Muzika sobotní noci 3


Přežili jsme konec světa. Teď ještě musíme přežít vánoce. To bude chtít něco veselejšího. A tak tu máme od Slima

P jako Pavone

Pamatuju se, jak rádio hrávalo po ránu tzv. Píseň týdne, vždy jednu celý týden. A jednou mě zvedl z postele pronikavý holčičí „ječák“. A tak jsme se s Ritou seznámili..
O týhle písničce jsem si myslel, že je o rajčatech a nějak se v ní motá taky táta.

Jenže chyba lávky. Až nedávno mně Ben Kuras poučil, o čem to je. On v Euru tisknul takovej kapku praštěnej seriál Pravicová kuchařka.
Kurase neberu vážně, pokud jde o jeho politické názory, ale chlastu, jídlu a vaření rozumí náramně a lze se od něj učit. Tady je kousek.

Dobroty pro časy bídy
Autor: BENJAMIN KURAS

Jak starý chléb naučit novým kouskům
Lahůdky ze starého chleba vymysleli vynalézaví Toskánci v dobách velké bídy, kdy se nevyhazovala ani ztvrdlá kůrčička. Nějaké to rajče se vždycky našlo, k tomu cibule, česnek, pár listů kapusty, trocha fazolí, olivový olej a tvrdý sýr. A vznikly z toho slavné recepty, na které jsou Toskánci stejně hrdí, jako na své obrovské tlusté žebrové steaky, dušené kance na olivách, kachny na hříbkách a pikantní dušenice z mořských potvor.
Po rozmáčeném starém chlebu se mohou umlátit. Dělají ho na tři hlavní způsoby. Jeden se jí jako salátový předkrm, další dva jako husté syté polévky, které vegetariánovi nebo člověku unavenému masem mohou posloužit i jako hlavní chod. Mluvíme samozřejmě o domácím chlebu toskánském, který se v Česku dostane, pokud vím, v Billle. Není to úplně přesná kopie originálu, ale je použitelný.
……………
Pappa znamená italsky kašičku, potažmo papáníčko, a „pappa col pomodoro“ je slavná toskánská hustá polévka či kaše ze starého chleba a rajčat (vizte recept). Tak slavná, že se v 60. letech stala jedním z největších hitů twistujícího diblíka mohutného hlasu jménem Rita Pavone s tímto textem:
„Viva la pappa pappa col po po po po po po pomodoro viva la pap pa pappa, che `e un ca po po po po po polavoro viva la pa papappappa col po po po modor.“ Čili ať žije toto mistrovské dílo.

***
TOSKÁNSKÁ POLÉVKA ZE STARÉHO CHLEBA A RAJČAT
Na olivovém oleji necháme mírně orestovat několik podélně nakrájených stroužků česneku, na drobno pokrájený čerstvý zázvor a hrst lístků bazalky. Přidáme loupaná rajčata (čerstvá nebo konzervovaná), trochu rajského protlaku a uvedeme za stálého míchání do varu. Rozdrobíme a přidáme starý chléb, který můžeme předem otoastovat, vylepší to chuť. Dobře promícháme v hotové omáčce a zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Podle chuti opepříme a posolíme. Uvedeme do varu a pak necháme mírně bublat zhruba půl hodiny. Hlídáme polévku, aby se nepřipálila, a přidáváme podle potřeby vodu. Konečný výsledek ale musí být hustý, skoro aby se dal jíst vidličkou. Polévku podáváme potřísněnou silným olivovým olejem a strouhaným pecorinem nebo parmezánem a lístky čerstvé bazalky.

To jen abyste věděli, „vo čom to je“ a mohli si taky kousek zazpívat. V týhle písničce totiž slova silně determinují melodii.

Asi by bylo škoda si ještě něco od RP nedat.
A tak tady máme záležitost srdeční. Cuore. Trpí jí srdce. No samozřejmě je to sensazione d’amor.
(Staří latiníci říkávali Plenus timoris amor. Plná strachu, obav a netrpělivosti je láska.)

No, a abychom i tady byli v obraze, tak tady je text. Pokud někdo náhodou nejste úplně plynný v italštině, pod tím je překlad. Tak jak vypad‘ z Gůglu. Jak uvidíte je tzv. kouzlem nechtěného silně okořeněný.

Mio cuore,
Tu stai soffrendo,
Cosa posso fare per te.
Mi sono
Innamorata
Per te pace no, no, non c’e‘.
Al mondo,

Se rido e se piango,
Solo tu dividi con me
Ogni lacrima,
Ogni palpito,
Ogni attimo d’amor.

