Muzika sobotní noci 10. Krásná šedesátá – Walda


Dnešního hrdinu dobře znáte. Chvíli mi trvalo, než jsem přišel na to, že nejde jen o něj, ale spíš o období šedesátých let. A tak jsem taky udělal dnešní výběr. Ryze subjektivní, z dob, kdy hlasy byly ještě svěží, hudební nápady neotřelé a komerce nepanovala ještě absolutně. Chci ukázat krásu a přirozenou sílu Waldemarova hlasu.
Doufám, že některé čísla nebudete znát, nebo jste je už zapomněli.

Měsíček si prozpěvuje v nějakém rybníčku ve druhé semaforské Zuzaně. A Walda to vyzdobil koloraturou, ve které můžeme obdivovat jeho hlas v mladé šťavnatosti.

Odkudpak je to téma na které varíruje, poznáte?

Tuhle hudbu napsal Bohuslav Ondráček. Na tělo, nebo spíš „na hlas“. Ten Waldův jde lehce nahoru i dolů. Vyrovnaný, nádherně sonorní v celém rozsahu.

Taky vás mrazí v zádech, jak píše posluchačka? Bohužel, písnička je neúplná.
No a Jezabel, to je další hlasová ekvilibristika.

Odpočineme si, a dáme jednu málo známou, ale svým způsobem klasickou.

A tuhle taky těžko vynechat. Tereza. Krásná písnička i číslo z hudebního filmu. Je tu slyšet jeho „slza v hlase“. Waldemar tady ovšem kapku nadužívá nasální rezonance, zdá se mi.

A dál tu máme pár krásných duetů; s dámami ovšem.
Láska nebeská především. Klip dnes vypadá směšně, ale hlasově si nádherně zablbli. Ty prsní rezonance, jódlování.. (Ovšem, myslím, že to není ta úplně původní nahrávka někdy z r. 63.)

Dva pěkné duety taky s Martou Kubišovou. Opět Ondráček/Schneider.

No ano, šedesátá. Umělé řasy, vyčesané vlasy, tuny laku na nich, dost vznětlivý materiál.

A Ofélie. Tam už lak není. Co se taky dá udělat s nedomykavými hlasivkami… Posluchači nešetří nadšenými komentáři. A doplňují to, co jsem chtěl říct v úvodu.

Patos konce šedesátých byl pochopitelně živen ruskou okupací.

Všechno pěkný jednou končí, sedmdesátá už byla jiná. Hlas ztrácí rozsah, přijdou nemoci a všeobecně blbý časy.
Co nakonec?
Asi tuhle klasickou ježkárnu. Zvedali jsme se ze sedadel po Tmavodrým světě, nepříliš spokojeně. Ale tenhle song na konci filmu nás zase posadil zpět. Závan z lepších dob.

Je tu zase dobře slyšet ta Waldova „slza v hlase“. Škoda, že jsem nenašel na youtubu žádnou jeho vhodnou lidovou, tam je to slyšet tuplem. Ja som bača velmi starý, nebo Zelení hájové.
Tak to asi „necháme na Indy“.

(POZNÁMKA. Mám v úmyslu dovršit tucet Muzik a pak si vzít na dvě soboty oddech. Takže Občan – nebo kdokoliv další – má 3 týdny na přípravu převzetí pádla.)

Takže musím opět poděkovat Slimovi za pěkné popovídání a prosím případné zájemce o dočasné nahrazení Slimových povídání, aby mi dali(y) včas vědět. Ne že bych sám neměl o čem psát, ale sobotní a středeční pojetí bych rád měl stále rozdílné.

