Katastrální zajímavosti


Každý, kdo jezdí po jiných cestách než po hlavních, se s tím už setkal. Zdánlivě uprostřed obce najednou značka „Konec obce“ a hned na stejném sloupku „Začátek obce“. To jsou hranice viditelné. Pak ale existují hranice, které jsou zakreslené jen v katastrální mapě a ty ukazují různé místní zajímavosti.

Ve svých povídáních o bavorovských panstvích a o řece Otavě jsem bez zvláštní pozornosti zmínil obec Horní Poříčí. V dějinách rodu je zajímavá pouze tím, že odtud pocházel jeden Prácheňských kastelánů Hosta. Pro vodáka ještě dva rychle za sebou jdoucí jezy a vodníček. Toť vše. Tuctová obec. Ale opravdu asi není místo, které by se nemohlo něčím pochlubit.

Část Horního Poříčí zvaná Na chaloupkách je podle obyčejné mapy takový koutek sám pro sebe. Přesto se v něm ukrývá zajímavost. Téměř všechny domy patří do Horního katastru. Výjimku tvoří dva domy, který patří do Dolního katastru.

Hranice katastrů Na chaloupkách

Hranice katastrů Na chaloupkách

Při pohledu na mapu také zjistíte, že obec se rozkládá mezi Otavou a císařskou, dnes státní, silnicí. Ani to však není pravda. Katastrální mapa vás zavede vysoko na sever, kde hranici tvoří až Březový potok, takže velkou částí prochází železniční trať České Budějovice – Plzeň. A z tohoto důvodu sem patří i dva původně drážní domky ležící na samém okraji území.

Hranice se na okamžik oddělí od potoka, zaběhne až do Hory a vrátí se zpět na břeh. Březový potok pak běží pod Katovickou horu, kde se vlévá do Otavy. A proto takzvaný Žižkův most, ačkoli jej stavěli Katovičtí, patří do Dolního Poříčí.

Hranice u Žižkova mostu a u Pohodnice

Hranice u Žižkova mostu a u Pohodnice

Že se v Hoře těžil grafit, jsem už také zmiňoval. Stejně tak jsem psal i o lanovce do úpravny. Její pozůstatek, dnes rodinný dům zvaný „Grafitka:, leží na jedné straně železničního náspu a patří do Katovic. Ale po překročení trati se dostanete k bývalé Pohodnici. Ta je ovšem u Poříčská.

A už jen pro doplnění. Když půjdete nebo pojedete od Střelských Hoštic po cyklostezce, dostanete se k vysokému kamennému kříži. A ten stojí přímo na hranici mezi Hošicemi a Poříčím.

Hraniční kříž

Hraniční kříž

A pak že tu není nic zajímavého.

Žižkův most

Žižkův most

Kamenný kříž na hranici katastru

Kamenný kříž na hranici katastru

Bavor podpis

Příspěvek byl publikován v rubrice Bavorovy poznámky se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

39 reakcí na Katastrální zajímavosti

  1. rybářka napsal:

    Prohlížím si fotky Kamenného kříže i Žižkova mostku a napadá mne, že nejsou bezvýznamná žádná místa, ani sebemenší vísky v naší zemi. Kamenný kříž už celá desetiletí stojí neměnný u cesty a odolává všem změnám, kterými prošlo jeho okolí. Stejně jako kamenný mostek, postavený možná před stoletími. Lidský um dokázal zvítězit nad zubem času. Mám ráda tato místa, vždycky si představím, kolik událostí pamatují za dobu jejich existence. Svědci dob dávno minulých. Jak by řekl historik, mnou velmi milovaný.
    Pane Bavore, za to, že všechny tyto klenoty, roztroušené celou naší krajinou vnímáte a moc pěkně
    o nich píšete, vám posílám “ Krajinu ticha. “

    To se mi líbí

    • wiki napsal:

      rybářka napsal: …kamenný mostek, postavený možná před stoletími. Lidský um dokázal zvítězit nad zubem času….