Sto vivendo con te
I miei primi tormenti,
Le mie prime felicità,
Da quando
L’ho conosciuto
Per me, per me più pace non c’e‘.

Io gli voglio bene, sai
Sai, un mondo di bene,
E tu batti dentro di me
Ad ogni piccola,
Ad ogni tenera
Sensazione d’amor.

Ogni giorno lo so
Sempre più
Sempre di più tu, tu
Tu soffrirai.
Oh mio povero cuor,
Oh mio povero cuor
Soffrirai di più,
Ogni giorno di più,
Ogni giorno, ogni giorno di più
Di più, di più.

Ad ogni piccola,
Ad ogni tenera
Sensazione d’amor.
Ogni giorno lo so
Sempre più
Sempre di più tu, tu
Tu soffrirai.
Oh mio povero cuor,
Oh mio povero cuor.
Moje srdce,
Jste trpí,
Co mohu udělat pro vás.

milenec
Pro vás mír ne, ne, ne tam „.
Svět,

Pokud bych se smát a když jsem plakat,
Jen ty se se mnou podělit
Každá slza,
Každý srdeční tep,
Každý okamžik lásky.

Já žiju s tebou
Moje první muka,
Moje první štěstí,
od
Setkal jsem se
Pro mě, pro mě více mír tam.

Miluji ho, víš
Víte, svět dobré,
A porazit ve mně
Pro každý malý
Pro každé nabídce
Pocit lásky.

Každý den jsem vědět,
Stále více
Stále více ty, ty
Budete trpět.
Oh můj ubohý srdce,
Oh můj ubohý srdce
Trpí více,
Každý den,
Každý den, každý den
Víc, víc.

Pro každý malý
Pro každé nabídce
Pocit lásky.
Každý den jsem vědět,
Stále více
Stále více ty, ty
Budete trpět.
Oh můj ubohý srdce,
Oh můj ubohý srdce.
( Pozn. Tento text neprošel jazykovou korekturou v nakladatelství Slim&Barrister )

Slimovi děkuje

WebRep
Celkové hodnocení
Tato stránka nemá žádné hodnocení
(nedostatečný počet hlasů)
Příspěvek byl publikován v rubrice Muzika sobotní noci se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

28 reakcí na Muzika sobotní noci 3

  1. Občan napsal:

    Když je ten advent, tak jsem vyhrabošil jednu vánoční Ritu Pavone 🙂

    A k těm chlebovým ňamkám přidám chlebové placičky. U nás se starý chleba také nevyhazuje a dají se z něho vyrobit docela chutné pokrmy. Už jsme zvládli i dalamánky a „druhochleba“ (upečený z toho ztvrdlého).
    Zpět k „chleboráčkům“:

    Cca půlku starého chleba
    4 lžíce otrub (nejsou nutné, místo otrub mohou být vločky)
    6 lžic hrubé mouky nebo krupice
    3 lžíce hladké mouky (nejlépe chlebové)
    2 vejce
    cca 10 deka slaniny, špeku (olej, tuk, sádlo – co je k dispozici)
    1 cibuli
    koření – česnek, majoránka, bazalka, pažitka, pepř, sůl (nebo paprika, tymián – prostě podle chuti a stavu špajzu/zahrádky)
    cca 1/2 litru vývaru z 1 kostky bujónu nebo vývar z kostí, ze zbytků kuřete, z uzeného

    Chleba nadrobíme, nadrtíme, nalámeme co nejdrobněji a dáme do mísy.
    Přelijeme vařícím vývarem a necháme vsáknout asi 2 hodiny. Průběžně rozčvachtáváme štouchadlem na brambory. Když se vše vsáklo, ze vzniklé zkusíme vymačkat tekutinu – pokud žádná nezbyla, tím lépe; pokud zbyla, slijeme ji do něčeho a nechápe pro případné naředění.
    Poté přidáme otruby a mouky a důkladně promícháme. Necháme odležet.
    Zatímco těsto leží, cibuli nakrájíme na droboučko a osmažíme na tuku dozlatova. Necháme vystydnout a vmícháme do těsta spolu s vejci.
    Nakonec vpravíme koření a osolíme dle chuti.

    Těsto by mělo mít hustotu o něco větší než na lívance. Příliš řídké zahustíme moukou (a opět necháme odležet), příliš husté odloženým zbytkem.