Ale dovolil jsem si vložit ještě jeden objev – slovenské lidovky

Bavor podpis

Příspěvek byl publikován v rubrice Muzika sobotní noci se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

78 reakcí na Muzika sobotní noci 10. Krásná šedesátá – Walda

  1. Petrpavel napsal:

    Pravdu pravdoucí jste měl Slime. Zastydlý puberťák Petrpavel si přišel na své. Jsem rád, že sám trpím hluchem, takže se jen kochám, a neslyším „nosální …“ a „nedomykání …“ …
    Slyším jen své mládí 🙂
    Navnaděný jsem si hledal dál :

    Neumím moc sám vyjádřit radost z nálezu (taky jsem tam kdysi seděl v první řadě, ale na jiném představení téhož), a tak vybírám jeden z komentářů k této písničce na youtube :
    „Rokoko s ředitelem Darkem Vostřelem (stojí po levici Matušky; proslavil se jako jeden z „kujme pikle“ rádců v Šíleně smutné princezně) a konkurenční Semafor – to byly pojmy! Nesmazatelným písmem zapsané do moderních českých kulturních dějin. Tam byli ti nejlepší zpěváci, hudebníci (všimněte si v obecenstvu Karla Krautgartnera!) a často i herci, mělo to vtip, nápad, šmrnc. Díky za to, že jsme takové fajn party lidiček měli a mohou nás až dodnes bavit!
    Něco srovnatelného už v dnešní době nevidět.“

    To se mi líbí

  2. nettle napsal:

    Zahrál jste mi na citlivou strunu. Pouštím si ty písničky a zpívám si je s Waldou. A s překvapením zjišťuju, že si ty texty ještě pamatuju! Tehdy na to měl člověk víc času a zřejmě to zůstalo pod kůží.
    Díky.

    To se mi líbí

  3. rybářka napsal:

    Uznávám, opravdu uznávám, že písně, na které vzpomínáte jsou krásné, melodické, a jak prohledávám YouTube, co bych přidala a také poslala Slimovi, tak jsem objevila moc krásný hlas zpěvačky Judity Čeřovské. Nikdy jsem o ní neslyšela, ale její hlas je krásný, skoro stejně jako Waldemarův. Ty písně jsem si opravdu užila. Děkuju Slime.

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Vy neznáte Čeřovskou? No to je blažený.. :-). (Já vím, já toho zase neznám z těch vašich) Myslím, že ta se právě líbila Waldovi.

      Tuším, že tohle byl její úhlavní hit. Ty ženské zralé prsní rejstříky…

      Tak to možná ani nevíte, že Moon river zpíval božský Kája. Jedno z jeho 3 prvních velkých hitů. Ale to prosím vynechte, pokud ho sem někdy dám budu to potřebovat. Ale dám vám jí v jiném, klasickém provedení.

      To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Zde, my huckleberry friend. 😀

      To se mi líbí

      • rybářka napsal:

        Slime, uznejte, že naprosto neznámá Čeřovská dá Moon River o dost líp, než celý božský Kája a dokonce než světově božský Frank. Mě tedy dostala nejen melodie, ale především ten samet hlasu. Káju jsem tedy neslyšela, ale myslím, že tohle a takto už nedokáže nikdo.

        To se mi líbí

      • rybářka napsal:

        Prsní rejstříky říkáte ? Hmm. Tak to je jasný, to bude ono. Já myslela, že to je nasální rezonance, ale pozor. nadužitá, a ony zatím rejstříky. Prsní.

        To se mi líbí

        • Slim napsal:

          Rejstříky jsou UVNITŘ, Nikol, uvnitř.

          U Karla zas uslyšíte krční. A krční mix

          To se mi líbí

          • rybářka napsal:

            Budu si to nadosmrti pamatovat. Ale stejně je zajímavý, že u žen hledáte prsní rejstříky až bůhvíkde UVNITŘ a u Karla vám stačí krční mix

            To se mi líbí

            • Slim napsal:

              Né u všech žen. Jen u zpěvaček

              To se mi líbí

            • Bavor V. napsal:

              A tuhle Čeřovskou si také dáte?

              nebo tady

              To se mi líbí

              • Slim napsal:

                No, ani jsem si neuvědomil, že Je po dešti byla Čeřovská.
                Btw, rybářko: tam jsou ty rejstříky i vidět !