      Bohužel někdy to vítězství nad časem může vypadat i takto: http://cestovani.idnes.cz/loupeznicky-most-vyjimecna-technicka-pamatka-skoncil-na-smetisti-1c7-/tipy-na-vylet.aspx?c=A100419_154024_igcechy_tom

      To se mi líbí

      • rybářka napsal:

        Jsem člověk poměrně pohodový, a je jen málo věcí, které mě dokáží rozhodit. Váš odkaz je přesně to, co prožívám nejhůř. Historické unikáty opečovávat dříve, než vzniknou škody nenapravitelné, nebo v rozsahu později finančně nezvládnutelném. Do zoufalství mě vrhne, když vidím nádherný zdravý les pokácený a následně nevysázený. Jako rybářka chodím každoročně na brigády a uklízím po lidech, kteří si z břehů, ale i koryt potoků, řek a rybníků dělají odpadní žumpu. Do půvabného potůčku v lukách odvezou několik for staré střešní krytiny. Nebo uklízí půdu v domku a vyváží nepotřebné věci do lesa. Takový jsme my, Češi, kulturní .národ. Na tom vašem odkazu mostu a jeho okolí je to vidět naprosto ukázkově.

        To se mi líbí

        • K-k. napsal:

          Přes dva roky jsem sváděla marný boj o údržbu zdejšího lesoparku – toho, odkud pochází velká část mých fotek. Odbor životního prostředí na zdejší radnici je naprosto splachovací a odbornou (údajně) zahradnickou firmu, která je placená za údržbu, ale i úklid to vůbec nezajímá. Požadavek radnice, abych s nimi prošla lesopark a ukázala jim „svoji představu“ (čeho, proboha? Copak sami nerozeznají petlahev od stromu?) považuju za výmluvu, mají k dispozici moji fotodokumentaci. Ostatně: http://forum.mesto-kadan.cz/viewtopic.php?f=4&t=698 – moje příspěvky jsou až na konci, od dubna 2012. A to jsem psala jen o úklidu – ne o tom, že se bez zábran prořezávají keře v době nejkrásnějšího květu, že se kácejí stromy v době hnízdění, že se kosí tráva a na podzim sklízí listí tak, že se tráva místo posekání vyrve i s kořínky, že se sekačkou rozjezdí azalky či jiné ozdobné keříky, že se s těžkou technikou najíždí do rozmoklého terénu, takže zůstávají v loukách hluboké koleje…Se studem přiznávám, že jsem to vzdala – ten radniční žabinec je prostě neprorazitelný!
          A mimochodem – víte, jak skončilo tohle fórum na městských webových stránkách? Pan starosta ho nechal zamknout. Nerušit – vládneme!

          To se mi líbí

          • Bavor V. napsal:

            Tak to naši radní se snaží v rámci svých finančních možností trochu něco dělat. Aspoň vysekávat dříve zarostlé cyklostezky, čímž zlepšují okolí i domácím, všude lavičky pro cyklisty, rybáře a pěší… Sice peněz málo, státní kapsa taky moc nenasype, ale snaha tu je.

            To se mi líbí

            • K-k. napsal:

              Tady je spíš snaha dát vydělat kamarádům a prací si neublížit. :o/

              To se mi líbí

              • Petrpavel napsal:

                Souhlasím s Vámi K-k., ten trend je jednoznačný, a žádný jednotlivec ani občanské sdružení ho nezmění. Někde, jak píše Bavor V. se ještě trochu uklízí a „zabydluje“. Jinde už i na to rezignovali. U nás se také celkem udržuje pořádek, vysazují se stromy (vzrostlé-podstataně dražší), osazuji lavičky, upravují prostory. Bylo dobře založeno v sedmdesátých létech, je slušně navštěvováno, a tak funguje, především okolí Hostivařské přehrady.
                Jenomže : kolik to stojí?! Obce a města dostali po roce 1989 nebývalý majetek v podobě bytového fondu, jiných budov, akcií, pozemků, lesů, výnosů z daní. Všechno je promrháno. Najde se málo subjektů, které nejsou zadlužené, většinově jsou v minusu. Nejsou peníze. Došly. A krást se musí dál. Jsem jenom zvědav, co dál budou vymýšlet. U nás jsou to městskou částí zřízené akciové společnosti pod vedením kamarádů-straníků, které spravují majetek za velké peníze jako by byl jejich. Úředníci a samospráva teoreticky nemají do čeho píchnout, ale zůstávají za velké platy. Vždy před volbami „zahajují“ stavbu bazénu, pak to usne. Teď se chystají stavět městské nové byty (staré prodávali). Prostě investovat a investovat, vždy z toho kápne…