    Pečeme NASUCHO na nejlépe železné nebo teflonové pánvi (elektrickou plotýnku na stupeň 4-5, na plynu to neumím a na otevřeném ohni je třeba mít pánev cca 15 cm nad uhlíky).
    Placičky jsou skvělé teplé i studené.

    No, a když náhodou zbude těsto, přidáme hladkou mouku a rozdrobené droždí, cca půl hodiny hňácáme vařekou v míse a pak necháme 12 HODIN (!!!) kynout na teplém místě. Občas „srazíme“ cca 4mi šťouchanci vařečkou.
    Po vykynutí dáme na bohatě pomoučený vál, vypracujeme žemle nebo bochníček a pečeme na cca 200°C 30 minut. Během pečení potřeme slanou vodou.

    Příjemný poslech a dobrou chuť 🙂

    To se mi líbí

    • Bavor V. napsal:

      Není to sice přímo vánoční, ale …

      To se mi líbí

    • Karamela napsal:

      Poslech skvělý, chleboplacky zcela určitě vyzkoušíme (muž je od nového roku bez práce) 🙂 Jenom prosím technickou – ty placky válíme nebo tvarujeme rukama, jak to má být asi tak vysoké? Já dělám tzv. lokše, nebo-li bramborové placky z vařených brambor taky jen tak na sucho a ty mají být co nejtenší….

      To se mi líbí

      • Občan napsal:

        Jo, sorry…
        Kydáme na suchou pánev lžící a zlehka porozsuneme (výška vyjde na cca 7 mm). Ono je to těsto samo o sobě promaštěné, takže se to po chvilce samo tak jako odpeče a PAK vidličkou (já dvěma – jednou podebírám a druhou obracím) obrátíme. Každá strana se peče tak asi 4 minuty.

        No, tak to se budou chleboráky hodit 🙂
        Když se k nim udělá pořádně cibulové a česnekové (nebo křenové) zelí, tak je to vynikající hlavní jídlo za pár korun.
        A nebo s pažitkovým tvarohem, taky ňamka a zasytí.
        Bramborové placky/lokše milujem a když jsme zrovna ve vatě, dáváme si na ně zhýrale máslo 🙂

        No, a když už jsme u té muziky, jídel chudých a pan Bavor mě naladil na mou milovanou notu (za což mu děkuji), tak si k tomu dáme ještě něco irského:

        To se mi líbí

        • Občan napsal:

          A ještě jedna moje srdeční kapela (a veselejší skladba 🙂 )

          To se mi líbí

          • Občan napsal:

            A protože je advent, tak ještě na dobrou noc jednu irskou vánoční:

            Krásné sny všem 🙂

            To se mi líbí

          • věra napsal:

            Ta banda tanečníků skoro cifruje, jako šohajové na Slovácku, a je to stejně temperamentní 🙂

            To se mi líbí

            • Občan napsal:

              Já na ně jen zírám a přemýšlím, jak je možné, že si nezauzlují nohy 😀
              My už dáváme přednost poklidným gotickým tancům (či spíš volným inspiracím na iluminace a melodie, protože zápisy se bohužel nezachovaly).

              To se mi líbí

          • Hairyfish napsal:

            Zdravím všechny, po delším výpadku jsem měla chvíli čas se sem podívat :-). Občane, velká škoda, že jsem nevěděla dřív, že máte rád the chieftains, na konci listopadu byla v Praze harfistka, která s nimi několikrát hostovala. Škoda, myslím, že by Vás její koncert potěšil.

            To se mi líbí

            • Hairyfish napsal:

              Mimochodem jen přidávám jednu z mých oblíbených koled. Je Bretaňská a bohužel jediná její youtubová verze je tahle http://www.youtube.com/watch?v=ZQRmGOjvVH8 . I tak je to krásná píseň.

              To se mi líbí

              • Karamela napsal:

                Zdá se, že telepatie funguje, před nedávnem jsme vás vzpomínali v debadě o kvokvokvótách 🙂 Až vám polezou pohádky krkem, mrkněte na článek o konci světa, né že bych pochopila ty matematické důkazy, ale umělecký dojem aspoň 30 hvězdiček!

                To se mi líbí

              • Hairyfish napsal:

                Měli jsme trochu složité období, já holt nevydržím sedět s rukama v klíně doma na rodičovské, tak jsem se pustila do všemožných zajímavých aktivit a dost mě to pohltilo (v práci bohužel nechtějí částečný úvazek, takže si na své nucené rodičovské musím vymyslet náplň). Potom bohužel přišly také nějaké nešťastné rodinné události, a tak jsem se vlastně v klidu podívala na net až teď (část rodiny u nás bude přes Vánoce, takže klid již dnes večer opět vezme za své :-)). Každopádně jsem ráda, že vám všem můžu alespoň popřát spokojené Vánoce a spoustu dobrých věcí v novém roce. A děkuji za doporučení, mrknu na to :-).