                Už tady schází jen Orion

                To se mi líbí

              • rybářka napsal:

                Nevidím je. Jsou UVNITŘ Slime, uvnitř.

                To se mi líbí

              • věra napsal:

                Orion jsem hledala na youtube, ale bohužel marně, to byla jedna z písniček, které jsem jako mladá holka měla ráda..

                To se mi líbí

              • rybářka napsal:

                Kde ty kytky jsou, jsem slyšela, to je krásná píseň. Brnkáme ji na kytaře a zpíváme u ohně. S partou rybářů, nebo i vodáků. Někdy i mezinárodně. Čeřovská má nádherný hlas. Je toho hodně, co neznám a co tady u vás doháním, pane Bavore.

                To se mi líbí

  4. Červ napsal:

    Díky za návrat do mladých let. Díky!

    To se mi líbí

  5. Petrpavel napsal:

    Dnes asi neusnu … dobrou noc … tak potmě a ztišit …. dobrou noc všem

    To se mi líbí

  6. Slim napsal:

    Tak nám tu rybářka udělala paralelní diskošku. Vůbec jsem nečekal, že někdy ještě uslyším tolik Čeřovské. Ale všiml jsem si v jejím hlase zřetelného přízvuku, který jsem považoval za severomoravský. Chyba lávky- německý.
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Judita_%C4%8Ce%C5%99ovsk%C3%A1

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Traduje se, že mladá Judita jezdila sem na prácheňsko k příbuzným na prázdniny. Ale tato informace je neověřená. Sice podle jména by to mohlo být(Štěrbové se tu vyskytují dost), i dům do kterého údajně jezdila, znám, ale…

      To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      To se mi líbí

    • rybářka napsal:

      Slime, omluva, já vám chtěla udělat radost, a tak jsem hledala cosi neurčitého, avšak vyjímečného. A náhodně jsem zavadila o Čeřovskou, která mne zaujala hlasem. A nic krásnějšího jsem nenašla. Nezlobte se, nechtěla jsem dělat paralelní diskošku. A nakonec koukám, že to byla Mostečanka. Severočeška. To už hovoří za všechno.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        Don’t worry, be happy. To bylo uznání, né výčitka. Ty lodi z Triany se mi líběj. I to ostatní, akorát múnríívr je zu sýs.

        Nevíte kde jsou ostatní sobotní posluchačky?

        PS. Výjimečný, čárka na prvním í bohajeho!

        To se mi líbí

        • rybářka napsal:

          Nobody can perfect. Mistakes happen, that’s life.

          Nevím.

          To se toho stalo. Pidičárka hupsla jinam. No ! To je řečí o malé mrňce o kousek dál.

          To se mi líbí

          • Slim napsal:

            No dobrá, už to nechme být!

            Tady máte po ránu ještě jednoho W., kterýho jsem zapomněl. Sice trochu lajdácká pražština, ale můžeme si ito poslechnout, ne?
            A pak si to zastavte, je to zásobník, Kdo ví, jestli bychom se zas neprohrabali k Juditě. 😦

            To se mi líbí

        • věra napsal:

          Se omlouvám, no 🙂 Dcera včera ulehla s hnisavou angínou, přivezli nám další porci dřeva pro náš nenasytný kotel a ještě jsem dopoledne byla v práci, tak jsem to večer jen prohlédla a po deváté upadla do bezvědomí :-).. Teď po ránu jsem postavila na jelení gulášek a jelikož už krmě jen táhne na okraji kamen, tak střídavě poslouchám a míchám a ošetřuju gulášek.. Teď mám hodinku čas, než zadělám na knedlíky, takže se kochám. Waldovu Jezabel mám moc ráda, už jsem ji sem, myslím, při nějakém pokecu dávala, ale Slime, připomněl jste mi D´Artagnana, ta písnička mi úplně vypadla z hlavy, zrovna tak jako Ofélie. Waldu jsem už nemusela, když začal zpívat s KTO, country moc nemusím, i když u táboráčku si klidně nějakou tu tramskou či country ráda zapěju :-).