                To se mi líbí

              • K-k. napsal:

                PP, to je bohužel všude stejné, o tom by se daly psát romány – něco mezi groteskou a hororem by to bylo.Vztek se mnou cloumá, když vidím, jak jdou věci do pryč. Ale nebudu tady kazit krásnou procházku s panem Bavorem…

                To se mi líbí

            • věra napsal:

              I v našem městečku se radní až doposud snažili – a nejen radní. Směrem z našeho vídrholce do města byly dvě kapličky, kdysi využívané pro uskladnění sena pro králíky. Dnes jsou obě opravené, zrovna tak jako Bratrské oltáře v lese nad naším městečkem. Lesopark i parčík za krásnou opravenou Mariánskou kaplí – na její opravu přispívali i někdejší němečtí rodáci – jsou taky udržované. Teď probíhá sbírka na zvon pro kapli. Cyklostezka byla před pár lety zničena bleskovou povodní, ale už je zas opravená, stejně dopadlo místní koupaliště, to bylo zničeno vodou dokonce několikrát, za pár dní bylo zas provozuschopné. V nedaleké vsi zas dokázalo sdružení občanů za pomoci naší radnice získat a i „nasbírat“ peníze na opravu sto let staré rozhledny, před dvěma lety spousta lidí pozorovalo z okolních kopců, jak helikoptéra na několikátý pokus usazuje vrchní část rozhledny, pilot si to musel několikrát zopakovat – ale rozhledna funguje a je hojně navštěvovaná…
              Na druhou stranu je tu několik polozbořených a zloději kovů zdevastovaných bývalých továrních hal, u některých už se připravuje demolice. Když si představím, kolik lidí tam ještě před pár lety pracovalo, je mi ouzko..

              To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Díky a musím odpovědět zimně

      To se mi líbí

      • rybářka napsal:

        Zima už nabírá poslední dech a možná z posledních sil zafůká neše okénka. A přijde doba radostí.

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Unchained říkáte?

          To se mi líbí

          • rybářka napsal:

            V podstatě totéž, jenomže beze slov. Pan Bavor slova určitě zná, proto je lepší jenom jakýsi polotovar. Nabízí se možnost, pěkně od plic si zanotovat. A nebo jenom poslouchat, představovat si docela něco jiného, než o čem zpívá Elvis. Dává to prostě víc možností.

            To se mi líbí

  2. aztli napsal:

    Dobrý den , ty katastrální hranice byly stanoveny již kdysi dávno v době stabilního katastru , i tehdy byly v rámci tehdejšího šetření v terénu realizovány do indikační skizzi , od které existuje ještě tzv povinný císařsý otisk (je uložen v Schoenbrunnu) většinou podle znalců místních poměrů a tím byl učiněn nějaký základ a tím vznikly nejmenší územně technické jednotky . Kopie tvoří tzv. příložné či příruční skizzi a ty jsou provedené barevně, jako onen povinný císařský otisk , jsou většinou ve sklepě na katastrálním pracovišti , takže páchnou zatuchle a nerad je beru do ruky .
    To vše pak bylo převzato do tzv. sáhové mapy , tedy mapy tzv. pozemkového stabilního katastru .
    Ta byla vedena nejprve na čtvrtce , pak na tzv. mapě zvané „bílá“ , což byla opět čtvrtka a pak na PET (polyethylentherafthalát) folii , kter je dodnes .
    A to se pak přebíralo v rámci dalších místních šetření a formou doměřování do map analogových , sice již číselně , ale dle okolností s původní grafickou kvalitou, či již na základě měření , vyjádřeného v souřadnicích .
    Nakonec z toho vznikly dnešní DKM , které jsou plně měřené , kde se již sáhové považují jen za archivní , a KMD, které jsou jen grafické nascannované a převedené ze snímkových grafických souřadnic do jtsk , takže rozdíly značné, občas i 10 m není žádná míra .
    Co se týče hranic katastrálních území , tak ty byly po stabilním katastru různě účelově přizpůsobovány , takže ne všude se kryjí s původními . Mnohá katastrální území také zanikla a byla včleněna do okolních .
    Tzv. pozemkové úpravy nejsou ničím jiným, než jakýsi rozsáhlým geometrickým plánem, jímž také bývají občas měněny hranice katastráních území a ty se děljí právě v souvislosti s DKM .
    A pak také , když někdo vlastní několik sousedících pozemků, kde jeden je v „jednom“ katastrálním úzmí a druhý je v „jiném“ katastrálním území, tak například při vyznačení budovy , jež je přes tyto dvě parcely,(je jako na „dvou“ katastr. územích) se pak pochopitelně učiní, aby budova měla jen jedno parcelní číslo a tím dojde již k včlenění dílu, který přejde takto z jednoho k.ú. do sousedního .