                To se mi líbí

              • Občan napsal:

                Rybko,

                klidnou předsváteční noc a zítra se tu jistě sejdeme 🙂

                To se mi líbí

              • Občan napsal:

                Rybko,

                pro Vás ještě jednu bretaňskou vánoční:

                To se mi líbí

              • Hairyfish napsal:

                Díky občane, Kemener je velký klasik Bretaně. Byl dokonce už i v Praze a možná přijede v létě znovu na Bretaňský hudebně taneční festival. Díky za ten odkaz :-).

                To se mi líbí

    • věra napsal:

      U nás se, Občane, tvrdý chlebík také nevyhazuje, namáčím ho slepičkám, tak jim jednou urvu od zobáčků, a zkusíme udělat chleboráčky :-), ten recept nevypadá vůbec špatně

      To se mi líbí

  2. rybářka napsal:

    No panečku, u Slimů je zase krásně. A tady, u rybářů se vaří polévky, černá omáčka, pečou vánočky a vůbec není čas zapínat počítač a poslechnout si pořádně holčinu Ritu, co už od pohledu je velkej sympaťák, hlasově určitě také. Těším se, až tohle kuchtění utichne a já, zcela vyšťavená, uvařím kafe a zde si odpočinu.

    To se mi líbí

  3. věra napsal:

    U nás se taky finišuje, teď mám chvilku času, tak vám všem, co sem tak rádi chodíte, přeji krásné a pohodové prožití vánočních svátků. A chci poděkovat všem, kteří nám sem píšou zajímavé a příjemné blogy a taky panu Bavorovi, který nám tu poskytl azyl :-)..

    To se mi líbí

  4. tata napsal:

    Krásné Vánoce, mnoho zdraví štěstí a pohody v roce 2013 Vám přeje Zdeněk Hrabě/tata

    To se mi líbí

    • anna napsal:

      I já přeju klidné a pohodové Vánoce všem, kteří sem chodí a spolutvoří tu příjemnou atmosféru. Zároveň přeju nám všem hodně zdraví i troška štěstí by se určitě hodila.
      Už se těším, jak si po shonu posledních dní v klidu poslechnu muziku, kterou jste sem poslali (teď jsem utekla od plotny), pročtu komentáře… Pane Bavore, díky za pohostinný asyl.☺A.
      P.S. Jsem moc ráda, že připlavala Hairfish.A.

      To se mi líbí

  5. Bavor V. napsal:

    I já děkuji všem a pokud můžete, přijďte na chvilku zítra v 10 dopoledne. Mé přání už je zde připravené

    To se mi líbí

  6. tata napsal:

    V 10 to nestihnu ale určitě nakouknu v průběhu dne

    To se mi líbí

  7. rybářka napsal:

    Tak jsem se dokodrcala tím předvánočním mumrajem až do této hodiny, přinesla kafe, poslechla Ritu a jak tak koukám, tady už všichni spinkají. Tak jim alespoň tichounce popřeju dobrou noc a
    pěkné prožití vánočních svátků.

    To se mi líbí

    • Občan napsal:

      Kdepak spinkají!
      Teď právě totiž začal můj noční obřad vaření rybí polévky.
      Saláty už máme hotové a nedaří se nám uložit pesany, takže pořád chodí prudit do kuchyně. Drobný trénink na případná vnoučata 😀

      Také přeji všem dobrou noc

      To se mi líbí

      • anna napsal:

        Rybí polévka ani smažený kapr se u nás nejí. My jsme „řízková“ rodina. Salát už je také v lednici. Malí kloučci-vnoučci dorazí s rodiči navečer společně s druhou dcerou a dospělou vnučkou, už se těšíme na ten mumraj u stromečku a dárků… Teď si užívám klidu a ticha. Tak dobrou noc a všem ještě jednou Šťastné a veselé vánoce ☺A.

        To se mi líbí

  8. Láďa napsal:

    Slime,
    pěkné, ale Vaše vážná hudba je ještě lepčí. Pokračujte prosím

    To se mi líbí

    • Slim napsal:

      Děkuju za feedback, ten je vždycky cenný. Mohu vás ujistit, že v sobotu se zase vrátíme do „hlavní tóniny“ 🙂

      To se mi líbí

Komentáře nejsou povoleny.