          To se mi líbí

  7. tata napsal:

    kurna já mám zakázáno zpívat,tady se mluví neznámou řečí………………prsní rejstříky říkáte ? Hmm. Tak to je jasný, to bude ono. Já myslela, že to je nasální rezonance,

    samej odborník já mám hudební hluch……….takže pravopis a hudba je pro mě španělská vesnice ale Walda to byl muj zpěvák

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      To my jenom tu odbornost předstíráme. Zdravím vás, tato. Zachovejte přízeň i při Beethovenovi. 😀

      To se mi líbí

    • rybářka napsal:

      Tato, nedejte se a zpívejte z plných plic. Já si svůj zpěv také musela tvrdě prosadit. Prý se vedle mne nemohl nikdo chytit. Řečičky. Musel se holt trochu víc snažit. A písničky Waldemara jsou vážně pěkné, textově i hudebně. Teorii k nim netřeba znát. I když jednoho puntíčkáře bych znala, ale pššššššt.

      To se mi líbí

  8. tata napsal:

    no krysaře sem slyšel poprvé

    To se mi líbí

  9. věra napsal:

    Pane Bavore, udělal jste mi radost i s těmi lidovkami, Walda je uměl a je vidět, že je zpíval s velkou chutí, ale písničku Frajarečka moja beztak zpíval nejlíp Samko Dudík se svou cimbálovkou – bohužel to mám jen na desce, a už nemám gramec a na youtube to s ním taky není, škoda…

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      No on původně zpíval ve SLUKu, nebo něčem podobným. A ještě v Americe (pochopitelně, pro starší krajany) nahrál Ja som bača a Hory čierne. Oboje skvělé. A Baču prý zpíval i v Semaforu (říkala mi maminka)

      To se mi líbí

      • anna napsal:

        Poslouchala jsem Waldu hned včera navečer, ale k juditě Čeřovské a ostatním se dostávám teprve teď. Samozřejmě je všechno spojeno se spoustou vzpomínek ☺, a tak je nálada skvělá. Já mám od J.Č. snad nejraději Akropolis, adié, ale to taky asi souvisí se vzpomínkami. Nenašla bych písničku, která by se mi nelíbila. A Waldemar skutečně až do KTO…
        Slime, opět jste zazářil se svou vyučovací metodou. Kromě barkaroly si teď budu pamatovat „prsní rejstříky“ (myslím, že i přítomní pánové).☺A.

        To se mi líbí

  10. Slim napsal:

    S vaším dovolením přepnu program.

    VIDÍM, ŽE Vltava (ČRo 3) SE DNES OD 14.15 HODLÁ VĚNOVAT RICHTEROVI. ZASE SE NEDOSTANU VEN..
    CHOPINOVO NOKTURNO, NO, MOŽNÁ. R. NEBYL V CHOPINOVI NEJLEPŠÍ.

    ZIMNÍ CESTA – URČITĚ! JE TO MOŽNÁ ONA SLAVNÁ NAHRÁVKA ZE SEMPEROVY OPERY V DRÁŽĎANECH, KTEROU DALI KE 40. VÝROČÍ ZBOŘENÍ MĚSTA V ÚNORU 1985.
    ALE SPÍŠ TO BUDE PJ z r. 1986. JE TO DOST TĚŽKÉ POSLOUCHÁNÍ, ALE TŘEBA VÁS NĚKTERÉ KOUSKY UPOUTAJÍ.DOPORUČIL BYCH POSLEDNÍ 4 Z CELKEM 24 PÍSNÍ. PROSTĚ ODPOČÍTEJTE OD ZAČÁTKU 60 MINUT A PŘILOŽTE UCHO POZORNĚJI.

    Abbegg VARIACE NEZNÁM, SCHUMANNA MOC NEMUSÍM, OVŠEM R. BYL JEHO VYHLÁŠENÝ INTERPRET.