    Takže i takto se mohou změnit katastrální hranice celkem nenápadně .

    A to se pochopitelně tímhle způsobem pracovalo jak dnes , tak i v minulosti . Postup je skoro stejný , jen technika se změnila .

    To se mi líbí

  3. nettle napsal:

    Bavore V.
    ač moc často nepíšu, s chutí se procházím po místech, kam nás vodíte. Fakt je, že ani tam, kde to známe, často nevíme, okolo jakých pozoruhodností chodíme. Takže velké díky za tyhle cesty za poznáním.

    To se mi líbí

  4. Hudec napsal:

    Na „Žižkův most“ jsem se kdysi (konec let osmdesátých) ptal historika p. Michálka (pamatuji-li si dobře jméno) z Muzea středního pootaví ve Strakonicích. Říkal mi, že pochází ze 17.století. On tam Katovickou horu obtéká takový potůček (je vyznačený na páně Bavorově mapce) a na něm ležela ve středověku vesnice (kterou nutno si představit jen jako pár chaloupek) – asi tak nějakých 100 metrů jižně od místa, kde potůček kříží silnice z Katovic do Střelských Hoštic. Prý tam našel nějaké předměty. Tak proto asi ten můstek, možná tudy tenkrát vedla i cesta z Katovic do Střelských Hoštic – byla by v tom logika, je to spíše po vrstevnici, než současná silnice.
    P.S.: Chodil jsem tam na rande s jednou krasavicí, která jezdila do Katovic na prázdniny. Já musel z Novosedel na kole, další rok už na pincku. :-).
    A, pane Bavore, díky. Připomínáte hezká místa.

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Nevím, ale o nějaké vesničce na Březovém potoku jsem nikde neslyšel ani nečetl. Dokonce tam nejsou žádné znatelné pozůstatky. Jinak ta cesta skutečně vedla tudy jako normální spojnice Strakonice-Horažďovice. Dnes tudy vede cyklostezka.

      To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        On mi tehdy ten pan Michálek říkal, že ta ves nějak rychle zanikla, takže po ní nic nezbylo. Bylo to asi samé dřevo. Prý tam našel keramiku – nějaké střepy. Snad si to dobře pamatuji. A dnes cyklostezka? Nu, hodně moc let jsem tam nebyl, to je pravda. Takže jsem tam s bicyklem byl někdy v roce 1970 skutečným průkopníkem 🙂

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Je to možné. Ale on je asi jediný, kdo něco takového zmiňuje. Ani žádný dochovaný místní název nic nenaznačuje. Jediné, co by mohlo být je v katastru Mnichova místo zvané Na kostelíku. Ale to je už hodně za císařskou silnicí na sever.
          A s tím kolem jste skoro mohl být průkopníkem, protože mezi Katovicema a Poříčím se chodilo a jezdilo hlavně buď skrz dolní mlýn a kolem trati, tedy po druhém břehu Otavy, případně se došlo po levém břehu k železničnímu mostu, po něm se přešlo přes řeku a opět po druhém břehu do Katovic.

