rozumem a empatií, a napravují tak chyby svých nadřízených. Pokud jsem alespoň trochu osvětlil, jak to u nás na ulici chodí, snad to přispěje k budoucímu vzájemnému porozumění.

    http://robertkrejci.blog.idnes.cz/c/328266/Policiste-proti-pokutam.html

    To se mi líbí

  16. Slim napsal:

    Mail, pane Bavore.
    Potvrďte prosím příjem.

    To se mi líbí

  17. Bavor V. napsal:

    Posel došel, ale momentálně nejsem doma,takže jsem to ještě neviděl.

    To se mi líbí

  18. rybářka napsal:

    Jakýsi umělec Kryštof Hošek, se tímto velkolepým, skutečně hodnotným dílem nevšední krásy, řadí k velikánům současnosti, jakými bezesporu jsou tvůrci podobných, proslulých skvostů, například Entropy, nebo socha zasloužilého starosty jednoho města. Socha Kryštofa Hoška však překonává vše a zaslouží si zcela mimořádné umístění. Na dně Vltavy.
    K telefonování při řízení vozidla snad jenom tolik. Už to nedělám, pokud nemůžu zastavit, pak mi jsou všechny hovory ukradené. Vteřina nepozornosti, kdy se člověk mrkne na display a je v kufru
    auta před sebou. Většina policajtů u nás jsou úplně stejní jako v Německu, nebo Francii. I tam si vás dokážou vychutnat. A naši zase pomoct, když je potřeba. Vlastní zkušenost.
    Ceny nemovitostí už neklesají. Tak to je zcela zásadní zpráva pro většinu občanů.

    To se mi líbí

  19. čtenář napsal:

    jeden z přístupů kterému tleskám a policii chválím.

    Osvětlené přechody uleví chodcům i řidičům
    11. 04. 2013

    Více než třetina dopravních nehod (36 %) s účastí chodce se v roce 2012 stala na označených přechodech pro chodce. Na přechodech pro chodce tak loni zahynulo 35 lidí. Pokud by byly přechody kvalitně osvětleny, může se počet těchto úmrtí snížit na třetinu. Proto se spojila společnost ČEZ, BESIP a Policie ČR v ojedinělém projektu. Společnost ČEZ se ve spolupráci s partnery rozhodla instalovat na nebezpečné přechody osvětlení. O tom, které přechody je potřeba osvětlit, rozhodne veřejnost v projektu Vaše volba 2013.

    http://www.ibesip.cz/cz/pro-media/75-osvetlene-prechody-ulevi-chodcum-i-ridicum

    To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.