    Fryderyk Chopin: Nocturno pro klavír E dur op. 62 č. 2 (6 min). Hraje Svjatoslav Richter. – Franz Schubert: Zimní cesta op. 89. Cyklus písní (74 min). Zpívá Peter Schreier, hraje Svjatoslav Richter (klavír). – Robert Schumann: Téma a variace na jméno Abegg pro klavír op. 1 (8 min). Hraje Svjatoslav Richter. (89 min)

    To se mi líbí

    • nettle napsal:

      Nelákejte, někteří z nás musí pracovat. A od Richtera mám podepsaný program z koncertu 17.3,1968 v Praze. Mozart, Debussy. To ještě hrál v plném osvětlení. „Lampičková doba“ přišla později a o to byla atmosféra i v plném sále intimnější.

      To se mi líbí

      • Slim napsal:

        No kruci. To jste ho poznal dřív než já. A jít si pro podpis bych neměl odvahu.
        Jak pravím, STÁHNĚTE NĚKDO, umíte-li. Já jsem elektronický Něznajkin

        To se mi líbí

        • nettle napsal:

          Drzé mládí (bylo mi -náct) vyhecované přáteli a místo k stání, odkud bylo blízko za scénu. Dal tehdy ty podpisy asi 4! Jak stárnul, už k němu lidi nepouštěli vůbec. Nedivím se. A já taky jinak pro podpisy nechodím.

          To se mi líbí

  11. Bavor V. napsal:

    To se to píše, když to dělá kolem dokola radost.

    To se mi líbí

  12. anna napsal:

    Slime, 3.března koncertuje v Rudolfinu D.Oniščenko společně se Severočeskou filharmonií s Rachmaninovým koncertemt č. 3 D MOLL. Další lahůdkou bude Novosvětská. (To jen k té Vaší změně prrogramu.)A.l

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Děkuji. Vím. Už jsem byl nesvůj, kdeže jste, Anno. 😀

      Jestli máte někdo lepší nahrávací médium než já (kazetu), zkuste ten odpol. koncert stáhnout, třeba bychom si z toho mohli někdy něco poslechnout.

      To se mi líbí

  13. věra napsal:

    Slime, ještě nám dlužíte odpověď na tu vaši otázku – pořád vzpomínám, odkud je ten motiv, co zpívá Walda v Árii měsíce. Od rána si s tím lámu hlavu, zavrhla jsem Frimla, přemýšlela jsem o Puccinim, ale mám asi smůlu. Vím, že mi to taťka říkal, když se začala objevovat tahle Waldova písnička objevovat v rádiu, ale asi se nechytám. Zná to tu někdo – tedy kromě Slima?

    To se mi líbí

  14. Petrpavel napsal:

    Tečka za tímto sobotním tématem?

    To se mi líbí

  15. tresen napsal:

    Pamatujete taky Waldu coby herce?
    Já ho mám nejvíc spojeného se skvělou rolí v Rodácích. Možná jeho životní.
    Teď jsem ho viděla ve Fantomovi z Morrisvillu a přistihla jsem se při rouhavé myšlence, že bez něj by ten film byl skoro lepší. No ale to nevadí. Stejně ho mám ráda.

    To se mi líbí

    • Petrpavel napsal:

      V Rodácích mu ta role sedla. Ale v nich sedla vlastně každému. Neopomenutelné a nezapomenutelné postavy.
      Zajímavé je, že po návratu 1990 se režiséru Jasnému nedařilo. „Návrat ztraceného ráje“ vůbec nenavázal na jeho původní českou tvorbu.
      „Svododná“ kinematografie neměla na tu „socialistickou“ …. 🙂

      To se mi líbí

      • tresen napsal:

        Zdá se, že jedním z nejúčinnějších tvůrčích motorů je vzdor. To platí o Jasném i o mnoha dalších.

        To se mi líbí

        • Petrpavel napsal:

          A podmínky a témata která společnost chce akceptovat. Velikáni Krejčík s Chytilovou by o tom mohli vyprávět.

          To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.