          To se mi líbí

      • Hudec napsal:

        Pane Bavore, ještě mě tak napadlo…
        Nerad bych, aby to vypadalo, že Vás úkoluji, ale mezi obcí Novosedly a řekou leží pás půdy, zvaný „Letiště“. Táhne se od západního konce obce (za areálem bývalého JZD, družstvo s nějakým podobným názvem tam asi i zůstalo) až ke Katovicům, skoro až k řece, končí to praktricky až u železiční trati. Původně to skutečně bylo nějaké záložní vojenské letiště (sám jsem tam zažil o jedněch prázdninách koncem 60.let velké vojenské cvičení), jak je to dnes netuším. Nevíte o tom něco bližšího?
        Táži se jen tak ze zvědavosti, měli jsme to prakticky za chalupou.

        To se mi líbí

        • Bavor V. napsal:

          Ona všechna letiště kdysi byla záložní, ale tohle se využívalo hlavně pro zemědělství (práškovací letadlo, koho by to napadlo 😀 ). Ta plocha tam zatím zůstává nedotčená a asi ještě dlouho bude. Já jsem tam jednou zažil i jakýsi letecký den ultralightů. To letiště patřilo Katovickým zemědělcům.

          To se mi líbí

          • Hudec napsal:

            Tak to jsme ty ultraligty museli zažít spolu! Bylo hned začátkem 90.let. My jsme tam dopravili i naší osmdesátiletou babičku, která se tam v horku kryla paraplátkem jako slunečníkem… koupili jsme jí tam párek 🙂 Byla to docela hezká podívaná, v té čerstvě nabyté svobodě taková nadšená – co všechno se smí. A večer byla v Novosedlech na dolejší hospodě (na návsi – ona ta hořejší už asi nebyla v provozu, snad zanikla se starým Trčkou, nevzpomínám přesně) muzika i s těmi odvážnými muži na létajících strojích.
            Nu vidíte, tak jsme se tam asi tenkrát potkali. Nuž, potěšil jste mne dnes, díky a dobrou.
            🙂

            To se mi líbí

  5. K-k. napsal:

    Pane Bavore, jako stavbaře vás možná bude zajímat tahle cyklolávka http://kaaden.ufouni.cz/Fotoalba/cyklolavka/index.htm – mám dojem, že to dostalo i nějakou cenu za architekturu. Ale přiznám se, že mi vůbec nedělá dobře jít po dom „děravém“ chodníčku a vidět pod sebou tu hloubku a skály… Ale to je můj problém, ne problém té lávky.:o)

    To se mi líbí

  6. tresen napsal:

    Nevím, jestli se mi povede vložit odkaz z mobilu, tak mi odpusťte případný nezdar.
    Je to fotka mostu ztraceného v lese, taky vede odnikud nikam. Objevila jsem ho při jedné houbařské výpravě někdy před dvěma lety. Není to zřejmě žádná pozoruhodnost technická ani historická, ale zato je to těžká romantika. 🙂
    http://img3.rajce.idnes.cz/d0303/1/1366/1366324_f3d850efe0be665976eef3f35ae5eef8/images/P1000141.jpg?ver=0

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      To je hezké, kde to zůstalo stát?

      To se mi líbí

      • tresen napsal:

        Zalesněné údolíčko zvané Rulák. Most byl zřejmě součástí staré cesty, která spojovala vesnice Osík a Pohodlí /okres Svitavy/. Mimo tohoto místa už po té trase žádné stopy nejsou, dnešní silnice vedou jinudy.

        To se mi líbí

  7. Slim napsal:

    Bašta dnes v Blistech
    http://www.blisty.cz/art/67560.html

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      Přesný popis bahna, do kterého jsme zabředli.
      Vzpomínáte na tu tezi „… až vyroste nová mladá generace, nezatížená komunismem (sic : žádný nebyl!), konečně nastanou ony slibované zářné zítřky. Už nastaly … mezigenerační nanávist! To srovnání se svazáky padesátých let sedí. Takže zase musíme počkat : až odrostou hellerové … a tak pořád v české kotlině dokola 😦

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.